Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Austrian

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
bodoky A nagy Omninvest-svindli 2009.11.30 11:04:00
Oltatni muszáj, de miért kellene megbíznunk egy olyan cég vakcinájában, amelyiktől használt autót sem vennénk szívesen?..
Austrian 2009.12.01 12:25:04
A WHO eddig csak ajánlásokat tett az államoknak, azonban nemrég változtattak a szabályzaton és pandémia esetében pedig kötelez. Aztán kicsit később érdekes módon változtatta meg a pandemia definicióját, hogy egy ilyen gyengébb influenza is pandemianak minősüljön. Azonban a változások alapján már a szezonális influenzára is pandémiát hirdethetnek ki.

vimeo.com/7298827

Egyelőre az államok még nem köteleznek, bár jogilag a WHO változásai miatt már elvileg kötelezővé is tehetik az oltás. De úgy látszik a nép önszántából is beszedi a vakcínát.
Ez egy jó teszt, hogy a nép még mennyire hallgat az államhatalomra, mennyire bízik annak messiási szerepében.

Egy másik szakértő véleménye a folyamatokról:

www.dailypaul.com/node/114835
Konzervatórium Obama marxista? 2008.10.28 18:03:00
  Érdekes dolgokat produkál az amerikai elnökválasztási kampány finise - a republikánusoknak túl sok reménye nincs a győzelemre, még McCain támogatói is Obama győzelmére számítanak. (Ahogy az általunk megkérdezett magyar politikusok is.) A republikánusoknak azonban lehet…..
Austrian 2008.10.28 21:53:22
"Magyarországon ne is álmodozzatok nem baloldali politikáról, a márciusi népszavazás megerősítette a nép szolidaritás iránti igényét, aki ezzel szembe megy bukott politikus."

Minekutána a baloldali kommunizmus államosítással magához ragadta az erőforrásokat, azt igérvén, hogy majd az állam abból jól gazdálkodik és jut az egészségügyre, oktatásra, hát azt most joggal elvárja.

Ez nem azt jelenti, hogy magát a baloldaliságot választották most, hanem inkább jogos követelésüket fogalmazták meg.

A valóságban azonban amit az állam egyszer erőszakkal elvett azok felett semmilyen formában sajnos a nép nem rendelkezik. Sajnos ezt nehezen veszi tudomásul a nép. Félre ne értsen valaki, hogy én a népnek ezt felrónám és ez által az állam tulajdonrablását támogatnám, szó sincs róla!

Egyszerűen arról van szó, hogy a nép nem nyugszik bele abba, hogy álszent duma volt csak a köztulajdonlás. Hiszen döntése nélkül privatizálták.

Sajnos a nép még kérdéseket sem fogalmazhat meg, ezeket a kérdéseket sem a nép fogalmazta meg. Mivel a kérdés nem azt mondta, hogy baloldaliság, azaz újabb alulról felfelé történő újraelosztás történjen, így pórul járhat az a marxista aki ebben reménykedik.

Ui:
Valódi szolidaritás csak a közvetlen ismerettségi körökben létezik, azon belül is a családon belül létezik valódi generációk közötti szolidaritás. Ezt rombolta nagy brutalitással a baloldaliság!
Köszönjük, soha többé kommunizmust!
EU - Erről Ugatok Holapénzem.eu 2008.10.10 13:03:00
Kevés olyan mitikus fogalom van az átlagember gazdasági szótárában, mint az EU-s pénzek. Mondák, sikertörténetek, elbukott lehetőségek, de leginkább a korrupció városi legendái szövik át a céltámogatások hősi eposzait. Az előző rendszerben kómába esett és csak most…..
w Hitel, világ, stádium 2008.10.07 11:55:00
Bájosan, ismerősen visszhangzik Magyarországon, amikor az aktuális világválságról megmondják, hogy az ide nem gyűrűzik be. Mintha felraktuk volna a Kárpátokra a táblát, hogy Begyűrűzni hatóságilag tilos. Haha, hallottuk már ezt! Az olajárrobbanásra is ezt mondták a…..
Austrian 2008.10.07 22:20:53
"A piac valóban mindent kibír, de kérdés a társadalmi ára. Meglátásom szerint jelenleg az USA-ban inkább deflációs spirál fenyeget."
- Választ: Defláció van, de nem ez a fenyegetés, hanem az ami ezt megelőzte, a boom fázis.

