Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eddie1977

0 bejegyzést írt és 416 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cím: Orange is the new Black – Túlélni a női börtön Szerző: Piper Kerman Fordító: Csulák Mária Kiadó: Twister Media Kft Oldalszám: 320 Kiadás éve: 2014 Piper Kerman egykötetes szerző, aki az Orange is the new Black c. könyvében meséli el börtönbüntetésének…..
Amióta vezetek, mindig is motoszkált a fejemben a gondolat, hogy taxizni kéne. Szeretek vezetni, ismerem a várost, bírom a budapesti éjszaka hangulatát. Ha belegondolok, taxiztam is eleget, hoztam-vittem a rokonokat a reptérről, sofőrködtem a buliból hazafelé nem egyszer, százszor.…..
eddie1977 2014.11.20 02:54:14
Én viszont taxis voltam [2003-2010], aztán hányingerem lett mindentől [utastól és taxistól egyaránt], és abbahagytam. Ráadásul akkoriban találták ki a "bárhonnan-bárhová" fix összegért buziságot, ami a sok szutykos utasnak baromira tetszett, de a taxisnak már önköltség alatt volt a buli. De az utas sem volt hülye. Ha Csepelről ment Békásra, akkor ezt az akciós társaságot hívta, de ha két romkocsma között ténfergett, akkor rögtön a 150 Ft/km-es csapatnál volt "törzsutas".

Na mindegy. A lényeg, hogy azt senki ne felejtse el: a taxizás a városvezetésnek [lezsírozott piac] milliárdos biznisz. És ez nem túlzás. Nem véletlen, hogy a BKK rátette a kezét.

Ma a taxisok úgynevezett fuvarközvetítési díja [tagdíj] havonta átlagosan 80.000 Ft. Egy cégnél van mondjuk 300 taxis. Ez havi bruttó 24.000.000, azaz huszonnégy millió magyar forint. Ez évente bruttó 288.000.000 forint, és ez csak egy taxis cég.

Ebből lejön az adó, plusz egy minimális fenntartási költség [diszpécserek, irodai alkalmazottak, technikai háttér], de a tiszta bevétel még így is hatalmas.

Senki ne csodálkozzon azon, ha a cégvezetők komoly politikai hátszelet kapnak a piacvédelemhez. Olyan összefonódások vannak a háttérben, amit a legtöbben még csak nem is sejtenek. És ezt persze az utas fizeti meg.

De azért ez utóbbi réteget sem kell sajnálni. Mert ha valaki képes egy éjszaka elmulatozni 10 ropit, akkor az ne a taxin akarjon spórolni. Ha az természetes, hogy a vendéglátós a vendégből él [nem is rosszul], akkor legyen az is természetes, hogy a személyszállító pedig az utasból él.

Félreértés ne essék: nem védem a taxisokat. Még egyszer mondom, hogy hányok tőlük. Csak érdemes több szempontból is megvizsgálni egy témát, mielőtt véleményt alkotunk róla.

Ami az Ubert illeti: Dublinban haldoklik, talán nem véletlenül. Tudom, mert itt élek, és vannak helyi taxis és Uberes ismerőseim is.

Hogy Budapesten mire fognak menni, azt nem tudom, de a 400 forintos üzemanyagárak mellett a 130 forintos kilométerdíj [mínusz az Uber 20%-os lehúzása, mínusz adó] szarra se elég.

És akkor még ott van ezer másik kérdés, amit korábban már mások is feltettek: mi történik például egy baleset esetén?
eddie1977 2014.11.20 22:02:28
Tök érdekes a primitív emberi reakciókat olvasni.

A guruló koldusokat [taxisokat] mindenki rühelli, mert azok lehúzzák az utasokat [noha ez elég erős általánosítás, hiszen mindössze pár száz hiénáról beszélünk egy több ezres tömegben], használhatják a buszsávot, miközben megszegik a KRESZ-t. És ha ez így van, akkor pusztuljanak, nem kár értük.

Hogy vannak köztük családos emberek, akik napi 10-12 órát dekkolnak a volán mögött, hogy zabálnivalót adjanak a gyerekeiknek, az nem számít. A taxis gyereke nem gyerek, az is nyugodtan megdögölhet.

