Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Acél Csaba

1258 bejegyzést írt és 780 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy remek horgászvízet ölelnek körül hangulatos, erdős dombok, de igencsak foghíjasan, ugyanis egy borászat terjeszti csápjait a dommbok közé, dróthuzalok, karók és kerítések tömkelegével csúfitva a természetet. Ezek a borászatok, mint egy rákos sejt ejtik a tájsebet, miközben  - az a hír járja -…..
Rossz szomszédság, török átok - szól a mondás. Milyen igaz! Ha például egy békés nyugodt, kertes környezet mellé, bevásárolja magát egy tájpusztító hiéna. Kiírtja a szelet, esőt megfogó sövényt, a fákat is, mert ő éppen kukoricát akar termelni . Vegyszerrel, gyomírtóval, porral, aratással együttjáró…..
Berzenkedtem már egy sort azon a sportnak csúfolt - a Catch and Release módszeren  - a fogd meg és dobd  vissza halgyötrésen.KIderült, nem vagyok ezzel egyedül, állatvédők próbálják letiltani. Sajnos, ez az iparág hatalmas biznisz, a halak meg nem panaszkodnak. Olyan bizarr hasonlatot hoztam fel…..
Hosszú, már jócskán tavaszba nyúló téli álom után, a közeli ,kedvenc halastavam kinyitott. Meglátogattam, csak pofavizitre, esetleg bérlet vásárlásra. Új gazdát kapot a tó, új szemlélettel. Nagy, társas rendezvények egyik szolgáltatása lett a peca.Ahol eddig kacsák úszkáltak, most rikító színű…..
A sonkázások után vadásszunk is egy kicsit! De csak szóban! Kishazánkban két vadászlap jelenik meg havonta, a Nimród és a Vadászlap. Ahogy a társadalom reped - és nem éppen varrás mentén - a két vadászlap is ellenoldalra került. A Nimródot bekapta a jelenlegi politikai kurzus, ingyen adják, tele…..
Kell sonka húsvétra, de milyen? A pácolt érett "paraszt" sonka igazi csemge, már ami az ehető részeket illeti. És akkor a maradékkal mi lesz? Na jó, a bőrke mehet a hűtőbe, bableves betétnek, a száraz húsfecnikből lehet sonkás tészta, de akkor mi lesz a finom zsíros részekkel? Ha megesszük,…..
Viharos szél fúj napok óta, hordja a port a magágynak előkészített kopasz földekről, hiszen nincs ami megfogná. Kezét törném azoknak, akik csak azért vágnak ki fákat, sövényeket, mert útjukban áll. Mert nm fér el a böszme nagy traktor a földjükön. Az emberiség legkárosabb találmánya, a motoros…..
Ez a mostani Holdtölte nem egy akármilyen esemény, a Húsvét napjának kiszámításához kell. De a Telehold mindíg valami furcsa érzéssel párosul nekem, vadászaton szinte megbűvölten várom, hogyan emelkedik majd a fényes arca, hogyan rövidül az erdő fáinak árnyéka az ezüstös fényben, Ilyenkor sokáig,…..
"Több öregség kellene, egy nem elég, hogy megszokjam" - olvastam valahol.. Szellemes, de nekem nem tetszik. Én inkább a fiatalságot éltem vona át többször, azt jobban meg tudtam volna szokni! Lehet szavazni - mostanában a mediában úgyis ez a divat.  ..
Kínában gyártott kokárda, kínai akkugyárak, filippínó munkások, sok helyszínen, szétszabdalt ünneplések, a nemzeti ünnepünkön!  No comment! Még szerencse, hogy a tavaszban nem kell csalódni! Azt hozta, amit igért ..
Új fogalmat tanultam: hidegcsepp az ország felett. A fél ország gyümölcsfái bánták, mivel éppen a virágzáskor fagyasztott. Hogy törne le a keze, annak, aki ránk küldte! Vagy ami rosszabb, többet ne ihasson finom gyümölcspálinkát! Vagy csak rosszat. MInt a viccben. Áron bátyám, ivott-e már életében…..
Ha egy étel receptjét tudjuk attól még nem biztos, hogy jó lesz az eredmény. Pl. a halászlébe semmi más nem kell, csak hagyma, hal, paprika, víz, só! És mégis, mekkora a "szóráskép" az ehetetlentől a csodálatosig. Mint amilyen éppen a mai volt! Ehhez az élményhez elég csak Hercegszántóig autózni! A…..
