Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bitteschőn

54 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A lényeg: jelenleg vízum már nem, munkavállalási engedély viszont kell Németországban a munkavállaláshoz. Meg még sok minden más is.   De először is néhány alapvető tájékoztató oldal:   Német nagykövetség…..
bitteschőn 2008.12.07 01:58:48
Semmi baj, gondolom, azóta már megnézted a másik oldalamat is (www.bitteschon.blog.hu). A nyelvet elég jól "bírom" :-), mert némettanárnéni voltam, de amióta kint vagyok, azóta úgy érzem, van még hova fejlődnöm. :-)
bitteschőn 2008.12.17 15:04:22
Szia Ágika!

Ez a történet tényleg kicseszésnek látszik, pedig szerintem nem jellemző a németekre, de úgy tűnik, vannak negatív példák is.

Igazából a megoldáshoz én kicsi vagyok, de majd megpróbálok segítséget keríteni.

Annyit tudnék egyelőre tanácsolni, hogy alaposan nézzétek meg a szerződést, keressetek benne apró betűs részeket, stb.

Ha van benne olyan kitétel, hogy pl. a munkáltató a jövedelmet a teljesítménynek megfelelően adhatja, tehát teljesítménybérezésről van szó, akkor nincs mit tenni. Ha a vállalkozó / alvállalkozó úgy látta, hogy a "munkavégzés nem volt tökéletes", akkor levonhat a dolgozó béréből, de szerintem csak akkor, ha ezt a szerződésben írásban lefektették!!!

Ha viszont a szerződésben benne van a pontos összeg, a munkavégzés időtartama, helye, stb., akkor a szerződés alapján a munkáltató mindenképpen "megtámadható". Kérdés, hogy megéri-e, mert szerintem nem egyszerű egy pereskedés vagy ilyesmi.

Még egy kérdés: a "többit utalom"-ígéret és a "levonok 9 napi bért"-fenyegetés szóban hangzott el vagy van róla valami papír?

Szerintem érdemes első körben egy "fenyegető levelet" megfogalmazni és elküldeni, olyasmire gondolok, hogy "mélységesen fel vagyok háborodva az eljárásuk miatt,...stb" :-)

A vállalkozó / alvállalkozó német vagy magyar?

Ha német a pacák és kell segítség a levél lefordításában, azt szívesen vállalom. Ha jogi útra akarod terelni a dolgot, ahhoz én kicsi vagyok, akkor szakembert kell megkérdezned, próbálkozz jogi fórumokon.

Remélem, jó vége lesz a történetnek!
bitteschőn 2010.08.17 02:26:31
Szia Csilla!
Ne haragudj rám, de nem szoktam már nézni ezt a régi blogomat, sem annak az üzeneteit, csak egész véletlenül léptem be most a haldokló postafiókomba. :)) Ezért nem válaszoltam azonnal.

Nem nagyon tudom megítélni az itteni munkaerőpiacot, de szerintem a krízis még mindig tart. A párom tavaly jött ki utánam és fél évig volt munkanélküli, pedig mérnök, jól beszél németül és munkavállalási engedélye is volt... Sok szerencse is kell a munkakereséshez, nem elég a jó képzettség.

Gyógytornászként szerintem vannak esélyeid. A németek sokat adnak az egészségügyre és jól meg is fizetik az ezen a területen dolgozókat. Persze német nélkül szerintem elég nehéz lesz, mert a páciensekkel mégiscsak németül kell majd beszélgetned, nem? Nincs lehetőség az egyetemen szaknyelvet tanulni? Legalább az alapvető kifejezéseket meg kellene tanulnod. Az angol felsőfok viszont biztosan előny! De mindenesetre még mindig van egy éved, próbáld meg a sok tanulás mellé beszorítani a németet is, egy év alatt csak magadra szedsz valamennyit!

Ha jól tudom, 2011. áprilistól már megszűnik a korlátozás és munkavállalási nélkül is lehet majd Németországban munkát vállalni. De mostanában nem olvastam ilyen témában semmit, lehet, hogy megint meghosszabbították.

