Adatok
rezedam
0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Mindenki ismeri a filmek sorsdöntő képkockáit, amikor a két szereplő keze hatalmas erővel kapaszkodik össze, hogy az egyik mentse a szakadék felett lógó társa életét. A kezek erősen markolnak, de e kötés hirtelen szét is válhat és akkor … De amiről itt szó lesz az nem akciójelenet.
A furmint…..
A Holdvölgy szortimentjének legújabb tagja a Vision névre hallgató házasítás, amely a jól iható, de ízig-vérig mádi birtokbor szerepét hivatott betölteni a pincészet kínálatában és elsőként a 2013-as évjáratban készült el. A tokaji borpiramist illetően személy szerint én…..
A kérdés sajnos mind a mai napig aktuális, bár valami mozdulni látszik mostanában. Közel két évtizede hajtogatjuk mindenkinek, akit vélhetően illet, hogy ki kellene hozni végre a bort a pincéből, és oda tenni, ahová való. Fokhagyma és paprikafüzér helyett; ha kell,…..
A Dottore. Merthogy őt Montalcinóban mindenki így hívja. Őszintén szólva nem tudom, milyen doktor. Háromszor volt alkalmam vele találkozni és beszélgetni, mindhárom valóban élmény volt. Ma már 86 éves és kissé törődött, de a 90-es évek elején kifogástalan úriemberként…..
rezedam
2009.04.09 16:07:29
@töppedt: Őszintén szólva nem tudom, de megkérdezem a tulajdonost és referálok! Vélhetően van néhány olyan tétel az üzletben, amiből csak 1-2 palack volt.
Természetesen a kérdés több, mint költői. Nem lehet. Egyet lehet tenni, emlékezni ezeknek a boroknak az ízeire, érzeteire – már ha valóban emlékezetesek. Jó sorsom a napokban több ilyen tétellel is megajándékozott, mondhatni egy hét alatt kóstolhattam annyi igazi remeket,…..
rezedam
2009.04.03 09:44:40
@ezerjo: Maximálisan egyetértek, csak akkor érdemes ilyen palackokat elővenni, ha tudja is értékelni, aki issza. Ezeknek a boroknak némelyike "örökre vasalva" az emlékezetemben. Amúgy vakon kóstoltuk a tételeket hármasával, felfedésnél tudtuk meg az árakat is.
A címben feltett kérdésre adott válaszom: nekünk, magyaroknak valószínűleg igen. Vélhetően nincs ezzel mindenki így, de talán csak azért, mert nem kóstoltak eddig olaszrizlinget. Én persze elfogult vagyok – mindkét fajta irányába. Számomra éppolyan szép élményt adhat egy…..
rezedam
2009.02.18 16:17:28
@Octopus:
Igen, ennél az árkategóriánál nem feltétlenül várható el efféle finomság, ismerve az ausztrál viszonyokat.
Igen, ennél az árkategóriánál nem feltétlenül várható el efféle finomság, ismerve az ausztrál viszonyokat.
rezedam
2009.02.18 16:23:55
@dalton1: Én sem vettem észre az elírást, bocsánat! Természetesen ezt a Rieslinget kóstoltuk, ami rajnai. Annak viszont semmi akadályát nem látom, hogy a két fajtát egyszerre kóstoljuk. Akármilyen fajtát is kóstolhatunk együtt, semmiféle versengésről vagy konkrét eredményeket váró összehasonlításról nem volt szó. Amúgy karakterben és fő jellemvonásokban vannak közös jegyei a két fajtának, annak ellenére, hogy genetikaileg nem rokonok. Saering 2004-hez volt szerencsém, talán azt kicsit melegebbnek és vastagabbnak mondanám. Ebben a sorban is feltétlenül jól szerepelt volna (első negyed).
rezedam
2009.02.18 22:17:49
@shiraz: Kedves András!
Köszönöm kedves kérdésed. Természetesen rizling, hiszen így mutatkozott be.
Üdvözlettel: rezeda
Köszönöm kedves kérdésed. Természetesen rizling, hiszen így mutatkozott be.
Üdvözlettel: rezeda
Talán véletlen volt háziasszonyunk választása, talán nem, amikor a számomra egyértelműen legprofibb kicsit (Szepsy) összeterelte a legprofibb naggyal (Oremus). Lehet, sőt biztos, hogy Szepsy István nem mindig találja el elsőre azt az utat, amit aztán járni akar.…..
rezedam
2009.02.13 10:09:03
@drbarta: Kedves drbarta!