"Az aranyfedezet addig jó, amíg az államkincstárban van, ha beüt a gebasz, az onnan pillanatok alatt eltűnik ám."
- Választ: Gold drain akkor volt amikor inflálták a pénzt és a pénzt használók rájöttek,jobban járnak ha a fedezetet kérik inkább. Amikor nincs fedezet sem amire beváltani, akkor is van bankrun. Menekítik a pénzt a commodity-ba.

"Az aranyfedezet addig jó, amíg az államkincstárban van"
- Válasz: Miért? A nép kezében nem jó az arany? Épp a fedezet lényege, hogy akkor "a nép pénze az arany" tovább tud működni. Úgyhogy ez az egyetlen ami miatt az államnak is korlátoznia kell cselekedeteit. Az állam még nem maga a nép.

"Ha megrendül a bizalom a pénzben, kiváltják az aranyat, ami megrendíti a bizalmat a pénzben és létre is jött az inflációs spirál."
- Választ: Mitől rendülne meg a pénzben a bizalom mástól, mint ha hamisítják az értékét az által, hogy inflálják! Hyperinflációs spirál akkor veszélyeztet ha nem nyugszik bele az állam és beindul a pénzgyártás, mint most.

"A másik, hogy nem támogatja azt az életszínvonal növekedési ütemet, amihez hozzászoktunk."
- Válasz: A legnagyobb proszperitás akkor létezett amikor nem volt infláció. 1700-1900 között nem volt infláció, kivéve a két háborút, ami persze stabilizálódott. Nem a monetáris infláció hozza létre a jólétet, hanem a megtakarítás. Igazán megtakarítani márpedig csak akkor lehet ha nincs infláció.
Az inflációról (
elveszett-tudas.blogspot.com) különösképpen a videókat ajánlom amint a jegybank elnökét iskolázzák!
A monetáris inflációval az elején még fel lehet pörgetni a gazdaságot, de aztán elkerülhetetlen lesz a korrekció. Ezt nevezi az osztrák iskola "boom-bust business cycle"-nak.
A jegybankok többször álták az útját a korrekciónak, így egyre nagyobb az ahonnan vissza kell korrigálódjon a piaci egyensúly. Apropó mi az igazi piac. Nem WTO, nem Worldbank, hanem a nép, a vállalkozók döntései. Ha ők úgy döntenek, hogy most kiszállnak a játékkaszinóból, akkor kiszálnak bármit is tesz a jelenlegi hatalmi struktúra.

