Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pomperyberlin

208 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szombati rakott kel Drága édesanyám – nincs nap, hogy ne gondolnék rá gyöngéd szeretettel – a beteljesedést nem a konyhaművészetek területén kereste. (Nem tudom, sikerült-e valaha is megvalósítania önmagát. Az ő idejében az emberek a mindenkori társadalmi rétegtől függetlenül általában tették a…..
Félek az öregedéstől. Látom a ráncokat, a foltokat, a petyhüdtséget a tükörben, az enyészethez vezető út egyéb fizikai kisérőjelenségeiről nem is beszélve. Sehogy nem tudok belenyugodni az elkerülhetetlenbe, nyomaszt ez a legfeljebb lassítható, de valójában megállíthatatlan folyamat. Nem vígasztal,…..
  50 év, két emberöltőnyi idő: ennyi telt el azóta, hogy hivatalosan és ünnepélyesen elismertek közgazdának. A hajdani alma materem, lánykori nevén Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem mai utóda a múlt héten díszoklevelet osztott ki az 50, 60, 65 és 70 évvel ezelőtt végzetteknek – mármint…..
Irodalmi blog Úton 2023.09.16 23:32:10
  Meglehetősen bosszankodtam, hogy a fiú ennyit késik. Igazság szerint nem szoktam másokat magammal vinni, mert háztól házig a Budapest-Berlin-úton nettó kilenc óra vezetés untig elég. Kényelem, önzés akár, de nem szívesen húzom tovább az időt egy alkalmi utas városon belüli házhozszállításával.…..
Forrás: rbb-online.de Így lehet röviden összefoglalni a csütörtöki koncertélményt, noha a komolyzene csillaga – szemben a a pár évvel ezelőtt hatalmas sikerrel vetített „A Star is Born” film főhősnőjével – nem az ismeretlenségből tűnt föl. Azon szerencsések közé tartozom, akik részt vehetettek…..
  A kép forrása: korkep.sk Már többször írtam arról, hogy félek az öregségtől. Nem szeretem az előrehaladó korral járó betegségeket mint estét betöltő témát, ami az utóbbi időben egyre jobban terjed a baráti körben. Ha nekem támad valami bajom és azt, ne adj isten, meg kívánom osztani, a humoros…..
Berlin felett az ég Britzer Garten 2023.07.31 16:58:00
Vasárnap a Britzer Garten-ban juditnapoltunk. Szégyen ide vagy oda, de eddigi berlini 48 évem alatt most jártam ott először. Órási terület jól megkomponálva, tájilag változatos, a kisvasutat nem csak Janó (3 és fél), de én is élveztem. Láttunk parkot, veteményes kertet, rózsakertet,…..
Előre bocsátom, a futball nem érdekel, következésképp ahhoz sem tudok hozzászólni, szégyen e, és ha igen, mekkora a Fradi legutóbbi veresége. Az egész esemény kizárólag nyelvtanilag érdekel. A média különböző termékeiben és több kommentben olvastam a „Feröeri” nyak- ill. nyelvtörő, magyarul…..
  Az NDK-val sok szál kötött össze. 12 éves koromtól többször cserenyaraltam ott, voltam egyetemistaként szakmai gyakorlaton, majd férjhezmenetelem után rendszeresen látogattuk férjem kelet-berlini rokonait, barátainkat, aztán a belnémet kereskedelemre szakosodott munkaadómtól állandó vízummal heti…..
2028.03.05. Foto: Der Tagesspiegel Félrevezető az alcím. Inkább úgy kellene mondanom: Ami nem derült ki. T.i. hogy ki az „Alexander” néven nyilvántartott besúgó, vagy ahogyan STASI-nyelven hívták, IM (inoffizieller Mitarbeiter = nem hivatalos munkatárs.) Mindenesetre egyik sem az általam…..
2008.02.24. Foto:  https://www.stasi-unterlagen-archiv.de/archiv/standorte/berlin/ A tapasztalatok szerint az ilyen terjedelmű anyag elolvasásához általában két óra szükséges, de számítsak kicsivel többre, mert utána még megbeszéljük a találtakat. Előzetes telefon-felvilágosítás és egyeztetés után…..
2008.02.21.   Foto: https://www.stasi-unterlagen-archiv.de/archiv/ueber-das-archiv/ Mintegy két és fél éve betekintést kérvényeztem a Történeti Hivatal német megfelelőjénél, a Birthler-Intézetnél fellelhető aktáimba. (Ez a népies neve, hivatalosan „Die Bundesbeauftragte für die Unterlagen des…..
Berlin felett az ég Dézsávű 2023.06.18 17:55:57
Mondd, barátom, Te mit szólsz ehhez?! Először azt hittem, kacsa (amit mostanság féknyúznak hívnak) és jót nevettem rajta. Aztán kiderült, hogy szó sincs róla, noha totálisan abszurd, nem vicc: véresen komoly. Igen, igen, a BAZ-Megyei Központi Kórház igazgatójának az egész szociális médiát bejárt…..
