Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RemSajt

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
RemSajt 2019.08.31 12:43:25
A héten ismét felmerült a 13. havi nyugdíj ötlete. Néhány nappal ezelőtti posztunkban már értekeztünk ennek a társadalomromboló hatásáról, de mivel a téma egy jellegzetes magyar korszellemet és kórtünetet tükröz, úgy gondoljuk érdemes tovább elemezni. Ha az alapvető…..
Előre is elnézést, ha a poszt kicsit angolcentrikus, vagy sok angol kifejezést zsúfolok bele. Egyrészt a magyaron kívül e nyelvet bírom leginkább, másrészt a szakirodalom (részben a tárgy miatt, részben társadalomszociológiai okból, harmadrészt az angol nyelv szépsége okán) angol nyelvű, és ez így…..
Érdekes dolog az emberi gondolkozásmód. Az elmúlt pár évezredben igen sok olyan eszközt találtunk ki, mellyel hatékonyan és gyorsan sebezhetjük, gyilkolhatjuk, vagy épp kínozhatjuk egymást. Rengeteg időt és energiát fektettünk ezek tökéletesítésébe, azaz, hogy minél…..
  Megszűnik a Corvinus. Felnégyelik. Vagy mégsem. Diákok az utcán, Ferenc a Fácsén, Szanyi kapitány a barikádokon.   Az Origo által közzétett felsőoktatási koncepció szerint tizenkét egyetem maradna, s ezek között nem szerepel a Budapesti Corvinus Egyetem (leánykori…..
RemSajt 2011.05.07 17:26:37
@kacagány: "90-es években végzett évfolyamunkból ma szinte mindenki felső- vagy középvezető "

