Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kicsinap

0 bejegyzést írt és 425 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Antibaby naplója Konzumszünnap 2015.09.08 00:17:09
Esküszöm, próbáltam megbarátkozni vele. Nem tartottam jó ötletnek ugyan, de úgy álltam hozzá, hogy hamar megszokjuk majd, hiszen pl. Bécsben sincsenek vasárnap nyitva az üzletek, és senki nem halt éhen, meg mi sem szoktunk, ha épp vasárnap járunk arrafelé. De most, fél év…..
kicsinap 2015.10.27 13:11:27
@kicsinap: Inkább azt mondanám, hogy egészen másképpen gondolkodtak a gyereknevelésről, nem a gyerek állt a központban. Nem "foglalkoztak" olyan értelemben vele és annyit, mint amit ma jónak gondolunk (persze ez is általánosítás, nem mindenkire igaz).
kicsinap 2015.10.27 13:18:04
@kicsinap: Na nagyon ráérek így szabadságon.:-) Szóval a "nagycsalád" már a 19. század végére felbomlott, a 20. században már nem létezett. Az asszonyoknak semmi szavuk nem volt, a vagyonból nem részesedhettek, még ruhát sem kaptak. A nagycsalád feje (aki egy férfi volt persze), korlátlan uralommal rendelkezett a többi családtag felett, bárkit megüthetett, elkergethetett, ő osztotta ki a feladatokat is. Nem a nagy szeretet meg a rokonsági kapcsolat tartotta össze, hanem pusztán gazdasági érdek. Szóval erre szerintem ember nem vágyik vissza.:-)
kicsinap 2015.10.27 20:27:20
@aa/szvszl: Ja, remélem nincs harag, csak a közvélekedés hajlamos szépíteni a múlton, vagy nem létező dolgokat tulajdonítani a régi koroknak. Pl. a lányoméknak a suliban van hon-és népismeret, és meglepődéssel olvastam egyik nap a füzetében, hogy a "nagyszüleitek a földeken dolgoztak". Na ez totál röhejes, mert spec. az ő nagyszülei városi emberek voltak, apa nagyszülei negyedik emeleten éltek a belvárosban, az anyai meg panelben laktak eleinte. Még a dédszülei sem műveltek földet már, szóval elég vicces volt.
Akkor mire gondolsz? Mert megvallom, halvány fogalmam sincsen.
Antibaby naplója Gwenanya 2015.10.16 22:51:58
Aki tudja, azonnal árulja el, hogyan lehet 46 évesen, 3 gyerek után ilyen lapos hasa és vékony dereka valakinek! De ha csak azt tudja, 38,5 évesen hogy lehet, az is megfelel.    ..
kicsinap 2015.10.18 21:31:40
@Antibaby:
Te császáros voltál, ha jól rémlik, nekem sok császáros ismerősöm van, akik nagyon vékonyak sok gyerek után is, de a hasuk, na az nem az igazi. Nem tudom Gwen hogyan szült.:-)
Nekem sem fér bele az életembe a napi 1-2 óra sport, igazából a heti 1-2 óra sem igazán, max. annyi, hogy sokat gyalogolok és sokat vagyok kint a gyerekekkel, amikor ugye mozgok. Meg van kertünk, és ott is elég sok a tennivaló, ami mozgással jár. Még 3 gyerek mellól mondjuk eljutottam heti kétszer tornára, de az irtózatosan komoly szervezést igényelt, és akkor még más részlegen volt a férjem el tudott jönni korábban, és én mindig késtem egy 5 percet. 4.50-re ért haza és 5-kor kezdődött a torna. Sokszor álltam az ajtónál felöltözve és ahogy hallottam az autó hangját futottam.
Mondjuk tény, hogy nem eszem sokat, mert nincs időm enni, de amúgy szeretek enni, és az édességet is szeretem, főleg, ha én sütöm.:-) Ruhát meg bármit felvehetnék, ha akarnék, csak én mondjuk nem akarok. Nekem nem tetszettek még lánykoromban sem a hasvillantós pólók, nem hiányzik.:-) Ja és ruhát meg nem is kapok magamra, éppen most keseredtem el pár napja, hogy a nagy nehezen vadászott 32-es nadrág is baromi nagy volt. Korábban azért a 34-esek jók voltak, most nem, a ruhák is mind nagyon bővek és lötyögnek rajtam. Most kéne a munka miatt kosztüm, teljesen reménytelennek találom, nem tudok venni.
Én inkább a változó kortól "félek" (ez azért így túlzás), hogy az mit hoz majd, anyukám akkor gömbölyödött ki rendesen. Sokáig nagyon vékony volt 3 gyerek után is, ő mondjuk nagyon fiatalon szült minket.
kicsinap 2015.10.18 21:34:02
@aa/szvszl:
Na most velem az történt, hogy a terhesség előtt 49 kiló voltam, most 5 gyerek után 44,5 kiló vagyok, a csípőm is keskenyebb lett, a derekam azért pár cm-el azt hiszem több. A mellem viszont kisebb, mint volt, pedig korábban is elég kicsi volt. Én azt látom, hogy akinek kicsi melle volt, annak a szoptatás nem segít a azon, hogy nagy legyen, vagyis csak átmeneti a nagyobb mell (nekem még akkor is alig-alig érte el a "B" kosarat), utána meg összemegy az egész. Tény, hogy lógni legalább nem tud.:-)
Antibaby naplója Snickers 2015.10.07 20:58:23
Az én kicsi fiam, akit igyekszünk minél tovább cukormentesen táplálni, de már néhányszor nyalt fagyit, evett házi csokitortából pár falatot, de nem ismeri a bolti csokikat... és az én kicsi fiam, aki sosem hisztizik nyilvános helyen, csak a családi fészek meghitt ölelésében...…..
kicsinap 2015.10.07 21:48:38
kicsinap 2015.10.16 23:34:52
@aa/szvszl:
Irtózatos komoly szövegeket tud lenyomni, néha az agyam eldobom. Tegnap pl. ezt közölte, mert azért esténként, lefekvés előtt, akkor valahogy ellágyul benne minden kamaszos borzalom, szóval akkor ezt mondta nekem:
"Anya! Minden kamasznak szüksége van még a legnagyobb lázadó korszakában is egy otthonra, ahol megértik, elfogadják és szeretik. És hála Isten, nekem van ilyen. "
És akkor azért megnyugszom, hogy nagy bajok azért nincsenek itten.:-)))
Sári bizonyítványában minden tantárgynál "jól megfelelt" szerepel, ami természetesen nagyon szép eredmény, főleg mivel egyértelműen fejlődött a félévihez képest (ott magyarból és matekból "megfelelt" vagy mi volt, ami -mint időközben kiderült- a 3-as/4-es körül mozog).…..
kicsinap 2015.06.24 14:06:30
@anna_over_the_moon:
Mindenkinek megvannak a maga korlátai. Egy idő után az én lányom nagymozgásában sem láttam semmi javulást, mi akkor abba is hagytuk mivel neki más téren nem volt (és nincs) problémája. Onnantól kezdve arra áldozunk időt, amiben kiemelkedő.