Ha minden kötél szakad, menj hozzá a párodhoz, mivel ő német állampolgár, neked is azonnal jár a korlátozatlan, teljes körű munkavállalási engedély. :)

Remélem, minden úgy megy majd, ahogy elterveztétek! :)
Hamburg 006 Elnézést, ez komoly? 2008.10.04 10:49:00
A felvételiztető kontaktnéni a végére tartogatta az igazi adu ászt: megkérdezte, hogy én hogyan ítélem meg a saját próbafordításomat. Egy másodpercig eltöprengtem, aztán megkérdeztem, hogy ez egy komoly kérdés-e. Számomra teljesen nyilvánvaló volt, hogy csak egyetlen…..
Hamburg 053 Ricsike 2009.11.16 08:59:00
Hihetetlen, hogy eltelt egy év... Több mint egy éve tengetem a napjaimat ebben a csodálatos városban. Ahogy így visszanézek, életem egyik legszebb éve volt, nagyon élveztem! Az év betetőzéseként pedig megérkezett Ricsike plusz a két kisegerünk, és azóta is itt élnek a nyakamon.…..
Hamburg 052 Anyád az "ältere"! 2009.09.18 16:05:00
Nem mondom, megint jól elszaladt velem a ló! Egy örökkévalóság óta nem jelentkeztem. Most megpróbálok beszámolni az elmúlt hetekről, ha még össze tudom szedni a gondolataimat, mert olyan rengeteg dolgot műveltem, hogy az elmúlt 10-11 hónapban összesen nem volt ennyi…..
bitteschőn 2009.11.16 08:54:42
@Kuvik:
Szia!
Igen, még Hamburgban vagyok, csak túl lusta voltam írni az elmúlt hetekben. :)
Kapcsolat: számos virtuális identitásom közül megosztom Veled az egyiket, jó? :)
pocok31@googlemail.com
Várom a leveled!
Üdv
Hamburg 051 Hamburg állatvilága 2009.08.05 13:10:00
Eddig még nem számoltam be Hamburg igen érdekes és változatos állatfajairól. Vegyétek figyelembe, hogy pesti gyerek vagyok, vagyis nekem minden vicc új.     Először is a katicabogarak. Én ennyit még nem láttam. A régi kis lakásban mindig találkoztam eggyel-eggyel, még…..
bitteschőn 2009.08.08 21:45:36
„Olyan gyönyörű volt itt Hamburgban a nyár! Emlékszem, egy szép szombati napra esett.” :)))   Na jó, ez már szakállas poén, de most érzem csak igazán, mennyire igaz, miután két hétig főttem az otthoni kánikulában.   A nyaralás csodás volt! Két hét pihi,…..
Hűű, de régen hallattam magamról! Mondanám azt, hogy rettenetesen elfoglalt voltam, mert olyan fontos személyiség vagyok, de az az igazság, hogy a szimpla lustaság győzött. :-)   Azért egy-két újdonságról be tudok számolni. Először is elköltöztem. Véget ért a jó élet,…..
Hamburg 049 Berlin és egyebek 2009.06.22 13:45:00
Június 7-én Berlinben jártam. Nem fogjátok kitalálni, miért. ;)   Akik nem ismernek, nem tudhatják. Akik ismernek, kórusban fújják a választ: EP-választás! Közülük a legtöbben egyidejűleg a fejükhöz is kapnak és szentségelnek. Igen, igen, én valóban képes vagyok…..
Holnap különleges nap lesz az életemben, letelik a próbaidőm! (Igen, itt Németországban ez fél év.) Még van esély rá, hogy kirúgnak, úgyhogy dolgozom ezerrel, mint látjátok. :-)))   Ámde teljes gőzzel elérhető immár két játék is azok közül, amiket lefordítottam!…..
Hamburg 045 Sok kis apróság 2009.03.29 22:35:00
Gyerekek, annyira rohannak a napok! Még csak nemrég írtam a karácsonyi bejegyzést, és máris itt a nyúl. Bár lehet, hogy itt szánkón érkezik, de legalábbis csónakon. Oly sok heti szárazság után ma végre megint esett az eső! Hip-hip-hurrá! Na jó, ezt a poént csak akkor…..
Már megint egy lusta dög voltam, és nem írtam, pedig élek és virulok, miazhogynagyonis! Először is nagy-nagy örömet fogok szerezni a sportos barátnőimnek odahaza. Belőlük csak három van, a többiek mind normálisak.   De most a sportlédik is meg lesznek velem elégedve.…..
bitteschőn 2009.03.15 21:47:42
(Az előző üzit én másoltam be ide.)

