Regisztráció Blogot indítok
Adatok
madorjan

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy egészen új koncepcióra épülő kockajátékra leltem ma. Még nem volt időm rendesen kipróbálni, de azt már most érzem, hogy roppant addiktív. A Lock-n-Roll-ban egyszerre négy kockával kell dobnunk, melyeket egy négyszer négyes mezőben kell elhelyezni. A kockák számozása…..
madorjan 2009.08.14 17:34:49
Kedves filosz barátaim, habeo somnium quoddam. Van egy álmom. Ebben az álomban felmentem a laudator.blog.hu-ra, s nem csak a saját posztjaimat olvastam, hanem mások nagyszerű írásait is latin nyelvről, latin nyelvű irodalomról, legyen az Kr. e. 5. századi szövegtöredék,…..
madorjan 2009.05.26 11:50:44
@_Epikurosz_: Köszi!:)
madorjan 2009.06.03 23:37:25
@_Epikurosz_: Hálásan köszönöm! És bocsánat a késői reagálásért, az élet közbeszólt. (Illetve inkább az érettségi.)
A Ferenczi-Monostorit én is ismerem, abból nyelvvizsgáztam, és gyorstalpalóra valóban jó, de nekem hiányzott belőle a szépségek megmutatása (persze gondolom nem is ez a célja). De sokkal nagyobb élvezet egy verejtékkel lefordított fordítás után elolvasni az üreskarikás stilisztikát, mint megkapni a fejemre egy baromi nagy adag nyelvtant és 8 feladatot. Ellenben a linkért nagyon hálás vagyok, nem ismertem, és hihetetlen jó!
A szakkör egyrészt emelt szintű érettségire készítene (ugyanis 60% fölött jár a nyelvvizsga, nem egy nehéz feladat szerintem - legalábbis engem a Rigó jobban megizzasztott), de mindezek mellett rámennék a latin szépségeire is (versek, szemezgetés laudator-cikkekből:), stilisztika, ilyesmi). Eddig tudtommal Ferenci-Monostorit használtak, de az csak a nyelvtanra alkalmas, és arra is inkább felnőtteknek vagy plusz anyagokkal. (Nekem legalábbis nem volt elég 8 fejezet megérteni a mondattant.) Ráadásul rendszerezetten, de érthetően leírva a latin nyelvtant még sehol nem láttam. (Kivétel ez alól a Nagy-Kováts-Péter könyv, de az meg kicsit túl sok nekem.)
Mindenesetre köszönöm a segítséget, a 3-4. könyvnek pedig utánanézek!
Indexes bakik latin ügyben II.   Az index visszaemlékezős blogján pillantottam meg tegnap este egy címer-izét, amely kellően bomlott ahhoz, hogy visszaadja az index-érzés leglényegét. A Kossuth-címer szerű címerpajzsban hármas halmon (...), illetve annak középső halmán áll…..
madorjan 2009.05.22 23:38:06
@G.d.Magister: "A latin ugyanis nehéz" ??? A latin a világ legszebb, legletisztultabb, és éppen ezért tiszta elmével a leglogikusabb és legrendezettebben elsajátítható remeke! De nehéznek egyáltalán nem nehéz! (Vagy legalábbis nem kell elmondani annak, aki most szeretne belevágni a tanulásába! ;))
madorjan 2009.05.22 23:59:21
@G.d.Magister: Várom a holnapot, hogy ezt kifejtsd! Én magamtól kezdtem el latint tanulni kb. 2,5-3 éve, eleinte nehézkes volt, és sokat kellett (bocsánat) seggelni, de amint azon a stádiumon túl voltam, imádtam. Most fordítani olyan, mintha rejtvényt fejtenék, csak sokkal jobban élvezem a végeredményt. Biztos nem tudom közel tökéletesen, de még szépen sem (ezért is olvasom ledöbbenve-imádattal ezeket a bejegyzéseket és vitákat), de valami olyan nyugalmat tud adni egy-egy fordítás, amit másban nem találtam meg. (Megyek is jövőre klasszfilre, ha az érettségi is úgy akarja.:))
But their Latin is poor... Egy barátom szólt nekem, hogy a Lost című sorozat nemtudomhanyadik évadjában "a többiek" (the others) latinul beszélnek. Nofene, gondoltam, ezt látnom kell.Én magam csak pár részt láttam a sorozatból, az 1-2. évadból, szerintem…..
madorjan 2009.04.20 17:50:16
@_Epikurosz_: Hát a "tace"-re az lehet a magyarázat, hogy a magyar nem szereti a szóvégi é-t. Általában toldalékként jelenik meg , pl. vkié, most más példát nem találok. É-re végződő szavak inkább külföldi eredetűek (francia). Ellenben az e szótő végén is megjelenik a magyarban. Persze ez most csak saját kútfőből jött, nem néztem utána.
