Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Barsy Máté

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Kis szlovák legendárium – vendégszerzőnk, Vhailor válasza Demmel Józsefnek.  Írásom apropója a Demmel József által képviselt, a szlovák-magyar konfliktus történeti megítélésének alakulásában egyre meghatározóbb Terra Recognita alapítvány…..
Barsy Máté 2011.07.10 12:37:17
@vizipipa: Nem azt mondom, hogy mi voltunk a patás ördögök, és a szlovákok a szentek. Hanem azt, hogy az akkori magyar elit a lehető legtöbb módon és egyre nagyobb intenzitással igyekezett magyarosítani a kisebbségeket, egy ilyen viszonyrendszerben pedig értelemszerűen a szlovákok voltak (az egyik) szenvedő fél. Az más dolog, hogy ez mennyire volt eredményes, s mihez vezetett. (Egyébként nem tartozom azok táborába, akik azt állítják, hogy Trianon fő kiváltó oka az magyarosító politika lett volna. De ettől még volt, az tény, s nem kéne ezt utólag letagadni.)

És azt sem állítottam soha, sehol, hogy Masaryk vagy Benes szentek lettek volna. Sőt, épp ideje lenne, ha a szlovákok (és a csehek is) kicsit átértékelnék a két vh. közötti Csehszlovákiáról alkotott rózsaszín keretes képüket.

Kedves vizipipa, én már régen "eljutottam oda" - pontosabban mást nem is gondoltam sosem erről -, hogy a másik oldalon gátlástalan területrablók álltak. Ez tökéletesen igaz. De a vita egyáltalán nem erről szólt. Hanem arról, hogy egyesek mosdatni próbálják a szerecsent.
Barsy Máté 2011.07.10 14:00:41
@vizipipa: A fő probléma nem az, hogy pontosan milyen osztályzatot adnak neki, milyet adnék én vagy te, hanem az, hogy eközben számtalan csúsztatást helyeznek a szövegbe, amivel mítoszokat gyártanak.
Barsy Máté 2011.07.10 23:36:33
@Vhailor: Az a te problémád, hogy a történelmet nemzetstratégiai, nemzetpolitikai célokra akarod felhasználni.
Ahhoz, hogy megmaradjon a szlovákiai magyarság, sőt, hogy megállítsa, esetleg megfordítsa az asszimilációt - mert ez kellene, hogy legyen a fő nemzetstratégiai cél - nincs szükség mítoszgyártásra és történelemhamisításra.

Ehhez az szükséges, hogy a dél-szlovákiai régió gazdaságilag talpra legyen állítva, sőt, jó esetben Magyarországra hangolva - ahogy te is írtad -, szükséges, hogy jó és hatékony magyar iskolahálózat működjön, mely optimális esetben színvonalasabb és nagyobb presztízsű, mint a helyi szlovák iskolahálózat, szükséges, hogy a helyi elitek magyarságukban példát mutassanak stb.

Bőven lehetne sorolni, és az is lehet, hogy ha leülnénk beszélni, 10-ből 9 dologban ezzel kapcsolatban ugyanazon a véleményen lennénk. Egyben viszont biztos nem: szerintem ugyanis ahhoz, hogy a felvidéki magyarság fejlődhessen, nem a dualizmus kori magyar nemzetpolitika "átfestése" szükséges.
 (Fotó: Fortepan)  Vidékizni = NEM MENŐ - írja a budapesti Bede Márton, és igaza van. Vidéken felnőtt budapesti polgárként én annyit tennék hozzá: budapestezni sem menő. Ugyanakkor mindkettő szórakoztató hobbi, és nem is szabad megtiltani az effajta identitásképző…..
Barsy Máté 2011.06.07 12:57:32
@panelburzsuj:
Ha jobban utánanézel, láthatod, hogy sem Lengyelország, sem Ukrajna nem „vízfejűbb“ Magyarországnál. Sőt. A 2 milliós Varsó mögött Krakkónak 750 ezer, Lodznak 850 ezer, Wroclavnak 640 ezer stb. lakosa van, Ukrajnában hasonlóak az arányok, a 3 milliós Kijev mögött még négy darab milliós város található.
De pl. Csehországban is kissé jobbak az arányok, mint Magyarországon. Prága kisebb, mint Budapest, mögött pedig ott van a félmilliós Brünn. Szlovákiában pedig a félmilliós Pozsony mögött a negyedmilliós Kassa.