TUdom, már mindegy, de talán jobb lett volna még egy év az oviban. Sári lehet az egyik legfiatalabb gyerek is. Az én kisfiamnak nagyon jót tett ez a plusz ovis év, de még így sem vagyok teljesen nyugodt, két másik iskolás gyerek tapasztalatai után. Pedig ők egy "burok" iskolába jártak/járnak, nagyon kicsi osztálylétszámokkal, nagyon családiasan. De ez sajna nem változtat az elképesztően nagy fizikai és szellemi terhelésen. 27 tanóra egy héten egy elsősnek?? Nem normálisak...
Az IKL egyszer (lehet, hogy többször is) kifejtette nekem, hogy milyen gáz nyugati emberként a buddhizmusban meg az ilyen keleti tanokban keresi az élet értelmét, hiszen egyrészt nálunk is van spirituális hagyomány és abban is vannak hasznos dolgok, másrészt a mi gyökereinktől,…..
kicsinap 2015.05.19 19:17:53
@IKL: Hát én nem vagyok meddő, első gyerekem 27 évesen szültem, volt két kisebb tesóm, mégis az első gyereknél folyamatosan azt éreztem én is, hogy ez sokkal nehezebb, mint gondoltam.:-) És egyben sokkal jobb is.
Alap sztori: Robi decemberben betölti a 3-at, nekem januárban irány dolgozni, ha addig nem jön össze a tesó, így nem tudjuk kivárni a számára kötelező 2016. szeptemberi ovi kezdést, hanem már januártól menni kell. Azaz tanév közben kell beszoktatni. Neki egy kicsit talán eleve…..
kicsinap 2015.05.08 21:12:38
kicsinap 2015.05.09 08:48:42
@kishangleany: Igen, köv. szeptembertől ovi. De hidd el, nekem volt bölcsis gyerekem, és a bölcsi sokkal "emberibb". Az én gyerekem is szeptembertől bölcsis lesz, és majd tavasszal tölti a hármat, így köv. szeptembertől megy oviba. Ez nem szokott gond lenni. Jobb a kaja is, a bölcsiknek rendszerint saját konyhájuk van, sokkal több gyümölcsöt, zöldséget kapnak, többet vannak a levegőn, sokkal több a segítség az étkezésben, az öltözésben, mindenben, és sokkal kevesebb a gyerek is. Szerintem kezdeni sokkal jobb, mint az ovi.

