Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tikktakk

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csutkababa blogja Rendelő 2013.04.11 14:11:00
Kérdezzetek bátran, igyekszem gyorsan válaszolni! ..
Egy valamirevaló anya előrelátása kiterjed arra is, hogy a menetrendszerűen hétvégén/karácsonykor/családi program előestéjén/hétfő hajnalban bekövetkező, gyerek által abszolvált lábról leesések esetét kezelni tudja. Ehhez szükségeltetik némi tünetismeret, némi…..
Hallom a hírekben, hogy Agárdon egy másfél éves kicsi éhen halt. Már ettől lever a víz, de ami ezután következett, attól konkrétan rosszul lettem. Ugyanis drága szülei fénnyel táplálták, és alig valami  mással. Halálakor a szerencsétlen kisded alig négy kiló volt, a…..
tejmentes Tejfehérje allergia A táplálékkal elfogyasztott tej fehérjéje az immunrendszert védekezésre készteti a szervezetet, ezáltal allergiás válaszreakciót indít. Ezen reakciók révén jönnek létre a tünetek, melyek igen sokfélék lehetnek, legjellemzőbb közülük a…..
tikktakk 2011.10.06 17:28:13
@Pearl.79:
Tegnap ota egy kicsit utanajartam a temanak,beszeltem tobb emberrel. Ugy tunik bonyolultabb a dolog egy kicsit. Szoval az dns teszt teljesen okes, annak az eredmenye azt jelenti, hogy neki biztosan van az a fajta laktozerzekenysege, ami 5 eves kor korul kezdodik, tuneteket olyan 10 eves kor korul produkal, de biztosan szepen lassan le fog allni az ilyen enzimtermelo tevekenysege, tehat jobb minel elobb elkezdeni a dietat. Ha ez alapjan allitja ki a szakorvos a papirt, azt lehet hogy nem kell minden evben felulvizsgalni, mivel ez egy nem gyogyithato allapot. VISZONT mivel neki kicsi kora ota hasafjos tunetei vannak, ami most 4 eves kora korul javult, amikor elkezdtuk kivonni az etrendbol a tejtartalmu dolgokat, ez masfajta laktoz vagy tej feherje erzeknysegre IS utalhat mint a genetikai, ezert erdemes kivizsgalni ( csak a genetikainak most meg nem kene tuneteket produkalni) .Tehat ezert akarjak kivizsgalni, terhelni , hogy lassuk mi okozta ezt az allapotot. Ezt a genetikai labor szakrtoje mondta el nekem, igy mar mindjart maskent hangzik. O viszont meg ellenorzott korulmenyekrol meg csak apasagi vizsgalatnal hallott, amikor a birosag keri, laktoztesztnel meg soha senki nem kerte. Gondoltam ez fontos info lehet masoknak is ezert ideirom, a tobbi dolgot privatban majd reszletesen leirom. Szoval a laktozosok honlapjan is le fogom ezt irni a forumban, mert nem egyertelmu ez szerintem sokaknak. Van egy masik anyuka is aki hasonlot kerdezett ott, bennem is ezert merult fel ez a kerdes. Bar meg mindig nem egyertelmu minden, majd a gasztrost kikerdezem alaposan, de kiindulasnak jo ez a velemeny, de mondjuk ezt illene a genetikai eredmeneyen vagy legalabb a honlapon is feltuntetni, kicsit reszletesen leirni.
tikktakk 2011.10.12 12:00:46
@Pearl.79:
Kedves Pearl, hat sajnos tulestunk a ma reggelen, a vizsgalat pont ugy zajlott, beestunk az ajton, es mar fujt is, a szakorvost egyszer nem lattuk egesz ido alatt. Sajnos az oldat felelig jutottunk el, akkor mar alkezdett oklendezni, az orvos akkor sem jott oda. Sajnos a fiam kicsi kora ota rosszul van minden olyan eteltol, ami ugymond szemcses, oklendezik tole. Hat most is ez tortent. De mindenki csak a vallat vonogatta. Mondtam ha egy kicsit pepesebb valamibe bele lehetne keverni, ami elrejt a szmecsekt, mar reg tullenenk rajta. Nem , semmit se nem. A szakorvos egesz ido alatt oda asem jott. Egy masik orvos, akin keresztul jottunk ide, o nagy nehezen odajott vegul, de o sem tudott segiteni. Ugyhogy ennyi. Ofelolok a genetikai eredmennyel kitorolhetem, amig meg nem issza a gyerek azt a lotyit, addig ok nem tudnak mast tenni.
Ennyit a Heim Palrol.
Most megyek tovabb, maganba, es utom egy kicsit a vasat itt-ott.
tejmentes  laktózmentes Laktózérzékenység A laktóz a tejben és tejtermékekben megtalálható cukorfajta, melynek lebontása és felszívódása normálisan a vékonybélben zajlik. A laktózérzékenység, az egyik leggyakoribb gyermekkori felszívódási zavarok közé tartozik. A…..
tikktakk 2011.10.07 22:42:11
Kedves Cobold, a idemasolnek 2 idezetet, itt-ott egymasnak ellentmond, de azert erdemes tudni rola. Felvetesimre a laktozosok hivatalos honlapjan az alabbi valaszt kaptam:
"Joggal tiltakozik a H2 teszt ellen, amely hosszabb távra ismét tönkreteszi a gyermek diétával rendbehozott vékonybelét. De a genetikai labor eljárása is érthető. Sajnos most késésben van, mert egy évvel ezelőtt nem vonta be a gyermek orvosát a genetikai vizsgálat intézésébe.

