Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ookma

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt héten olvashattátok Tamás történetét egy norvég faluból, és akkor ígéret volt arra, hogy az ottani élet bizonyos részeit egy külön írásban részletesebben is kifejti. Nos, most jött el ennek az ideje, így eltöltünk majd egy napot egy óvodában, megnézzük, milyen…..
ookma 2017.01.20 20:42:18
@sellőlány: A korai fejlesztes egyertelmuen Mo-n jobb, de amikor mar fixalodik a gyerek, es nem "novi" ki, es jon az iskola, onnantol sajnos az angol vagy uk jobb. De pont ebbol a tortenetbol latszik, a penz meg nem teremt szakertelmet, tehetsz 20 embert is egy autista vagy serult gyerek melle, ha nincs mellette terv, szakertelem. En azt szoktam mondani, mi Mo-n legalabb alig penzbol oldjuk meg szarul, de pl. (en Skociat ismerem) az itteniek egy vagyont koltenek erre.
ookma 2017.01.20 20:59:18
@tűzcsucsu: Ha van kedved levelezhetunk privatban, nekunk is nem beszelo auti, csak mar vagy 10 evvel idosebb, es mi veletek szemben vagyunk, nem Norvegia. De ugyanez, amit tudok az autizmusrol en Mo-n tanultam , annyi itt a strategiaban benne van, a szulo a legjobb szakerto, tessek hasznalni. Illetve van advocacy, meg megis van durvan felmilla ember igaz eleg nagy teruleten elszorva. De ugyanez a szitu, kb. az isten hata mogott, cserebe gyonyoru ... Raadasul errefele altalaban cecos esetekben, foleg ha a szulo perre viszi kifizetik a Camphill-t (delebbre a NAS iskolakat), ami egy spiral, mert annyival kevesebb jut a tobbire. Es nem igazan tudom egy Camphill pl. mivel masabb (az aran kivul) mint Mo-n a kastelyokban levo intezetek (jo egy fokkal biztos jobb...). Egy nem beszelo auti sajnos olyan kicsit mint a siket vak, mindketto, es megse, de a problemaid hatvanyozottak, es meg csak nem is a negyzeten.
„Amikor Angliába jöttem, úgy gondoltam, ez számomra nagy esélyt jelent a jobb életre, új képességek elsajátítására, mindezt kellemes emberek társaságában. De több mint 7 év itt tartózkodás után azt mondtam: elég volt, már nem akarok többet itt lenni.” Ezeket a szavakat a lengyel Joanna Kalinowska…..
Akár Londonról, annak ellenére is, hogy rengeteg poszt szólt már róla, vagy annak ellenére is, hogy kilenc hónapja ott él. Ma folytatódik Péter brit fővárosban íródó sorozata, ezúttal a tömegközlekedést veszi górcső alá, és arról is elmélkedik egy kicsit, hogy milyen is az…..
ookma 2016.07.28 12:59:59
@Péter Londonból: A befalazott bevaskocsi hamarabb kikerult az eloterbe (vagy minek hivjak azt a reszt), mint a bolt megnyilt, en ugy tudom biztonsagi okokbol. Es mintha a 9 es 10-es vagagy kulonbozo helyen is lenne... . Az elejen az eloterben se volt mellette semmi, maguktol alltak sorba az emberek is. A bolt csak kesobb kerult melle, ahogy a kordon, szervezes is, de szerintem fotozkodni maig ingyenes.
Miközben az Egyesült Királyságban már új kormány lépett a posztjáról lemondott David Cameron vezette régi helyébe (és Theresa May kormányfő egyfajta Monty Python-os lendülettel ki is nevezte Boris Johnsont külügyminiszternek), arról talán kevesebb szó esett, miként is élik meg a helyzetet, hogyan…..
ookma 2016.07.16 15:25:29
@macamuca [IHUN]: A 2-es ponthoz kell minden eu-s tagorszag beleegyezese is, errol szol az unio. UK a spanyolokkal, lengyelekkel, stb kothet kulon megallapodast, ha minden tagorszag rabolint. Ennek eselye?
Érdekes számítást küldött el a minap Pappito, aki annak próbált meg utánaszámolni, tulajdonképpen mennyibe is került neki az, hogy Új-Zélandra költözött. Az összeg elgondolkodtató, főleg, hogy ez csak az ügyintézés. Ha van kedvetek, számolgassatok ti is (akár külön…..
ookma 2016.02.20 18:00:14
@Halbajusz: Brit allampolgarnak nem ingyenes alapbol a skot egyetem. Csak ha ott is lakik, talan 3 ev, de nem eskuszom meg ra.
ookma 2016.02.20 20:51:37
@Halbajusz: Amugy szerintem az allampolgarsag nem feltetel, rezidens legyen, az szamit, illetve ha kilepnek az EU-bol, jo kerdes. EU-snak ingyenes, skotnak ingyenes, szegeny angoloknak csak akkor ha elotte x evet itt elt. Es mas keretbe is kerul be, EU-skent sokkal nehezebb, mint skotkent, de nem akarok hulyeseget irni, mert en is csak feluletesen olvastam ezt at valamikor.