Az egy teljesen más munkaerőpiaci szituáció volt, az aranygeneráció idején nagyon kevés diplomás volt aki meg gazdasági ismeretekkel is rendelkezett pláne. Ma már eljutottunk a túlképzésig. Először jogászokból, majd olyan 2004-5 környékén meg gazdászokból is; meg emellet bejöttek a totálisan büfé szakok. Egyébként a hígulás a mérnökképzésben (konkrétan az IT-ről beszélek, mert azt ismerem legjobban) is végbement, de ott akkora az igény és annyian mentek külföldre, hogy ez még nem jelent túlképzést.
És igen, a közgáz is olyan képzéseket is indított/bővített, hogy az viccnek is rossz (pl. nemzetközis alapszak, szociós/politikás és hasonszőrű cuccok).
A marketinget valaki nagyon utálja, pedig szerintem az még határeset, egy jó marketinges sokat számíthat egy cégnél szerintem, bár tény hogy belőlük is több van mint kéne. De pl. a szolgáltatásmenedzsmentet vagy a kisvállalkodósdit évente 60-80 fővel/szakirány elvégeztetni az a tipikus kidobott pénz.
RemSajt 2011.05.07 23:37:55
@xstranger: egyetértek, csak nosztalgikus élmény volt látni, hogy ez a "hagyomány" mennyire erős :-)
Nekem egyébként a kötélhúzás volt a kedvencem.
A tavaly szeptemberi első, majd a novemberi második rész után molnibalage kolléga légi harcászatról szóló cikksorozatának harmadik részét olvashatjátok a mai ajánlatunkban.Szükség van-e az országnak légierőre, Gripen-MiG 29, szóval csupa olyan téma, ami felpiszkálja a…..
  2010 júniusában a VirusBlokAda IT-biztonság-technikai cég szakemberei egy új számítógépes féreg tanulmányozásába kezdtek. Meglehetősen nagy mérete már az elején szemet szúrt nekik, de mikor elkezdték mélyebben is beleásni magukat a kártevő program kódjába (ami…..
Az USA-nak és Európa vezető országainak még kevesebb erkölcsi alapjuk marad, hogy a demokrácia és a szabadság globális védelmezőjének pózában tetszeleghessenek. (Kép: a Time címlapja, 1957.01.07.) Bár győzelemnek indult, a líbiai példa óriási vereség a Nyugatnak. Éppen…..
RemSajt 2011.03.18 00:22:37
@molnibalage: Amitől Obama hátsójában szerintem szorul a babszem, hogy felbátorodnak az elégedetlenek más szövetséges diktatúrákban, főleg Szaud-Arábiában, ami a teljes térséget destabilizálná. Tunéziában és Egyiptomban úgy tűnik a hadseregek elég népszerűek ahhoz, hogy meg tudták fogni a káoszt, de ez az Öböl környéki monarchiákra nem igaz. Egy szaudi káosz Európának sem érdeke, de nekünk Líbia közelebb esik mint az USÁ-nak.
RemSajt 2011.03.19 13:20:03
@RemSajt:
Mire átment a kommentem legalább megvan az ENSZ felhatalmazás. Talán mégsem teljesen hülyék, csak szörnyen lassúak - még ha gyorsan összeszedik is magukat, talán a felkelőknek ez is túl késő.
RemSajt 2011.03.20 14:07:49
@molnibalage:
Én is. A nyilvános hírek alapján szerintem a mostani helyzetben már nem ússzák meg, hogy a Kaddhafi-féle páncélosokkal/nehéztüzérséggel is kezdjenek valamit Benghazi környékén.
Azt nem hiszem, hogy a Líbiai légierő fel merne szállni, nemigen van olyan hülye pilóta. Meg persze a légvédelemmel kezdeni kell valamit.
Meg kellene végre hozni ezt a férfias döntést a teszetosza heti emelések helyett. Nagyot változna a világ, imádnánk. Vitaindító cikkünk blogposztja...
RemSajt 2011.03.03 08:14:05
@cso zsi:
Így van, de ez minden helyettesítő megoldásra igaz (és ha igaz, az egész szektor költségei nőnek, így mindenki árat fog tudni emelni). És ahogy írtam, nem mindegy milyen távról, ha helyi/nem távolról szállított alapanyaggal tud dolgozni, akkor nőhet az előnye mondjuk egy IKEÁ-val szemben. Javításnál meg minimális az anyag - talán ez a szolgáltatás is felértékelődne a kidobom-és-újat-veszek hozzáállással szemben.
RemSajt 2011.03.03 09:03:12
@P3Dr0:
"Autozasra mindig is szukseg volt es szukseg is lesz."
LOL, szerinted 1890 előtt akkor nem volt élet/civilizáció? És ha mégis el találna fogyni a kőolaj a jövőben, akkor már nem is lenne? Mindig, mindent lehet helyettesíteni, legfeljebb adott szituációban nem érdemes.
RemSajt 2011.03.03 09:37:56
@Shadowbull:
én csak a T hozzászóló jelenközpontú gondolkodásmódján mosolyogtam hangosan. Nem gondolom, hogy vissza kéne térnünk az 1890 előtti technikai színvonalra, és hogy az fosszilis üzemanyaggal hajtott autó az ördögtől való, csak hogy előbb-utóbb helyettesítve lesz mással. Ha ezt egyik percről a másikra kellene megtenni az fájna (de az ember értelmes állat, megoldaná).
Hallgatom a híreket és nem tudom, csak nekem tűnt fel a kísérteties hasonlóság, ami az 1989 decemberi romániai, illetve a mostani líbiai események között fennáll? Utcai zavargások, terroristáknak nevezett titokzatos mesterlövészek a tömegbe lőnek, majd eltűnnek, a vezető…..
RemSajt 2011.02.27 09:02:20
Tiszteletem!

OFF
Mivel - bár már jó régóta olvasom - először vettem a bátorságot/fáradságot hogy kommentet írjak a blogba, ezúton köszönöm a bloggazdáknak és külső posztolóknak a sok betegreröhögős pillenatot és az hiánypótló információk tömkelegét. Különösen a kémes, egyéb történeti/életrajzi szorik tetszenek.

ON
Amit szeretnék belevakkantani a vitában, két érv az ellen a félelem ellen, hogy a térségben egységes irányítású (vagy legalábbis azonos elvek mentés és szövetségben tevékenykedő) iszlám államok jönnek majd létre.