Nem tudom kivel beszéltél, ha a vezető óvó nő volt ilyen merev, akkor érdemes esetleg a csoportban lévő óvó nénivel beszélni, hátha ő engedékenyebb.
isolde Akkor most a halálról 2015.05.06 15:59:40
Egy dolgot tudok mondani (az éjszakai alváson kívül), amit határozottan és valószínűleg mindörökre elrontott bennem a gyerekvállalás. Nem, nem a testem, az isteni szerencse és némi sportolás mellett számomra elfogadhatóan nézek ki, jó, nem a tizenhét éves kori alakom van, de…..
kicsinap 2015.05.08 19:54:49
@isolde: Tudod, hogy az én gyerekem előtte mit élt át. Na azt nem akarom én soha többé. És ez volt az egész élete. És nagyon haragszom e tekintetben az orvosokra, hogy elvették tőlem a lehetőségét is, hogy vele legyek. Holott elég csak néhány kilométert arrébb menni, és még mindig Magyarországon belül maradunk, és jé, hirtelen mindig az intenzíven lévő pici babáddal lehet lenni, és kézbe lehet venni. Én több, mint 3 hónapot vártam arra, hogy végre kézbe vehessem a gyerekem. Elvették tőlem a lehetőségét annak, hogy az anyja legyek normálisan. Ez az egyik része. A másik, meg, hogy nem csak nekem fáj, hanem az apjának is fáj, és a testvéreinek is fáj, és óriási terhet és batyut rakott ránk és rájuk is.

Én bízom benne, hogy az apjuk megoldja, ha én meghalnék a felnevelésüket, ha meg mindketten egyszerre, akkor meg a tágabb család. Nem úgy, ahogy én, de egészen biztosan szeretetben és törődéssel.
Én személy szerint imádom! Viszont sajnos nagyon drága. Nem azt mondom, hogy nem engedhetjük meg magunknak, de azért túlzásnak érzem, hogy a közeli zöldségesnél 1000 Ft-ot fizessek darabjáért. Értem én, hogy szép és finom, meg nagy, ráadásul bio is, de akkor is sok, na. Lényeg…..
Antibaby naplója Vezetésórák 2015.01.23 22:53:51
Egy gyors közvéleménykutatás: Az természetes velejárója a vezetés tanulásnak, hogy az oktató hepciás, úgy beszél velem, mint egy hülyegyerekkel, és úgy általában úgy tűnik, hogy totál kivannak az idegei attól, hogy a vezetni tanulók nem tudnak vezetni, és ráadásul neki…..
...és már legalább 2 órája kész a mosógép, az ajtaja csukva, ki se kapcsoltam, ott pállanak benne a ruhák, de mi csak játszunk, és építünk, és rombolunk, és olvasunk, és amikor a következő óra végén felállok, és azt mondom, hogy most már tényleg muszáj anyának…..
Antibaby naplója A főzésről 2014.11.18 00:30:17
Belefutottam ma a neten a klasszik Horváth Ilona szakácskönyv pdf-jébe, és mit látok benne? Egy táblázatot, ami szerint az én koromhoz, az én nememmel, az én magasságommal az én jelenlegi testsúlyom tartozik, mint ideális testalkat. Illetve tartozott egy olyan világban, ahol minden…..
Most, hogy itt az ősz, és már az időjárás sem mindig kedvez a sétának vagy a homokozó szélén ücsörgésnek, kicsit több időt töltünk Rt-val kettesben, a lakásban, a játékaival és egymással, mint máskor. Ilyenkor előfordul, hogy hamarabb megunja az összes eddigi bevált…..
kicsinap 2014.10.06 23:04:24
Természetesen az üveg akármikkel én sem engedem játszani, meg pakolgatni sem, de a lábosaimban sok kárt nem tud tenni (tetőt leszámítva, de azt most nem kap). Imádja a sodrófát, sokszor reggel az az első, hogy azt kirámolja a szekrényből és hurcolja. Ugyan ennyire szereti a serpenyőket is. Csak figyelni kell hová viszi, a múltkor belerakta a szárítógépbe.:-) ÉN sokat főzök, gyerekkel együtt, hétköznap, mert akkor nem kell ipari mennyiséget, így a hátsó lángok használatával is elkészül az ebéd. Nagyon szereti figyelni. Bár a múltkor meg akartam mutatni neki, hogy hogyan pucolom a krumplit és azt hitte ez is finom hami és jól bele harapott.:-) Utána meg fel volt háborodva, hogy nem kap többet belőle.:-) De én minden gyerekkel főztem együtt, 2 évesen már pucolták a répát, nem késsel, hanem zöldséghámozóval. Szeretnek tésztát gyúrni, szaggatni, kinyújtani a tésztát, tojással kenni, panírozni, kiméregetni a dolgokat. Eleinte persze kell egy idegzet hozzá, de most már komoly dolgokat meg tudnak teljesen egyedül csinálni.
Ja, persze takarítani úgy 6-7 éves korukig szeretnek, utána jön a "miért pont én" meg a "most olyan jól játszom", "még elolvasok egy fejezetet" stb. duma.

