Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pomperyberlin

178 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A karácsonyi hóesés – már úgy értem, az az idillikus kép, amit konzekvensen a szeretet ünnepével asszociálunk, noha errefelé fehér karácsony csak tíz-tizenöt évenként fordul elő – szóval, ez az igazi, téli havazás már tegnap, november 19-én bekövetkezett. Természetesen nem marad ez így: a jövő hétre…..
Különleges élményben volt része annak, aki tegnap este részt vett a berlini CHB (Collegium Hungaricum) eseményén. „Berlin jó volt hozzánk, idegenekhez” címmel vetített képes felolvasó estet láthattunk, hallottunk, ami a Berlinische Galerie aktuális, Magyar Modern kiállításának egyik kísérőprogramja.…..
Berlin felett az ég Amalgám 2022.11.01 18:27:27
Nemrég a facebook egyik berlini csoportjában komoly hitvita zajlott amalgám-./.kompozit-fogtömés-ügyben. A disputa tárgya, a kiváltó ok érdektelen. Ámbár ami a vitát illeti: a szakma még ma sem egységes a kérdésben, … de végül is ez mondandóm szempontjából lényegtelen. Amiért tollat ragadtam, az a…..
Berlin felett az ég Birsalmaszezon 2022.10.31 22:54:40
Hosszú ideig minden ősszel wittenbergi barátainktól kaptunk birsalmát. Eleinte néhány kilót, majd egyre többet. Eleinte ingyen, később, tekintettel a növekvő mennyiségre, morális indíttatásból természetben fizettünk: birsalmasajttal, ami barátnőmnek az én interpretációmban jobban ízlett, mint a…..
Lánykoromban a lánykori nevén Marx Károly Közgazd.tud. Egyetemen végeztem itt szemközt Gyönyörű a város. Ma is igazolva látom régi tézisemet, hogy Budapest ritka – ha nem az egyetlen olyan – metropolisz, ahol a közepén folyó Dunán hajókázva a legfontosabb nevezetességeknek szinte kilencven…..
Tekintettel a tekintendőkre, valamint az összes körülményt mérlegelve, továbbá tuggyuk-ki-miatt – egyszóval a ház ura már hetek óta készül, hogy reanimálja történelmi kályháinkat.   Első lépésként a zöld kandalló oldalán évek óta tátongó lyukat kívánta betömni. A tegnapi napon a pincében…..
A teremtés rám jutó koronájának hobbyja a biztonság. Az élet minden területén, de elsősorban műszaki tekintetben. A mindenféle általános energetikai fenyegetettségre való hivatkozással a tegnapi napon végre valóra váltotta régi vágyát és beruházott egy generátorba. Mert bármikor megtörténhet, hogy…..
Előre bocsátom, közgazdász végzettséggel rendelkezem, vállalkozóként 12 éves szovjet, ill. orosz kereskedelmi tapasztalat áll a hátam mögött, közel 30 éve vagyok ügyvezetője egy fűtéselszámolásra szakosodott berlini cégnek. Mindezek ellenére nem értem újabban a híreket. Vagy én lettem kevésbé…..
Berlin felett az ég Kitoloncolás? 2022.09.07 12:52:39
foto: Andreas Seidel /  www.freiepresse.de.) Hetek óta foglalkoztatja a német médiát a 35 éve chemnitzi lakos, de 2017 óta Németországban illegálisan élő vietnami bevándorló, Pham Phi Son feje fölött lógó damokleszi kard, a kitoloncolás veszélye. A következő történt: 1987-ben az akkor 29 éves…..
  Napok óta figyelem a médiában a véleménynyilvánításokat a botrányt kiváltott tanulmány kapcsán. Őszintén szólva én örülök a felmérésnek. Elsősorban azért, mert régi tézisemet igazolja. Az a tény, hogy a nők végzettsége átlagosan magasabb a férfiakénál egyáltalán nem új: a reálisan létező…..
A Babylonban játunk. A némafilmek vetítésére szolgáló filmszínház utolsóként nyílt meg a jellegzetes BAUHAUS-házban 1929-ben Berlin közepén. A különböző történelmi, gazdasági és kultúrpolitikai viszontagságok után a 90-es években társadalmi összefogás mentette meg a bezárástól. Mindmáig megmaradt az…..
A Vodafone Magyarország Zrt. központi irodaháza – Fotó: Jászai Csaba / MTI Vagyok annyira közgazdász és kereskedő, hogy tudjam: egy adás-vételi üzlethez minimum két fél szükséges, továbbá az, hogy a kereslet és a kínálat összetalálkozzon. A Vodafone megvásárlásával kapcsolatban rengeteg hírt és…..
