Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kósa.szabolcs

4 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kollégám pár éve részletesen elmesélte tapasztalatait egy amerikai rendezvényről, melyen a tőkét kereső IT vállalkozások mutathatják be ötletüket a befektetőknek. Az idén tavasszal megrendezett StartUp konferenciáról lemaradtam, így kíváncsi voltam a Figyelő és a PCWorld…..
kósa.szabolcs 2008.12.17 22:59:28
Zsolt,
azért azt elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy mi működik és mi nem Magyarországon, ha belegondolsz ezt senki nem tudhatja, még a legbölcsebbek sem előre. Én hiszek abban, hogy kis országunk - még ha lassan is - de nyitottabbá válik ezek felé a modellek felé (amik máshol a világban vitathatatlanul működnek évek óta), de tény lassabban haladunk mint a külföld, ezt soha nem vitattam.
Nem állítottam, hogy te mondtad, hogy esélytelen a magvető tőke, minden amit leírtam a privát véleményem, ráadásul a szervezett kereteken belül volt a hangsúly itt...

Igazad van abban is, hogy az üzleti tervvel rendelkező startupok elképzelései nem feltétlenül egyeznek meg azzal, amivé később a projekt válik, de.....
...az üzleti modell megléte vagy legalább terv szintű létezése a mai környezetben az egyetlen esélye a túlélésnek véleményem szerint, feltételezem a kockázati tőke is kevésbé szívesen kísérletezik üzleti modell nélküli koncepciókban. Nem is tudtunk volna együttműködni veletek, ha nincs üzleti tervünk!
...jól látjuk külföldi példákból, - most hirtelen csak a youtube-ot mondanám elsőként (tudod, mindig ezzel jövök) - hogy az üzleti modell és a bevételek maximalizálása akár a felvásárlási szakasz után is még kérdéses lehet.
...a sikeres üzleti modellek lényege, hogy rugalmasan alkalmazkodnak a gyorsan változó piaci környezethez, azt hiszem mindannyian tudjuk, ez ma még fontosabb, mint bármikor eddig.
...az, hogy egy projekt mikor "befektetésérett" mást jelent itthon, mint külföldön. Itthon azt szeretik, ha olyan cégbe lehet befektetni, akiknek a tőke nem az induláshoz, sokkal inkább a bővüléshez, terjeszkedéshez kell.

Saját példánkat tekintve, ha már szóba hoztad, igen, nekünk is alkamazkodni kellett a kialakult helyzethez, de megtettük és a projektünk, kicsit másképp ugyan, egyéb terveinkkel párhuzamosan azóta is fut, nem is egy fizető ügyféllel, tehát azért vannak akik értik miről van szó Magyarországon is. Arról most nem beszélek, hogy több pénzzel konkrétan abban a projektben meddig juthattunk volna, hiszen ezt már nem fogjuk megtudni. De pontosan azért kerestünk befektetőt, hogy megtudjuk. Ezért "kockázati" tőke, 10-ből egy befektetés sikerül...nálunk tutira nem fogadják el ezt az arányt, talán még a professzorok sem ;).

Tudod jól, én mindig drukkoltam nektek és a valóban innovatív cégeknek, startupoknak. Talán emlékszel még arra, mit ajánlottunk nektek ezzel kapcsolatban jó másfél éve :), talán fel kéne eleveníteni azt a koncepciót is, sokszor eszembe jut. De ezt majd személyesen....
Azért azt megoszthatnád velünk, hogy hozzávetőlegesen nálatok eddig hány projektterv zárult megkötött üzlettel/befektetéssel. Jó lenne sikersztorikról is hallani, mert az Innostart oldalon nem találtam a hírek közt ilyet mostanság, de lehet, hogy én voltam a béna.
üdvözöllek.
Szabolcs
Mint azt előző bejegyzésemben felvetettem, a zeneipar napjainkra komoly válság szélére sodródott, amit természetesen elsősorban a szűk látókörű, konfliktusorientált menedzsmentek számlájára írhatunk. A kiút nem könnyű ebből a helyzetből, azonban a régi játékosoknak van…..
Csatlakozva a Webisztán kezdeményezéséhez szeretnénk áttekinteni a zeneipar mai helyzetét és online szemszögből megvizsgálni azokat a kitörési pontokat, amelyek új értelmet, megfogalmazást adhatnak a zene fogyasztására, terjesztésére. A zene közös kincsünk A magyar wikipedia a…..
Hallihó ti ott akik még eddig nem tudtátok, hogy vagyok....Hát elkezdtem életem első naplóját. Eddig nem azért nem csináltam, mert ne lenne mondandóm, egyszerűen csak lusta vagyok.Apropó lusta. Nagyon nagyon..... Minde tettem, cselekedetem, gondolatom, döntésem mottója: hogyan tudom…..
A héten részt vehettem a Magyar Innovációs Szövetség vállalkozásfejlesztési fórumán. A téma az üzleti angyalok tevékenysége és az ezzel kapcsolatos magyarországi helyzet volt. Ez a téma a magyar online piac fejlődésének egyik kulcskérdése, hiszen számos olyan arra érdemes…..
Március elején jelentették be azt a szolgáltatást, amely sokak reménye szerint az egyik megalapozója, előfutára lesz annak a víziónak, amelyet alkotói szemantikus webként fogalmaztak meg. Meghatározó vélemények szerint ez az internet fejlődésének egyik útja. Csapatunknak…..