Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyertyán Balázs

137 bejegyzést írt és 328 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
FIGYELEM! FONTOS INFORMÁCIÓK A VERSENNYEL KAPCSOLATBAN - A CORODINI BŰVÉSZEGYESÜLET KÖZLEMÉNYE: A Corodini Kupa előzsűrizésének menete.Mivel az előzsűrizés fogalma újdonság a Corodini Kupák történetében, ezért alább röviden összefoglalnánk az ezzel kapcsolatos…..
A bűvészvilág egyik legjelentősebb alakja hosszan tartó súlyos betegség következtében hunyt el 61 évesen. Spina bűvész, táncos, koreográfus és rendező volt. 1985 és 1996 között (pályája legsikeresebb éveiben) volt David Copperfield vezető aszisztense, koreográfusa és…..
Gyertyán Balázs 2014.09.01 10:12:37
@G. M. E.: szerintem egy nagyon erős trükk is lehet borzasztóan unalmas és érdektelen rossz előadással. Ami azért szomorú, mert így a jó trükkökről is azt hiszik a nézők, hogy rossz volt. Meglátásom szerint a hazai bűvészversenyek mezőnye inkább erre példa.
Miután nemrég az USA-ban - sokadik országként - immár hivatalosan is művészetté nyilvánították a bűvészetet úgy gondoltam összefoglalom, hogy miért nem művészet az amit csinálunk. Ugyanis a bűvészet szerintem nem művészet. Mondom is hogy miért. Az, hogy mi számít…..
Gyertyán Balázs 2014.07.19 23:33:27
Most tényleg az történt, hogy felsoroltál néhány Las Vegasi headlinert, meg a Plus Grand Cabaretból embereket, és ebből levontad, hogy a bűvészet nem művészet? Rhianna, Brtiney Spears és a Backstreet Boys sem művészet, de merné-e bárki ez alapján állítani, hogy a zene úgy unblock nem az?
Amúgy nagyon tetszik a cikk, de néhány dolgon érdemes kicsit gondolkodni.
1) A művészet definíciód rendkívül szubjektív. Mennyi embernek kell értenie az alkotást ahhoz, hogy művészet legyen valami? 1000 ember elég? Vagy inkább 100 000? Ha 100 000-nek kell értenie, akkor mi a helyzet azzal, amit csak 99 999-en értenek? Mi van, ha valaki nem érti teljesen, csak a fő jelentés réteget? És mi van, ha valaki csak azt hiszi, hogy érti, de mégsem érti?
2) Mondanivaló. Ez egy tök jó dolog, de sajnos csak a narratív művészeti ágakra jellemző, mint pl. az irodalom és a színház. Egy Vivaldi: Négy évszaknak pl. mi az üzenete? Hogy a tavasz után jön a nyár? A bűvészetben pont az az egyik legszebb, hogy nem egyértelműen narratív művészet (erre utal a Rodolfó által gyakran hangoztatott "zene a szemnek" definíció is).
3)Te magad cáfolod meg a saját állításod, amikor felsorolsz néhány bűvész előadást, amit művézi alkotásnak tartasz. Azt írod, hogy ezek a kivételek, amik erősítik a szabályt, de itt nincsenek kivételek. A kivételek ugyanis lerombolják a szabályt. A kérdés sosem az, hogy egy adott ágon belül milyen arányban jelennek művészi alkotások. Hanem az, hogy lehet-e az adott ágazat művészet. És ha csak egy példát is fel tudunk hozni, akkor a válasz már igen. (Az irodalom esetében a megjelenő könyvek kb. 80%-a elve nem is szépirodalmi igénnyel íródik, ami meg azzal, annak a nagy része is szar.)
A vizsga időpontja: 2014. június 8., 10 óra. A vizsgán egy 5-10 perces szóló műsort kell bemutatni. Az értékeléskor a zsűri a bűvészetben szerzett alapvető jártasságot figyeli. A vizsgán való sikeres szerepléssel a jelentkező bekerül a bűvészklub tagjai közé és a Corodini…..
Többször szó esett már itt az újbűvészet műfajáról. De ahelyett, hogy beszélünk róla, sokkal jobb, ha megnézzük, mi is ez. Hazánkat eddig jobbára elkerülték az ilyen társulatok, míg pl. Horvátországban külön fesztiválja is van a műfajnak. Tudomásom szerint (ami nem…..
Hosszú idő után újra Bűvész blog szeminárium, újra világhírű bűvésszel: Joshua Jay-jel! Arról már korábban volt itt szó, hogy miért is éri meg úgy általában véve ilyen eseményekre elmenni. Arról pedig Botond írt, hogy konkrétan Joshuát miért érdemes megnézni. De most…..
Aki tegnap este lemaradt volna róla, íme Soma szereplése az április 28-i Showder Klubban: 30:25-től kezdődik Soma: http://www.rtlklub.hu/most/52995_showder_klub_stand_up_comedy-show_-_azaz_allj_ki_es_dumalj_-  ..
Ezúttal egy hazai áldozat: Soma újságtépése tetszett meg egy spanyol fiatalembernek. Az ominózus rész itt 10:45-től látható egy tv showban (ekkor még papír leesés nélkül): Itt pedig részlet manipulációs műsorából (0:40-től már papírleeséssel):  Antonio,…..
Sugár Péter bekerült a Hübners Who is Who-ba. A róla szóló szócikk most a netre is felkerült, íme: Sugár PéterF.: bűvész, tanár HC.: 1186 Bp., Margó T. u. 266. SzH.: Bp., 1948. aug. 19. IV.: 1963-67 Ihász Gimn., Bp., 1967-69 Bőrdíszműves…..
