Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jacques de Molay

13 bejegyzést írt és 257 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pastrami legendás étel, amely valahol a barbecue stílus határmezsgyéjén helyezkedik el, ötvözve a lassú tűzön füstön sütést különféle egyéb eljárásokkal. A mi olvasatunkban egy különleges hibrid, kulináris mesztic: a pácolt-füstölt húskészítmények és a barbecue módszerrel sült hús keresztezése.…..
Jacques de Molay 2016.08.25 17:20:06
Miért? Miért ne? Mikor? Mikor ne? Hogyan? Sokszor hallani arról, hogy a belső oldali hőszigetelés nem jó megoldás. Ugyanakkor sok olyan helyzet van (pl. értékes vagy tagolt homlokzat, vagy amikor egy társasházban egy lakás energetikai korszerűsítése kerül szóba) amikor…..
Jacques de Molay 2016.02.28 12:37:10
Hopp, nem tudom, hogy az író olvassa-e ezt a blogot, de lenne egy nagyrészt elméleti kérdésem.

Van egy ház alsó szintje, 4 szoba, ebből 3 legalább részben levegővel érintkező fallal van "körülvéve". Az egyik szobában (még) nem lett kicserélve a műanyag szalagparketta, és nem is tudom, milyen szigetelés van alatta, a többiben már kiöntöttem padloponnal és sima Obiban vásárolható fóliát tettem az újonnan letett fa szalagparkett alá. A műanyag padlós szobában ráadásul fűrészporos tapéta is van, a többiben nincs.

A műanyag szalagparkettás szoba egyik külső sarka érzhetően hidegebb, és mióta kicseréltük fűtést nyílt égésterűről kondenzációsra, valamint a bejárati- és teraszajtót (durván húzott be a hideg a félcentis vetemedéseken), ez a sarok elkezdett penészedni. A helyzetet tovább rontja, hogy ott szekrény is van, most nekiálltam leszedni a penészt, és jön a tapéta is vele (nyilván a pára felszedte a ragasztót). Viszont a lejövőt tapéta alatt nem olyan hideg a fal, és tök száraz. Továbbá a fal alja hidegebb, mint a teteje.

A kérdésem az, hogy elméletileg lehetséges-e, hogy a sima betonra lerakott műanyag parketta eleve hidegebb, és a többi szoba a fa szalagparketta - alapból 14 mm fa vs 7 mm műanyag -, illetve a fólia miatt több foknyival is melegebb? Illetve miért hidegebb a tapétás fal, a tapéta jobban szívja a nedvességet? Lehetséges-e az, hogy a padlóról feljutó hideg belülről hűti a falat? (tehát nem a falat kell szigetelni, hanem a padlót).

Ha túl sok a kérdés, akkor bocs, de azért örülnék a válasznak :-)
Jacques de Molay 2016.03.13 20:50:38
@h.e.g.a: aha, tehát akkor nem valószínű, hogy csak az eltérő parkettázás miatt penészedik pont ott. Ja, és köszi a választ!
Jelenleg Majka keres a legjobban a magyar műsorvezetők közül, legalábbis a Blikk számításai szerint. A lap összeállította a legjobban fizetett médiamunkások listáját, és szerintük most Majka az éllovas évi 47 millió forinttal. Azért tegyük hozzá gyorsan, hogy a számítás…..
Ennek a posztnak van két kvázi-előzménye. Jó, nem két, hanem sok előzménye van, de maga a cukkinivirág, töltve megjelent már egy igazi posztban, fénykép alakjában, illetve az a hely, ahol a legjobban csinálják (a nyuszis néni, Xerokambosban, a Creta Sun tavernában) sok posztot…..
Az ötödik íz A hamburger adja 2011.08.06 19:43:00
Van ez a hamburger-adó nevű dolog, ami egyfelől igen jó dolog, másrészt teljesen idióta a neve. Persze, értem én, hogy a McDonald's-os, fél óráig szavatos zsemlében elhelyezett gyanús húspogácsa és az ízfokozott szószokkal leöntött, szottyasztott zöldség megérdemli a magasabb…..
Két mindenképpen megnézésre ajánlott rövidfilm a Thaiföld szomszédságában lévő Burmáról. Nemrég még hírhedt diktatúra, most pedig valami furcsa sajátos demokrácia, ahol a tábornokok már civilnek öltözve uralják továbbra is az országot. Titkos videók - úgy hangzik, mint…..
Jacques de Molay 2011.06.20 15:39:37
Sziasztok! Sajnos Elmarad Hamvai Pg Fellépése Highlanderben!!!Közzétesszük a club tulajdonosának levelét ami az alábbi: by Highlander Sárospatak on Sunday, 12 June 2011 at 20:23 HIGHLANDER CLUB VEZETŐJÉNEK ÁLLÁSFOGLALÁSA A 06.12. RENDEZVÉNY MŰSORVÁLTOZÁSÁRÓL: Hamvai Pg, te…..
Egymásra talált az antiglob és a nemzeti-spirituális kultúrharcos: a Fidesz képviselője is támogatja az LMP "plázastop" javaslatát. Az elképzelés szerint 2012-től nemes egyszerűséggel betiltanák új bevásárlóközpontok és hipermarketek építését. A mérethatárt…..
Jacques de Molay 2011.06.10 11:26:20
@Alvarez:

1. az ökológiai lábnyom legnagyobb része az, hogy Szabolcsból átszállítják az almát Őrségbe, és nem a szlovént eszik, amelyiket csak 50 km-ről szállítják. De ez még semmi, télen a paprikát Marokkóból hozzák, ezt hogyan számolod ki Magyarországra nézve? :-) Nem egyszerű.

Egyébként igazad van, az egyenletben szerepelni kell ennek is, de a profit kurvára leszarja, márpedig most a profitra optimalizálás dominál. Ennek a visszaszorításának az egyik lépése a plázastop.

2. A lidliben gyakorlatilag szemetet vásárolsz, és pont olyan gyors, mint egy teszkó, vagyis nem gyors. És akkor még mindig ott vannak az impulzus-termékek.

3. Tévedsz, ha azt hiszed, hogy a profit az egyeduralkodó. Veled elhitették, sőt, már erkölcsileg helyesnek is érzed az erre alapuló zsigerelést. Magyarországon olyan multik jelentek meg, amelyek kizárólag a profitra hajtanak, de ettől még ez nem általános.
Jacques de Molay 2011.06.10 11:28:25
@Goompah: nem a büdös lófaszt nem lehet válogatni. Minden szombaton ott vásárolok, nekem ne próbáld elmagyarázni, hogy nem lehet válogatni. És valóban drágább, de ha csinálsz egy paradicsomos káposztát, akkor fele annyi paradicsomot kell beletenned, mert az őstermelőinek intenzív az íze. A nagybani az feltrágyázott szart árul.
Jacques de Molay 2011.06.10 11:31:45
@Alvarez: a túlpermetezés és helytelen gondozás pontosan látszik a zöldségen, de az embereken is, akik árulják. Csak ehhez nem elég a napi személytelen rutin, leemelem a polcról, kifizetem, aztán jólvan, ehhez kell a közvetlen emberi kapcsolat. És az jó.
Ahogy az élet más területein, úgy a politikában is ezerrel dolgozik a kognitív disszonancia redukciója. Ami nem illik a képbe, amit nehéz lenne bizonyos következmények levonása nélkül elfogadni, az inkább nincs, nem is létezik. Vegyünk csak egy egészen jó és közeli példát: a…..
Hoppá! címmel már a boltokban az új Budapest Bár-lemez. A csapat a harmadik, instrumentális lemeze után most ismét vendégénekesekkel teli 22 dalt tett le az asztalra. A már szokványosnak mondható társaságba olyanok tartoznak bele, mint Kiss Tibor a Quimbyből, Lovasi András a…..
Jacques de Molay 2011.05.18 17:13:10
  Jó pár hónapja ping-pongoznak a sajtóban a nyolcvanas nemzedék témájával, és minden érintett társaságban előkerült már a vitatéma, a „már megint kirúgtak tőlünk két embert” kezdetű blokkhoz kapcsolódva. A nyolcvanas nemzedék tagjai – meg a kicsit…..
Jacques de Molay 2011.05.17 20:49:38
@bz249: módosítottam a kalkulációt, pár kommenttel előbb, és még mindig 7.5 M a vásárló előnye.