Írtam én egyszer régen az ezerforintosról, úgy látszik, egy érdekes posztot. Megkeresett a tv2 újságírója, hogy készítene velem egy interjút. Mondtam, én nem adom fel blogger-anonimitásomat, mert így sokkal szabadabban tudok írogatni. Ajánlottam viszont magam helyett egy…..
Az utóbbi idők legzseniálisabb, legösszetettebb logikai játéka a Blocks With Letters On. A feladat kettős: először ki kell gondolni, milyen angol szót kell kirakni (ez sokszor nem könnyű, a CARROTS-ból például könnyen lehet TRACTOR), majd a szó betűit a helyükre kell mozgatni a…..
Emlékeztek még a Hoshi Sagára (esetleg a folytatására)? Furmányosan elrejtett ötágú csillagokat kellett keresni, rengeteg ötlet volt a játékban. Most megjelent a harmadik rész, és bár már kicsit kezd fáradni a sorozat, még mindig nagyon szórakoztató...
Subba Hülye nevek üverload 2006.12.06 16:45:00
Elméletünk, mely szerint a hülye névvel megáldott magyar állampolgárok fokozottan hajlamosak az orvosi pályát választani, egyre erősebb lábakon áll. Dr. Hentes Tibor, a BM Központi Kórház sebészeti osztályának adjunktusa.Dr. Kuki Csaba, a miskolci Semmelweis Kórház…..
 Tisztelt SaDa Olvasók! Mivel Dave holnap államvizsgázik, az lenne a javaslatom, hogy így virtuálisan mindenki küldjön egy kalappal. Bár nem hiszem, hogy gondot okozna neki egy államvizsga, de azért biztos ami biztos. Ha elegen vagyunk akár még egy vagonnal is összejöhet.Én…..
madorjan 2007.06.21 18:51:27
Először is elnézést szeretnénk kérni minden Kedves Olvasónktól, de az a helyzet, hogy viszonylag lassan jutnak el hozzánk a szentesi kisiskolások csínytevéseiről szóló hírek. Szóval még január 11-én bombariadó volt a Koszta József Általános Iskolában. A menetrend a…..
Egyszer volt, hol nem volt, mindenesetre nem is olyan régen a HIT gyülekezete rendelt egy műsort az Operettszínháztól. Paradicsomi jelenetet kértek, kígyóval, táncosokkal, és egyetlen apró kikötéssel: buzik ne legyenek a szereplők között...
madorjan 2007.04.27 21:00:22
Kedves mindenki!
Ajánlom megtekintésre az oldalt:
www.drjezus.hu/07_jezusgyogyit.htm
Az egy dolog, ami nagyban ki van írva, de jobb oldalt, a telefonszám és a mögé írt komment... hánynom kell... a Hit gyüli meg csak egy egyház a sokból... (jöhet a hurrogás)
Nem a leghíresebb és nem is a legtöbbet foglalkoztatott sorozatszereplő a mai alanyunk, de attól még szeretjük, és mivel hétéves szerződése a Helyszínelőkkel a napokban jár le, addig emlékezünk meg róla, míg biztosan a képernyőn van. Ki nem néznénk belőle, de már 39.…..
Subba Én kicsi pónim 2007.03.09 11:50:00
Egy igazi különlegességet tárt elénk az internet, mielénk, a szexuális szubkultúrák iránt oly fogékony Subba elé. Itt bizony sok minden nem stimmel. Ismerjétek meg az embert, akinek minden vágya, hogy póniként fuvarozhasson.  ..
Nem igazi premier ez persze, hiszen Grissomék testvérsorozata már évek óta megy a Viasat műsorán, de országos kereskedelmi adón csak most lesz látható, és persze előlről kezdve, ahogy kell, az új évadért továbbra is a Viasatra kell kapcsolgatni. Sebaj, eddig nem nagyon néztük…..
Subba Idióta nevek 2007.02.08 15:11:00
Előfordul, hogy valakit béna névvel átkozott meg a sors, rajtuk röhögniszoktunk. Tanácstalanul állunk viszont az olyanok előtt, akik maguknakválasztják az idióta neveket.Ebben az esetben nyilván hozott anyagból dolgoztak, de lehet, hogyfizethettek volna valakinek egy pár új…..
madorjan 2007.02.08 15:57:19
madorjan 2007.02.08 15:59:34
Subba Szex a múltból 1. - Tinik 2007.01.02 10:51:00
Ha volt ennek az ünnepi szezonnak slágere, az mindenképpen az isten tudja, honnan előásott "Tinik - I. Magyar Biszex Hangkazetta" volt. Több olvasótól is megkaptuk mailben, és bár egyszer sem voltunk fizikailag képesek végighallgatni az egy órás műsort, az azért a…..
Subba Mindennek a vége: privi.hu 2006.12.14 22:35:00
Mi itt a Subbánál büszkén állíthatjuk, hogy nagyjából a komplett magyar internetet láttuk már. Soha semmin nem lepődünk meg, az olvasók által beküldött linkek többségét látva még a szemöldökünket sem húzzuk fel. A privi.hu azonban más. A privi.hu ugyanis a magyar internet…..