Sajnálom, hogy mindenkinek az a téves elképzelése van, hogy ez a mostani alig száz éves rendszer volt az ami igazán megteremtette a proszperitást, jólétet. Az igazi megtakarítás alapú kapitalizmus 1914-től teljesen el lett nyomva. Hogy még így elnyomás alatt is ennyi jólétet teremtett, az épp a piac természetes voltának köszönhető. Most rövidesen ki fog derülni, hogy mennyire le fog nullázódni, bármit is csinálnak. Sajnos. Ha ezt az intervencionizmust nem tették volna immár száz éve.. a szocializmus bűze terjedt mindkét oldalról, keletről is nyugatról is. Lám, most összeér a piramis csúcsán. Jó lesz ha innen ki tud menekülni a valódi piac, a népek szabad önrendelkezése.
[Az írás eredetileg a Kommentár 2008. évi 2. számában jelent meg, s egyúttal részlet a Századvég Kiadónál az ősz folyamán megjelenő Amerikai neokonzervativizmus – Egy kisiklott ellenforradalom című könyvemből, méghozzá abból a fejezetéből, amely a neokonzervativizmus…..
Paulson's scheme The current financial crisis represents an important victory for an oft-overlooked school of thought: The Austrian school of economics George Bragues, Financial Post  Published: Tuesday, October 07, 2008 So much for all those predictions that…..
Austrian 2008.10.09 11:26:29
A közgazdaságtan mint tudomány eléggé képlékenyen tud megjelenni. Nem véletlenül évszázadokon keresztül mennek az egymásnakfeszülések. Ilyen közegben pedig a magyar közgazdászok és a politikum (médiával együtt) igazából a központi tervezés szerelmesei. Amikor valami nem sikerül nekik akkor méginkább görcsösen ragaszkodnak az elveikhez. A decentralizált gazdaság fogalma nem létezik csak addig amíg előnyt látnak belőle (saját érdekkörükben). Azt is mondhatjuk, hogy a veszteségeket szocializálják és a nyereséget privatizálják.
A magyar pénzügyi elit lényegében a hivatalosan is szocialista rendszerben került kiválasztása. A nyolcvanas években történtek a "vezető fejeknek" a kiképeztetése. Emiatt nálunk lényegében az egész főáramlaton meglátszik a hatása a valódi küldetésnek.
A főáramlat nyugaton is ugyanez. Osztogatók és megszorítók léteznek csak. Ha megnézzük akkor Bretton Woods I és Bretton Woods II, vagy más szavakkal nyugaton Keynes-i New Deal-esek és a Chicagoi iskola Milton Friedman-jai. Európában először a Ludwig Erhard-féle szociális piacgazdaság, majd végül folytatásként ugyanaz a Chicagoi neoliberális iskola érvényesül. Hogy ezek miként viszonyulnak egymáshoz, az szerintem itt igen jól le van írva [
portal.jobbik.net/index.php?q=node/6114#comment-26678 ]

Ezek harcai nagyjából felemésztik az egész közbeszédet. Így teljesen kimarad a közbeszédből az a lehetőség, hogy az osztogatás és a megszoritáson kívül van még egy aspektus. Mégpedig a vérkeringési rendszer amelyben osztogatnak vagy megszorítanak.
Ha a vérkeringési rendszer de facto instabil, azaz ő a leg alattomosabb újraelosztási eszköz, akkor mindjárt kiderül, hogy az osztogatás csak huszárvágás szeretne lenni, de csak retorikában sikerül neki, mert végül mindig az átalgember szívja meg. A megszorítás pedig bár racionálisabbnak tűnik, de attól méginkább érvényesül a rejtettebb vérkeringési rendszer újraelosztása. A vérkeringési rendszer itt maga a pénzrendszer.

Főáramlaton kívül volna lehetőség felmutatni valamit. Ezt teszik amerikában is. Ilyen az osztrák iskola is. Önkéntes kezdeményezésből fenntartott szabad gondolkodás.
Nálunk mindenki központi pénzekből várná el az ilyen iskolákat. Vagy teljesen államiból vagy szupranacionális szinten szervezett látszólag magánpénzből, ami valójában szintén speciális érdekek pénze akárcsak az állami.
Itt a lényeg az lenne, hogy az önkéntességen belül nem csak "ingyenes", de forrásaiban is az átlagemberektől származzon. Az nem baj ha sokkal szerényebb költségvetésű. Sajnos nálunk az átlagemberek annyira le vannak kopaszítva anyagilag, de spirituálisan is, hogy saját maga érdekeit képtelen képviseltetni. De ha valakik térítésmentesen szabad idejéből valamit mégis felmutatnak, alig-alig jelentkezik az információátvitel hálózatosodása. Nincsenek azok az emberek akik másolnák, újraírnák, hozzáfűznének saját véleményt, netán kritikát. Mintha mindenki elvárná, hogy jöjjön a milliárdos megmentő aki ezt a társadalmi munkát helyettesítené pénzzel és a pénz erejével majd eljuttatja mindenkihez.
Nem fedezték fel az emberek, hogy mitől működik a társadalom, mitől terjed az információ. Néha szoktam blogolni angolul is, volt olyan is amikor vegyesen azaz többet írtam magyarul mint angolul. Legtöbbször angolul csak a bevezetést írtam le. S tudod mi történt? Annak a látogatottsága önfenntartó lett, amíg ezek a magyaroknak szánt blogok gyakorlatilag csak addig működik amíg mindenkinek én leírom újra és újra, hogy gyere nézd ezt meg, nézd azt meg. Aztán megnézik, egyesek még helyesli is, de több semmi. Ép ésszel felfogva teljes veszteséges tevékenység.
A látogatottság önfenntartósága alatt azt értem, hogy az emberek linket helyeztek el a blogra, aztán arról is tovább másolták. Az én blogommal is így történt, mígnem egyszer csak azt vettem észre, hogy igen forgalmas amerikai politikai blogon konstans módon ott van a blogomra mutató link. Azt az oldalt meg ugye a CNN-ben is láttam már. Szóval ott működik az információterjedés. Hogy többen volnának?! Na és! Akkor ott logikusan nézve számomra épp nehezebbnek kellene lennie a figyelem központjába kerülés? És ott mégis sikerült? Technorati Ranking: 1,546,784. S íme néhány jelentősebb hely is ahol most is jelent van:
www.dailypaul.com
www.lewrockwell.com/orig8/snyder-joshua5.html
Találtam egy videót is amiben mindjárt az elején berakták a magyar oldalt. www.liveleak.com/view?i=750_1192800405

