Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kisrizling

0 bejegyzést írt és 142 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szőlőművelés A méret a lényeg 2017.09.17 18:28:50
Sokan vannak a Balaton-felvidéken, akik tenni szeretnének valamit a szőlő- és bor ágazat érdekében. Születnek írások, keletkeznek termőhelyi szabályozások, új kiskirályságok jönnek létre a borrégiók felszabdalásával - és anélkül, hogy a jó szándékot vitatnám, gyakran értelmezhetetlen irányt vesznek…..
A Magyar Távirati Iroda hírei között az imént ezt találtam. Szerkesztett formában közreadtam az anyagot az InfoRádió hírportálján. Alább közlöm az eredeti cikket, tisztelettel megjelölve azokat a részeket, amelyeket megjelölésre érdemesnek gondolok. Zárójelben: olyan is volt…..
kisrizling 2013.02.13 22:33:11
@Jajjfagyi: Kedves Jajjfagyi, legyünk őszinték! A DHC Villány szabályozása egy centivel sem szigorúbb a legtöbb magyar OEM kategória szabályozásánál. Itt van az összes, lehet csemegézni: (boraszat.kormany.hu/termekleirasok).
Európai mércével pedig a fent említett hektáronkénti hozamok (90-100 hl/ha, 13 t/ha) nevetségesek, botrányosan lazák. A termékelírásokban megengedett maximális terméshozamok kihasználása esetén a bor jó minősége egyáltalán nem garantált. Ha Villány (vagy akármelyik más magyar borvidék) vezető borászatai ilyen terhelések mellett termelnék a szőlőt és a bort, akkor a legtöbb boruk menne a lefolyóba.
Hogy legyen egy külföldi példa is, ahol a terméskorlátozást hivatalosan is komolyan veszik: (en.wikipedia.org/wiki/Burgundy_wine)
Az előírt hektáronkénti maximális hozam "Wine characteristics and classification" alcím alatt.
A Borrajongó Csopaki Best Buy 2013.01.08 06:00:00
Szent Donát Pince: Kishegy Olaszrizling 2011 80 éves tőkékről, tisztán acéltartályt látott tétel. Eleinte kicsit fülledtnek ható illat, ami elég gyorsan kiszellőzik. Mellette jelentős ásványosság, köves-sós hangulat, de találunk némi almás-barackos gyümölcsösséget is, illetve a jellegzetes fehér…..
kisrizling 2013.01.09 19:49:14
@shiraz: valóban nem minden évben egyszerű feladat a 20 fok - 6 g elérése és a szüret kezdetének időpontja évjárattól függően heteket is mozogtak (bár szerencsére a balatoni klíma eléggé kiegyenlített), de ezidáig nem volt vele különösebb gond. Idén például már szeptember 4-én is szedtünk olaszrizlinget, míg 2010-ben csak 15-e után kezdtük el. Sokat segít az évjárathoz hangolt zöldmunka és esetenként a többlépcsős szüret.

Mérjük a savat szüret előtt, de én a refraktométerben jobban bízok, így a szüreti időpont kiválasztásánál a cukorfok dönt. Idén a savak alulról karcolgatják/közelítik a 6-ot, 2010-ben 6,5 g volt a jellemző. Mindkét évben sikerült a 20-as cukorfokot tartani, így összességében nagy kilengésekről nem lehet beszélni.

Amit írtam azt mind az olaszrizlingre értem. Másik két fontos fajtánk a furmint és a sauvignon blanc, mindegyik más tészta. A sauvignon az igazán kezesbárány, bár hajlamos a maradékcukorra. A furmint az eléggé hisztis, nehéz eset.. :)
kisrizling 2013.01.09 19:52:56
@hibazoltan: hát az sem tegnap volt. a borokból legalább is már mutatóba sincs... :)
kisrizling 2013.01.09 20:16:02
@szenvedély S.: Pesten jelenleg két helyen a Borfalu bortéka szondi utcai üzletében, illetve a szitahegyi olasz és furmint-olasz birtokbor kóstolhatók az Egykettő borbisztróban a Károlyi Mihály utcában. De ajánlatos eljönni Csopakra is! Főleg ha van apropó: balatonikum.com/olaszrizling
Olaszrizling Boszorkányüldözés 2012.03.28 10:02:00
Fantasztikus Facebook-vita alakult ki, és tart jelenleg is az Olaszrizling blog egyik posztja (Csopaki borkódex) nyomán. A hozzászólások száma 50 fölött jár, a vitatkozók 25 ezer karaktert vertek gépbe, így nincs könnyű dolgom az összefoglalással, de a téma megérdemli! A vita…..
kisrizling 2012.03.28 18:19:19
@hegyaljai: én nem sokallom a termékkategóriát. A Csopaki bor célközönsége számára jelenleg egy minőségi kategória létezik a Balatonfüred-Csopaki OEM. Az ez alatti kategóriák számukra láthatatlanok, illetve azokon a szinteken lényegében nem is kerül forgalomba bor a környékről.