A magyar nem a szolidaritásáról híres.

De azért azt rohadtul megnézném, hogy azok a hozzászólók, akik eleven égetnék el a személyszállító vállalkozókat, mit szólnának ahhoz, ha holnaptól hirtelen az ő szakmájukat értékelné le egy Uberhez hasonló cég, és az ő kenyérkereseti lehetőségük kerülne veszélybe. Mert a kibicnek semmi sem drága, és más faszával könnyű verni a csalánt. Ugye?

Nem kell szeretni a taxisokat. Nem kell szeretni egymást sem. Lehet rágni a szart, és mindenhol spórolni. De akkor ez legyen igaz mindenkire. Akkor egy kibaszott informatikus se kaszálja halálra magát. Legyen ő is értéktelen. És legyen ez igaz az ügyvédekre, a villanyszerelőkre, a buszvezetőkre, az irodai alkalmazottakra, és mindenkire, aki él és mozog.

Mi alapján mondja ki valaki, hogy a másik kevesebbet ér, mint a többiek? Ez lenne az új világ erkölcsi rendje? Taposni? Ezek az emberek ilyen elvek alapján nevelik a kölykeiket is?

Azok, akik leszarják, hogy például a multik miatt tönkremennek a gazdák, mert nekik az olcsó dinnye kell, megérdemelnék, hogy valaki végre velük is kibasszon. Mert addig nem fogják érteni, hogy miről ugatnak.

Ezenkívül végezzen bárki bármilyen munkát, azt nem kéne lenézni. Inkább értékelni kéne, hogy valamit dolgozik az ember, és nem csak a seggét vakargatja otthon, miközben az állami dotációkat várja.
A legutóbbi poszt hozzászólásai rávilágítottak valamire. Sokan, akik viszonylagos, vagy tényleges jólétben élnek, nem hajlandóak tudomásul venni, hogy létezik szegénység, van éhezés. Többen, több helyen vitatták a szegénységi statisztikák adatait.  "Ha ennyi szegény…..
Ma kegyes volt hozzánk az időjárás, és teljes pompájában láthattuk Golden Gate (Aranykapu) hidat. Bepakolás után rögtön ide vezetett az utunk. Könnyen megtaláltuk, hiszen előző nap már jártunk itt. Azon pedig már nem is lepődtünk meg, hogy nem kellett fizetni, mivel kifelé…..
eddie1977 2014.10.14 12:01:36
@zdyzs: Az még hagyján, hogy mi feljebb voltunk, de amikor én először jártam SF-ban, akkor [bérelt autó híján] felsétáltam odáig. A lábam majd' leszakadt. :) De megérte.