Honlapunkon és a tájékoztatóinkban is leírtuk, hogy kétféle módon juthatunk hivatalos genetikai lelethez:

„- Előzetes telefon egyeztetés után személyi igazolvánnyal és TAJ kártyával felkeressük a genetikai laboratóriumot, ahol a személyazonosítás után a laboratórium munkatársai vesznek mintát.
- Orvosunk EDTA-val alvadásgátolt vérmintát (lila kupakos) küld a laboratóriumba hivatalos mintaszállító céggel.”

Mivel egy öt éves gyermeknek többnyire nincs személyi igazolványa, csak a második út járható a körzeti gyermekorvos vagy a gasztroenterológus szakorvos segítségével.

Ugyanakkor a „Gasztroenterológiai Útmutató” „Felnőttkori laktózintolerancia” * fejezetének
diagnosztikai algoritmus táblázatában a klinikai tünetek alapján vélt diagnózis megerősítése:

Laktózzal végzett H2-kilégzési próba
és/vagy a genotípus vizsgálata 13910C/T LCT-polimorfizmus irányában

* (Gasztroenterológiai Útmutató. Klinikai Irányelvek Kézikönyve 2009, Medition Kiadó, 2009. június, 168 oldal, 27 szakmai irányelv. A „Felnőttkori laktózintolerancia” fejezet szerzője Prof. Dr. Beró Tamás, és a könyv fejezeteit összehangolta Prof. Dr. Tulassay Zsolt, a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium elnöke.)

Üdvözlettel: Kereszturi Dóra, szerkesztő""
UGYANAKKOR, EN BESZELTEM A DNS LABORRAL,AMIT IGY FOGLALTAM OSSZE SZAMUKRA:

"Az elozo kommentemben emlitett genetikus szakerto nagyon segitokesz volt, azt mondta, hogy bar ok eddig csak ilyet apasagi tesztnel, birosagi felhasznalasra csinaltak, de nagyon szivesen, barmikor betelefonalok, bemegyek a gyerekkel, ok szemelyesen leveszik a mintat, megismetlik a vizsgalatot, es adnak rola megfelelo papirt, hogy igen ez ellenorzott vizsgalat volt ----------CSAK EPPEN ezt szerdaig mar nem keszulne el, csak kesobb.

Es az en kerdesemre tette hozza, amit irtam, hogy ez a fajta betegseg 5 eves kor alatt nem kene tuneteket produkalnia, tehat, ha eddig fajt a hasa , annak mas oka is lehet, sot valoszinu, o a sajat gyereket inkabb kivizsgaltatna.