Azt vedd figyelembe, itt 17 evesen mar mehetnek egyetemre:).
ookma 2016.02.21 11:31:55
@M. Péter: Ezt nekem irtad? Nagyon reggel van ugyan, de ez a hitel, nem? Nem az ingyenesseg. De most azt hiszem nekem is utana kene neznem, mi a helyzet, ha nincs addig allampolgarsag, .
Középkorú nőként állást veszítve Magyarországon nem könnyű folytatni. Persze máshol újrakezdeni legalább olyan nehéz, de (mint Macamuca írja mai posztjában) bár garancia Skóciában sincs a sikerre, eredményességre, de esély/lehetőség van. Jöjjön tehát egy újrakezdés…..
ookma 2015.07.14 23:30:51
@macamuca [IHUN]: De pont az ingatlan/alberlet arak miatt nagyon elheto hely, valahol egyszer volt valami felmeres, masodik legelhetobb varos UK-ben. Menj kifele is a varosbol, Stonehaven, lefele es felfele is a tengerparton, Dee (royal deeside) menten be egeszen a Cairngorm fele ... Gyonyoru a taj, rengeteg var van, stone cirles, itt sokkal tobbet sut a nap is, mint a parton.
A mai poszt önkéntes segítő munka tapasztalatairól, illetve magáról a programról szól. Egy anya írja le, hogy fia hogyan lett önálló, mi mindent tanult meg a segítő év alatt Skóciában. „Az előzményekről röviden: A fiam középiskolában nem tanult angolul (ennek megvolt az…..
Ma némi szünet után folytatódik a sorozat, melyben elintézendő ügyeinket vesszük sorra, azaz mi az, amire egy-egy ország esetében figyelnünk kell határátkeléskor. Németországot már kibeszéltük, ma pedig az egyik legnépszerűbb cél, Nagy-Britannia következik. Természetesen…..
ookma 2014.11.14 04:33:48
@Muscari: Igen, bocsi, pedig azt hittem válaszként küldtem el.
ookma 2014.11.14 04:34:00
@Muscari: Most jutottam el a probléma gyökeréig, ebben az esetben szerintem nem igaz, hogy használhatja a magyart akár évekig, mert a harmadik kérdés, hogy hol tette le a vizsgát, nem az, hogy EU-s jogsija van vagy sem. És pl. az other-re már azt mondja, amit te is írsz, azaz újra kéne vizsgáznia kb.