A termékleírásban annyi változás történt, hogy a "Csopak" v. "Csopaki" felirat csak a borvidék csopaki körzetéből származó, olaszrizlingből készült bor címkéjén szerepelhet. Más szőlőfajta, illetve más körzet bora nem használhatja a "Csopaki" nevet. A "Csopaki" tehát, ahogy Te is írtad, egy olyan eredetvédett név, mely egy földrajzi térség és melynek nevét csak egy meghatározott szőlőfajta borai viselnek.

A fajélesztő/vadélesztő rész számomra túlságosan technológiai vonal és eléggé nehézkes ellenőrzés szempontjából is. A termékleírásokban természetesen kell egy a jelenleginél jóval szigorúbb technológiai szabályozás, de az eredetvédelemnek nem hiszem, hogy a technológiáról kéne szólnia, sokkal inkább a terület alapú szabályozásról.

A földrajzi szigor a Balogh Zoltán által említett "kiskapukat" leszámítva már belekerült a termékleírásba. A szükséges minőségi szigorítások viszont rajtunk kívül álló okok miatt nem. Ennek pótlására hoztuk létre a Csopaki Kódexet. Az alapvető szigort megadja az ezüst szint, az arany pedig a minél nagyobb fokú természetesség, illetve a dűlő szintű terroir felé mutat.

Ezzel összesen három minőségi szint jött létre, mely összevethető például a Wachau DAC-re épülő wachaui kódex-szel (sőt ott még bonyolultabb is a dolog, mert több szőlőfajta bora is viselheti a három kategória nevét).

A faj vs vadélesztő kérdésre visszatérve pedig természetesen, ha a termelői közösség tagjai nyitottak lesznek rá, illetve kellő mértékű piaci impulzus is érkezik, akkor az arany szint szabályozása tovább szigorodhat a jövőben.
Matt Kramer, a Wine Spectator kolumnistája még emlékszik azokra az időkre, amikor az USA fogyasztói voltak az újonnan érkező műveletlenek a borok világában. Ez némileg megváltozott az ázsiai piac felpezsdülésével, hirtelen számos újonnan érkező lepte el a piacot. Kramert gyakran…..
kisrizling 2011.05.09 11:40:20
@nemsissi: A borversenyen kiérdemelt címet a palackban lévő bor kapja. A következő évjáratokra és más tételekre a plecsni nem vonatkozik.
Szűkebb pátriárkám, Budaörs bortermelő vidék volt egykor. A hatvanas években még közel négyszáz hektárnyi szőlő termett a budaörsi medence déli mészkőlejtőin, pincesorok álltak a Kő-hegy oldalában. De akkor - a hatvanas években - már haldoklott errefelé a borászkodás, a…..
kisrizling 2011.05.02 10:50:27
@Matteo78: a kárpótlás során a területeket elaprózódtak, sok helyen pár m2-es(!) méretig szabdalták őket. Sok szőlőt külsősök szereztek meg, azt kivágták és építettek rá, vagy parlagon hagyva várják, hogy olyannak adják el, aki majd építeni akar.
Nem ritka látvány, a zseniális adottságú, használható méretű terület, felparcellázva, 'Panorámás telkek' feliratú táblával hirdetve.

A 20-40 milliós hektárárak ellehetetlenítik a borászkodást, nem éri meg szőlőbe fektetni. A Balaton törvény ezer sebből vérzik, nem képes megvédeni a tájat. Évről-évre újabb szőlőket vágnak ki és építenek be.

