Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fekete Leányka

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt eddig is tudtuk, hogy a Bortársaság jó lóra tett a St. Andrea pincészettel. A profin dübörgő marketinggépezet és a jó borok hamar a hazai mainstreambe röpítették Lőrincz György nevét. De hogy a népszerűség a szentandi-szortiment árát ilyen magasságokba fogja katapultálni,…..
Fekete Leányka 2008.03.22 11:21:51
Azt kedvelem a legjobban, hogy többen úgy állítanak határozottan és kellően rosszindulatúan ténynek tűnő feltételezéseket, hogy annak semmi köze a valósághoz.
Divat fikázni.
Miért veszel Riedel poharat 10 egységért, mikor 1-ért is kapni hasonlót? Mert sokkal jobb! És így van ez a világon mindennel.
Az áldás is remek bor 3500-ért kiskerben és a napbor is 2300-ért. Akik kifejezetten és csakis az ár/értékre hajtanak ajánlom megkóstolni azokat.
Akik meg esetleg tudják, hogy mit jelent fagy, jég vagy vadkárok mellett évjárati kockázattal saját I. osztályú dűlőkben saját telepítéssel bort készíteni, palackozni, érlelni, megjeleníteni, eljuttatni, kóstoltatni és mindeközben egyértelműen és kedvesen törekedni mindig csak a jóra, az talán tudja, mitől kerül egy palack Merengő ennyibe.
Lehet hogy az átlagnál drágábbak Szepsy István, Demeter Zoltán, Ráspi, Buttler... és a St. Andrea legjobb évjáratú legszebb tételei, de sokkal szebbek, jobbak és érdemesek mint az átlag. Ők mindannyian irányt mutatnak a saját környezetüknek. És van mit tanulni tudásból, tisztességből, alázatból.
Legalább azzal segítsük Őket, hogy feltételezések alapján nem fikázunk csak divatból.
Hajrá tisztesség, éljenek a legjobbak.

Ez egy párhuzamos igazság tesre szabva, elismerve mások párhuzamos igazságait. Szerintem.

ui.: egyébként meg a gáz és a villanyszámla sok, nem a borok ára
Minél határozottabban állítják valamiről, hogy a legjobb, nálam annál inkább vesztésre áll. Mert persze szeretném, ha a pénzemért földöntúli élményt kapnék, de egyrészt horgadozik bennem a bakunyin, másrészt mégiscsak sekély az esély, hogy az én ízlésem, az én palackom…..
Nem kevés kóstolgatása volt már a kadarkának akár ezen a helyen is. Magam sem hanyagoltam a fajtát, ám igazán emlékezetes találkozásom még nem volt vele. Jó ideje már az útkeresés jellemző a borászokra és az érdeklődő fogyasztókra egyaránt. Bár elsőre Szekszárd kell…..
Fekete Leányka 2008.01.09 23:48:19
Mindenféle kínlódások után elérkezett a nagy pillanat, amikor kihirdethetjük kétfordulós szavazásunk eredményét. Történt, ami történt, a győzteseket akkor is illő megsüvegelni. Elöljáróban még elmondjuk, hogy az első körben 450-500-an szavaztak – pontosan hányan,…..
Reagált az év borászás történet fejleményeire a Vylyan birtokigazgatója. Ezt máris közöljük. A benne található kérést akceptáljuk. Azt azonban nem tudjuk megtenni, hogy kivesszük a rendszerből a borászatot, és minden megy tovább békében, mert szisztémánk nem bírja…..
Búsan-borongósan vagyunk kénytelenek olvasóink tudomására hozni, hogy nemes kezdeményezésünkkel baj van. Az történt, hogy egy bizonyos pincészetre egyetlen nap alatt nagyjából száznyolcvan pontnyi szavazat érkezett – ami önmagában nem lenne orbitális probléma, ha ezeket a…..
Az Alföld megkapta, ami járt neki: Frittmann Jánost választotta az év bortermelőjének a Magyar Bor Akadémia. Az Alkesz úgy tudja, viszonylag szoros volt a verseny, pontos számokat azonban nem árult el informátorunk. A győztesnek szívből gratulálunk, méltattuk már a munkásságát…..
Ha villányi termelőket kérdezünk az évjáratokról, általában arra a következtetésre jutunk, hogy az anyatermészet Villányt csupa "kiváló", "igen kiváló" és "egészen csodálatos" évvel örvendeztette meg. Na már most, ha ez igaz – és miért ne…..
A Művelt Alkoholista Kontextus 2007.11.24 08:46:00
Vannak esték, amikor semmi sem jön össze. Rosszabbnál rosszabb borokból piszkálja ki a dugót a szomjas, aztán vagy abbahagyja az egészet, vagy rájön, hogy örülni a kicsinek is szabad. Egy-két hete hasonlóképpen jártam, de mégis jóval jobban, mint most.Történt, hogy könnyed…..
Fekete Leányka 2007.11.26 21:10:38
Kiváló kollégánk, Műtannin mintegy az általunk fölhalmozott közszolgálati adósságért vezekelve alászállt a siralomvölgybe és hiperes oportót kóstolt. Áldozatának őszinteségét nem vitatva jelzem, hogy egyrészt a Gere ko-válogatás hiperben fehér holló, másrészt nem…..
Kreinbacher és St. Andrea, a magyar borászat kései gyermekei, akik az elődök vállán óriásnak tűntek, ám ideje volna bevizsgálni, vajon saját jogon is ülve nyalják-e a Holdat.  A nagykorúságot mindenesetre szépen bizonyítaná, ha elengednék végre barrikanyu kezét. Dr. Spock…..
Fekete Leányka 2007.11.03 18:58:22
Ultimusz!