Idén viszont már olyan részein is jártunk a városnak [Market Street-től délre, a Mission District], ami már nem volt olyan felemelő látvány, persze ezt annyira nem szokták reklámozni az útikönyvek.
Határátkelő A legzöldebb sziget 2014.10.02 06:48:00
Mi más lenne, mint Írország, amiről sok mindent lehet olvasni és hallani, olyannyira, hogy az ember néha nem is tudja eldönteni, hogy most akkor elképesztő válság van, vagy mégis jól megy. A mai poszt szerzője, O’Soma nem a semmibe és nem minimális pénzzel döntött a költözés…..
Ha valamire ráírják, hogy valamitől mentes, rendszerint örülünk. Mert a -mentesség azt sugallja, hogy nélküle jobban járunk. Talán azt is, hogy eddig rutinszerűen rosszul jártunk. Amikor először olvasol egy hirdetésben ecetmentes parfümről, feltételezed, hogy ez jó dolog…..
Június 12. – 113 km Talán ezt a napot vártam a leginkább előzetesen és nem csalódtam. Egészen különleges élményben volt részünk! Ilyen szűk szurdokban jártunk Aki régóta Windows-t használ az biztosan találkozott már azzal a képernyőháttérrel, amelyen csíkos,…..
eddie1977 2014.08.26 08:52:48
@zdyzs: Igaz, hogy mi csak ketten vagyunk, de azért írtam én már a költségvetésről is. Egészen meglepő, hogy mennyire nem drága, persze nézőpont kérdése.
nemhordodacipomet.wordpress.com/2014/06/29/harminchatezer-forint/
Nálunk az európai árak verik ki a biztosítékot, legyen szó autóbérlésről, üzemanyagról, de főleg a szállásokról.
Ezért döntünk már évek óta Amerika és a Távol-Kelet mellett. Eljutni kissé drágább, de az összköltség nem sokkal több.
Június 14. – 443 km Fantasztikus sziklaképződmények között töltöttök a mai napunk végét, az Arches Nemzeti Parkban. A nevéhez méltón ez a park arról híres, hogy rengeteg természetes boltív található itt. Ilyeneket másutt is lehet látni (lsd. pl. Canyonlands), de itt extrém…..
eddie1977 2014.08.25 11:14:34
@zdyzs: Ne is mondd! Tavaly szinte csak átrohantunk egy csomó helyen. Az idei út jobban meg van szervezve. Több idő jut mindenre. Ha érdekel, akkor lesd meg, merre megyünk idén. Szerintem nagyon ütős. :)
nemhordodacipomet.wordpress.com/2014/06/27/megunhatatlan/
eddie1977 2014.08.25 13:19:53
@zdyzs: Már a célegyenesben vagyunk, szóval nem nagyon borítjuk fel a tervet, de azért köszi!
A Zion tavaly megvolt, és pont a Bryce maradt ki.
Mindenre pedig úgysincs idő. Sajnos.
Nem baj. Majd visszamegyünk harmadszor is. :)
Kicsit közhely, de nem túlzás, hogy egy élet is kevés lenne mindent bejárni.
Filmzene és filmzene között is van különbség. Tulajdonképpen két nagy csoportra lehet bontani: eredeti filmzenékre és betétdalokra. Ebben a listában kifejezetten az előbbire koncentrálok, azokra a zenékre, amelyeket a filmhez írtak a zeneszerzők. Az én szívemhez az eredeti zenék…..
Ha megnéznék ezt  a kisfilmet, talán a H. Péter-féle megélhetési taplók is megértenék, miért nem állunk rokkantparkolóba. Ezt még az olyan szánalmas alakok is felfogják talán, mint azok, akik azzal védekeznek, hogy csak két percre álltak meg. Meg hogy egyébként sincs annyi…..
Rengeteg ikonikus járgány tűnt már fel a mozik vásznain, amelyeket gyerekként és felnőttként is vágyakozva csodáltunk. DeLorean, VW Bogár, Aston Martin, de naphosszat sorolhatnánk, hogy hány autó gurult be már be az életünkbe a filmeknek köszönhetően. Nem lesz egyszerű csak…..
eddie1977 2014.08.11 13:29:08
@Palladrin: Akkor nem figyeltem eléggé. Elnézést!
eddie1977 2014.08.11 17:42:19
@Palladrin: Méghozzá hangalámondással. :)
eddie1977 2014.08.11 22:24:33
@Globetrotter2014: Köszi, már itt figyel a meghajtómon. :)
Határátkelő Akkor nem helló! 2014.04.27 06:43:00
Sokszor beszéltünk már a beilleszkedés nehézségeiről, néha egészen váratlan helyen szembesül az ember furcsa szokásokkal. Ki gondolta volna például, hogy a svédek elvből nem köszönnek a lépcsőházban, vagy hogy nem szívesen szállnak be veled egy liftbe? Ma ezen kívül…..
eddie1977 2014.04.27 20:50:08
@Pink Petsch: Nagyon szépen kérlek, hogy ne sértegess! Köszi!
És ne állíts be valóságnak olyan dolgokat, amiket nem tudsz rólam!

Soha nem voltam guruló koldus. Az ilyen fuvarokat meghagytam az olyan "kollégáknak", akik hagyták magukat hülyének nézni.

Határátkelőt pedig megkérem arra, hogy a Pink Petsch nevű hozzászólót valahogyan figyelmeztesse arra, hogy rendszeresen átlép egy bizonyos határt. Csak hogy stílszerű legyek.