Amiket te írtál azok nem okok, hanem következmények.
Ha folyamat nem változik, akkor 20 év és eltűnnek az északi part szőlői (és borai).
Van az az elméletünk/fantazmagóriánk/hülyeségünk Albert Gazdával (és nagyon úgy tűnik, hogy Alföldi Merlot sem bontja ezt a csodás egységet), hogy az olaszrizling lehetne a mi grüner veltlinerünk, potenciális popsztárunk, ami talán még a világpiacon is arathatna…..
kisrizling 2011.04.22 19:40:25
@BZoltan: Nem hiszem, hogy az "ötlet" amit felvetettem, az előzmény nélküli, ördögtől való marketingtrükk kategóriába tartozik, hiszen a fajtát lehet hivatalosan így nevezni.
Abban egyetértek, hogy ha a külföldi akarja akkor képes megjegyezni az olaszrizling nevet és ennek alapját a minőség jelenti. Érdemes lenne azonban kicsit előrenézni, régióban gondolkodni és a szomszédokkal együtt kitalálni valamit, amire a hazai piacokon kívül is megnyílnak a pénztárcák. Jó kiinduló alap lenne erre az olasz.

@fugu:
"Hadd jegyezzem meg, hogy nekem problémát okoz némely francia cÍmke megolvasása is. Érdekel ez valakit? Tutira NEM!"
Meglepődnél, hogy mennyi francia régió és termelő kerül hátrányba a világpiacon az átlagfogyasztó számára érthetetlen/kiejthetetlen címkék/nevek miatt.
Ha azt kérdeznék, hogy mi ma a legfontosabb kifejezés a borvilág számára, bizonyára sokan egyből rávágnák, hogy a „terroir”. Nem vagyok ez alól kivétel én sem. Akik figyelemmel kísérik Matt Kramer írásait, azok könnyen gondolhatják, hogy Kramer is ezt a választ…..
kisrizling 2011.03.12 18:37:23
Nagyon jó a téma, sokat lehetne/kéne róla beszélni.
Egy működő magyar bor arculatra nagy szükség lenne. Jelenleg a bormarketing csak pincészeti szintén működik azoknál a termelőknél, akik erre hajlandóak áldozni. De ahhoz, hogy a termőterületek fogyása megálljon, a meglévők szőlők értéke és minősége nőjön, bővüljön az export, illetve kisebb méretben is jövedelmező legyen a borászat mindenképp kéne egy a borrégiókat átfogó arculat.

@tunderninja: Az az elképzelés, hogy az itthon megtermelt bort itthon fogjuk meginni jól hangzik, de nincs realitása rövid távon. Egyszerűen azért, mert a jó magyar bor túl drága a magyar átlagfogyasztó számára. A fizetőképes fogyasztók tábora pedig túl lassan bővül és nem csak azért, mert nincs belpiaci promóció, hanem mert nincs több potenciális fogyasztó. Számottevő bővülési lehetőség a hiperes 1000 huf körüli tömegborok szintjén, illetve a kocsmai fröccsfogyasztásban lenne. Gondoljunk bele hova jutott volna a magyar borászat, ha az átlag magyar fogyasztó osztrák színvonalon élne.

Szerintem a minőségi magyar bor arcát jól összefoglalta a Wines of Hungary jelmondata, hogy :"The brand new world of traditional wine-making".
Ezt a szlogent ki kéne egészíteni egy vizuális elemmel. Ez a képi elem épülhetne arra mondjuk, hogy Magyarország a Kárpátok gyűrűjében fekvő zárt medence, mely egy vulkánokkal tarkított terep. A vulkánokkal, vulkáni talajokkal minden borvidékünk valamilyen szinten érintett (még az alföldi talajokban is van nyoma). Ennek bemutatását a helyi vezérfajtákra, az Olaszrizlingre, a Furmintra és a Kékfrankosra (esetleg még a Cabernet Franc-ra) kéne bízni.