Több mint tíz éve lehetett, hogy meglátogattuk barátainkat, akik az anatóliai oldalon Tuzla mellett laknak. A vacsora elhúzódott, az utolsó hajó elment, így Nizam kocsival vitt vissza bennünket Üsküdar-ig. A mintegy 40 km-es út a Márvány tenger mellett vezet: a hajdani Isztambul-Bagdad kereskedelmi…..
Másfél éve nyílt az isztambuli új ARTER múzeumban „ThisPlay” (szó)játékos címmel tematikus kiállítás a gyűjtemény saját anyagából, amiben Zsófitól is szerepel két videómunka. Képzőművész lányunk még a múlt év vége felé elejtett egy megjegyzést, hogy bár a megnyitóra nem hívták meg, mégis szívesen…..
Berlin felett az ég Húsvét 2023 2023.04.08 01:01:08
Idén a Húsvét ugyanolyan meglepetésszerű hirtelenséggel jött, ami eddig csak a karácsonyra volt jellemző. Jó, most nincs sem karácsonyfa, sem kismillió ajándék, de azért ennek az ünnepnek is megvannak a hagyományai, és ha kisebb is a felhajtás, azokra szintén fel kell készülni. Jut eszembe:…..
  Mindenki sajnálhatja, aki nem jött el hétfőn. Ezzel szemben jómagam a Budapesti Fesztiválzenekart és Fischer Ivánt sajnáltam, mert meglepetésemre a hajdani Nyugat-Berlin 60-as évek óta ikonikus épületének, a helybeliek által „Zirkus Karajani”-nak csúfolt Filharmóniának nagyterme egyáltalán nem…..
Berlin felett az ég Rezümé 2023.03.10 22:26:11
A március 4-i szalonest jól sikerült.   Viszont ittmaradt 1 kalap 1 hátizsák (másnap mindkettőt elvitték) a szerző ajándékai és szemüvege (átadom a díjátadáson) 1 mobiltelefon (mindmáig nem kereste a gazdája) 1 db fülbevaló – ma leltünk rá a fürdőszobában (ezt se hiányolta senki)…..
Napilapunk, a konzervatív Der Tagesspiegel 7-iszáma – a mai, március 8-i munkaszüneti napra való tekintettel, amikor is nem jelenik meg sajtótermék – telis-tele van feminista cikkekkel. Férjem szerint a tegnapi újság olvashatatlan. Így ez talán kicsit túlzás, de értem és részben osztom a…..
2003-03-08 Kikérem magamnak! Nem, nem és még egyszer nem! Tiltakozoooooom!!! A nőnapi-humbug az emberi nem felének szoc-kom hagyományú, szemmel láthatólag kiirthatatlan intézményes megalázása. Már a megboldogult szocializmusban is megcsúfolásomnak éreztem, amikor a külkervállalat igazgatója,…..
Berlin felett az ég Enyészet 2023.02.23 03:09:55
Kérdezted, hogy vagyok. Ráérsz? Akkor elmondom. Már egy hónapja, az utazás első napján éreztem, hogy valami nincs rendben. Hirtelen elkezdett fájni a lábam. A térdhajlat, kisugárzással föl- és lefelé. Nem, nem a bal, mint múltkor, hanem a jobb. Azzal magyaráztam, hogy hisz' négyszer annyit…..
Előzmény Minél tovább gondolkozom rajta, annál több kérdés merül fel bennem. „A programhoz alanyi jogon lehet csatlakozni minden 65. életévét betöltött magyar állampolgárnak, akik ingyenesen megkapják a jelzőeszközt.” – olvasom a honlapon. A csoport részaránya mintegy 20% a 9,7 millió hazai…..
"A Gondosóra egy újabb praktikus gerontechnológiai megoldás 65 év felettieknek. A kormányzati programmal Magyarországon az idősellátás, idősgondozás egy új elemmel bővült. Már nem csak a napi egyszeri étkeztetés és a házi segítségnyújtás jár alanyi jogon, hanem a Gondosóra is, amely számos baj…..
A facebook-ot böngészve egyre inkább dézsávű érzésem van. (Lehet, nem kellene egyáltalán a fészbukon mozogni, bár ez nem változtatna a lényegen: a közösségi média a jelenségeknek nem okozója, csak közvetítője, hangerősítője, tükre.) Lépen-nyomon eszembe jut gyerekkorom, ifjúságom furcsa paradoxona,…..
S lőn: a kedves munkatárs ma kettőkor harmadmagával megjelent, és lecserélte a tartályt. Kb. 1 óra alatt mindent elintéztek: a régit leszerelték és magukkal vitték, az újat behozták, felszerelték, beüzemelték. És láss csodát: működik! Annyit jegyeztek meg csupán, hogy egy apró különbség van:…..