1. Az iszlám nem egységes
2. Az itt élők kapcsolata az iszlámhoz nem egységes.

Kifejtve:
1. Nem ismételve a fent többször is elhangzott utalást az iszlám irányzataira, egy kisszines a sokszínűséget illusztrálandó, Rostoványi Zsolt Az iszlám a 21. század küszöbén c. könyvéből. "Ha történetesen 711-ben nem a franciák győznek, most Ibn Weber értekezne a neokháridzsita etika felsőbbrendűségéről." (Az idézet nem pontos, mert nincs nálam a könyv, de értelem szerinti. Közgazdaságtanban kevésbé járatosak számára: Max Weber Protestáns etikájára utal a szerző. Rosti egyébként nem vádolható elfogultsággal, kritikusan ugyan, de a Huntington-féle civilizációk összecsapása elméletet propagálta)

A lényeg, hogy sokszor az egyes iszlám irányzatok jobban utálják egymást mint pl. a zsidókat vagy keresztényeket (lásd siita-szunnita ellentét, és vö. a protestáns erdélyi fejedelemségnek a katolikus Habsburgokkal vívott harcára, török egyetértéssel/néha segítséggel).

A vallási sokszínűség mellett etnikai sokszínűség is jellemző, lásd pl. az arab-perzsa ellentétet elsősorban, de említhetnénk kicsit messzebbről a török-kurd viszályt, vagy a marokkói arab-berber ellentétet.
RemSajt 2011.02.27 09:18:22
2. Az itt élők viszonya az iszlámhoz.

Elég világos, hogy az érintett államok társadalmában eltérő szerepet tölt be a vallás. Nem kérdés, hogy a legszegényebbek, legnagyobb nyomorban tengődők számára ez nyújthat vigaszt és ideológiai "kiutat", de nemcsak ezzel próbálkoztak eddig se (l. pl. pánarab szocializmus, arab nacionalizmus), és
az minimum túlzás, hogy diktatúra híján egy iszlám gyökerű ország szükségszerűen vallási alapú irányítást vesz fel (Pl. Törökország, ahol bár erős nyomásra és évtizedek alatt jutottak el a szekularizáció mai szintjére, ma elképzelhetetlen lenne, hogy a társadalom elfogadjon egy iszlám rezsimet). A képlet egyszerű - amelyik irányzat elegendő támogatást tud szerezni, az működik, és váltás akkor van, ha az aktuális nagyon nem működik. É-Afrikában a diktatúrák nagyon nem működtek (szegénység vs. korrupció és mellesleg helyenként elnyomás), ezért kell menniük. A kérdés az lesz, mit fognak kipróbálni ehelyett a fiúk-lányok. A teokratikus iszlám állam esélye ebben a versenyben Egyiptomban és Tunéziában számomra nem látszik komolynak (Egyiptomban a Muszlim Testvériség is sokat változott a kezdeti radikális időkhöz képest, sokkal mérsékeltebb - mert erre volt igény). Líbiáról nem tudok nyilatkozni, ott sok múlik a törzsi vezetőkön, de azon is Európa hogyan viszonyul az eseményekhez.

Mindezek miatt úgy gondolom, hogy pontosan annyi esélye van egy egységes iszlám világbirodalom kialakulásának, mint egy egységes keresztény világbirodaloménak volt (ez esetben a beteljesülés sikeressége ismert).