A tágabb környezetünkben lévő országok (csehek, hollandok, dánok, belgák, lengyelek) piacaiban vannak jó lehetőségek. Meg kell tanulni EU-s piacban, borrégiós méretekben és egységesebb termékekben gondolkodni. A nyugati értő közönség nyitottan gondolkodik és ki van éhezve az újdonságokra. Arról nem is beszélve, hogy jóval többen vannak magyar társaiknál és a pénztárcájuk is vastagabb.
Szinte hajszálpontosan egy évvel ezelőtt hoztuk össze a nagyszabású olaszrizlingezést a Szekszárdi Boregyetemen, és idén megint történt valami hasonló, ezúttal Csopakon. Jásdi Istvánnak jutott eszébe, egy asztal mellé kéne ültetni a legjobb magyar olasztermelőket, valamint…..
kisrizling 2011.01.21 13:03:22
@Oenophile: Az olaszrizling nevével az a baj, hogy a fajta se nem olasz, és se nem rizling :)
Ennek magyarázgatása valóban "ciki" és kóstolókon, bemutatókon nehéz elkerülni. Gond ez mind a termelőnek, mind a kereskedőnek itthon és külföldön egyaránt.
Az olaszrizling az egyetlen fajtánk, mely a Kárpát-medence szinte minden sarkában jelen van és a régió közös nevezőjeként, arcaként lehetne használni. Borstílustól függetlenül ez a fajta az, mely képes arra, hogy bemutassa a régió termőhelyeinek sokszínűségét.
Ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon piaci tényezővé váljunk és arculatunk legyen, ahhoz tökéletes választás az olaszrizling.
Rövid távon azt kéne elérni, hogy a borvidékek között legyen egy stílusbeli megállapodás, arra hogy milyen az alap olaszrizling és minden borvidéken legyen kellő számú termelő, aki készít is ilyet. A másik, hogy szerintem meg kell változtatni a fajta nevét, mert ezzel a névvel nem fognak tudni mit kezdeni külföldön (hacsak nem arra hajazunk, hogy olasznak nézzék a bort, egy piros-fehér-zöld logóval párosítva elég jó esélyünk lenne erre).
Úgy tudom, hogy az olaszrizlinget lehet nemes rizlingnek is nevezni.
Szerintem lehetne a fajta neve simán "nemes". Egy szó és könnyen kimondható, ráadásul ha lefordítjuk bármilyen nyelvre akkor is hangzatos marad.
kisrizling 2011.01.21 19:33:17
@BZoltan: Igen a nemes rizling az valóban egy önálló variáció, ha jól tudom Bakonyi Károly nemesítette, de tudtommal ennek a klónnak a neve használható úgy általában az összes olaszrizling variációra is.

Amit írsz a termékkategóriákról az rendben van, de amikor én a szükséges alaprizlingről írtam azt úgy értettem, hogy a magas minőséget képviselő pincészeteknek kéne egy egységesebb stílusra törekedni, mert ahogy a fenti kóstolón bemutatott borok is szépen megmutatták: ahány pince annyiféle rizling van, nem alakul ki a fogyasztói fejekben egyfajta jellegzetes minőségi olaszrizling kép. A borok sokszor inkább képviselték a borász filozófiáját, mint a fajtát vagy a borvidéket.

Az exporta meg szükség van, mert a minőségi borászat piaca idehaza stagnál. A fenti találkozón elhangzott, hogy a minőségre törekvő pincészetek piaca kb 500ezer fős törsközönséget jelent.

Az export két okból is jó: egyrészt rövid távon egyszerűbb lenne megszólítani a szomszédoknál lévő ínyenceket (pl lengyelek, csehek, hollandok, dánok stb), mint idehaza újakat kinevelni, másrészt a feltörekvő magyar borászatok kevésbé lennének kiszolgáltatottak, ha több piacon is jelen lennének. Ehhez viszont arculat kell és egységesebb borok.
kisrizling 2011.01.22 02:04:32
@BZoltan: Félreértettél. Én sem nagy mennyiségről, sem pedig a minőség rovására történő kompromisszumról nem beszéltem. Egyszerűen csak azt vetettem fel, hogy ha a minőségi termelők elképzelése az eszményi olaszról eszmecserék révén közeledne egymáshoz, valamint egy szerencsésebb névvel egységesen kommunikálnánk, hogy ez a fajta a minőségi magyar fehérbor zászlóshajója, akkor el lehetne érni sikereket külföldön.
Jó példa erre az a törekvés, mely a száraz furmintot igyekszik befuttatni. Csak a furminttal az a baj, hogy nem elég elterjedt idehaza.

A hazai fogyasztók nevelése is nagyon fontos, de szerintem több időt és energiát vesz igénybe, mint egy-két, a magyar belpiac nagyságához mérhető, fizetőképes kereslettel rendelkező külföldi piac "megdolgozása".