Ha elfogadjuk azt, hogy a bor csak közvetít a terroár és a kóstoló között, akkor talán érthető az a szándék, ahol az egyes dűlők ízeit külön szeretné megmutatni a borász. A St.Andrea annyi bort készít egy-egy dűlőből amennyi ott tisztességes gazdálkodással megterem, nem pedig annyit, mint amennyit el lehet adni. Ezt szerintem értékelni kell.

Egy kis kitérő:
Ma az országba kb.700.000 Hl bor kerül be Olaszországból. Nagy része folyó tételben 1 Euro alatt. Az áruházakban mondjuk elfogy a negyede. A háromnegyede azoknál a borászoknál köt ki, akik mindig annyi bort csinálnak (nem készítenek), amennyit el lehet adni.

A cimkékről leírom én is a véleményemet, hátha árnyalja azokét akik eddig határozott nemtetszéssel éltek.
Lehet olyan cimkéket készíteni, amelyről messziről felismerhető az adott borász. Ezt nevezzük a márkaépítés időszakának. Kiemelten negybetűvel a borász, vagy a borászat neve/logója. Ilyenek voltak a St.Andrea cimkék is az első két évben. Sokan leragadnak ennél a fázisnál, nem tunak, vagy csak nem akarnak ennél többet mondani. Fegyelmezett világban élnek, állandó arculattal. Én sokkal inkább egy olyan világba vágyom, ahol ezen túl is szeretnének üzenni valamit és tele van a világuk szárnyas csacsikkal, lángoló kalapokkal, idézetekkel a bibliából, szakrális utalásokkal, vagy csak egy neves festőművésszel készíttetnek egy-egy grafikát a különböző dűlőkből származó chardonnay-ra. Nekik már nincs szükségük az arculatépítésre, mondani szeretnének valamit, belehelyezni magukat egy olyan világba, ahol önmaguk is jól érzik magukat. Akik szeretnének velük tartanak.
Azt esetleg lehet mondani, hogy ez a világ nem tetszik, de azt hogy
"nyálas, gagyi, ömlengő bornevek egyszerűen borzalmasak. Giccses, ócska, sajnálnivaló"
talán nem illene.
Egyébként a vélemény szabad.
A tokajiak nemcsak tüntetnek és az Indexnek nyilatkoznak mostanában, mármint a szerencsi erőmű-beruházás miatt, hanem levelet is írtak. Magának a miniszterelnöknek. A levél nyílt, úgyhogy ezt mi most teljes terjedelmében közöljük. Olvassák el mindannyian.Nyílt levél Gyurcsány…..
A Loliense Balatonlelle válasza a Kopárra, és Albert gazda kedvenc óriásölője. Mellé tenni a garast igazi civil kurázsira vall, hiszen ha van reflektorfényben lévő magyar pince, amelyet a borpuritánok az újvilág szálláscsinálójának, a kaliforniai mákony forrásának tartanak,…..
A Művelt Alkoholista Isten szeme 2007.10.13 08:14:00
Az amerikai–román tulajdonú DaVino Románia legperspektivikusabb pincészeteinek egyike, ami nemcsak termékeinek minőségében, hanem azok árazásában is tükröződik. Kirándulásunk utolsó állomásán megfigyelhettük, milyen, amikor egy kelet-európai sauvignon blanc…..
Balla Géza és a Ménesi borvidék legendáját korábban ismertem meg, mint magukat a borokat. Alighanem Tiffán Ede mesélt először arról, még a 90-es évek végén, hogy mi készül Arad-Hegyalján, ám az első kadarka csak 2006 tavaszán került a poharamba. Tetszett, ahogy a többi…..
A csődgondnokhoz vezető út kadarkával van kikövezve. Papíron legalábbis biztos receptnek tűnik egy középborászat ronggyá égetéséhez: rothadásra hajlamos, egyenetlenül érő fajta, gyanúsan halvány, savas, karcsú borral. A mai fősodorba kb. annyira illik, mint Laci bá’…..
Az úgy volt, hogy a szervezők meghívtak engem bírálni a Pannon Bormustrára. Ennek örülök, mert sok finom bort megkóstolhattam és mindenféle tapasztalatokat szerezhettem. Alább egyrészt beszámoló következik azokról a dolgokról, amelyek tetszettek nekem, másrészt közreadom a…..
Beépített kémeink jóvoltából sikerült megtudnunk a 2007-es Decanter World Wine Awards magyar vonatkozású eredményeit (hivatalosan csak szeptemberben hozzák nyilvánosságra). A tavalyi eredmények: 6 édes aranyérmes, 4 fehér ezüstérmes, 1 vörös aranyérmes (egyúttal regionális…..
A Művelt Alkoholista Slágergyanú 2007.06.04 05:24:00
Volt egy röpke, ám lázas periódusom, amikor bántam, hogy merlot-nak kereszteltem magam, és nem syrah-nak. Azóta már örülök, hogy elmaradt a névváltoztatás. A syrah-láz azonban nem csak engem kapott el, hanem a magyar borászokat is. A dolog természetéből fakadóan sokkal súlyosabb…..
Meglepetten tapasztaltam vasárnap délután, hogy nem hemzsegnek a borisszák széles tömegei a Millenáris Parkban. Elég gyéren voltunk, amit én nem bántam egyáltalán, mert kényelmesebb kóstolni-borozni, ha nem kell tülekedni, a kiállítók viszont aligha dörzsölgethették…..