Akadálypálya. Földre rakunk nem féltendő párnákat, gombócba gyűrt pokrócokat, sámlit, kanapé háttámláját és azon át kell jutni. Nagyobbnak lehet nehezíteni a dolgot.:-) Ez már nem low budget, de nekünk vannak ún. lépőköveink azzal nagyon jókat el tudnak szórakozni, azon kell átmászkálni, az utolsót, előre vinni stb. A kicsi is próbálkozik már lépegetni rajta.

Mosógépbe belepakolni nem veszélyes, kipakolni sem, ha látnád milyen lelkesen rázogatja ki a ruhákat.:-) Nagyon vicces.:-) Csak néha a szisztémába hiba kerül, mert a már száraz és szépen összehajtogatott ruhákat visszadobálja a gépbe.:-)

Amúgy én nem érzek kényszert magamban, hogy folyton kitaláljak neki valamilyen játékot, ő nagyon jól eljátszik, ha gondja van meg jelez mindig. Az enyém autózik folyamatosan. A bátyusok miatt elég sok autónk van, szóval van is választék. Eltologatja őket, van, amibe lehet pakolni azokba rak, kivesz, van, aminek lehet nyitni az ajtaját, van busz is. Van kis garázs, amibe betolja az autót, meg kiveszi.

Ja ami még eszembe jutott, az a zenélés. De ezt maga találta ki magának, különböző tárgyakat ütöget a fűtőtesthez, meg az asztal lábához és figyeli milyen hangot adnak.

Sétához. A múltkor nekiindultunk sétálni, mert én is úgy ítéltem meg, hogy az udvar most túl vizes, sáros a játékhoz, de csak 2 házat mentünk, mert ott van valamilyen bogyós bokor és azzal elvolt 40 (!!) percet, hogy leszedegette a bogyókat, kupacba, aztán a tenyerembe adtam, aztán elszórta az egészet, majd űjból szedegetni kezdte. Utána még futott párat a kedvenc garázsfejárójánál, megetette a macskát és már mehettünk is be ebédelni.:-) Hú, a macskát is imádja etetni, a száraz kaját egyenként szórogatni neki.

Gyurmázás bevallom nálunk ki van tiltva a lakásból, a nagyobbaknál eleinte engedtem, de miután folyton a gyurmadarabokat kellett kioperálnom a szőnyegből meg a bútorból száműztem kintre. (A benti szandijuk talpán mindenhová széthordták.
isolde Babablog 2014.09.20 22:46:22
Egy külön bejegyzést kell szentelnem a kis Lánynak, aki nem akar babáról olvasni, az nyugodtan kihagyhatja (de meg ne tudjam, mert megsértődöm). Nem tervezem, hogy már csak babablogot írjak, ugyanakkor a babás bejegyzéseimet olvassák és kommentelik a népek, ha bármi másról írok,…..
kicsinap 2014.09.22 14:52:49
Milyen érdekes, hasonló korúak a gyerekeink, és én is pár hete konstatáltam, hogy emlékszik dolgokra.
Egyik nap felült egy ló hátára, meg simogatta, meg tanulmányozta hogyan eszik, és másnap folyton mondogatta, hogy "hol a paci? ott a paci."

Bölcsi. Mi most járunk a kicsivel egy ilyen magán intézménybe heti 2X1 órát úgy, hogy én is ott vagyok (itt van erre lehetőség), és elég sokat látok:-). Van itt is egy dobálós kislány, de a többiek nem dobálnak, ő meg hát éhen marad. (Vagy nem is éhes.) Amúgy az enyémek itthon mai napig esznek akkor is, ha ebéd után jönnek haza, sajnos nem lehet egy napon emlegetni az intézményi kajákat az itthonival, sem mennyiségre, sem minőségre. (Ma néztem is, mert mai tízórai a bölcsiben csoki puding volt. Ezt azért kicsit túlzásnak éreztem úgy, hogy zömmel kicsik vannak. )

Alvás. Majd írd meg, kíváncsi leszek. Nekem sajnos egyik gyerekem sem tudott intézményben aludni, pedig itthon jól aludtak. Eddig egy volt bölcsis, ő 27 hónaposan ment bölcsibe, akkor itthon 3 órákat aludt délután, ott meg semmit. Nem rosszalkodott, csak feküdt és nem tudott elaludni, pedig itthon csak annyi volt a "szertartás", hogy ének, simi, puszi aztán kijöttem a szobából. Túl nagy volt a zaj és a mozgás neki. Itthon még egy ideig aludt, aztán már itthon sem. Az oviba is elnézem a lerakott ágyakat, elképzelni sem tudom hogy tudnak ilyen körülmények között aludni gyerekek. De azért van, aki alszik. Nekem az ovisaim sem aludtak.