Köszönöm!
Hollandia sok mindenről nevezetes, ma az ország egy speciális szegletét mutatjuk be Evain segítségével. Ő jó fél évvel ezelőtt írt már részletesen is Hollandiáról (aki akkor nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja), a kommentekben kapott kérdéseket jelenlegi lakhelyéről…..
eddie1977 2014.04.25 12:42:56
Kedves Határátkelő!

Mivel a korábbi magánleveleimet válaszra sem méltattad, így ezúton kérlek meg egy szívességre.

A 2014. április 23-án megjelent Norvégia, ahol van jövőkép című írás alatt egy bizonyos Herr Géza névre hallgató felhasználó írt egy hozzászólást.

A hozzászólás pontos időpontja: 2014.04.24. 00:46:04

A hozzászólás bizonyos részei engem emberi méltóságomban sértenek, így megkérlek arra, hogy ezt a hozzászólást a blog felületéről törölni szíveskedjél!

Valamint – amennyiben módodban áll – azokat a rám vonatkozó hozzászólásokat is töröld, amelyben elhangzik a „nyelvtannáci” szó, ugyanis én ezt úgy értelmezem, hogy a hozzászólók engem kapcsolatba hoznak a náci Németországgal, amely sok millió ember halálát okozta.

Ha elfoglaltságaid ezt nem engedik, akkor kérlek, hogy hívd fel a hozzászólók figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjanak a hasonló magatartás gyakorlásától.

Nem szeretném az eseteket jogi útra terelni, hiszen úgy érzem, hogy van békés megoldás is.

Én már több alkalommal elnézést kértem a blogod közönségétől, s bár úgy érzem, hogy ők is tartoznak nekem egy bocsánatkéréssel, ettől ebben az esetben eltekintek.

Ezt a kérésemet magánlevélként és hozzászólásként egyaránt elküldöm neked.

Remélem, hogy segítő együttműködéseddel lehetővé teszed, hogy a kialakult vita ne fajulhasson tovább!

Tisztelettel,
eddie1977
Harmadik részéhez érkezik ma Bea története, aki ápolónőként megjárta már Ausztriát, Svájcot (a történetet ide kattintva olvashatjátok el), valamint Svédországot (itt pótolhatja, aki elmulasztotta). Ma maradunk Skandináviában, de országot váltunk, azaz jöjjön a harmadik…..
eddie1977 2014.04.23 21:31:50
Most kezdjem előlről?

A hozzászólások esetében a legritkábban fogalmaztam meg a helyesírással kapcsolatos kétségeimet.
A problémát mindig akkor hoztam fel, ha például egy tanult ember által írt posztot olvashattunk elég komoly nyelvi hibákkal teletűzdelve.
A mai napig az a véleményem, hogy egy tanártól, orvostól, mérnöktől, ügyvédtől, esetleg más diplomával rendelkező embertől elvárható a nyelv helyes használata.

Hogy ezek után valaki [vagy valakik] rám ragasztották a "nyelvtannáci" jelzőt, különösen érdekes, már csak a "náci" szóhoz kapcsolódó érzelmek miatt is. Szerintem ez simán eléri azt a szintet, ami miatt valakit jogosan ki lehetne moderálni az oldalról, ez mégsem történt meg.

Felesleges neveket említenem, az érintettek magukra ismernek.

És még valami: sosem mondtam, hogy Határátkelő felelős a megjelenő tartalomért, hacsak annyiban nem, hogy "mindenki vagy senki" alapon kéne hagynia a hozzászólások megjelenését.
Nem hiszem, hogy egy családra és egyéb elfoglaltságokra hivatkozó blog-gazda helyesen teszi, ha öntörvényűen próbál igazságot szolgáltatni, vagy ha mégis, akkor ezt tegye meg mindenkivel szemben.
Én belátom, hogy ez nagy munka lenne, és ez senkitől sem elvárható, ebben az esetben viszont vállalni kell a nagy nézettségnek örvendő oldallal párhuzamosan járó problémákat is, jelesül a személyeskedő megjegyzéseket.

Meg lehet tenni azt is, hogy nincs több megjegyzés, csak a történetek önmagukban. Talán ez lenne a legtisztább megoldás, és akkor nem fordulhatna elő az sem, hogy bizonyos posztolókat "darabokra szednek" az olvasók.

Milyen jogon tehetik ezt meg?

