Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Acél Csaba

1257 bejegyzést írt és 780 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rossz szomszédság, török átok - szól a mondás. Milyen igaz! Ha például egy békés nyugodt, kertes környezet mellé, bevásárolja magát egy tájpusztító hiéna. Kiírtja a szelet, esőt megfogó sövényt, a fákat is, mert ő éppen kukoricát akar termelni . Vegyszerrel, gyomírtóval, porral, aratással együttjáró…..
Berzenkedtem már egy sort azon a sportnak csúfolt - a Catch and Release módszeren  - a fogd meg és dobd  vissza halgyötrésen.KIderült, nem vagyok ezzel egyedül, állatvédők próbálják letiltani. Sajnos, ez az iparág hatalmas biznisz, a halak meg nem panaszkodnak. Olyan bizarr hasonlatot hoztam fel…..
Hosszú, már jócskán tavaszba nyúló téli álom után, a közeli ,kedvenc halastavam kinyitott. Meglátogattam, csak pofavizitre, esetleg bérlet vásárlásra. Új gazdát kapot a tó, új szemlélettel. Nagy, társas rendezvények egyik szolgáltatása lett a peca.Ahol eddig kacsák úszkáltak, most rikító színű…..
A sonkázások után vadásszunk is egy kicsit! De csak szóban! Kishazánkban két vadászlap jelenik meg havonta, a Nimród és a Vadászlap. Ahogy a társadalom reped - és nem éppen varrás mentén - a két vadászlap is ellenoldalra került. A Nimródot bekapta a jelenlegi politikai kurzus, ingyen adják, tele…..
Kell sonka húsvétra, de milyen? A pácolt érett "paraszt" sonka igazi csemge, már ami az ehető részeket illeti. És akkor a maradékkal mi lesz? Na jó, a bőrke mehet a hűtőbe, bableves betétnek, a száraz húsfecnikből lehet sonkás tészta, de akkor mi lesz a finom zsíros részekkel? Ha megesszük,…..
Viharos szél fúj napok óta, hordja a port a magágynak előkészített kopasz földekről, hiszen nincs ami megfogná. Kezét törném azoknak, akik csak azért vágnak ki fákat, sövényeket, mert útjukban áll. Mert nm fér el a böszme nagy traktor a földjükön. Az emberiség legkárosabb találmánya, a motoros…..
Ez a mostani Holdtölte nem egy akármilyen esemény, a Húsvét napjának kiszámításához kell. De a Telehold mindíg valami furcsa érzéssel párosul nekem, vadászaton szinte megbűvölten várom, hogyan emelkedik majd a fényes arca, hogyan rövidül az erdő fáinak árnyéka az ezüstös fényben, Ilyenkor sokáig,…..
"Több öregség kellene, egy nem elég, hogy megszokjam" - olvastam valahol.. Szellemes, de nekem nem tetszik. Én inkább a fiatalságot éltem vona át többször, azt jobban meg tudtam volna szokni! Lehet szavazni - mostanában a mediában úgyis ez a divat.  ..
Kínában gyártott kokárda, kínai akkugyárak, filippínó munkások, sok helyszínen, szétszabdalt ünneplések, a nemzeti ünnepünkön!  No comment! Még szerencse, hogy a tavaszban nem kell csalódni! Azt hozta, amit igért ..
Új fogalmat tanultam: hidegcsepp az ország felett. A fél ország gyümölcsfái bánták, mivel éppen a virágzáskor fagyasztott. Hogy törne le a keze, annak, aki ránk küldte! Vagy ami rosszabb, többet ne ihasson finom gyümölcspálinkát! Vagy csak rosszat. MInt a viccben. Áron bátyám, ivott-e már életében…..
Ha egy étel receptjét tudjuk attól még nem biztos, hogy jó lesz az eredmény. Pl. a halászlébe semmi más nem kell, csak hagyma, hal, paprika, víz, só! És mégis, mekkora a "szóráskép" az ehetetlentől a csodálatosig. Mint amilyen éppen a mai volt! Ehhez az élményhez elég csak Hercegszántóig autózni! A…..
Drága jó Istenem! Ha már ilyen csodaszépen virágsziromba öltöztetted a fákat, bokrokat, ha már a madaraknak is tojásrakó kedvük kerekedett, akkor  - nagyon szépen kérlek - ne engedd, hogy a visszapofátlankodó tél tábornok mindezt elpusztítsa. Maradjon a tavasz!  Ámen!..