Nagyon leegyszerűsítve, hát rajtunk is múlik.
Amerikában ez a presszió teremtette meg, hogy a végén a média is kénytelen volt foglalkozni azzal az aspektussal amiről a fentiekben írtam. Közgazdászok úgyszintén.
Én pedig örvendek, hogy ebben részt vehettem. Bár eredetileg a szándékom csak az volt, hogy hozzánk is elhozzam a hírt. Azt gondolotam az emberek felfigyelnek. Nem úgy lett. Helyette ott figyeltek fel rá. :-)
Bailout Dead Man Walking 2008.10.02 10:50:48
Pull the plugs. Let the dead men be buried. Trying to keep insolvent bad deals alive uses all the scarce resources that newborn good deals need. This produces staggering costs of lost opportunity. Like Japan, we might not recover for a very…..
Austrian 2008.10.03 11:48:42
Igen. A pénzmultiplikátor hatása a hitelexpanzió segítségével óriásira megnövelte a jelenleg forgalomban levő pénzmennyiséget. Csak éppen ez igaz fordítva is. Ha a betéteket multiplikálta a hitelrendszer, akkor a betét visszavétele fordítva hat. Tehát állandóan ki van téve a bank egy félelemnek, hogy az emberek megrohanják a bankot és visszaveszik a pénzüket, amit soha nem tud visszafizetni. Ezért mondja az osztrák közgazdaságtan, hogy a résztartalékos bankrendszer "inherently bankrupt". És itt jön képbe a központi bank, aki megpróbálja kivédeni a bank csődbemenetelét.

Egyébként nem fikció az, hogy mindenki ki akarja venni a pénzét. A hyperinfláció épp amiatt keletkezik, hogy az emberek elvesztik a bizalmukat a pénzrendszerben és megrohanják a bankokat. A gazdaság leállása ellen küzdve a központi bank elkezdi betömni a hiányt, de nem ám arányosan, hiszen az emberek reakciói, hogy egyre több pénzt odaadnak ugyanazért az áruért csakhogy megszabaduljanak az értékét vesztett papírpénztől. Ezen hatások szépen egymásra játszanak.

Amikor a normális társadalmat, természetes pénzrendszerrel elképzelem az azt jelentené, hogy bármely pillanatban a bankól akár mindenki kiveheti a betétjét és akkor sem lenne bankcsőd. Na ez a 100%-os tartalékráta. Viszont így a pénzintézetek nem gyárthatnak a semmiből pénzt és nem gazdagodhatnának könnyebben mint bármely más reálgazdasági szereplő. De hát az átlagember nem úgy tudja, hogy a bank csak azt a pénzt adja kölcsön amit a betétesek beraknak?! Felteszik-e az emberek azt a kérdést magukban, hogy "Valahonnan a pénznek jönnie kell és honnan" ?

