Regisztráció Blogot indítok
Adatok
peter.aszalos

58 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden fontos pszichológiai iskola kimunkál három jól elkülöníthető elképzelést, amelyek a kutatásokat és a terápiás vagy önfejlesztő gyakorlatokat irányítják. Az iskola képviselői megfogalmaznak egy elképzelést az emberről, az emberi lélekről: ez a személyiségmodell.…..
Az új évre készülőben barátaimmal egy vízió bulit tartottunk. Strukturált buli volt, kérdéseket válaszoltunk meg párban és együtt összegeztünk. Arra gondoltam, hogy közkinccsé teszem a kérdéseket, hátha valaki tud belőle profitálni. Minden kérdésnél arra kérdezek, hogy…..
A méltán világhírű pszichodramatista, Max Clayton pszichodráma elméletéről és gyakorlatáról szóló - Magyarországon először megjelenő - sorozatának első kötetét veheti kezébe az érdeklődő olvasó. A végig izgalmas és magával ragadó, magyarázatokkal kiegészített,…..
A tavasz csalogathatta ki a Planetárium közelébe azt az egyedet, aki több szerelmes párra is ráijesztett a parkban. „Rendkívül ritkán lehet a szabadban is megfigyelni őket, táplálkozni, gyűjtögetni élőhelyükön szoktak, és szaporodásuk is szorosan ide köti őket" –…..
Ideje van, hogy írjak egy összefoglalót a pszichodráma játékkal történő gyógyításról. A csoportkohézió, a nézői és szereplői katarzis, a vezetők figyelme, az önkifejezés általános integráló hatásai mellett a legtöbben azért járnak pszichodráma csoportba, vagy…..
Az élet szép! Szép és szabad. Kihívás, nyűg és veszély. Nehéz, komplex, kockázatos. Véges és végtelen. Igazi dráma. Minden belefér és hamar végetér. Elmúlik, elsuhan. Ezzel együtt, ezt vállalva és élve elindulunk, hogy egy jobb világba költözzünk. Ezt teszem és akarom…..
Minden pszichodramatista életében bekövetkezik a pillanat, amikor megáll a játék. A protagonista nincs "semmire" bemelegedve, a dramatista kipróbált egy sor vizsgálódást és nem történt katarzis, áttörés, megoldás. Mi ilyenkor a teendő? Hova lehet lépni ilyen lehetetlen…..
A "rámelegedés minden" - mondta Moreno, ahogy ezt a jól "megszerkesztett" reggeli ébredés egész napi hatásáról szóló posztban írtam. Az ébredéshez hasonlatosan a csoportülés első két percében eldől, milyen lesz az aznapi munka. Milyen lehetőségekkel, kapcsolatokkal,…..
A jó halál titka a jó ébredés. /Retép Sólasza/  "Warmup is all" vagyis "A rámelegedés minden" mondta Jacob Loevi Moreno, a pszichodráma alapító atyja. Ez azt jelenti, hogy minden kezdetben benne van a kibontakozás összes minősége, a lehetőségek, a kiépülő kapcsolatok, az…..
Mindenkiben van egy (vagy több) belső hang, amelyik megmondja, hogy amit elért, amilyen, értékes-e vagy értéktelen. Minél gazdagabb belső világgal rendelkezik valaki, annál többféle belső értékelője létezik, minél szegényebb, annál merevebb az értékelés. Az önértékelés…..
Ebben a posztban egy olyan bemelegítő játékot mutatok be, amely esszenciálisan tartalmazza az összes ilyen játék legjobb oldalait. Egyszerre növeli gyorsan és erősen a csoportkohéziót és melegíti rá a csoportot arra, amire a vezető szeretné. Ez a bemelegítő játék a…..
Somsák Zsuzsi, a cikk szerzője Spontánabbak-e bizonyos emberek, mint mások? Ha megkérdeznénk az utunkba kerülő első pár embert arról, hogy spontán embernek tartják-e magukat, vagy ha ők maguk nem is spontánok, de ismernek –e olyanokat, akikre ráillik a spontán jelző,…..
Szerepelméleti sorozat III. rész A szerepelméleti sorozat előző két posztjában a szerep fogalmát és a szerepek fejlődését mutattam be. Most arra teszek kísérletet, hogy erre alapozva magyarázatot adjak arra, hogyan áll össze a jelen pillanat, az itt és most. Szórakoztató…..
Maroskeresztúri János A júniusi Vigiliában jelent meg Maroskeresztúri János cikke Kalandvágy erénye* címmel. A cikk egybecseng a morenoi tanítással és az én kedvenc gondolataimmal is. A szerző hívő katolikusként járja be a témát. (Aki ismeri a közeget, tudja, hogy…..
Ez a poszt egy konkrét szerep (a bocsánatkérő) körüli kérdéseket és a szerep fejlesztéséhez adott konkrét ötleteket tartalmazza. Ajánlom azoknak, akiknek nehezükre esik bocsánatot kérni. Nem tudsz bocsánatot kérni? Nem csodálkozom. Ha bocsánatot kérsz, azt érzed, hogy…..
A szerepelméletet sikeresen alkalmazom a coachingban és a tréningeken. Ebben a posztban bemutatok egy, a coachingban jól használható, nagyon általános eljárást és annak hátterét. Arra is kitérek, hogy mely ponton lépek be a coacheeban zajló folyamat aktív alakítójaként. Eléggé…..
Lőrincz Éva, a cikk szerzője A pszichodráma számunkra nem pusztán módszer, hanem lehetőség, hogy intenzíven kapcsolatba kerüljünk az életünkkel. Nem csak gyógyulás és fejlődés, de az önmagunkkal alkotott egység örömének ünnepe is. A színpad számunkra olyan hely, ahol…..
Leszoktam a cigiről. Hét évig szívtam, tavaly augusztusban letettem. Egy gyógyszer segítségét vettem igénybe. A gyógyszeren kívül még további módszereket is használtam és rengeteg következménnyel néztem szembe. Ez a poszt a leszokás(om) szerepelméleti megközelítését és…..
Egyetlen hely van, ahova életünk végéig mindig hazatérhetünk, egyetlen ember van, akivel életünk végéig mindig kapcsolatba kerülhetünk: önmagunk. Az önmagunkkal kialakított erős kapcsolat, az önmagunkban megteremtett belső világ otthonossága alapvető ahhoz, hogy másokkal is…..
Lőrincz Éva, a cikk szerzője Az elköteleződés az élménynek való önátadás. A szenvedély intenzív elköteleződés valami mellett, mindent átjáró érzelmi viszony.  Ezért a szenvedélyben kockázatot kell vállalnunk: az érzelmi sérülés kockázatát; és át kell adni…..
Paradox intenció a neve azon módszernek, amelyet Viktor Frankl, Auschwitzot megjárt osztrák orvos dolgozott ki. A módszer elve nagyon egyszerű. Ha neurotikusan (vagyis alaptalanul, nem valóságosan) félünk valamitől, akkor el kell kezdenünk azt kívánni, amitől félünk. Mégpedig…..
Egyik legelső posztomban azzal foglalkoztam, hogy mi is a pszichodráma. Több megközelítést, definíciót soroltam fel és szavazni is lehetett. Sőt, saját véleményt is lehetett alkotni. Az eredményt az alábbi táblázat mutatja. A két egyéni véleményt alul olvashatjátok a…..
peter.aszalos 2011.03.16 17:14:46
A csoportkultúra szövedékének formálódása pillanatnyi döntéseken múlhat. Ha nincs erős tradíció vagy erős vezető, akkor apró döntések is meghatározhatják a csoport jövőbeni viselkedését, hangulatát, döntéshozatali mechanizmusait. Minden csoportot - a pszichodráma…..
Mire jó a pszichodráma? - kérdezik szkeptikusan szkeptikus ismerőseim. Mivel ad többet, mint amit egyedül is meg lehet oldani? Önismeretet? Kinek jó az, ha ismerem magam? Akkor majd úgy fogom leüvölteni a csajom fejét, hogy tudom, hogy azért teszem, mert az apám vert? Vagy majd…..
peter.aszalos 2011.02.22 16:40:30
Kedves Roquentin!