Az más kérdés, hogyha ha valakinek nincs mondjuk 80-90e forintja havonta lakni - ez az a határ, ami alatt, a futamidőt és az átlagos kezdőrészletet is figyelembe véve, nem érdemes belevágni a vásárlásba - akkor menjen olcsóbb albérletbe. Az oké, nyilván nem mindenkinek adatik meg. És ne is kezdő munkaerő vegyen lakást, amikor még nem keres annyit, lehet, hogy hülye lesz a szakmájához, esetleg még az otthon puhasága felfogja a munkaerőpiaci csetlés-botlását, stb.
Jacques de Molay 2011.05.17 20:55:05
@soproni1: Tévedsz, 10 év alatt 60-70%-ot nőttek a lakásárak, a mostani csökkenés olyan 20%-os (nem mindenhol). És az sem igaz, hogy nem lehet előre kalkulálni. Lehet, megfelelő kockázatelemzéssel.

Mondok egy durvábbat, ha az eredeti kalkulációt nézzük (80 részlet, 30 megtakarítás), akkor kb. 10-12 év alatt nullára lehet hozni a lakáshitelt (előtörlesztés), és utána 0, azaz nulla forint a lakhatási kiadásod. Helló.
Jacques de Molay 2011.05.17 20:55:48
@soproni1: de csak én :-)
Subba Eurovízió 2011.05.16 10:56:00
A német Tageszeitung a verseny előtt odáig ment, hogy amikor külön-külön értékelte az indulókat, a magyar versenyzőről ezt írta: „Kati Wolf: What About My Dreams…. Muss leider aus politischen Gründen abgelehnt werden: Sie ist eine von Gnaden Viktor Orbáns! "…..
Jacques de Molay 2011.05.16 11:34:23
@M. Bertalan: vagy még van egy opció, leesik a tantusz, hogy ez az európai un. baloldal mi mindent megenged magának, és pont bekaphatja az összes faszunkat.
Van egy komám, aki kitelepült az agglomerációba, egy völgybe, ahol egyébként a Dunakanyar összes párája képes összpontosulni. Időnként más barátokkal együtt csapatosan megszálljuk a kertjüket, összeugráltatjuk magunkat a kutyával, valami nagy-nagy tüzet rakunk, az obligát…..
  Van ugye a Szeretem Budapestet Mozgalomnak ez a Szexi Budapest elképzeléscsomagja, amelyiknek egyik sarkalatos pontja a budai borkultúra feltámasztása, vagy legalábbis megidézése. Ennek egyik eleme, a Vár keleti lejtőjére telepített kis szőlőültetvény már meg is valósult.…..
Jacques de Molay 2011.04.26 11:29:47
@Balage1551: jajmár.
Takony ide vagy oda: csibézném! via ..
Jacques de Molay 2011.04.20 13:24:30
Jacques de Molay 2011.04.20 13:25:49
@RIO: nem, orrbabaszták.
update: a Magic Burger elköltözött a XI. kerületbe. Az új helyről itt írtunk egy rövid véleményt. A nagy sikerű őszi hamburgersorozatunk után most a gyrosokkal térünk vissza, ami ekkora dózisban kész öngyilkosság: a profik szerint még burgerből sem lehet normálisat kapni…..
Nem láthatjuk Váczi Esztert nap, mint nap a bulvárlapok címoldalán, a JAZZ+AZ egykori énekesnője ettől még nem tűnt el: 2002-ben új formációt alapított. A harsány nyilvánosság helyett a nívósan makacs szakmaiság mellett döntött. Zenekarával a napokban kiemelkedő zenei…..
Jacques de Molay 2011.04.15 16:16:31
@kén-e egy nick?: a szűkített, bővített, alterált, stb. akkordok kifejezőeszközök. Keith Jarretnek is vannak számai, ahol a kíséret kvint-kvart vonalon mozog, a Makám, amikor kortárs zenét játszó zenekar volt, sokszor élt pl. a kvintre-kvintre-kvint harmonizációval (9/6-os akkord terc nélkül, vagy egy moll7/11), ezek mind eszközök. A kvartmozgás letisztultságot, energiát rejt magában, a túlalterált akkordok díszesek, esetleg elgondolkodtatóak, a sus4-esek elemeltek (térből kiszakítottak), stb.

A legnagyobb különbség a természeti népekhez képest a temperáltság, viszont a disszonancia idősebb, mint az európai kultúra, sőt, sokkal kifinomultabb, mint pl. a szűkített kvint. Hogy mást ne mondjak, az indiai klasszikus zene 22 fokú, a negyedhang-távolságok sokkal messzebbre visznek emocionálisan, intellektuálisan, mint a egy hetes akkord.
Jacques de Molay 2011.04.15 16:38:54
@Goompah: ja persze, de önmagában egyik eszköz sem predesztinál a fosra, sem a jazz-harmonizáció, se a metálkvint.