Engem amúgy nem csak a Lány érdekel.:-)
isolde Ruhák és más kalandok 2014.09.08 13:47:28
Volt nálunk Mona, hozott egy vagon ruhát* a Lánynak, aki teljesen rájuk kattant és a fejébe húzta a neki tetszőket, felnőtt sálat és lányka cicanadrágot egyaránt. Az enyém ez a ruha lett, tényleg nagyon jó viselni, közben eszembe jutott, hogy a múltkori ruhacserén egy…..
"Találkoztam olyan férjekkel is, akik nem akarták, hogy a feleségük a babaszobában töltse azokat az éveit, amikor a legvonzóbb, legcsinosabb. A gyermektelenség lehetővé teszi a társasági életet, a szórakozást, a kényelmet." (Foster B. Zincke író, népnevelő, 1868.) "Az amerikai…..
kicsinap 2014.08.29 13:06:28
@furmint-m:
Mert most nem jó neked? Nem volt jó a kisbaba kor? Én nem akartam átbekkelni semmilyen kort, hogy később majd jó lesz. Minden kornak megvan a maga szépsége és persze nehézsége is.
Én nem 3 év alatt tudtam el a 4 gyereket, tehát rossz helyen kotorászol. Nálunk a 3 nagy született hamar egy más után (3,5 év alatt), és most, hogy már 6 és 9,5 év közöttiek is látszik, hogy ez mekkora nagyon jó így nekünk és nekik. Hasonló dolgok érdeklik őket, hasonló programok valók nekik, irtózatosan jókat játszanak együtt, egymásnak valódi társai és segítői. És pont ezért nehézség a nagyobb korkülönbség, mert nem ugyan az a program megfelelő egy 1 évesnek meg egy 9 évesnek.
kicsinap 2014.08.29 13:20:24
Tényleg nem tudom miért húztátok ezen úgy fel magatokat, nyilván az én életem és lehetőségeim is nagyon mások, mint gyerek nélkül voltak vagy lennének, de nem nagyon izgat, mert én választottam és tisztában is voltam vele. Nem hiányoznak már azok a dolgok, mert azt egy másik korszakomban már kiélhettem.
4 gyerekkel is simán lehet szépen nevelni a gyerekeket, és nem kell 4 felé futni, mert jobbára együtt futnak. Nagyon jókat játszanak együtt olyan fantáziával és változatossággal, hogy néha csak ülök és nézem és tátva a szám.
Nem kell előírás szerűen aludnia, maguktól is alszanak, senkin nem vettem erőszakot, a kicsi 11 hós koráig velünk aludt egy szobában, azóta is ha olyan a helyzet áthozom magunkhoz, a többiek is aludtak velünk. A mindent megadás nem játék és anyagi részét értem, de a több gyerek olyan dolgokat tud megadni egymásnak, amit te nem tudsz megadni 1 gyereknek. Én meg nyilván nem tudom megadni nekik a kizárólagos figyelmet.

Nyilván én nem voltam hosszan 1 gyerekes (2 évig), én csak abból tudok kiindulni, amit a környezetemben és munkahelyemen látok/láttam. Visszamentek a gyerek 1 éves korában, szitterrel, nagyszülői segítséggel (kinek mi volt), és szinte mind vezetők lettek. Ahogy végig gondolom a melóhelyen szinte az összes női vezetőnek 1 gyereke van.

De hagyjuk. Én abból indultam ki, hogy itt írta valaki, hogy elmesélik a barátai milyen "szívás" a gyerekkel és, hogy azt akarják, hogy ő is szívjon velük együtt. Én nem érzem, hogy 1 gyerekkel annyira megszívtam volna bármit is. Rá még a nagyszülők is szívesen vigyáztak.:-) És ugye férfi az illető, az én férjem simán átaludta most utoljára az összes éjszakai akciót.:-)

Ha választhatnátok újra, akkor inkább nem lenne gyereketek?
kicsinap 2014.09.03 21:40:45
Én a múltkor beszélgettem a férjemmel a gyerekekről, arról, hogy korábban milyen volt az életünk (nélkülük), és ő arra jutott (én nem mondtam semmit), hogy meghalnánk az unalomtól, 1 hónap alatt, ha nem lennének.:-) Szóval ezek szerint férfi oldalról sem lehet annyira rémes ez a dolog, ha ő ezt mondta.
Az igaz ugyanis, hogy nincs sok időnk magunkra (én is mindjárt megyek még tízóraikat gyártani holnapra, meg még a ma kapott plusz könyveket bekötni), és néha hiányzik. De így szeretek élni, ahogy most élünk, pörgősen, tempósan, a sok feladattal, és a rengeteg örömmel, amit jelentenek. Sokkal jobban szeretem ezt az életet, mint ami előttük volt.