Tehat, amellett hogy en is pont ettol tartok, hogy ez a terheles szo szerint megterhelo lesz neki, ugyanakkor, tenyleg ott van az is amit magamtol is gondoltam, hogy jo lenne ennek tenyleg alaposan utanajarni, vegul is akar tenyleg rejtett liszterzekenyseg is lehet akar mogotte. "
Miközben Magyarországon sok-sok szülő arra törekszik, hogy a gyerekeit mielőbb megismertesse egy idegen nyelvvel (pl. Helen Doron angolra viszi a kisbabáját, beíratja az óvodai nyelvoktatásra, esetleg ő maga beszél vele otthon idegen nyelven), mi, a külföldön élő magyar családok,…..
tikktakk 2011.06.17 23:47:33
@Felicitasz: @Felicitasz: koszonom a valaszt, ilyen formaban tenyleg nem gondolkodtunk meg a dolgon. Lehet szeretne ketnyelvu iskolaba jarni, de ez meg olyan messzinek tunik. Ha jol ertelmezem te is Kanadaban elsz, esetleg Toronto es kornyeke? Itt mar eroteljesen irni olvasni tanitanak jovore, ha ittmaradunk, a senior kindergardenben. Az otthoni ovi ehhez kepest egesz mas ugye. Ezt a legkort itt nagyon elvezi, mondjuk most meg csak delutanonken tvan ket es fel orat, de jovore mar kb 9-3 tartana a kindergarden is. En ezt egy kicsit soknak talalom ekkora gyerekeknek, de itt Ontarioban sorban vezetik be az iskolakba az egesz napos KG-t... Szoval nem tudom mi lenne neki jobb, amugy raadasul novemberi leven otthon meg evvesztes is lenne.
Most vagyunk abban a a szituban, hogy lehet lenne munkalehetoseg itt is meg Pesten is, es probalunk merlegelni, ebben a merlegben benne van a gyerek is persze, neki hogy lenne jobb. Mennenk is maradnank is....Az otthoni helyzetet AA es BA olvasasaval kovetem. De angol, esetleg diplomata ovodakrol vajmi keves infom van eddig, melyik az amelyik egyaltalan szoba johet, tehat bevalt. Az ar is persze nem mindegy , a skala aljat valszeg tudnank meg fizetni, de nem tudom mennyire van egyenes aranyban az ar a rugalmassaggal es hogy mondjam hasznossaggal, tehat hogy mennyire jo lenne a gyereknek ott.
Nem tudom ilyen jellegu infod van-e esetleg melyikkel erdemes egyaltalan probalkozni, en olyanra gondoltam ahol esetleg kulfoldi gyerekek is vannak inkabb, nem magyar gyerekek angoltanulas celjabol, talan az a legmotivalobb kornyezet, hasonlitana a mostanihoz. Persze sokkal konnyebb lenne neki magyarul beilleszkedni, de akkor meg felejtos az angol nyelv.....
Nagy dilemma ez....
ezt alinket meg attanulmanyozom, amit irtal
tikktakk 2011.09.09 23:17:01
@Felicitasz: Szia, visszatertem. Kozben hazakoltoztunk, es talatunk egy egyenlore nagyon jonak tuno angol magyar ovit, ahol a tarsalgsai nyelv az angol , delelott angol foglalkozas van, de a nagycsoportot delutan a magyar iskola kezdesre is felkeszitik. Szoval amiket leirtal igazak, de van koztes atmenet,a vezeto ovononek 3 gyereke van, egyik legregebbi maganovi, es fenn vann a budai hegyekben a levego isteni, hatalmas jatszoter, es szoval eddig el vayunk varazsolva. A legtobb gyerek mar tavaly is odajart. Ja es arban is skala aljan van, elerheto, megfizetheto. Es a gyerek elvezi, szinte furdik az elmenyekben, angol dalokban mondokakban, calandar-ban, amiket mar kinntrol ismert. Egyenlore delelottot vallaltuk csak be, de remelem hosszabb tavon delutan is tud majd maradni.
tejmentes  laktózmentes  szójamentes gluténmentes tojásmentes  Hozzávalók: csülök (kisebb csülök mehet egészben, nagyobb csülöknek elég a csontja, kevés hússal és zsírral bab, száraz vagy fejtett, (hogy mennyi, az függ attól, hogy milyen bab, és hogy…..
tikktakk 2011.07.01 03:21:50
@Cobold:
A vegetaval en sem vagyok elegedett, de csak azzal tudom elerni azt az izt, amit gyerekkorom ota megszoktam, es ha nem olyan nem is kivanom enni. Nem is a cukor a gond, amennyi abban lehet, az nem oszt nem szoroz, inkabb az hogy tomeny so meg van benne izfokozo. A bablevesbe is eloszor raktam sot is, ezt is, de aztan a sot elhagytam, maradt a vegeta. Az izfokozo nelkuli valtozatot probaltam, raktam raktam, de nem lett olyan ize. Szerencsere itt a messzi Kanadaban is lehet kapni akarmelyik mezei boltban, nem csak magyar boltban a sima vegetat...
A nokedlit pedig kulon csinalom, kulon forralok vizet, es csak talalaskor rakom ossze a tanyerban. Anyukam mindig ecetett tett a tanyerjaban a kesz levesbe, en meg jo suru tejfollel szeretem. Szerintem rantas nelkul tokeletes, az enyem olyan suru szokott lenni hogy megall benne a kanal.
Kukta pedig egy aldas, imadom.