Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csipkepitty

4 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amennyiben hihetünk James Joyce-nak, az Ulysses egy bölcs regény, amit hét éven át írt egy bolond. A regény 1922-es megjelenése óta eltelt hétszer hétnél is több évben nagyon sok bölcsességet és bolondságot mondtak már az Ulyssesről – most már az is valószínűsíthető,…..
csipkepitty 2009.09.07 12:10:00
@szamárfül: Én az adagonkénti megjelenést pártolnám, egyébként teljesen követhetetlenné válik...
csipkepitty 2010.01.21 11:33:24
Kedves olvasók és "filézőtársak", szeretnék szavazásra bocsátani egy technikai kérdést. Elkészült az Ulysses új magyar fordítása (lásd pl. kimozdulo.hu/uj-magyar-ulysses-forditas-keszult). Igaz, hogy csak 2012-ben jelenik meg, de olvashatóbbra és pontosabbra ígérik, mint Szentkuhy verziója volt.
A kérdés az, hogy érdemes-e szerintetek folytatnom a sokak által olvashatatlannak ítélt eredeti fordítás filézését, vagy várjuk ki a (remélhetőleg) már több olvasóra számító új változatot?
Alap, ugye, hogy a (megfilmesített) regények általában sokkal jobbak, mint a belőlük készült filmek... Na most itt éppen ama bizonyos "szabályt erősítő" kivételeket keressük. Van, hogy a remekmű szó kevés lesz az adaptáció leírására: mert hiába gyönyörű pl.…..
Pálfi Zoltán (ELTE BTK Ókortörténeti Tanszék) Mióta tudomány a történelem? – tette föl a kérdést nemrég valaki egy internetes fórumon. Írásaiból kiderült, hogy ő csak a természettudományokat tartja igazi tudománynak, azok törvényeit, szabályszerűségeit, vizsgálati módszereit kérve számon…..
Avagy a szájára. Vagy a tollára. Szóval: 'Spiegelmann Laura' (?): Édeskevés Magvető, 2008 A blog  [18+ !] kello , litera , újabb részletek , MaNcs , kultúrpart , murci     17. harcosok klubja: Palahniuk 24. bádogember: kissé sokan írták az Ózt...34.- Tom…..
csipkepitty 2009.05.19 19:31:33
@eugenie: A Plath-naplók 2004-es Cartaphilus kiadásának 154-ik oldalán van. A vicces az, hogy idézőjelesen szerepel - tehát még az is lehet, hogy Plath is csak idézi valahonnan...
...bekerült tegnap a "sima" irodalmi érettségibe is - mintha a sok mélyturbómagyarnak ezzel az orrába nyomták volna  az írót,  valamit prüszkölnie kellett rá: lett is a neten sokféle hígmagyarozás,  szarbóljövésezés* stb... Szomorú dolog az ilyen. Valami…..
csipkepitty 2009.05.15 12:19:08
@murci/szamárfül: Megzsezsegtetted a közvéleményt, annyi biztos. :-)
ps.A sörreklámok tudnak a legjobbak lenni - van még: és így tovább... ..
csipkepitty 2009.04.15 07:26:42
@G.d.Magister: Ez igaz. A sztereotípiák valószínűleg a reklámokban tudnak a leginkább továbbélni. És a "tökéletesanya"-reklámokhoz képest ezek itt legalább viccesek.
Fantörpikus dolog, hogy egyre több levelet és kész, kidolgozott cikkeket kapunk Tőletek. Sok témához nem is nagyon tudnánk hozzászólni, más esetben meg alig várjuk, hogy mi is megírjuk a saját verziónkat.Ma G. igen tisztelt kedves olvasónk gyűjteményét fogjuk a Világháló…..
A fringe egyik koncertjén. Lassan vége a hangpróbának, mögöttem két idősebb alak piaci kofa hangnemben próbál egymással suttogni - egyeseknek ez a műfaj nem megy, hát istenem. Aztán lassan kiderül: zsűritagok. Panaszolják egymásnak, hány helyre kell még estig menniük. Közben a…..
Lehet, hogy répafőzeléknek látszik, de nem ez a baja, hanem hogy elborsoztam. De aki éhes és büszke, annak ez az aranyszín manna.  ..
  (Happy-Go-Lucky / Hajrá Boldogság!) A brit Amélie, mondják, de nem. Az mese, persze mi, pasik azért szeretnénk összefutni Amélie-vel. Viszont Poppy létezik, csak nehéz őt magát meglátni, amikor a mosolyával rád vakuzik. Angolként ugyan kissé lóarcú, a francia elegancia…..
A férfi levelet ír, netán rímeket farag, döglött virágot vesz - míg  a nő főz egy vadast a szerelmének.(Tatjana egyszerűen nem tudott főzni. Mert pl. e sorok: "És higgye el, hogy szégyenem / Nem tudta volna meg sosem", Benkőlacibácsi korában már egyértelmű…..
Sylvia Plath: Az utolsó délelőttLeállítom a mosógépet.Bezárok minden ablakot.Még nem a gáztűzhelyre gondolok ekkor,csak csendet akarok.De a gáztűzhely is jó ötlet.Ezen töprenge szunnyadtam tegnap el.Kell majd ék, és kisszék is, kettő. Vagy a Léthe mélybúvárként, mint…..
Lobo olvasónaplója ,  Oláh Kata/poli.hu , bookline , Legeza Ilona , wiki/Helen FieldingEurópa Kiadó, 1999 [ford. Sóvágó Katalin] Mivel már kezdtünk némileg összezavarodni, kik tűntek fel a filmen, és kik a könyvben (én legalábbis mindenképp), íme. Ez itt a könyvben…..
Converse-cipős, húsz év körüli srác, menetiránynak háttal: Orwell - 1984.Harminc körüli fiatalember, állva: Alistair MacLean - A csapda.Tizennyolc és fél éves lány*, a busz hátsó részében: keményfedelű Agatha Christie (cím nem látszik)*(Az ügynök néha olyasmiket is megtud,…..
A Bridget Jones's Diary (1996) filmen: 2001 Csak mert most ment a tévében. (Jó jó, pici fáziskéséssel néztem meg - de még az Evo előtti időkben olvastam. Ezért posztmodern módon most kerül ki Salman bácsi, el ne vesszen az archívumból.Ja, és persze, olvastam róla: Jane Austen…..
jómondatok Hasznos holmik 2009.03.01 19:58:00
"Az olyan világban, amelyikbe Michael Jackson belefér, bármi lehetséges."  ..
Legöngyibb az ember akkor, ha korgó hassal, szemmel és lélekkel a leggyönyörűbb gasztroblogokat olvassa szombat déltájban. Aztán tétován megindul portyázni a városba marhafartőre, zellerre, miegymásra. S hogy legyen miből, előtte visszaviszi az üres üvegeket.  frissítés:…..
1-1 elfagyott segg, mandulafácska és városprojekt.S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben,   Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd! Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,   Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?(Janus P.)Pécsett…..