Drága jó Istenem! Ha már ilyen csodaszépen virágsziromba öltöztetted a fákat, bokrokat, ha már a madaraknak is tojásrakó kedvük kerekedett, akkor  - nagyon szépen kérlek - ne engedd, hogy a visszapofátlankodó tél tábornok mindezt elpusztítsa. Maradjon a tavasz!  Ámen!..
Csányi professzor szerint, ha ilyen tempóban okosodnak a kutyák, ötven év múlva megszólalnak. Szerintem máris ezt teszik. Kutyás emberek tudják, hogy melyik ugatás mit jelent. A kutyák meg tudják, hogy a vezényszavakra mit tegyenek! Tehát beszélgetünk!!!   ..
Amíg Vahur, a szálkásszőri tacsi élt, Samuval, a vizslával folyton veszekedtek. Olykor vérremenően! Vahur meghalt, azóta Samu bánatos paukolással hívja! Hiányzik neki.MInt az embereknél! Szegény férjem - Isten nyugtassa -  mocskos egy alkoholista volt, vert is, de visszasírom.  Ki érti?  A kutyákat…..
Ha egy könyvnek veszem az eddigi irományaimat -akkor annak lapjai beteltek. Ami utána jön, az csak ráadás, a magam szórakoztatására történik. De nem tilos velem tartani. A startisztika  -  azt hiszem Churchill szerint - csak akkor igaz, ha én hamisítom - azt jelzi, hogy olykor-olykor ide- téved…..
Mármint a szalonkák! Ez a hír, csak vadászaoknak kedves, de azoknak nagyon!  De a patakparti fákon a rágások azt jelzik, hogy a hódok is megérkeztek. A terjeszhkedésük  drámaian gyors, lesz gond velük, az biztos. Rövid hírek, nagy törtémések !..
Vadászatban az a biztos, hogy semmi sem biztos! Sörétes puskás szalonka les közben disznó jön, golyós puskás disznó lesen meg szalonka húz el a fejem fölött. Azért ezek élvezhető tévedések! ..
Acél Csaba vadászíró naplója 2024.01.31 21:57:10
"Gazdag embernek márkajelzés van a ruháján, a boldognak kutyaszőr!" Vahur kutyám halála "kényszeratett  a hallgatásom feloldására! ..
Ha valaki mégis olvani szeretne valamit tőlem, akkor a Dunaszekcsői Hírek fórumon megtalál - havi rendszerességgel - Zöld Sarok főcím alatt.   ..
Úgy látom, a tragédiéktól, botrányoktól, szenzációktól mentes, kicsit irodalom "szagú" blogírásnak ideje leáldozott. Pláne akkor, ha a témáim makacsul ragaszkodnak a vadászathoz, illetve a vele kapcsolatatos témákhoz.  Senkitől nem írígylem a népszerűséget, nem is érdekel, de a blogírásom…..
Teszem fel a kérdést azoknak, akiknek a vadászatban a rekord teríték a boldogság! A több százas fácán-szőnyeg, a nagyvad hajtások focipályányi glédája, szarvasok, disznók hagyományos elrendezésben, ahol még a rosszul lőttek, sebzettek nincsenek jelen, azokat majd a hívatásosok fogják megkeresn!  A…..
Zsenge koromban, amikor a sörétes puskák - december végén - szögre akasztódtak, úgy várták a vadászok - nyilván közéjük számítva engemet is - a tavaszi szalonázást, mint zsidók a Messiást. Talán ezért is értékelődött föl annyira, a tavasz szimbóluma lett, annak hírnőkévé magasztalódott.  A…..
Ami szép, az szép!  Nem túl nagy okosság,de a reggeli látvány ezt váltotta ki belőlem. Ugyanis a két nappal korábban írt bejegyzésem az ingujjas vadászatról, szinte hihetetlennek tűnik, amikor a frissen esett havas, fagyos tájat nézem. Az aranyfa  - forsythia egyik napról a másikra aranysárga…..
Csupa jót jósolt a sokat szapult meterológia erre a napra. A naptári hónaphoz képest túl jót, hiszen még csak február végét írjuk, de a mandulafák virágoznak, a méhecskék örömmel dongják körül az első tavasz-ízű nektárt. A szerencse is mellénk szegődött, mert a vadászatot eredetileg mára ( szombat)…..