www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence/y/yes/car-or-motorcycle
Cerebra Átalakulás 2012.10.12 12:11:43
Hosszú idő telt el az utolsó bejegyzésem óta. Eredetileg úgy gondoltam, nem is írok többet. Talán túl sokat adtam ki magunkból, túl őszintén mutattam be a kinti életünket, és ez sok irigy embert arra indított, hogy támadjon. Ki így, ki úgy támadott. Elsősorban erköcsileg…..
Noha az iskolakezdéssel kapcsolatos sorozat már véget ért, Digger írása azért fér bőven ide, mert szerintem az iskola és az oktatás örvén egészen másról, gondolkodásmódról, világlátásról, kultúrás különbözőségéről is szól. Ráadásul azt gondolom, hogy sok igazság…..
Ha bürokráciáról van szó, azért az angoloknak sem kell a szomszédba menniük.  Május 22-én mi is meglátogattuk a szavazófülkéket, helyi önkormányzati jelöltekre és az EU-s parlamenti pártokra lehetett voksolni. Vagyis lehetett volna, de adódtak fennakadások. Talán olvastátok…..
Elolvastam ezt a cikket és nagyon elgondolkodtatott. Nézem a gyereket ahogy békésen legózik az iskolai egyenruhában és eszembejut, hogy ma délután Mr T. milyen lelkendezve jött oda hozzám, hogy milyen ügyes volt Cs. az iskolában. Amikor mentünk kifelé a többi gyerek szaladgált…..
ookma 2014.05.26 14:04:51
Aki gyerekkel vág neki a határátkelésnek, annak az egyik legfontosabb kérdés a beiskolázás. Ez nem mindig egyszerű kérdés, különösen érdekes kihívásokat tartogat egy, a magyartól annyira eltérő rendszer, mint az angol. Ebben vág rendet Judit mai, szerintem rengeteg hasznos…..
Tudja, minden nap baromi szerencsésnek érzem magam a suli miatt, ahova Cs. jár. Minden könnyebb mióta megkapta a gyerek a speciális tanrendet, az iskola meg a támogatást a gyerek után, hogy fel tudjanak mellé venni egy segédtanerőt. Sokára találták meg az igazit, de Mr. T. lett a mi…..
Három év külföld akár sok is lehet annak, aki szíve szerint maradt volna Magyarországon, de nem akart egész életében albérletben élni, szeretett volna egy kis anyagi alapot összeszedni magának. Csaba szociálpedagógus egy főleg autista gyerekeket tanító iskolában, ami nem lehet…..
ookma 2013.05.16 09:06:57
@DieNanny: Ez engem is, ezért küzdöttem át magam az íráson, de csak "az utálok itt lenni" jött át.
Rögtön az elején a már korábbi coming out öles ismétlése következik: radnótisok vagyunk. Ezért senkit sem hagy közülünk hidegen, hogy a kormánynak hála az ország egyik legjobb iskolájának veszélybe került a fenntartása. Nem nagy összegről van szó, mindösszesen 22 millió…..
ookma 2012.03.14 09:43:35
@lac1: Egy 1000 fős suliban is csak 1 igazgató van és társai. A radnótiban egy osztály 36 fős, egy zsákfaluban szerinted mennyi? Ezek számok.

A gyerekem járt 700 fős zsákfaluba, ahol bolt se volt mindennap, cigány gyerekkel teli oviba, a 15 gyerekre ugyanúgy kellett minden. Még logopédus is járt neki, akit külön busz vitt ki az óvodába a legközelebbi városból, 30km-ről.

Amúgy a fejvkóta ugyanannyi, pont ott bukik el, hogy minél kisebb egy iskola, annál többet kell a fenntartónak hozzátennie, ami egy zsákfaluban főleg a lehetőségeikhez arányosan több pénz, mint mondjuk egy nagy városi önkormányzat esetében, de gyerekre lebontva ettől még nagy eséllyel a radnóti az "olcsóbb".
ookma 2012.03.14 18:59:23
@lac1: A Trefort (szintén ELTE gyakorló) ha az indexnek hinni lehet, akkor kb. 245 millióból gazdálkodik, meg kéne keresnem a cikket, kb. 600 gyerek jár oda, ha igaz a hatévfolyamos gimi három párhuzamos osztállyal info.. Ebből a 245-ből szednek el 15-öt.
ookma 2012.03.14 20:32:21
@lac1: index.hu/belfold/2012/03/09/adomanyokert_konyorog_a_radnoti/

"A Trefortban évi 15 milliót kell hirtelen előteremteni, tudtuk meg Palojtay Tamás igazgatóhelyettestől. „A legkomolyabb problémánk, hogy 2005 óta 30 százalékkal csökkent az éves költségvetésünk” – mondta. 2005-ben az állami normatívákból még 315 millió forintból gazdálkodtak, 2012-re már csak 243 millió forint jutott. Erre jön még rá a nem várt 15 milliós kiadás."