Véletlenül kimoderáltam ezt tőled:

Kedves Péter,

köszönöm a válaszod, érteni vélem, amiről beszélsz.

Valójában persze én is érintett vagyok: néhány hónapja járok egy pszichodráma-csoportba. Őszintén megleptek a tapasztalataim: igazából nem nagyon hittem volna, hogy komolyabb hatást gyakorol rám a dolog - de be kell látnom, ez ügyeben alaposan elszámítottam magam. Valami történt, ez egészen biztos; azt próbálom megfejteni, hogy pontosan micsoda. Ezért van hát, hogy a te blogodat is elolvastam.

Különben (némiképp provokatív) kérdésfeltevésem annak a jelenségnek szólt, amit a legkiábrándítóbbnak találtam ezekben az alkalmakban: az üres hízelgésnek. Mentségére szóljon (mármint a pszichodrámának), hogy korántsem ez az egyetlen hely társadalmunkban, ahol találkozhatunk a számító széptevéssel; de hát, bármily gyakran történik is, mindig gyomorforgató egy ilyen randevú. A legkevésbé sem hiszem, hogy jót tenne egy alapvetően ostoba, hitvány, korlátolt, önző, irigy, tehetségtelen vagy fantáziátlan embernek, ha fennhangon biztosítjuk ennek ellenkezőjéről; esetleg, ha az illetőnek a saját gonoszságáért viselt felelősségét az érzéketlen világra/a szomorú gyermekkorra/az imádkozó sáskákra kenjük. Meggyőződésem, hogy a hízelgés az egyik legártalmasabb dolog, ami egy emberrel csak megtörténhet - és talán nem teljesen kizárt, hogy te is osztod ezt a véleményemet.

Nem kizárt?

Kösz, hogy ezt megírtad. Nem túl jó az a pszichodráma, ahol nem igaz dolgok hangzanak el. Azt azonban, hogy valaki önző, korlátolt vagy gonosz a külső megítélő mondja. Vagyis egy ítélet, ami nem az igazságról szól.
Ha egy csoporttag megbánt egy másikat, akkor a tény az, hogy megbántotta, az ítélet pedig az, hogy bunkó. Ha valaki nem volt jelen a gyereke felnevelésében, akkor nem volt jelen, ez részben oka volt egy sor problémának a gyerek fejlődésében. Ha verte a gyereket, akkor ez még egy sor elfojtás, frusztráció, önbizalomhiány elindítója volt a gyereknél. Ezzel lehet szembesülni. A "gonosz" még ekkor is egy külső ítélet.

Az egész persze nem arról szól, hogy illegitim valakinek odavágni, hogy korlátolt, hanem csak arról, hogy az indulat és az ítélet két dolog.

üdv
Péter

üdv
Péter
A dramatista legfontosabb tennivalója az interjú fázisban a bizalmi kapcsolat kiépítése és egy sor, a játékot érintő körülmény megteremtése. Egy protagonista dráma több szakaszra osztható, ezek közül az első az interjú szakasz. Az interjúban a dramatista első feladata,…..