A Birtokfurmint rendszerint gyorsabban érő, korábban élvezhető bor, mint bármelyik dűlős Furmint. Szherintem nem volt ez másképp 2006-tal sem. A legkönnyebben érthető és megszerethető bor, az évjáratra jellemző magasabb alkoholtartalommal. Kereksége jó savgerince miatt nem tűnik barokkosan gömbölydednek. Az Úrágya nagyon komoly tétel, szokása szerint ásványossága uralja. Fiatalabb korában a cserzőanyag és a dús minerális karakter nem engedte eleganciáját annyira előtérbe kerülni, mint ahogy azt mostanában tapasztalom. Mindkét bort örömmel kortyolgatnám bármikor, feltéve, hogy egy-egy palack Király Hárs is kerül melléjük...
A Birtokfurmint rendszerint gyorsabban érő, korábban élvezhető bor, mint bármelyik dűlős Furmint. Szherintem nem volt ez másképp 2006-tal sem. A legkönnyebben érthető és megszerethető bor, az évjáratra jellemző magasabb alkoholtartalommal. Kereksége jó savgerince miatt nem tűnik barokkosan gömbölydednek. Az Úrágya nagyon komoly tétel, szokása szerint ásványossága uralja. Fiatalabb korában a cserzőanyag és a dús minerális karakter nem engedte eleganciáját annyira előtérbe kerülni, mint ahogy azt mostanában tapasztalom. Mindkét bort örömmel kortyolgatnám bármikor, feltéve, hogy egy-egy palack Király Hárs is kerül melléjük...
rezedam
2009.02.17 15:35:19
@Generális:
Kedves Generális és Akov!
Lehet, hogy nem mindenki számára követendő példa, de kóstolásaim során általában mindig kalkulálok a potenciállal. A 2003-as Szent Tamás úgy érzem elérte a csúcsát, jelenlegi formáját bizonyára sokáig megtartja még, de ennél magasabbra nem hiszem, hogy eljuthat. Ahogy azt a bort akkor és ott kóstoltam úgy tűnt, ez az "a bor", amit szeretnék akár életem végégig kortyolgatni. A bor kész van, kellően érett állapotban, vélhetően sokaknak szerezve ezzel hozzám hasonlóan sok örömöt.
Ezzel szemben úgy érzem a 2006-os tételekben még ennél is több van, vélhetően évjárati okokra is visszavezethetően. 2006 a ragyogó savaival olyan alapot adott ezeknek a boroknak, ami a 2003-as tételekhez képest is gazdagabb és cizelláltabb karakter kialakulását teszi majd lehetővé. Most ezek a borok még mindennek az elején tartanak. Viszont nem tartanám valószínűtlennek, hogy néhány év múlva ezek között a tételek között lesz 10 pontos is.
A pontozás maga amúgy éppúgy tekinthető teljesen felesleges, mint hasznos dolognak. Nem hiszek az egyszeri kóstolások mindenhatóságában, hiszen ez csupán pillanatfelvétel. Általában egy-egy bor megítélésénél mindíg több kóstolás tapasztalataira támaszkodom. Egy ilyen alkalommal (mint amilyen ez utóbbi is volt)születő borleírás soha nem lehet annyira elmélyült és szofisztikált, mintha egy bor tulajdonságait nyugodt körülmények között, vagy akár többszöri kóstolás alapján tudom leírni. Ezt előrebocsátva jelzem, hogy egyáltalán nem vagyok híve a végeláthatatlan körmondatokba burkolózó, a bor lényegét sokszor még csak nem is érintő borleírásoknak. Egy bor lényegét - akárhány pontot is adjak rá - három jó mondatban bármikor le lehet írni. Ha ennél feltétlenül több kell, akkor ott vélhetően vagy a borral, vagy a kóstolóval van valami baj. Borbaráti üdvözlettel:
Rezeda
Kedves Generális és Akov!