A reálgazdaságot nem kell pénzzel fedezni. Sőt fordítva sem a teljes reálgazdaságot pénzzel. Az igazi kérdés állandóan az, hogy "ÉPP MENNYI PÉNZRE VAN SZÜKSÉG?". A szükséges pénzmennyiség az mindig kevesebb mint a reálgazdaság. Éppen ezért nem alkalmas a pénz fedezetének olyami ami egyébként használati eszköz. Csakis kizárólag egy megtakarított valami lehet az. A jelenlegi rendszerben pedig a pénzrendszer monopolizálódott. Látszólag az állam és magántulajdon között dúl a csata a pénzrendszerért a mostani rendszerben. Valójában az a helyzet, mivel fedezet nélküli a pénz az államnak szüksége van a magántulajdonosok részéről is egy szűkebb réteg támogatására, ezért érdekelté kellett tennie. Másképp a semmit nem tudná ráerőltetni a társadalomra, hogy pénzként fogadják el. Vagy legalábbis közvetlen erőszak kellene hozzá.
Viszont fenntartani egy fedezetlen inflacionista pénzrendszert költséges ám. Biztosítani kell, hogy minnél kevesebb embernek legyen joga részt venni a klubba, hiszen ha mindenki inflálná a pénzt a semmiből, akkor még hamarabb véget érne a játéknak. Így is véges játék, de így néhány évtizedig még megszorítható a társadalom, hogy a mesterségesen generált növekedési pályával szemben ne legyen deficites a költségvetés.

A "Honest Money", a "nép pénzét" sokkal kevesebb bonyodalmakkal lehetne üzemeltetni. Sokkal szabadabb feltételekkel foghatna bárki ebbe a tevékenységbe, hiszen ugyanolyan erőfeszítéseket kellene tegyen mind bármilyen más piaci szereplő. Fizikai korlátja a pénzként szolgáló anyagnak biztosítaná azt, hogy végül nem lehetne inflálni. Sőt, az arany esetében még lassabban bővülne a pénzmennyiség mint talán amennyire növekedne a gazdasági igény rá. Hatása pedig az lenne, hogy drágább lenne a pénz, az árak pedig alacsonyabbak. Ebben a rendszerben viszont a legegyszerűbb ember is igyekszik megtakarítani nem úgy mint az inflacionista rendszerben, hiszen tudja, hogy önellátóvá tudja feltornázni magát ha nem pazarol. Olcsóbban hozzájuthat a szükséges dolgokhoz.

Mindezek szépen le vannak írva azokban a könyvekben amelyek PDF formában ingyen letölthetők a "The Bailout Reader" című cikkem linkjeiről.
Austrian 2008.10.03 23:25:21
The economy is in a recession. The bugaboo word, "depression," is at last being used by high-level officials, economists, and talking heads on TV. This is the first time in my lifetime that people of influence have used the word,…..
Austrian 2008.10.02 11:01:58
Az első "post"-ban mondja az elemző, hogy csupán a húsz legnagyobb bank összesen 400 milliárd dollár osztalékot oszt szét. Akkor miről beszélünk? Az osztalék ugye nem fizetés, sehol nincs szerződésben rögzítve az osztalékról, hogy az jár mint egy munkáért elvégzett fizetés.

Vagy ha megnézzük csak a három legnagyobb CEO mennyi pénzt vitt haza a probléma okozásáért (
www.lewrockwell.com/north/north658.html )

Mindezek azt mutatják, hogy rossz zsebben turkálna az állam.

A probléma okát kell orvosolni. ( bailout.blog.hu/2008/10/02/dead_man_walking ) Vagyis megteremteni a takarékosságot támogató és egyáltalán megvalósítható létformát, az eredeti természetes gazdaságot. Legelőször a gazdaság vérkeringési rendszerét helyreállítani, aztán majd beszélhetünk az ettől való eltérés által okozott károkról és azok enyhítéseiről.
By Jeffrey A. Miron Special to CNN   Editor's note: Jeffrey A. Miron is senior lecturer in economics at Harvard University. A Libertarian, he was one of 166 academic economists who signed a letter to congressional leaders last week opposing the government bailout plan.…..
Austrian 2008.10.02 15:13:22
Hát úgy semmiképpen, hogy a pénzrendszer marad úgy ahogy van és csak benyújtjuk a népnek a számlát. Ettől még semmi sem fog változni, csak koncentrálódik a hatalom és szegényebbek lesznek a reálgazdaságban dolgozó emberek.