Gyertyán Balázs 2014.01.09 16:26:04
Gondolkodtatok már azon, hogy milyen szívás egy műfaj ez a bűvészet? Egy tehetségkutatóban egy énekes nyugodtan énekelheti egy neves előadó számát és még meg is dícsérik érte, viszont egy bűvésznek muszáj vagy piacon kapható trükkel vagy saját szerzeménnyel kiállnia. De…..
Pár nappal 80. születésnapja előtt meghalt Bán István, Corodini tanítványa, a Budapesti IBM Ring alapítója. 1933. december 15-én született Budapesten. Villamosmérnökként végzett és ezen a területen is komoly szakmai karriert futott be. A háború után lett Corodini…..
Eljött ismét. Az átdolgozott, tanult, dolgozatírott és javított hétvégék után íme munkánk gyümölcse és eredménye: a 10. IJSO. A helyszín India lesz, csapatunk jókedvűen és reményekkel teli vágott neki az útnak. Én pedig negyedjére kezdek blogírásba azzal a határozott…..
Az eheti anekdota egyik kedvenc bűvészemről, Johnny Thompsonról szól: 1965-ben híre ment, hogy Minneapolisban a helyi klub által tartott bűvészesten valaki be fogja mutatni Johhny Thompson egyik trükkjét, az ő engedélye nélkül. Thompsoni annyira dühös lett emiatt, hogy azonnal…..
A bűvészet több puszta hobbynál. A bűvészet életforma, stílus és szubkultúra. És mint minden magára valamit is adó szubkultúrában, itt is megvannak az öltözködési szabályok. Ha bűvész vagy, akkor ezt meg kell mutatnod, úgy kell öltöznöd és úgy kell viselkedned, mint egy…..
Gyakran kapunk elismeréseket a megrendelőktől, nézőktől, amelyek általában kimerülnek egy gratula, vagy jó volt felkiáltásban. Vannak viszont, akik szeretik cifrázni, itt a saját gyűjtésem... "Gratulálok a műsorhoz! Nagyon… hát ... érdekes volt…" "Felnőtteknek is jó…..
Nagy Jonathan ma este ismét szerepelt a Fókuszban. A legutóbbi ferrari eltűntetés után most egy klomplett volánbusz került sorra. Meg volt Pardon és Vízujság is. Bár a riportban megint a leleplezésre bíztatják a szakmabelieket, nem hiszem, hogy lesz aki élne ezzel a…..
Ami azt illeti, láttam már pár bűvészt életemben. Ezzel együtt az a fajta bűvész vagyok, aki képes századszor is megnézni ugyan azt a trükköt laikus szemmel. Mégis kevés olyan produkció van, amelyet irigykedve nézek, esetleg azért bánkódnék, mert nem én találtam ki. Egy…..
Gyertyán Balázs 2013.10.15 22:54:12
Nagy várakozás előzte meg az eseményt, de bizonyos szempontól még ezt is felülmúlta a rendezvény. Részletes kritika valószínűleg idén nem születik a blogon, keressétek meg Maár Gergőt, hátha ír róla. Én csak ennyit tennék hozzá: ..
Még a rendezvény előtt vagyunk, ezért arról nem beszélnék, de az már most biztos, hogy a legnagyobb és eddigi legviccesebb kampányon vagyunk túl. Valamikor a hét elején elpattant valami, és beindult a mém gyár, nem csak a rendezők, de a vendégek oldaláról is. Lássuk a képeket…..
A XXI. Corodini Országos Bűvészversenyen és Kupán, 2008 november 22-én 11 lelkes bűvész összeállásával megalakult az Underground Magic bűvésztársaság. A rendezvényen jelen volt a Blikk fotósa is, aki le is kapta a srácok egy részét. ..
Underground Magic Mi az a Corodini? 2013.10.04 11:09:12
A hazai bűvész élet Corodini-lázban ég, mivel nemsokára megrendezésre kerül a 26. Corodini Bűvésztalálkozó és Kupa. Aki viszont újonc a bűvészetben, talán nem érti: mire ez a nagy felhajtás? Miért vannak úgy oda az emberek, miért ennyire egyértelmű a 4500-as belépő…..
Megszületett az indulók névsora az idei versenyre, és Figaróék már ki is tettek egy kisokost, hogy miért jó indulni, most lássuk, hogyan készülj, ha nyerni is szeretnél. Előre bocsájtom, hogy még sosem nyertem sem Corodinin, sem más bűvészversenyen, de még egy átkozott…..
Már kaphatóak a jegyek a 26. Corodini Bűvésztalálkozóra, amelyet 2013. október 13-án, vasárnap tartanak meg. A reggel 9-től este fél 10-ig tartó programban lesz verseny, szeminárium, trükkök tanítása, kellékvásár, és persze gála a legnevesebb és legjobb hazai bűvészek…..
Egy bűvész karrierjének csúcspontja kétségtelenül egy több éves las vegas-i szerződés volt, saját színházteremben évtizedeken át. Nagyon sok bűvész vágya ma is, hogy ő legyen a következő Lance Burton vagy Siegfried & Roy. De a legnagyobb neveket leszámítva nem nagyon…..
Sokszor megénekeltem már itt a blogon a dél-koreai bűvészekről, hogy színpadi bűvészetben legalább egy, de inkább két ligával feljebb játszanak, mint mindenki más a világon. Talán Tim Ellis fogalmazta meg a legjobban: "Olyan, mintha mindenki más a 60-as években ragadt volna…..