Szia!

A kommentezéssel ne is törődj, nekem is tűnt már el szépen megfogalmazott ritka hosszú válaszom, dühöngtem is érte!
Jelenleg csak úgy tudsz véleményt írni, ha regisztrálsz. Én se nagyon értem, miért volt erre szükség, a blog.hu megváltoztatta a rendszert. Persze, gondolom, nem az ilyen kis porszem blogok miatt, hanem az olyanok miatt, ahova többszázan írogatnak.
Azt, hogy a hozzászólások csak moderáció után jelennek meg, azt én állítottam be (rossz tapasztalat miatt).

A válaszaim:
1. Igen, baj? :-)))
2. Igen, és Te vagy a legsportosabb!
3. Semmi negatívat nem akartam a "normális" szóval kifejezni! Csak ironikus volt, olyan, mint amikor az amcsi filmekben valaki zuhan tíz emeletet, közben rálőnek, megerőszakolják és megtámadják az androidok - és amikor földet ér, a társa odarohan hozzá: "Jack! Jól vagy?!" :-)))

Szerintem Te is tudod, hogy azért van ilyen hozzáállásom a sporthoz, mert iszonyúan savanyú a szőlő. A lelkem legmélyén rettentően irigylek mindenkit, aki bármilyen teljesítményre képes a testével. (Én a testemet kizárólag szexre használom. :-)))
Az irigység mellett általában el is szomorodom, mert soha nem leszek képes arra, ami másoknak annyira könnyű! :-(

Azt olvastam egyszer egy remek női magazinban, hogy sportolás közben örömhormonok szabadulnak fel, amelyek pontosan azonosak azokkal, amelyeket a csoki vált ki a nőkből. Hát nem is tudom... Én semmilyen örömet nem érzek, ha valami fizikai kihívásnak kell eleget tennem. Valamelyik gén nagyon el lehet rontva a DNS-csavarjaimban.

Amit leírtál, számomra sajnos teljesen ismeretlen. Ha hegyet látok, arra gondolok, hogyan lehetne kikerülni, ha tavat látok, ledőlök a partjára pihenni, és ha elfáradtam a munkában, bologot írok... :-)))

Mindezt félretéve: bármikor, amikor átúszol, megmászol, letekersz vagy lefutsz valamit - tudnod kell, hogy nagyon büszke vagyok Rád! És ha hazamegyek, elmegyek majd valamelyik versenyedre és ott fogok visítani a célnál egy hatalmas "Hajrá, M...!" transzparenst lobogtatva. Ebben jó vagyok, sokat gyakoroltam. :-)))
Hamburg 044 Egy érdekes hirdetés 2009.03.12 18:44:00
Május végén majd el kell költöznöm a kis lakásból, ezért - nem lehet elég korán kezdeni - már most olvasgatom a hirdetéseket. Munkaidőben, persze.   Egyelőre semmi érdekeset nem találtam, de egy mondatot megosztanék veletek. Egy ürge, aki lakótársat keres, a lakás…..
Hamburg 042 Hiányoztok... 2009.02.09 19:54:00
Képzeljétek, a múlt héten óriási társadalmi életet éltem!  Voltunk néhány kollégával vacsizni, egy olasz étteremben, a kaja isteni volt, az árak elviselhetők. Az olasz fordítónk végigkommentálta az étlapot, elmondta, melyik kaját Olaszország melyik területén csinálják…..
És most pedig a KisFejről fogok pletykálni, mert róla van mit. :-) Nemrég kaja közben egész jól elbeszélgettünk, pasikról, kapcsolatokról – mi egyébről lehetne? :-) És már akkor mondta, hogy éppen szakítanak a barátjával. Aztán az említett múlt szombati bulira……..
bitteschőn 2009.02.09 16:09:14
Abban egyetértek, Bete-Noire, hogy nem csak egy igazság létezik. A másik fél ugyanúgy 100%-osan biztos lehet a véleménye helyességében, megérzéseiben, stb. Ilyenkor talán segíthet a beszélgetés, hátha az egyik fél meg tudja győzni a másikat, de bevallom őszintén, nem sok ilyen irányú sikeres beszélgetésről hallottam. Inkább az a jellemző, hogy a felek kibékülnek, ideig-óráig még együtt vannak, de ettől függetlenül menthetetlenül közeledik a kapcsolat vége.