Ha valaki leírja az élettörténetét [vagy annak egy részét], akkor arra maximum annyit lehet mondani, hogy: köszönjük, hogy megosztottad velünk!
De itt mi történik? Néhányan okosnak gondolják magukat, és az emberi érzelmeket figyelmen kívül hagyva leugatják a posztolót.

Erre írtam, hogy a blog színvonala [kizárólag az ilyen hozzászólások miatt] hatalmasat zuhant.
A raktárban végzett munka kevés ember álma, erről már több poszt szólt ezen a blogon is. A körülmények sokszor nagyon kemények, nem ritkán embertelenek, és nem csak a munkahelyen, hanem a szállásokon is. Ebből már komoly botrány is volt Németországban bő egy évvel ezelőtt.…..
eddie1977 2014.04.22 19:11:14
@M. Péter: Akkor ez is országonként változó.
Írországban két bankban is van számlánk, mind a kettőben útlevelet kértek a személyazonosság igazolására.
eddie1977 2014.04.23 10:41:01
@M. Péter: Jó, akkor nézzük ennek az életszerűségét!
Megérkezek egy idegen országba, ahol letelepedni készülök. Szerzek egy szállást, onnan egy igazolást és egy számlát, hogy tényleg ott lakok. Aztán besétálok a bankba, és azzal nyitok, hogy ha nem fogadják el a magyar jogsimat [amin egy árva angol kifejezés sem található], akkor megyek, és azonnal feljelentem a bankot az EU-nál.
Nem egyszerűbb otthon besétálni egy okmányirodába, és kérni egy útlevelet?
eddie1977 2014.04.23 14:23:31
@M. Péter: Bár a kérdező pont letojja, hogy mi itt miről beszélgetünk, én még mindig azt modnom, hogy jobb megelőzni a bajt és a vitákat.
Ha valaki a kivándorlás előtt még arra sem képes, hogy besétáljon egy okmányirodába, és igényeljen magának egy útlevelet, az meg is érdemli, hogy [akár felperesként is] bíróságra rohangáljon.
A magunk részéről a katalán tengerparton töltjük a húsvétot (legalábbis virtuálisan), méghozzá országfelelősünk, Roxi segítségével, aki arról írt, hogyan ünnepelnek a spanyolok, és persze arról is szó lesz, hogyan készültek ők. Ti hogyan ünneplitek a húsvétot? „A…..
eddie1977 2014.04.21 21:15:01
@charlieharper [home, sweet home]: Szerintem alapvetően a megnevezéssel van baj.
Én 31 évnyi budapesti tapasztalat után nem merném azt állítani, hogy "Budapest-felelős" vagyok, pedig biztos vagyok abban, hogy az itt jelenlévők közül kiemelkedő lenne a magyar fővárossal kapcsolatos tudásom, mind a történelmét, mind a földrajzát, esetleg a szokásokat vagy a helyismeretet tekintve.

De mondok mást. Attól, hogy tudom, hogy Dublinban a PPS számot a belvárosban, az ILAC Shopping Centre közelében intézik, még nem mondanám magam Írország-felelősnek.