Igen, 3,5 év alatt született a három nagyobb, közben még volt egy vetéléssel végződött terhességem is (a második). Mindegyik terhességem nehéz volt, mi pont azért döntöttünk úgy a második gyereknél, hogy ne legyen nagy korkülönbség, mert nincs értelme visszamenni aztán 1-2 hónap után kidőlni táppénzre egy rosszabb terhesség miatt. 3-3,5 évnél nagyobb korkülönbséget meg nem akartam, mert akkor már nem társai egymásnak (persze kisebbnél se biztos, de nálunk nagyon bejött, szinte össze vannak nőve...). A lányom egy nagyon nyugodt, jó gyerek volt, délutánonként 3,5 órákat aludt, simán végig csináltam mellette egy újabb nem könnyű terhességet minden segítség nélkül (köztük 2 év van pont), feküdtem, ő meg játszott mellettem, hozta a könyveket olvastunk, kint elfeküdtem egy padon ő meg szépen játszott (sorházi lakásban laktunk). A harmadik gyereket szerettük volna, de hasonlóan 2-2,5 év korkülönbséggel, de aztán úgy alakult, hogy védekezés ellenére nagyon jönni akart, így 16,5 hónap lett a két gyerek között. Volt bébiszitter, eleinte csak sétálni vitte el a gyerekeket, utána délelőtt volt pár órát, aztán lett kettő szitter, egyik délelőtt volt kicsit, a másik a gyerekek alvása után jött és délután volt kicsit. Mivel minden nap kellett jönni és sokat, így nagyon kedvező áron vállalták, nem annyit kellett fizetni, mint amúgy normál esetben az órabér lett volna. Igen, ráment a potenciális előszoba szekrény ára, de még jó is, mert utána eladtuk a lakást, és mivel beépített lett volna, nem tudtuk volna magunkkal vinni.:-) A negyedik gyereket tudjátok, ott addig nem volt gond. Az ötödik gyereknél meg nulla problémám volt! Semmi! Egy napot nem voltam kórházban, 32. hétig dolgoztam.

Nekem személy szerint amúgy 2 gyerekkel volt a legnehezebb, jó sokáig, mert a második gyerek egy nehezebb eset volt, kevesebbet aludt, elég sokat sírt, nem volt el nagyon egyedül. Most így négy élővel nem érzem, hogy nehezebb lenne, mint a hárommal volt, a sok tapasztalat totál átsegíti az embert sok mindenen.

Én nagyon szeretem ezt az életet, a gyerekeket, és így utólag visszanézve minden más annyira értelmetlennek tűnik ehhez képest.

Ami az anyagiakat illeti, szerintem (persze tőlük kellene megkérdezni), a gyerekeimnek még semmi nagyon fontosról nem kellett lemondani a pénz miatt.
Egy jellemző dolog:
Nálunk nincs zsebpénz, én nem értek egyet annak nevelő hatásával. De azt a pénzt, amit pl. nem költenek el az osztálykiránduláskor, vagy visszakapnak az osztálypénzből nekik szoktuk adni. A lányomnak összegyűlt majdnem 3 ezer Ft. Azt mondta, hogy ő nem is tud ezzel mit kezdeni, mert nincs szüksége semmire, amit ő szeretne, azt mindent megkapott.
Ezek szerint annyira rossz dolga még sem lehet.:-)
Amikor egyszer elkeseredtem, hogy valamire nem jutott idő, rájöttem, hogy rossz dologhoz hasonlítok. Ha csak egy gyerekem lenne, akkor ő ment volna bölcsibe én meg 8 órában dolgozni. Ehhez képest 3 éves koráig itthon volt, utána csak ebédig volt oviban. Nyáron egyáltalán nem járt. Most pedig megint ebéd után jönnek haza, nyáron egy napot sem jártak sehová. Összességében simán több idő jut rájuk, mintha nem lenne testvérük.
Most elkezdődött újra a tanév, a három nagy intézményben délelőtt. A kicsi meg szenved. Nem élvezi, hogy most minden figyelem az övé, mert nagyon hiányoznak neki. Amikor elmegyünk az oviba teljesen kivirul, ölelgeti meg szorongatja a testvérét és teljesen helyre áll a lelki békéje.:-)

Szóval higgyétek el, hogy nekünk így jó, nagyon jó. Sok mindent meg lehet oldani, ha muszáj, egyet nem lehet, sajnos nem tudom feltámasztani a gyerekem.

De simán elhiszem, hogy valakinek ez sok lenne, nem lenne jó így élnie, ahhoz kell önismeret, hogy ezt valaki felismerje.