Én a hazai fogyasztói bázis rövid távú erősítésére elsősorban a fiatalok megcélzásával és a fröccskultúra népszerűsítésével látok esélyt, ami nem kifejezetten a minőségi kis és közepes termelők megélhetését fogja javítani.
Talán nem tévedek nagyot a feltevéssel, hogy számos borisszát foglalkoztat a kérdés, mire lehet képes vörösben jeles fehér borvidékünk, Tokaj. Hasonlóképpen lehetnek ezzel a borászok is, kísérleteznek nem kevesen, azonban a száraz kategóriában még nem sokan tárták a nagy…..
kisrizling 2010.12.30 17:11:53
@BZoltan: Azt elismerem, hogy Somló ebben a kontextusban nem volt jó példa és ezért elnézést is kérek!
Ahogy korábban is írtam ott szerintem nem volt akkora felfordulás az utóbbi két évtizedben, mint máshol. Somlót viszonylag könnyű definiálni és felismerni (szerintem).
De, ha egy fogyasztó egy borban az adott borvidéket és annak széles körben gondolt jellegzetességeit keresi és nem találja, arról a termelő tehet, hiszen ő választja meg a fajtát, a stílust és a dizájnt.
Az más kérdés, hogy egy sor borvidéki identitás egy immár két évtizedes kísérletezés áldozata lett, mely alapvetően egy pozitív folyamat is tud lenni, viszont nem tűnik úgy, hogy belátható időn belül lezárulna.
És ennek oka jórészt az, hogy ezek a kísérletezések sokszor nem borvidéki szintű, közösségi érdekek mentén folynak, hanem pont ellenkezőleg.
kisrizling 2010.12.30 18:12:46
@BZoltan: Szerintem a termőhelyi hűséghez szorosan hozzá tartozik a szőlőfajta is, mely az adott borvidékre jellemző, és ahogy ez a világ más nagy borvidékein is így működik.
Amúgy kimondtad azt a nagyon fontos kulcsmondatot, mely mindent összefoglal és egy borvidék sikerét meg tudja határozni:
"a fogyasztó szeret olyan bort venni amit felismer, mert ezáltal profinak érzi magát"
Én ezt amúgy kicsit másképp fogalmaznám: a fogyasztó szereti az olyan bort, melyet felismer és ezáltal azonosulni tud vele :)