Szerintem érthető, hová akarok kilyukadni.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb külföldi információ a magyarok szájából már szinte olyan, mint a régi magyar mondák. Valaki hallotta egy másik valakitől, hogy ez vagy az bizony úgy van, aztán a harmadik ember már saját gondolataként adja elő a történetet.
A négy lábamon nem tudnám megszámolni, hány ilyen önjelölt okostojással találkoztam Írországban.
eddie1977 2014.04.21 21:15:04
@klappol: Hát nagyon köszönöm ezt a Jampolsky idézetet, de ha már így, akkor az elejére és a végére egy-egy idézőjelet kirakhattál volna. :)
eddie1977 2014.04.21 22:02:55
@Shanarey(SCO): Ez a bajom már hónapok óta. Kifizetjük a sok pénzt az apartmanért, és még az ajtó sem elég nagy.
Igazi különlegesség a mai történet, hiszen mi másnak is lehetne nevezni azt, amikor egy fiatal lány elmegy Belfastba önkéntesnek, hogy varrógépeket és más gépeket javítson, amiket aztán Afrikába küldenek a rászorulóknak? Márpedig BeBoval éppen ez történt. Belfast „Immár…..
Igen kacskaringós utat járt be mai szerzőnk, Mária, aki a szerelme után költözött először Lengyelországba, majd onnan mentek már együtt, gyerekkel Írországba, ahol jelenleg is élnek. Van tehát összehasonlítási alapja és tapasztalata is elég, de a története nem csak azért…..
eddie1977 2014.04.15 00:37:28
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A tisztességes eljárás kedvéért a saját blogomon éppen mostanában mesélek Írországról pro és kontra.
Nekem is jól jön, ha kissé összeszedem a gondolataimat, és összegzem, hogy merre hány méter.
És azt is szeretném elkerülni, hogy csak az állandóan elégedetlenkedő embert lássák bennem az olvasók.
Írországban kétségtelenül vannak jó dolgok is, ezeket én sosem tagadtam.
eddie1977 2014.04.15 00:37:28
@Papagály: Azért arról ne feledkezzünk meg, hogy immár nem egyedül élek, és nem egyedül döntök.
De ha rajtam múlna, akkor sem biztos, hogy vágynék máshová. Anglia szinte teljesen kizárt, semmivel nem lenne jobb ott, mint itt.
Régóta szemezgetünk ugyan Kaliforniával vagy Coloradóval, de azért meg kell maradnunk a valóság talaján.
Ott sem emelkednénk túl magasra, legfeljebb nem a kelet-európai és a pakisztáni bevándorlókkal, hanem a mexikóiakkal kéne valahogy kijönnünk.
Kalandnak jó lenne, de közben gondolnom kell a kedvesemre is, akinek még nem késő visszatérnie a hazai életbe, hiszen neki ott nem volt rossz élete.
Arról nem is beszélve, hogy akkor még távolabb kerülnénk a családtól. Már így is nehéz.