Én amúgy azt gondolom, hogy az egész gyerekvállalás nem racionális kérdés, számomra nincs értelme a "legyen-e gyerekem vagy sem" kérdésnek, ha ezt fel kell tenni, akkor ne legyen. Nyilván kell valami minimális anyagi bázis, ahogy Felicitász írta, aki gyerek előtt nyomorgott, az gyerekkel is nyomorogni fog. De amúgy azért lett gyerekem, mert csak. És azért ennyi, mert csak. Nem erről álmodtam gyerekként, sőt még az elsőt várva sem jutott volna eszembe, hogy ennyi legyen. Mindig csak még egyre vágytam.
Sokféle kérdés és kétség lehet a címbeli tépelődés mögött, de miből áll a te személyes küzdelmed? Mi van fókuszban? Talán nem akarod otthagyni a fontos és szeretett munkádat vagy épp olyan pályát választottál, ahol kifejezetten veszélybe is kerülhet az egész jövőd, ha…..
kicsinap 2014.08.28 12:48:26
@furmint-m: Szerintem 1 db gyerekkel nincsenek akkora óriási anyagi problémák, hogy ne lehetne "gazdag" életet élni anyagi értelemben is.
kicsinap 2014.08.28 20:26:55
@Felicitasz: Teljesen egyet értek. Csak a lényeg, hogy nem szabad a gyerekre fogni a dolgot.
Ez az egy főre jutó négyzetméter azért durva. Mennyi kell legyen?
Nekünk az első gyerekünk a 32 nm-es garzonunkba született, 8 hónapos volt mire új lakásba tudtunk költözni.
Igazából ott látom csak az 1 gyerek nehézségét, hogy 2 felnőtt elég rendesen meg tudja szorítani a nadrágszíjat, ha muszáj, de gyerekkel ezt már nem lehet megtenni (persze megteszik sokan, de annak a gyerek fejlődése látja kárát).

Én nem tudom mi a gazdagság, én azt hiszem mi jól élünk, soha nem volt, hogy nem tudtuk kifizetni a számlát, vagy egy öreg családi házunk kerttel és 2 öreg autónk, de mindegyik jól funkcionál. El tudunk menni a gyerekekkel ide-oda, futja a magán orvosra meg a magán fejlesztésre, szóval nekem elég. Igaz ez azóta van, amióta a családi adókedvezményt bevezették. Előtte nekünk is volt, amiről le kellett mondani (pl. nyaralás, de akkor még olyan kicsik voltak, hogy nem is igényelték és kirándulni akkor is eljártunk).
Az élet egy csoda Rémálom 2014.08.26 08:53:43
Sári napok óta könyörög, hogy hadd aludjon velünk. Még a nyaralás előtt, amikor fájt a füle, rászokott, és azóta nem igazán akar a szobájában aludni, ami így iskola előtt szerintem nem túl jó tendencia. Ha ott is alszik el, éjjel biztos, hogy felébred, és kiabál, hogy…..
Néhányan kérdezték, úgyhogy leírom: igen, amíg RT-t a pocakomban hordtam, addig is vegetáriánus étrenden voltam. Fel sem merült, hogy máshogy legyen. A választott szülész-nőgyógyász dokimmal az első terhesgondozáson, sőt, már a teherbeesés előtt megbeszéltük, hogy nem eszem…..
A 2007 nyarán kapott bábai segédanyagom szerint (forrás: Preterm Labour Fact Sheet, Community Midwives of Hamilton / Hamilton Public Health Services, Family Health Division) a kanadai kisbabák körülbelül 7,5%-a születik meg 37 befejezett terhességi hét előtt. A koraszülések…..
kicsinap 2014.08.16 15:28:12
@Felicitasz:
Ez azért érdekes, mert a legtöbb ember szarul van az első trimeszterben és fogy. Illetve akkor még mitől is gyarapodna a súlyod? Ma. 1-1 kiló, aki pont a rosszul létek ellen zabál. (Nekem nem vált be.)

Nekem meg azt mondták, hogy nincs ilyen, hogy korai stádium, az nem is menne tovább, ha nem kapnál semmit, akkor sem lenne semmi. Én is azt hittem korábban, hogy na milyen jól leállították, de valójában ha nem megyek be, akkor sem történik más. Amit ma tudnak az max. 5 nappal eltolni a szülést, ami elég lehet arra, hogy PIC_es kórházba kerüljön az anyuka és ott szüljön majd meg, illetve a tüdőérlelő szteroidokra.
OLvastam egy csomó tanulmány, sem a pihenés, sem a magnézium, se a ma alkalmazott sima izomra ható gyógyszerek nem csökkentik szignifikánsan a koraszülések számát, sőt, a túlzásba vitt fekvés még ártalmas is lehet.