Csak zárjelben: az idei nyár a dézsávű jegyében telik. Másodszor nyaraltam Föhr szigetén, ahol végre sikerült kemény 16 C° foknál sok órát eltöltenem egy strandkosárban – ezzel régi álmom teljesült – és még fürödtem is. Nem, nemcsak Föhr-ön, idén másodszor voltam Todiban is, ahol felfedeztem végre…..
A legtöbb német olvasóval szemben én nem kedvelem Wladimir/Vlagyimir Kaminert. Nyugodtan tessék engem megkövezni, de nem tartom irodalomnak, szerintem hatásvadász lektür. A szerző „a németek” – ha szabad ilyen klisé jellegű általánosítást használnom – mazochista vonására épít, és immár 20-30 éve…..
Fotók: a HVG vonatkozó cikkének képmellékletei Nagy szerencsénk, hogy Orbán megengedőbb, mint Hitler volt. Az európai népekkel szemben nem hirdeti a magyarság felsőbbrendűségét. OV legújabb útmutatásai szerint a fehér ember, bármilyen európai nációjú is, megüti a magyar szintet. Ha más kontinensről…..
 Foto: -/Wild Bunch Germany/dpa Meine Stunden mit Leo vagy eredetiben  Good Luck to You, Leo Grande szerintem a nyári filmszezon csúcsa és mindenkinek ajánlom, de különösen a nőknek 50 fölött és a férfiaknak minden korban. A vígjátékként hirdetett angol kamardarabban a csodás Emma Thompson a maga…..
Barátunknak 80. születésnapjára egésznapos közös kirándulást ajándékoztunk. Férjem szerint az aktív korában irodalomtanár és szintén tanár felesége kevéssé ismeri a környék műszaki  érdekességeit, ezért kuriózum lehet számukra egy ipari műemlék, így esett párom választása Brandenburgra. A programot…..
Annamária, kedves, Te „a hont kivont szablyával óvtad ellene”[1], mármint EG ellen, mire én heves állításaiddal vitába szálltam. Válaszodra legszívesebben mondatonként reagálnék, de félek, hogy a tételes érvelés során visszaélnék a türelmeddel. Így engedd meg, hogy csak néhány fogalomzavarra…..
Az operáció óta eltelt öt hónap, az összes orvosi beavatkozást lezáró szanatóriumi tartózkodás óta pedig öt hét. Nem állítom, hogy minden ugyanolyan, mint régen, mert az átállás, a kétóránkénti evés és szintén rendszeres ivás meglehetősen felborította a mindennapokat. Az orvosok, de a hasonló…..
2002-11-27 A minap írtam egy kisesszét a karácsonyról. Kifüstölgöm benne magam a konzumterrorról, a társadalmi konvenciókról, hogy a forma teljesen átvette a szerepet kiszorítván a tartalmat. Szerintem az egész cécó hazug, a folyamatos stressz miatt maga az ünnep az előkészületek abszolválása után…..
2002-11-25 Motto:„Alle Jahre wieder ...”(német karácsonyi dal)   Már évek óta készülök arra, hogy - csak kétszemközt önmagamnak - megvalljam gondolataimat a „KARÁCSONY“ című hathetes borzalomról. Első ádvent közeledtével ugyanis idén megint elgondolkoztam, hogy is van ez: békés meleg…..
2002-11-03 Tegnap sűrű programunk volt. Először egy kedves barátomat látogattuk meg Zsófival, aki színész és a régi magyar filmvonatkozások kutatója. Plakátjaiból és egyéb anyagaiból már négy kiállítást csinált a Collegium Hungaricumban, a következőt márciusra tervezi. Utána Pierre Fischer…..
†   Dr. Pompéry Béláné, szül. Garancsy Lenke, sokaknak PIPI  avagy ππ 1918.VI.14.    †   2001.IX.23.    Nekrológ Születtél az I. Világháború végén, felnőttél békében, átélted a másodikat, megérted a forradalmat. Építetted a szocializmust, kibírtál 43 év társbérletet, élvezted a…..
2002-10-30 Előzmény MagyarOnline.net – Fórum – Németország – Berlini jelentés c. rovatában olvasom az izraeli újságírónő, Avokado bejegyzését: 2002-10-29   13:50 Sziasztok! -"Iszlam radikalisok es neonacik egyre szorosabb kapcsolatot tartanak interneten kozos zsidogyuloletuknek…..
2002-10-29 I. Moszkvai volt munkatársam, jelenleg inkább barátnőm és egyetlen keresztlányom anyja ma ismét depresszív volt a telefonban. Igen-igen, a túszdráma rémes, de azért vannak más, a világ érdeklődésére kevésbé igényt tartó, de őt mégis jobban érintő problémák is. Férje, Alik kb. 6 hete…..