A tartalékráta 100%-os legyen, de még az sem mindegy, hogy mihez képeset. Mi ugyanis a tartalékja a pénznek? Régen úgy keletkezett a pénz, hogy a pénzelőállító is megdolgozott érte, vagyis a legidőtállóbb osztható és homogén anyag lett a pénz. Ezt a warehouse bank tárolta, erről adott ki bankjegyet, amelynek a fedezete maga az a tartalék ami egy nem használatra szánt, ám munkával teremtett megtakarítás volt.

Elég szép története van annak, hogy milyen módon hamisította a hatalom az aranyfedezetét a pénznek (angolul debasement of money). Így született meg a részleges tartalékráta.
Majd a múlt században kitalálták, hogy a tartalékot előállításáért ne a bank vagy az állam fáradozzon, hanem legyen a pénz fedezete a munka, vagyis a pénz használóé. És ez volt a legnagyobb csalás. A helyett, hogy piaci szereplő legyen a pénzelőállító is, ő már csak gyártja a jegyet és a fedezetét meg a nép fogja előállítani később. Ezért növekszik egyre jobban az állami adósság is. Mára már az eladósodásunk nagyobb részt nem a szociális intézmények fenntartásának összegei hanem a legnagyobb rész a forgalomban levő pénz fedezetének kamatos járadéka! Érted?!

A náci németország is amikor elkezdte inflálni a papírpénzt, azt mondta, hogy a pénz fedezete a reálgazdasági termelés. Tehát nyugodtan kibocsátható a több pénz, nincs infláció hiszen ahhoz képest, hogy mennyit fejlődtünk még ez a pénzmennyiség is kevés. Aztán lett a hyperinfláció. Ugyanebbe a hibába esett most az amerikai kormányzat, inflálta a pénzt és közben pumpálta az ingatlanipart, úgymond a gazdaság húzóágazatát.
Tehát hiába reálérték az ingatlan mégis lufiba csúszott át. Viszont ha nem manipulálják a részleges tartalékos és központi bankrendszeres pénzrendszer által a piacot, nem lehetne lufit csinálni ingatlanból sem. (itt még sokat magyarázhatnék, de könyvek sokaságát nem tudom idesűríteni)

Mi lenne hát a természetes pénz tartaléka? Az a reálteljesítménnyel előállított anyag amit nem lehet szabadon inflálni és rendelkezik a pénz tulajdonságaival, azaz az értékállóság, oszthatóság és homogenitás. Ezt a pénzt bárki szabadon előállíthatja, de mivel nem olyan könnyű előállítani mint a papírt, ezért nem kell félni, hogy mindenki azt akar majd gyártani és újra infláció lenne. Viszont aki ezt csinálja, az ugyanolyan piaci szereplő lenne, nem tudna sokkal jobban gazdagodni mint más gazdasági szereplő, hiszen a 100%-os tartalékráta miatt csak a betétek, azaz a megtakarítások lehetnének a kölcsönforrások.
Ez az ami visszavezet a természetes gazdasági önellátáshoz. Természetesen nem könnyű visszaépíteni valamit miután a hatalomkoncentráció bekövetkezett. Ráadásul ezt nem is célszerű reákényszeríteni az emberekre, ezt maguk az embereknek kellene érezniük.
Austrian 2008.10.01 16:45:39
Ömlenek a százmilliárdok az amerikai bankszektorba, miközben Európában is megjelentek a megmentésre szoruló bankok. Joggal merülhet fel a kérdés, miért kell megmenteni ezeket a bankokat. Nagyon sok pénzt kerestek, egyék meg amit főztek. Tapossuk sárba az öltönyös gazembereket! A…..