Sokat gondolkodtam azon is, hogy most vajon miért volt alig keményedésem, és miért nem is nyílt a méhszáj semmit. Azt gondolom, persze simán lehet, hogy hülyeség, hogy a túl sok gyógyszer amit kaptam éppen ellenkező hatás váltott ki, és már kis mozgástól, vagy "terheléstől" is keményedni kezdett a hasam. A mostani dokim nem gondolta ezeket hatásosnak, főleg úgy adni, hogy igazából nem volt oka rá (nem voltak keményedéseim). Az előző dokim meg 18. héttől automatikusan adta.
kicsinap 2014.08.17 21:14:37
@Felicitasz:
Hát nálam ez nagyon nem jött be, első gyereknél 4,5 kilót fogytam a 15. hétre és 38+4-nél született 3,14 kilóval. Aztán szülte még 3,6 kilós meg 3,5 kilós gyereket is, mindegyiket 38+6-ra, mindegyiknél fogytam kb. 2 kilót az első trimeszterben, de velük jóval kevesebbről kezdtem a terhességet, mint az első gyereknél.
NEkem meg pont azt mondták, hogy igazából az első trimeszterben semmi sem indokolja a hízást. Az én tapasztalatom az volt, hogy a 20. hét után kezdtem el hízni. Most megvolt a 10 kiló a végére.
A fiamnál igazából nem voltak durvábbak a keményedések, mint a jóslók. Sőt. A jóslók durvábbak és gyakoribbak voltak. És pár óra alatt menthetetlen lett a helyzet. Én este 6-7 elé voltam dokinál, zárt méhszájat talált teljesen és másnap 11-kor mikor néztek már 1 ujjnyira nyitott, burok belógva a szülőcsatornába. És mindez pár keményedéstől.
A legutolsó terhesség alatt meg már röhögtünk a dokival, mert gyak. folyamatos jóslóim voltak,volt, hogy 2-3 órán át 6-7 percenként jöttek és ezzel sikerült kemény 2100-as méhszájig jutni. Már azon kezdtem izgulni, hogy igen nehéz szülésem lesz.:-)

Tudod, nekem mi a teóriám, szinte biztos vagyok benne, hogy az amnniocentézis okozta a koraszülésemet, mert amúgy minden más ugyan olyan volt, mint a többi terhességnél, sőt zárt méhszájam volt. A kicsinél nem mentem el.
kicsinap 2014.08.18 22:45:28
@Felicitasz:
Félre értés ne essék, nem hibáztatom (már) magam ez egész miatt, ott akkor, abban a tudásnak a birtokában, azok körülmények között és olyan nyomás alatt, nem tehettem másként. A férjem más beállítódású, ő azt szokta mondani, hogy ha nem megyek el amnniora, akkor más történt volna, ami ugyan ide vezet, mert ő az első pillanattól érezte, hogy valami baj lesz. A kicsinél meg minden aggodalmamat azal "torkolta" le, hogy ő érzi, hogy most nem lesz baj.
És igen, ez volt az egyetlen terhességem, ahol amniora mentem.

Még egy igen rejtélyes dolog van velem az, hogy az első három gyereknél mindig nyílt a méhszáj, ráadásul egyre korábban, aztán dokit váltottam, és a koraszülésemnél gyak. a szülésig zárt volt a méhszáj, az ötödik gyereknél meg 36. hétig! A fene se érti.
Inkább azt mondjátok meg nekem, mennyibe kerül egy konyhabútor, én ezen nem igazodom ki. Nagyságrendileg?Hajnalka szerint egymillió forint plusz a gépek. Az internet szerint már százezerért is kapsz egyet a kikában. Jó, én értem, hogy vannak olcsó és drága holmik a világon, de egy…..
kicsinap 2014.08.16 15:22:58
@isolde:
Ha saját kazánja van a lakásnak, ami ráadásul a belső légtérből veszi a levegőt, akkor csakúgy lehet bekötni a szagleszívót, hogy nem működhet egyszerre a szagelszívó és a kazán. Ez elég gáz helyzet. Hogy "stílusos" legyek. Különösen, ha a melegvizet is a kazán hozza létre.

Lakás vásárlás előtt egyik legfontosabb az áthallás ellenőrzése! A mi korábbi sorházi lakásunkban irtóra szar volt, rosszabb, mint egy panelban, és a hálószobánk mellett a másik lakás fürdőszobája volt. Az elbérlőik minden nap 4.30-kor keltek. És nagyon sokan voltak. Mire végre a mi gyerekeink már nem keltek éjjel...
kicsinap 2014.08.18 08:04:41
@retinax: Nálunk az a baj, hogy egyszerre nem fér be a gépbe a cucc. Most a nyáron, hogy mindenki itthon van és minden napi főzök napi háromszor is megy és még kézzel is mosogatok. Mire az egyik kaja után elpakolok már jön a következő kaja. Tök nehéz beszorítani a felmosást.:-)
Ugye, megmondtam, hogy ez lesz? Nem megmondtam? Megmondtam előre hét évvel ezelőtt, hogy én leszek a blues-rock színpad előtt egyedül táncoló negyvenéves nő, és ma este az is leszek*. Fiatalabb koromban ennek az lett volna az oka, hogy nincs elég barátom, de most így 36 évesen…..