Az úszódresszes hasonlatod jó.
Nálunk Csopakon én úgy gondolom, hogy ezeket a problémákat amúgy sikerült megoldani.
Az új termékleírásban ezekre részletesen kitértünk. Lesz ugyanis védett eredetű "Csopaki" (alap és szigorúbb előírású, dűlős változat is), mely bor természetesen Olaszrizlingből készül és csak olyan bor viselheti ezt a nevet, mely többek között a fent említett dolgoktól is mentes. És mivel a történelmi Csopak dűlői nagyrészt Olaszrizlinggel vannak telepítve és a termelők nagy többsége eltökélt a "Csopaki" termelése mellett, így a borok többnyire ezen szabályok mentén fognak készülni.
Természetesen elfogult és lehet túlságosan bizakodó vagyok, de szerintem Csopak a jövőben szép példa lehet arra, hogy egy (viszonylagos) monokultúra és egy jól levédett, egységes termék képes növelni egy piciny borvidék piaci erejét is.
kisrizling 2010.12.30 19:31:14
@BZoltan: Köszönjük a jókívánságot és a bizalmat! Reméljük működőképes lesz a dolog mind szabályilag, mind piacilag. Hasonló jókat kívánok nektek is!
Somló is megérdemli!
Albert gazda A félreértett Béla 2010.12.21 19:00:00
Ahogyan arról beszámoltam a maga idejében, a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztőjének ösztökélésére végre megírtam évekig tervezgetett esszémet vagy mimet Hamvas Béla A bor filozófiája című művében. Amely aztán annak rendje és módja szerint megjelent a lapban, a szám…..
Megvallom őszintén, nem tartom sokra azokat a hírességeket, akik ismertségük gyorsan forgó turbináival olyan gépeket is meg kívánnak hajtani, melyekhez amúgy semmi közük nem volna. Ha a celebritás könyvet ír vagy borászkodik, annak szerintem sosincs jó vége. Nem valami elvont…..
kisrizling 2010.12.02 12:28:03
@szenvedély S.: Ott a pont!
Rókusfalvy valószínűleg nem azért rakta pénzét borászatba, mert az hú de jövedelmező dolog, hanem mert ráérzett az egésznek a szépségére és a megtérülésnél fontosabbnak tartja azt.
A pesti forgatag után az etyeki lét igazi felüdülés lehet. Én nagyon meg tudom érteni. Ötéve már, hogy hétközben pesten rohadok. A hétvégi csopaki hazamenetel felér egy megváltással az év bármely szakában.
Örülni kell, hogy pénz jön a borágazatba (valsz ez nem mindig lesz így) és ha emellett a borok is szépek, akkor nincs min fanyalogni!
Az első részben Takács Lajos furmintjának fogadtatásáról számoltam be. A vélemények, akárcsak Magyarországon, Sidney-ben is megoszlottak. Éjfél után, a visszakóstoláskor ismét szóba került ez a bor és Magyarország. Én persze nagyon szeretném, ha a magyar borok nemzetközi…..
kisrizling 2010.11.27 15:11:47
@Szomjas Gödény: Ha házasításhoz használta egy részét, azt csak úgy tudom elképzelni, hogy egy magasabbra pozicionált borba került. (Már ha Burgundiában egy több cru-ből származó bor értékesebb lehet, mint egy önálló grand cru?)
Inkább az lehetett szerintem, hogy párszáz palack elővételben, szűk baráti körben elkelt, vagy a pincénél kóstolókon fogyott el és azt nem számolták hozzá a kereskedelmi forgalomba hozott palackokhoz.
kisrizling 2010.11.27 15:19:59
@európai: tetszik, hogy felétek a Champagne ennyire fontos téma és a borsorok kihagyhatatlan része. nálunk ennek valahogy nincs kultúrája (kivéve szilveszter környékén). lehetne az Alkeszen egy pezsgő specialista, aki rendszeresen posztol a témában!
Valahányszor baráti körben szóba került az idei, gyászos évjárat, minden második poén akörül forgott, hogy Villányban nyilván így is tíz közeli lesz az értékelés, gondot legfeljebb az okozhat, hogy oportóból többet kell fölvásárolni. A szarkazmus, úgy tűnik, alaptalannak…..
kisrizling 2010.11.27 01:34:17
@demisec: hát ha abból indulunk ki, hogy a Pinot-nak elvileg a Villányinál hűvösebb klíma való...
Az újgazdag kínaiak bomlanak a Chateau Lafite Rothschild után. Hogy miért éppen a Lafite-ba habarodtak bele, és nem mondjuk a Chateau Margaux-ba vagy a Mouton-Rothschildba, abban nincs konszenzus, de a magyarázat vélhetően nem a palack tartalmában, hanem a név hangzásában, könnyebb…..
Nehéz évjárat van a hátunk mögött a szőlőben, de a pincében sokaknak még csak most jön a neheze. Miközben a híradásokban megbízhatónak gondolt emberek verik át a nézőket az idei év termelési mutatóival, addig a szőlőkben egyre nagyobb a tanácstalanság. Hiszen azt hallják a…..
kisrizling 2010.11.19 12:30:21
@Daeril: nagyon jó a szemléltető példád. A megoldás az lenne, ha az illető szőlőtermelő nagyobb területtel dolgozna, vagy - pl, ha olyan jó adottságú területe van - nem a nagyüzemeknek termelne. Ugyanis vannak olyan kis és közepes, borászatoknak is, melyeknek a növekvő kereslet miatt szükségük lenne több borra és hajlandóak (jóval) többet fizetni egy jó minőségű alapanyagért, de nincs pénzük, lehetőségük területet vásárolni, mert az olyan drága, vagy annyira elaprózódott, hogy évekig-évtizedig tartana megvenni. A Balatonon erre számos példa van.
Különleges az európai ember viszonya a zinfandelhez, a terroirbarátok számára gyakran pont ez a szőlőfajta a mumus megtestesülése, ami rosszat a kaliforniai borokról gondolni szokás, azt hozzá kötik valamiért. Kétségtelen, magam is találkoztam már egy-két példánnyal, amelyek…..
kisrizling 2010.10.18 20:19:26
OFF
@töppedt: ha hiányosnak érzed, amit a wikipédia ír, akkor miért nem szerkesztesz bele? főleg úgy, hogy hiteles forrásod is van hozzá?
Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince tulajdonosa (és visszatérő vendégszerzőnk) a saját oldalukon foglalta össze a természeti katasztrófa Somlót érintő következményeit. Mivel ez egy olyan kérdés, amely sokunkat foglalkoztat, engedélyt kértünk és kaptunk a másodközlésre.…..
kisrizling 2010.10.12 14:15:40
@Kósza: Pont ezt akartam én is írni!
Nem kéne ezt a posztot index címlapon hírdetni.
kisrizling 2010.10.12 16:10:59
@EMU: Figyelj, te tényleg ennyire értetlen vagy?
Somlóvásárhelyet elöntötte az iszap és a falu kárrendezésére gyűjtenek. Ha nem tűnt volna még fel, az önkormányzat számlaszáma van megadva, oda várják a pénzt. Az, hogy erre a blogra is felkerült a felhívás és a bankszámlaszám arra jó, hogy a borszerető kollégák, illetve szakmabeliek is tudjanak segíteni.
Mégiscsak volt valami értelme az idétlen pöttyöknek, ha nem is úgy, ahogy azt megálmodói gondolták. Annak idején ugyanis többen felkaptuk a fejünk a szentgyörgy-hegyi terroirt hűen tükröző sangiovese felbukkanására. Tényleg csak bukkanás volt, hiszen – alighanem ennek…..
kisrizling 2010.10.12 11:06:19
@Daeril: Igen, ismerem, de szerintem tiszta vörös nem készült belőle. Ha jól tudom, Szentesi készít is belőle bort és eléggé bizakodó a fajtával kapcsolatban. Asszem, a Borbarátban van is most egy interjú vele.
Ettől függetlenül ez a fajta is eltűnt a Balatonról az összes régi kékszőlővel együtt. A régi gazdáknak valószínűleg meg is volt rá az okuk, hogy miért nem telepítették újra a filoxéra után.
Középiskolásként még hittem abban, hogy lehet valaki mázliból is a világ legjobbja. Hogy a körülmények szerencsés együttállása, vagy éppen a vetélytársak hiánya adott esetben mindent megmagyarázhat. Emlékszem, nem nagyon kedveltem Schumachert, aki akkoriban már több…..
Pénteken és szombaton, okt. 8-9-én a Mezőgazdasági Múzeumban a belga sörök kerülnek terítékre. Péntek szakmai nap, ide csak kereskedők, szakmabeliek jönnek, 8-án 12-től ötig azonban bárki jöhet kóstolgatni, a belépő 2500 - és lefogyasztható, ami a belga sörök ismeretében…..
Jásdi István munkássának a megítélése meglehetősen változatos, ez alatt az Alkesz-poszt alatt például mellette és ellene is sokan érveltek. Az imént linkelt bejegyzés tapasztalt szerzőjét általában keserves benyomások érik, engem pedig szinte mindig kedvezőek, amire aligha…..
kisrizling 2010.10.05 23:20:51
@spajder: sajnálom, hogy ez a véleményed a Csopakiról. Remélem, egyszer még megváltozik. Lehet, érdemes lenne több pincét is meglátogatnod.