Ezenkívül tisztázzuk azt, hogy mi is volt a kiindulási pontunk: az egyik fél nem érzi magát jól egy kapcsolatban és ki akar lépni. Tehát ez már nem a kételkedések és kérdésfeltevések ideje, hanem a biztos felismerésé: ez a kapcsolat nem működik! Szerintem ha a szakító fél eljutott idáig, tisztázta magában azokat a kérdéseket, amelyeket Te is írtál - nos, akkor joga és kötelessége(!) szakítani mindkettejük érdekében! Csak így adhat a másik félnek esélyt egy (másik) boldogabb kapcsolatra és csak így kerülheti el azt, hogy magát boldogtalanná tegye. És ilyenkor nem önmagunkat kell marcangolni, hogy jajjaj, milyen szemét dög vagyok, hát hogy csinálhattam ilyet, hanem büszkén és szilárdan fel kell vállalni a döntést és annak a következményeit. Ha a partner lelkiismeret-furdalást próbál a szakító félnek okozni, akkor a szakító félnek ezt minden erejével és határozottságával el kell hárítania.

Persze itt most egy nagyon általánosított, hogy úgy ne mondjam virtuális kapcsolatot boncolgatunk. A szakításnak rengeteg oka lehet, és ha a szakító fél valóban valami gonosz dolgot tett a másikkal szemben (hogy csak egy egyszerű példát említsek, megcsalta) és ezért ment tönkre a kapcsolat, akkor a szakító félnek lehet oka a bűntudatra, nagyon is!

A biztos tudásról: hát persze, nekem (is) csak arról van biztos tudásom, mi a jó nekem, és arról sem régóta. Kiválóan be tudom csapni magam és évekig (évtizedekig) éltem úgy, hogy a környezetem elvárásainak próbáltam megfelelni. Még mindig nem vagyok tökéletesen független (apropó, felveszem a megvalósítandó álmok listájára, hogy a környezetem befolyásolásától mentesen legyek képes dönteni). :-)))
bitteschőn 2009.02.13 13:49:37
Már azt hittem, azért nem írsz, mert olyan meggyőző voltam, hogy nem tudtál mit reagálni... :-)))))

Semmi baj, mindenkinek megvan a joga a maga véleményéhez! Kár, hogy nem fejtetted ki bővebben, ha lesz időd, írjál majd még!

Sokat gondolkodtam azon, hogy tényleg olyan beképzelt dolog-e azt állítani, hogy igenis vannak bizonyos helyzetek, amikor TUDOM, száz, sőt ezer százalékra biztos vagyok benne, hogy amit teszek, az jó nekem. Ritkán van ilyen, de van ilyen! Másokkal kapcsolatban meg... mondjuk van néhány helyzet, ahol 99%-ig biztos vagyok a dolgomban... mert száz százalékig nem lehetek biztos. De ez természetesen nem minden élethelyzetre vonatkozik!

Veled még sosem fordult elő, hogy meg kellett tenned valamit, aminek a helyességéről meg voltál győződve és meg is tetted, pedig tudtad, hogy a másiknak rosszul esik / megbántod vele? (Most nem csak szakításra gondolok.)