Csányi professzor szerint, ha ilyen tempóban okosodnak a kutyák, ötven év múlva megszólalnak. Szerintem máris ezt teszik. Kutyás emberek tudják, hogy melyik ugatás mit jelent. A kutyák meg tudják, hogy a vezényszavakra mit tegyenek! Tehát beszélgetünk!!!   ..
Amíg Vahur, a szálkásszőri tacsi élt, Samuval, a vizslával folyton veszekedtek. Olykor vérremenően! Vahur meghalt, azóta Samu bánatos paukolással hívja! Hiányzik neki.MInt az embereknél! Szegény férjem - Isten nyugtassa -  mocskos egy alkoholista volt, vert is, de visszasírom.  Ki érti?  A kutyákat…..
Ha egy könyvnek veszem az eddigi irományaimat -akkor annak lapjai beteltek. Ami utána jön, az csak ráadás, a magam szórakoztatására történik. De nem tilos velem tartani. A startisztika  -  azt hiszem Churchill szerint - csak akkor igaz, ha én hamisítom - azt jelzi, hogy olykor-olykor ide- téved…..
Mármint a szalonkák! Ez a hír, csak vadászaoknak kedves, de azoknak nagyon!  De a patakparti fákon a rágások azt jelzik, hogy a hódok is megérkeztek. A terjeszhkedésük  drámaian gyors, lesz gond velük, az biztos. Rövid hírek, nagy törtémések !..
Vadászatban az a biztos, hogy semmi sem biztos! Sörétes puskás szalonka les közben disznó jön, golyós puskás disznó lesen meg szalonka húz el a fejem fölött. Azért ezek élvezhető tévedések! ..
Acél Csaba vadászíró naplója 2024.01.31 21:57:10
"Gazdag embernek márkajelzés van a ruháján, a boldognak kutyaszőr!" Vahur kutyám halála "kényszeratett  a hallgatásom feloldására! ..
Ha valaki mégis olvani szeretne valamit tőlem, akkor a Dunaszekcsői Hírek fórumon megtalál - havi rendszerességgel - Zöld Sarok főcím alatt.   ..
Úgy látom, a tragédiéktól, botrányoktól, szenzációktól mentes, kicsit irodalom "szagú" blogírásnak ideje leáldozott. Pláne akkor, ha a témáim makacsul ragaszkodnak a vadászathoz, illetve a vele kapcsolatatos témákhoz.  Senkitől nem írígylem a népszerűséget, nem is érdekel, de a blogírásom…..
Teszem fel a kérdést azoknak, akiknek a vadászatban a rekord teríték a boldogság! A több százas fácán-szőnyeg, a nagyvad hajtások focipályányi glédája, szarvasok, disznók hagyományos elrendezésben, ahol még a rosszul lőttek, sebzettek nincsenek jelen, azokat majd a hívatásosok fogják megkeresn!  A…..
Zsenge koromban, amikor a sörétes puskák - december végén - szögre akasztódtak, úgy várták a vadászok - nyilván közéjük számítva engemet is - a tavaszi szalonázást, mint zsidók a Messiást. Talán ezért is értékelődött föl annyira, a tavasz szimbóluma lett, annak hírnőkévé magasztalódott.  A…..
Ami szép, az szép!  Nem túl nagy okosság,de a reggeli látvány ezt váltotta ki belőlem. Ugyanis a két nappal korábban írt bejegyzésem az ingujjas vadászatról, szinte hihetetlennek tűnik, amikor a frissen esett havas, fagyos tájat nézem. Az aranyfa  - forsythia egyik napról a másikra aranysárga…..
Csupa jót jósolt a sokat szapult meterológia erre a napra. A naptári hónaphoz képest túl jót, hiszen még csak február végét írjuk, de a mandulafák virágoznak, a méhecskék örömmel dongják körül az első tavasz-ízű nektárt. A szerencse is mellénk szegődött, mert a vadászatot eredetileg mára ( szombat)…..
Még pár nap és lepereg a fácánvadászat vadászati ideje. Most jóideig a sörétes puskák pihenőt kapnak, igaz, ebben a szezonban nem sokszor melegedtek be. Holnap lesz a záróra, az utolsó vadászat, remélem szép időben, jól repülő madarakkal. Majd beszámolok róla ! Visszapergetve vadászéletemet,…..