@shiraz:
A lelkes kolléga remélhetőleg egy palack Csopaki után jutott erre az eredményre. Tartsa meg a jó szokását!:)

Ha Csopak nem is a legjobb termőhely az Olaszrizling számára, az biztos, hogy a Balaton nagy termőhelyeinek egyike - vagy ahogy Jásdi mondaná - a Csopak-Somló-Badacsony terroir háromszög egyik sarokköve. Erényeit szerintem is az Olaszrizling mutatja meg legjobban. Nem tudom milyen érveket várnál. Hazai és nemzetközi elismerések vannak. Ahol Olaszrizling teszt van onnan a Csopaki sem hiányzik és minden esetben az élbolyban végez.
Ha pár szóban kéne jellemezni, hogy milyen is az igazi Csopaki én azt mondanám, hogy a bazaltborok ásványosságát és tömörségét képes megmutatni egy azoknál elegánsabb formában. Szerintem ettől válik egyedivé.
Csopakon a Rizling évszázadok óta a legmegbecsültebb fajta. Ez nem véletlenül van így.
Sokszor és sokan felvetették már itt az Alkoholistán, hogy a magyarországi borágazat számos problémája miatt képtelenek vagyunk az eredményes versenyre az Európai Unió régebbi tagállamaival szemben. Sokan megállnak ott, hogy még mindig túl sok a pancsolás, túl kevés a minőségi…..
kisrizling 2010.09.28 16:17:31
Ha kis és közepes gazdaságok jövőjét kívánjuk fényesíteni szerintem alapvetően ketté kell választani az amúgy nagyon is kölcsönhatásban lévő külföldet és belföldet minden téren:

Ha külföldön akarunk valamit, akkor radikálisan egyszerűsíteni kell az exportra szánt borok fajtaválasztékát, nemzetközi viszonylatban értelmezhető méretű régiókat kel kialakítani és azokra egy jól kommunikálható arculatot építeni. Jó példa erre pl a Balaton (és én Somlót is ide értem), mely szerintem a legjobban kommunikálható borrégió (lehetne), mérete kb megegyezik mondjuk Champagne-nyal, tehát elég nagy is. Az exportra szánt közös nevező pedig lehetne a száraz Olaszrizling, (esetleg még talán a Szürkebarát) és az e két fajtán nyugvó más házasítások. A prémium szegmensben befigyelhet egy kis Furmint is, hogy a tokaji farvíz is meglegyen.

Ez a modell szerintem külföldön biztos jól menne és nem is kell sokat tenni érte, minden adott és a sok kis tétel sem jelentenének nagy problémát, ha viszonylag homogén az exportkínálat.

A belföld egészen más tészta. A belföld kell, hogy adja a bevétel javát. A bor akkor üzlet, ha a pincék helyben értékesítenek. Egy átlag magyar kis és közepes gazdaság ha csak kereskedőkön keresztül értékesít, akkor legfeljebb vegetálni tud, európia életszínvonal nehezen érhető el. A helyben értékesítéshez turisták, gasztronómia, programajánlat és a zászlósfajták mellett sokszínű borkínálat kell. Sokszínű borkínálat alatt pedig azt értem a lokális éttermek, borházak borlapján a pezsgőtől a desszertborig minden helyi kéne legyen.
A belföldi értékesítés legbiztosabb alapja a borturizmus. Ehhez csak plusz, ha jó az export, akkor több lesz a külföldi borturista, nő a magyar bor presztízse külföldön belföldön egyaránt.

A hazai borágazat növekedése addig nem kaphat új erőre míg nincs letisztult export és a vendéglátás nem hozza be a borágazathoz mért kb 10 éves lemaradását.
Az eszme- és művészettörténet egyre kevésbé hisz a kijelölhető mérföldkövekben, az éles korszakhatárokban, melyek után az emberek mindent éppen ellenkezőleg látnak, mint annak előtte – jobban szereti a változások folytonosságát, az előzmények és utórezgések…..
Az elég nagy gazdasági világválság elég nagy maflást kent le a borágazatnak globálisan (tavaly 3,6 százalékos volt a visszaesés), így annál feltűnőbb a hír, hogy 2010 első felében jelentősen nőtt az osztrák borexport értéke. Pontosan 10 százalékkal az előző év azonos…..
kisrizling 2010.09.22 21:03:45
@kukko: @BZoltan:
A diverzitás szerintem is fontos dolog, főleg ha autochton fajtákra épül, mert ebből látszik, hogy mély gyökerű a borkultúra. De kellenek az adott vidékre/országra jellemző fajták, vagy bortípusok, melyek az érthető arculat alapelemei. Enélkül nem lehet exportban gondolkodni. Sajnos idehaza még nincsenek ilyen egyértelmű zászlóshajók.

A etilénglikol botrány anno biztosan nem okozott olyan mértékű kárt, és szült olyan erős negatív attitűdöt az osztrák borokkal szemben (kíváncsi lennék, hogy külföldön az átlagemberek hány százaléka hallott erről egyáltalán), mint az évtizedeken át milliós palackszámban gyenge minőségben és nagyon olcsón külföldre nyomott Tokaji és Egri lőrék. Na ez a magyar borral szemben tapasztalható negatív hozzáállás alapja keleten, nyugaton.