(Egyébként zárójelben, a terc is disszonáns. Konszonáns a kvart, kvint és oktáv.)
Peter Bjorn and John – Gimme Some (Cooking Vinyl) Unod már az öt éve folyamatosan felbukkanó fütyülős számukat? Ne aggódj, ők is.Fognak még szerinted olyan nemzetközi sikereket elérni, mint a fent említett dallal? Kit érdekel, ők is leszarják magasról.A március végén Gimme…..
Jacques de Molay 2011.04.07 18:26:41
A címben összefoglalt ötlethez nem nagyon tudok sokat hozzátenni, de azt hiszem nem is kell. A babazászló annyira magától értetődő dolog lenne a gyászlobogó mellett, hogy nem is értem, eddig miért nem jutott senkinek eszébe.Ahogy egy gyászzászló pár pillanatra rossz kedvűvé tud…..
Jacques de Molay 2011.04.01 18:48:01
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: nem a feketén, hanem a kihirdetésén volt a hangsúly.
Jacques de Molay 2011.04.01 18:49:32
@klarky: hogy kérdésedre is válaszoljak, hat éve, öt hónapja és két napja, de miért? Értem én a fekete(!)-öves poént, majdnem bedőltem neki.
 Megjött a kisgömböc étvágya. 2011-ben Dávid Ibolyát idézni talán ciki, de ez jutott eszembe először, amikor arról olvastam a Népszabadságban, hogy intézményesülni akar az Egymillióan a sajtószabadságért névre hallgató Facebook-csoport. Persze aki ott volt március…..
Jacques de Molay 2011.03.28 16:34:55
@egerészölyv: nem hiszem, hogy égő lenne, próbálok "objektív" politikai elemző lenni (ami nyilván nem megy).
Jacques de Molay 2011.03.28 16:38:29
@Faculty: nem hiszem, hogy itt emberek kezdtek el a nemgondolkodás után gondolkodni, az alapvetően liberális budapesti értelmiség meg lett szólítva, és lett egy olyan platform létrehozva számukra, ahova nem ciki kimenni, arcot adni hozzá, hiszen a sajtószabadság mégiscsak egy szép ügy, nem? De.

Persze, ezzel nincs is baj, de attól még ez alapvetően egy Orbán/Fidesz-ellenes valami, a sajtószabadság ürügy csak. Ezek után ne csodálkozzanak, ha a Fidesz felveszi a kesztyűt.
A rengeteg tipikusan magyar kicsinyességtől átitatott, negatív kommentár ellenére a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közös kezdeményezése, a Gyere haza! honlapja, és főleg az azon található 10 érv Magyarország mellett nagyon a szívembe talált. Azt hiszem,…..
Jacques de Molay 2011.03.24 12:19:44
@Jacques de Molay: Bocs, a kókuszost linkeltem be, de a natúrt akartam.
Jacques de Molay 2011.03.24 12:40:21
@borzash: nem lehet mindenki olvasószerkesztő.
Subba Twitter: Deutsch Tomi 2011.03.16 15:07:00
Eddig borzasztó unalmas, de hátha tényleg ő írja, és ha szerencsénk van talán előfordul pár részegen hirtelen felindulásból elkövetett twittelés...
A rendszerváltás óta eltelt korszakot nagyjából oda-vissza helyzet jellemzi. Míg a jobboldali kormányok inkább a történelmi neveket pártolják, a balliberális kormányok a semleges, földrajzi eredetű neveket. A különbség látszólag felületes, de jól mutatja, hogy közel sincs…..
Jacques de Molay 2011.03.17 13:47:50
@jeffrey goines: "... mert valami olyasmire emlékeztetnek, amit nem szeretnék újra látni."

Sohasem láthattad érdemben, hacsak nem vagy legalább 90-95 éves. Az összes információd erről az említett végképp eltörölni szűrőjén keresztül jött. Például ez az a kor, amikor a nagykövetek megtiszteltetésnek vették a kinevezésüket, és saját maguk fedezték ennek költségeit, csak hogy egyet mondjak.

Az állam, a kultúrpolitika azért kell irányt szabjon, hogy lehessen mihez viszonyulni. Ha nincs közös viszonyítási alap, a mégoly szép egyéni érdemek is a semmibe hullnak, nem is beszélve arról, hogy az erénytelenek viszont tobzódnak saját egójuk vélt nagyszerűségében, holott.