Visszatérve a párkapcsolatokra: ha jól sejtem (látod, nem TUDOM, csak SEJTEM :-))), az a véleményed (javíts ki, ha tévedek), miszerint manapság azért van annyi válás és azért megy tönkre annyi kapcsolat, mert a partnerek nem tesznek meg mindent a kapcsolatukért, inkább a könnyebb utat választják és odébbállnak.
Bevallom őszintén, én is nagyon sokáig egyetértettem ezzel a véleménnyel. De ahogy múlik az idő, ahogy egyre inkább elhagyom a harmincat és közeledik a rettenetes negyven :-))), egyre inkább csak arra tudok gondolni: csak egy életem van! Ez az én életem, ahol én vagyok a főszereplő, rajtam múlik, hogy mit hozok ki belőle; és nem az a feladatom, hogy mindenáron valakinek a társa legyek, csak azért, mert "a kapcsolatért küzdeni kell". Ezt az egy nyomorult életet nem szabad egy haldokló kapcsolatra elpazarolni, hanem ha nem érzi jól magát az ember, akkor ki kell lépni...

Ahogy ezt leírtam, irtózatosan önzőnek és beképzeltnek érzem magam. De legalább őszintének is (ez is egy ritka kincs manapság). :-)))
Hamburg 040 Pezseg az élet 2009.02.02 21:05:00
Nos, végre beindult a pezsgés és ma igazán jól szórakoztam a munkahelyemen! :-) Még mindig itt ülök, és dolgoznom kellene, de úgy döntöttem, este fél kilenckor nem lehet senkit munkára kényszeríteni. :-)))   De először is az elmúlt hetekről kicsit bővebben. Nagyon kedves…..
Hamburg 039 Téli Hamburg 2009.01.25 19:20:00
Itt Hamburgban most gyögyörű tél van! Hó nincs, rettentő hidegek sincsenek, néha még a Nap is süt, egyszóval egész jó! Tessék, nézegessétek a képeket:…..
Hamburg 037 Új év és új kégli 2009.01.13 20:13:00
Halihó mindenkinek, boldog új évet!   Sikeresen visszatértem Hamburgba egy csodálatos és több mint 4 éve az első fizetett (!!!) szabadságomról. Minden reggel abban a boldog tudatban nyitottam ki a szemem, hogy nem kell dolgoznom és a számlámon mégis landol az euró. Hihetetlen!…..
Nem valószínű, hogy olvassátok a blogomat pont Szenteste, de kívánok mindenkinek kellemes, békés, bejglimajszolós Karácsonyt!Most ugyan éppen idehaza vagyok, úgyhogy nem tudok beszámolni róla, hogy milyen a Karácsony Németországban, de az Adventet teljes valójában átéltem! Az…..
bitteschőn 2009.01.13 19:49:50
@Béte-Noire: Bocsánat, vissza kellett rázódnom az itteni életbe. :-)
Máris jön az új post...
Hamburg 025 Már jobb... 2008.11.02 18:42:00
Hoppá, sorban hívják fel a figyelmemet kedves barátaim, hogy nem frissítettem a blogomat. Bocs... Az én hibám, az előző bejegyzést már napokkal ezelőtt megírtam, el is mentettem, csak elfelejtettem publikálni... Szóval bocsánat! De azért azt jó érzés tudni, hogy van, aki olvassa…..
Hamburg 035 Nagyon jó hír! 2008.12.09 19:33:00
Nagyon-nagyon sok szeretettel köszöntjük   CSONKA ÁKOST,   leghűségesebb kommentezőm kisfiát!     Kedves Ákos!   Isten hozott a…..
Hamburg 034 Rossz hír 2008.12.08 23:47:00
Sajnos idén eggyel kevesebb ajándékot vehetünk Karácsonyra. Ismét elment egy nagyon jó ember, örökké hiányozni fog.  Együtt érzek azokkal, akik szintén elvesztettek valakit ebben az évben. Idén talán kicsit csendesebb lesz náluk is a Karácsony. Az a baj ebben a rohanó…..