Bocs, ha hosszú voltam.
Lesz-e jövőre adócsökkentés? Sokan kifogásolják, hogy alig lesz, mert aki keveset keres, az csak kb. fél százalék erejéig élvezheti a kormány eme választási ígéretét (1% csökkentés, fél százalék nyugdíjjárulék-emelés). Miért nem az alacsony jövedelműek adóját…..
A Zugügyvéd az alábbi üggyel elköszön egy hétre, szabadság miatt:  Kedves Zugüdvégy!Szeretném kérni mihamarabb a segítségét. Az történt ugyanis, hogy a szomszédom megelégelte a kertjébe űrítő macskákat.Végső elhatározásában úgy döntött, hogy patkánymérget…..
RemSajt 2009.07.11 14:23:13
Pár napos történet: Bp. társasház (régi építésű), lépcsőház egy-két lakó tart macskát (sajnos nem tudom, kik), kóbor macska kizárt. Hétvégén távol voltam, arra érkeztem haza, hogy a fő lépcsőházban emeletenként volt egy-két csomag macskaszar. Másnap reggel még mindig. Másnap este még mindig. Mivel nem egész nap otthon vakargatom a hátsómat, addig a pontig reménykedtem, hogy a tulajban lesz annyi, hogy eltakarítja, de nem. (Aztán szóltam a közös képviselőnek és feltakaríttatták végül - a közös költségből fizetve.)

Szerintetek macskatartó részről ez kultúrmegoldás (azt nem hiszem el, hogy két napig nem mozdult ki és nem vette észre)? Most akkor legyek én kulturált, azaz járjam végig a házat, hogy vajon kié lehetett (senki sem fogja vállalni)?

A macskabarátok érvelése teljesen fals és elkenő. Ugyanis egyértelműen nem az állatkínzásról - azt már következményként vetették fel egyesek - van szó, hanem a magántulajdonról és annak tiszteletben tartásáról van szó. Ez a jogban le van írva, morálisan elvárhatónak gondolom, de ennek az érvényesíthetősége a nulla alatt van, ha a másik fél nem kooperál. És úgy gondolom, hogy a kooperáció alapja (nemcsak jogilag, morálisan is) az kellene, hogy legyen, hogy senki nem
sz@rik a másik ajtaja elé. Talán Csanád említette egyedül, hogy hajlandó lenne kifizetni az okozott kárt / megvenni a macskariasztót, ha engem, mint szomszédot zavar a hobbija.

Ja, és szépnek tartom a macskákat (a kutyák többségét és a madarakat is). De ez még nem indok arra, hogy macskát tartsak.
RemSajt 2009.07.11 14:51:19
@kovi1970: ezzel van a bajom nekem is..
RemSajt 2009.07.12 13:01:46
@Josephine B.: Nem világos, miért gazdagodnék jogalap nélkül, mikor a célja a szomszéd által (az ő macskahobbyja miatt) okozott _kár_ megelőzése. Ez a kár származhat a jelenlétből is, ha valaki allergiás, de engem speciel és konkrétan az odasz@rás-odahugyozás zavar. Nagyon. (Egyébként elméletileg: ha jól gondolom, még a látványt sem lennék _köteles_ tűrni a saját kertemben, más kérdés, hogy épeszű ember ebből nem csinál problémát.) A baj az, hogy az ilyen jellegű károk megtérítését a mai magyar jogrendszerben lehetetlen érvényesíteni (épeszű ember nem fog évekig bíróságon ökörködni, meg egy rakás pénzt ügyvédre költeni, inkább vesz egy légpuskát). Mielőtt valaki nekiáll megint lelketlen gyilkosozni: ez az a szint, amikor a kedves macskatulajdonos (vagy befogadó, az én szempontomból ez édesmindegy) b@szik a problémámra, és elvárja hogy tűrjem az ő hobbijából eredő károkat.
Idd a kakaót, te impotens állat. Ez kell neked, nem a p*na. - ezekkel a szavakkal kínálta férjét reggelente egy ismerősöm szomszédja, amit a vékony falaknak köszönhetően az egész ház hallott. A luxuspanelről szóló bejegyzésünkhöz legtöbben arról kommenteztek, hogy mit is…..
Hóbelevanc Értéktelen diplomák 2008.10.01 12:00:00
Megjelent a nagy aggodalom, hiszen az idén a jelentkezők 99%-kát felvették felsőoktatási intézménybe. Ez azt jelenti, hogy jövőre 95 ezer ember kezdi meg ilyen módon a tanulmányait. Rögtön megjelent a kérdés, hogy az ilyen magas felvételi arány nem köthető-e az alacsony…..