Már a hajózás is szóba került, hiszen én régen fotósként melóztam, de oda csak egyedül mennék.
eddie1977 2014.04.16 09:13:54
@tildy[UK]: Hát mondjuk nekem annyira nem hiányzik, hogy az itteninek nem voltam részese, de igen, nagyjából erről beszéltem.
A minap jelent meg a TÁRKI és a KSH közös kutatása, ami mellett természetesen nem mehetünk el szó nélkül, főleg azért, mert elég érdekes adatokat tartalmaz. Gyakorlatilag a fiatalok és az idősebbek (39 éves kor fölött) között is jelentősen megnőtt az elmúlt tíz évben ez az…..
eddie1977 2014.04.13 21:47:41
@Philosoraptor: Igazad van, visszavonom.
Nem kellett volna néhány mondatod után megítélnem a személyiségedet.
Bocsáss meg!
Szép estét!
eddie1977 2014.04.13 21:47:41
@Babette_: Igazad van. Elnézést!
Mit is írhatnék a mai poszt elé? Talán csak annyit, hogy jó érzés azt olvasni, hogy ez a blog embereket tud összehozni, ismeretségek, barátságok alakulnak ki, és nem csak a virtuális térben, hanem néha a fizikaiban is. „Naponta találkozunk statisztikákkal, és nézünk szembe a…..
eddie1977 2014.04.07 20:44:53
@zöldeketbeszélek: Én nem tudom, hogy te hol élsz [úgy értem, melyik országban], és azt sem tudom, hogy mennyit láttál eddig a világ működéséből, de azt remélem, hogy te sem gondolod komolyan, hogy 2014-ben a "Made in China" világban, ahol a Soros Gyurik döntik el, hogy bizonyos világrészek nyomorba dőljenek-e vagy sem, majd pont egy Hét vezér terv fog megoldást nyújtani a magyarok problémájára! Ugye nem tartozol azok közé, akik beszopják ezt a hülye maszlagot?
Meg EU-s zászlókat égetünk, és csendőrséget állítunk, aztán véresen komolynak tűnő egyenruhába bújva masírozunk az utcákon, hogy kiélhessük a frusztrációinkat.
Hagyjuk már!
Akkor inkább trollkodjunk a neten, azzal kevesebb embernek ártunk.
eddie1977 2014.04.07 20:58:22
@Shanarey(SCO): Na ez meg a másik.
Az összes magyarnak el kéne onnan húznia legalább egy-két évre máshová [bárhová], hogy lássák, hogyan működnek [vagy éppen nem működnek] a dolgok például nyugaton.
Sok ember átértékelné az otthoni helyzetet.
Lenne, amit még rosszabbnak tartanának, mint addig, de sok olyan dolog is lenne, amit megbecsülnének.
És nem várom meg a kérdést, hogy mi lenne az utóbbi.
Például a budapesti tömegközlekedés szembeállítva mondjuk a dublinival. És ez most csak egyetlen példa volt.
Ha az emberek megértenék, hogy vannak otthon értékek, talán hajlandóbbak lennének egy irányba haladni ahelyett, hogy százan száz felé húznak.
De ez már akkora naivitás a részemről, hogy inkább abba is hagyom.
eddie1977 2014.04.07 21:10:43
@zöldeketbeszélek: Akkor valószínűleg mindenkinél jobban megértetted, amikor azt írtam, hogy az én rokonom is be van zárva a saját világába.
Én elhiszem, hogy Magyarországon nagy probléma például a cigányság [köztük nőttem fel, ismerem a csordaszellemüket, szót értek velük, nem kedvelem őket túlzottan, bár problémám se volt velük soha].
De hidd el, ha az összes cigányt, zsidót kiírtanád, akkor sem lehetne nemzeti alapú országot létrehozni.
Egyszerű oka van: nincs nemzet.
A magyar soha nem az összetartásáról volt híres. Nézd csak meg, mi történik manapság. A egyik barát szó nélkül nekimegy a másiknak pusztán azért, mert nem értenek egyet. Nem közös nevezőt keresnek, hanem harcolnak egymással.
Az egyik nyer, a másik veszít. Aztán fordítva. És ez így megy a végtelenségig.
Ez az elmúlt 25 év gyümölcse is, ezt láthatod magad körül otthon.
Az embereknek kéne változniuk, mélyen belül. Amíg ez nem fog megtörténni, addig az összes politikai párt ki fogja használni a megosztottságot.
Nekem nagyon furcsa, hogy ezt sokan nem látják.
Az aligha lehet kérdés, hogy a határátkelés saját magunk megismerése szempontjából is fontos és érdekes dolgokat hozhat. Egy amerikai expat összeszedte, számára mi volt az a tíz dolog, amit nem gondolt volna korábban, vagy amit soha nem vallana be. Most bevallja, én pedig…..
Ma folytatom a gasztrosorozatot, péntek lévén hátha valakinek még segíteni is sikerül a hétvégi főzőcskézés előtt. A mai két történetet egy komoly alapprobléma köti össze: hogyan találjunk nem sós túrót (ez elvezet egészen a Túró Rudi kérdéshez, de ezt most nem…..
eddie1977 2014.04.04 20:50:10
@Th's child: Hűha! Ezek szerint ideje beülnöm egy magyar nyelvtanfolyamra, mielőtt hazacuccolok. :)
Esküszöm, hogy nem tudtam, milyen szabály vonatkozik a fenti példára.
De hát holtig tanulok. Szóval peace! :)

Egyébként ez a "dedó" nagyjából egy éve tart. Egy külföldre vándorolt magyar blogger indította el bennem a lavinát, aki eredeti foglalkozása szerint tanár, ma már csak egy kitartott feleség, pocsék helyesírással.
Ekkor fogalmazódott meg bennem először, hogy egy diplomás embernek [pláne egy tanárnak, bármilyen szakon is tanítson] igazán illene ismernie a helyesírási szabályokat.
Aztán szép lassan rászálltam mindenkire, de ezt már te is láthattad.
Hát így.
eddie1977 2014.04.04 20:54:37
@Jess G: Akkor legalább egy valamiben biztosan egyetértünk.
Kaját én sem dobok ki.
De ha látnád, hogy a kaja-multik mit művelnek!
Még akkor is, ha alapvetően "szemetet" árulnak.
Felháborító!
És ezt most nagyon komolyan mondtam.
eddie1977 2014.04.04 21:03:53
@morsels: Szét is mentünk majdnem. :)