Lehet, hogy nem mindenki számára követendő példa, de kóstolásaim során általában mindig kalkulálok a potenciállal. A 2003-as Szent Tamás úgy érzem elérte a csúcsát, jelenlegi formáját bizonyára sokáig megtartja még, de ennél magasabbra nem hiszem, hogy eljuthat. Ahogy azt a bort akkor és ott kóstoltam úgy tűnt, ez az "a bor", amit szeretnék akár életem végégig kortyolgatni. A bor kész van, kellően érett állapotban, vélhetően sokaknak szerezve ezzel hozzám hasonlóan sok örömöt.
Ezzel szemben úgy érzem a 2006-os tételekben még ennél is több van, vélhetően évjárati okokra is visszavezethetően. 2006 a ragyogó savaival olyan alapot adott ezeknek a boroknak, ami a 2003-as tételekhez képest is gazdagabb és cizelláltabb karakter kialakulását teszi majd lehetővé. Most ezek a borok még mindennek az elején tartanak. Viszont nem tartanám valószínűtlennek, hogy néhány év múlva ezek között a tételek között lesz 10 pontos is.
A pontozás maga amúgy éppúgy tekinthető teljesen felesleges, mint hasznos dolognak. Nem hiszek az egyszeri kóstolások mindenhatóságában, hiszen ez csupán pillanatfelvétel. Általában egy-egy bor megítélésénél mindíg több kóstolás tapasztalataira támaszkodom. Egy ilyen alkalommal (mint amilyen ez utóbbi is volt)születő borleírás soha nem lehet annyira elmélyült és szofisztikált, mintha egy bor tulajdonságait nyugodt körülmények között, vagy akár többszöri kóstolás alapján tudom leírni. Ezt előrebocsátva jelzem, hogy egyáltalán nem vagyok híve a végeláthatatlan körmondatokba burkolózó, a bor lényegét sokszor még csak nem is érintő borleírásoknak. Egy bor lényegét - akárhány pontot is adjak rá - három jó mondatban bármikor le lehet írni. Ha ennél feltétlenül több kell, akkor ott vélhetően vagy a borral, vagy a kóstolóval van valami baj. Borbaráti üdvözlettel:
Rezeda
Nem kívánok újabb vitát nyitni a cím értékével, odaítélésével és egyebekkel kapcsolatban, a lényeg: idén Konyári János lett az Év Bortermelője. Személy szerint örülök neki, annál is inkább, mivel a héten két ragyogó élménnyel is megajándékoztak a borai. Az egyik a…..
A Rhone völgyének déli területeit keresztül-kasul bejátszó Perrin család kakasos borait a Bortársaság forgalmazza egy-két éve. Ez a fehér Luberon környékén, valahol Avignon és Manosque között termett, elég meleg, déli vidék, túl melegnek, túl délinek is tűnik (a mi…..
rezedam
2008.11.22 22:41:38
Kezünkben az új Wine Report, amit évek óta a legjobb és leginkább „fogyasztóbarát” éves vissza- és előretekintőnek tartok. Jó két évtizede még magam is a „kisjohnsont” bújtam, de szerintem ez az újabb sorozat használhatóság tekintetében jócskán…..
Az első részt követő, helyenként indulatos kommentekből okulva most ármegjelöléssel adom közre kóstolási jegyzeteimet. Előrebocsátom, hogy az árak némelyike 2-3 éves, azaz nem friss beszerzésekről van szó. Én ennyit adtam a borokért, ezt az árat osztottuk annyi felé, ahányan…..
Burgundi borokat kóstolni jó. Még a rendszeres borisszák is némi meghatottsággal szoktak készülődni az efféle alkalmakra, köztük én is. Vélhetően ebben benne van a borok viszonylagos elérhetetlensége – térben és pénzben egyaránt. Nehezen hozzáférhetőek, és a nagyobb…..
Valószínűleg igen, legalábbis itt, a Kárpát medence táján. Történt ugyanis, hogy vegyes merítésben kóstoltunk néhány (pontosabban 14) olyan vörösbort, melyek jórészt mostanában kerültek, vagy kerülnek az üzletekbe. Amennyire lelkesedtünk a közelmúltban kóstolt…..
rezedam
2008.10.01 17:31:18
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Kiállunk és csuklóból visszaütjük a "labdát" (ha finoman akarok szólni...)
Kiírom : Rohály senior és a Boratórium
Egy idézet kevéssel fentebb, ifjabb Szepsitől, kihívás Mészáros tanárnő részére:"A furmint ilyetén azonosíthatóságához még nincs meg a pontos illatkép." Ezt csak ő tudja megcsinálni.