Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Acél Csaba

1159 bejegyzést írt és 780 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét hónapos böjt után - ami két fácán szezon között terpeszkedik - végre elkezdtük. Azt már előre sejtettük - az időjárás előrejelzés alapján biztosan tudtuk -  hogy nem lesz könnyű.  A sejtésünk meg arról szólt, hogy a kukorica betakarítással hogyan állnak a gazdák, mert ha sok a lábon álló…..
A hideg , csillagos éjszaka, fehér dérlepellel köszöntötte a kelő Napot ! Vénasszonyok nyarának ez egy kicsit durva, de hozzá kell szoknunk- sajnos -  hogy szegény, kizsigerelt bolygónk is egyre durvább válasz ad pofátlanságunkra.  Beleszippantva a hajnali csipősségbe, már egyáltalán nem voltam…..
Az öröklött vadász-szenvedély manapság nagy ritkaság, igazi kincs, amit ha görgetünk vissza, akkor a vadászatra mentséget is találunk ( ha kell egyáltalán), mert elérünk az atavisztikus ösztönök világába, őseink életösztönéhez, a vadászathoz. A mai viágunkban már egyre ritkábban öröklődnek etikai…..
Ember tervez, Isten végez - tartja a mondás, még ateista berkekben is, legfeljebb kicsit átköltve, Isten nevét a sors szeszélyével helyettesítve.Kicsit én is átköltök, az embert a vadásszal helyettesítem, ugyan a kettő nem zárja ki egymást ! No, ebből hogy keveredek ki....? Ha a tegnapi napomat…..
A szerencse forgandó - ahogy a mondás tartja - vadász embernek viszont nem szabad szerencsét kívánni - mert annak a vadászatnak - stílusosan szólva - lőttek !  De azért nem árt Fortunával jóban lenni, aminek módját én sem tudom csak hangoztatom !  Az utóbbi napokban az én vadász szerencsém is…..
Az autómat egy nyiladékban hagyva, nagy óvatosan cserkeltem az erdő széli lesig. A les, egy meredek domboldt őriz, remek kilátást adva a szemközti erdőre,  aminek karjaiban egy aránylag friss  tarló terpeszkedik. De ez még nem minden, mert egy dagonya is csalogató lehetőség, a régóta tartó…..
- Hogy az a jó..... - innen 18 pluszos volt a monológom, amivel az alólam kibillenő vadászszékemet illetem. Az egyik lába puhább földet találva, dőlni kezdett, de szerencsémre nem velem.  Nem vagyok híve a székről lövöldözésnek, de a napraforgó olyan csökött volt, hogy csak ülve tudott a galambok…..
A szélkergette felhők színe-változása lohasztotta, vagy tartotta ébren, a délutánra tervezett vadászat reményét. Lesz eső, vagy sem, tudunk menni, vagy sem - ahogy Karcsi barátunk szokott aggályoskodni "na, mi lesz velünlk ma délután" - mintha sorsdöntő lenne az erre adott válasz !   Persze, ez…..
Az előző heti Afrikai forróság negyven foka erre a napra alig harmincötre szelídült. A fodros bárányfelhők olykor a Napot is eltakarták, amitől már egyenesen élvezetessé vált a napraforgó tábla szélén állni és a galambokat várni. Fel volt adva a lecke, hogy hová álljak, hová fognak a galambok…..
Nem a fél négyre beállított ébresztés keltett, a köhögés rövidítette le az éjszakámat. Abban reménykedtem hogy vadászat közben, nem köhögöm el a sípra behívott bakot - ha lesz ilyen - mert az idei űtzekedést olyan "maszatolósnak" minősítik a vadászok. Van is űzekedés, meg nincs is ! Már jócskán…..
Sok olyan embert ismerek - sőt, egyre többet - akiknek a vadászat egyet jelent a lövéssel. Csak a lövéssel. A nagy távolságra lövők kérkedése sem más, mint az, hogy a vad csak egy céltábla, amit minél messzebről talál el, annál nagyobb a dicsőség. Egy kérkedő - majdnem vadászt írtam - puskás ember,…..
Nagy "műgonddal" szoktam válogatni a vadászatra vivendő könyvek közül - van miből, több száz kötet kínálja magát - de a tartalmán kívül, praktikus dolgoknak is meg kell felelnie. Nem lehet túl nagy, sem nehéz, de azért legyen érdekes, kössön le a várakozás üres perceiben, stb. Egyik kezem is elég…..
Remek hír Dániából ! Kilőtték az utolsó vaddisznót is ! Ha jól emlékszem, csak valami lajstrom számmal szerepelt - még nevet sem kapott szegény ! Most már boldogan dörzsölhetik pénz-szagú tenyerüket az ottani állattenyésztők, a vaddisznók biztosan nem vihetik be a sertéspestist, de rajtuk kívül…..
A szél nem tudta eldönteni, hogy honnan és hová fújjon, vagy csak egy helyben ácsingózzon. Forgolódott, ide-oda lengedezett, a reményt is forgandóvá téve. A pipám füstje is behódolt  - mi mást tehetett volna - a szél akaratának, hol mögém, hol a szóró felé vitette szagos terhét. Ennek ritmusára…..
Gyerekkorom  első vadászati élményeit a légpuskával lőtt verebek szolgáltatták, a "csuri" eltalálása a háztető gerincéről, igazi vadász-sikernek minősült. Népes csapatokba verődve lopták a csirkéknek kitett tört szemeket, az istállók környékén a trágyadomb mágnesként vonzotta őket, mondhatni, ahová…..
Napok óta vagy esik, vagy fúj, legtöbbször mindkettő. Sárban, latyakban még a leg elszántabbak is meggondolják,a vadászatot, bár ha belegondolok, a fiatalkori énemnek egyik sem volt akadály. Ezek szerint a megszállottság nem időjárás - , hanem életkor függő ? Pár napos a történet, de még ma is…..
Így érezheti magát a gőz a kuktában, mint én most - maradjak a kuktában, vagy kiverjem a szelepet - nehogy felrobbanjak. Ugyanis a magamra húzott vadászíró titulust nehezen tudom tartani, hiszen nem csak a zöld mundér a "munkaruhám", több mint fél évszázada az orvosi köpeny is rajtam van ! Az…..
Nem kevés fantázia kell a pár napos emlékek felidézéséhez, amikor az erdőn meredeken kapaszkodó ösvényen az izzadtságot törölgettem a homlokomról, most, amikor havas eső esik ! A rossz időnek egyetlen előnye, hogy időt ad az emlékezésre, az írásra.  Ott tartottunk tehát, hogy fújtatva zihálva…..
Szépen indult az este. Végre a metsző Északi szél is megszelídült, a ruhákkal púposra rakott hátizsákom is normál méretűvé fogyott le, bónuszként a Hold is kerekre hízott ! Hosszabbra terveztem az ücsörgést, miután a hírek szerint a disznók csak nyolc után mozdulnak. Lehet, hogy tudnak a kijárási…..
Március  15-e ünnepét a  - a vírus okozta szorongás hatja át - tematizálja beszégetéseinket, minden mást maga alá gyűrve. Ilyenkor jó, az emlékekbe kapaszkodni, ami vadász embernek - szerencsére - van bőven, ha lelkében éli meg azt, ha a vadászat szinte spirituális tevékenység és nem  a lődüh…..
Ha lecsupaszítjuk a vadászat definicóját az ősi létfentartás ösztönére, akkor az nem más, mint a vad elejtésére irányuló tevékenység ! Igaz, de - hála Istennek és derék vadász őseinknek -  a vadászatnak csak egy kis része a vad elejtése, az összes többi pedig egy speciális vadászati kultúrta,…..
Ahogy a tavasz első langyos fuvallata beköszön a kertekbe, azonnal ébredezni kezdenek a téli álmot alvó rügyek, a hóvirág már meg sem lepődött a változáson, ő már akkor tudta, mi következik, amikor hópaplan fedte. Szép nevéhez méltóan bújt elő a hó alól ! A símogató szellő, mintha nem is ugyan…..
Nem azért mondom, hogy az írígykedők számát szaporiítsam, de az emeleti ablakból a Duna fölött felkelő Napot látom ! Hogy ebben részem lehessen, "semmi mást" nem kellett tennem, mint ide költöznöm. Csendben megjegyezném, a füstös, zsúfolt, élhetetlen városban lakóknak, hogy a forgatókönyv adott, a…..
Egy lélekbúvár talán megfejtené, hogyan tud együtt dolgozni, vadászni, akármit csinálni, több, teljesen kölönböző karakterű ember. Talán úgy - első megközelítésben - hogy a lényeg a "közös" szón van, a különbözőségről lemondva, a többielhez alkalmazkodva lehet harmóniát teremteni. Ha ennek nevet…..
A terasz üvegajtaján valami puhán koppant - kicsit ellentmondásos jelzős szerkezetben, ugyanis ami puha, az nem koppan. De mégis ilyen volt, pont a szokatlansága miatt lett érdekes. Meg kellett nézni, ami a szimpla kíváncsiságon túl, talán a megfejtéshez adhat segítséget. Talán !  Az üvegre egy kis…..