Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Traubisoda

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy meglepetésre végül a Felcsútiak értek a dobogó harmadik fokára, ami által jogot szereztek az Európa Liga előválogatójára. A Puskás meccsein két vizsgának is szurkolhatunk. Egyrészt a csapatnak, ami játéktudásban bizonyíthat, a focit figyelő közösségek (és a sportág meggyőződéses ellendrukkerei)…..
Traubisoda 2020.07.04 18:46:57
Érdekes felvetés a cikk, ugyanakkor rossz oldalról közelíti meg a kérdéskört. Sportszerűséget, sportszeretet vár el az író egy olyan csapattal szemben, amelynek a jelen formában való létezése nem más mint éppen a sportszerűség, a magyar foci tradiciói, és a normálisan gondolkodó emberek arconköpése. Hogy mi a probléma a Puskás Akadémiával? Rengeteg.

1. Kezdjük a nevével. Nem vagyok Kispest drukker, de teljességgel megértem az ellenérzéseiket, hogy egy mesterségesen felfújt falusi kiscsapat bitorolhatja a legnagyobb volt játékosuk, Puskás Öcsi nevét, csak azért mert az aktuális megalomán politikai vezető települése.

2. Egy a nevében is dekralált (elvileg) utánpótlásképző műhelytől, akadémiától az lenne a minimum elvárható, hogy a sajátnevelésű játékosokat szerepeltessen lézrejöttének eredeti céljai alapján. Ehelyett a mindenféle külföldiekkel és innen-onnan összeszedett légióscsapatot csinálnak belőle, mert ugye a díszpáholyban ülők magasról tesznek a hangzatos akadémiáskodásra, utánpótlásnevelésre, ők a sikerben akarnak lubickolni.

3. Még az amúgy is eltorzult hazai fociéletben, ahol aktuálpolitikai szereplők házi játszadozásává silányodott a magyar klubfoci is kilóg negatív értelemben egy politikai vezető szülőfalujának az olyan szintű mesterséges felpumpálása, amelynek eredményeként az első osztály meghatározó csapatává teszik azt. Miközben olyan nagy tömegbázisú és történelmű csapatokat hagynak alsóbb osztályokban sinylődni mint a Győr, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Békéscsaba, stb. közben egy pár ezres falu csapatába öntik a (közvetve) közpénzt csak azért mert az a "nagy ember" szülőfaluja. Minden jóérzésű ember gyomra felfordul ettől és egy bizonyos másik vezető és a romániai FC Olt emléke ugrik be róla (akinek nincs meg a sztori keressen rá a neten).

Sorolhatnám még, de azt hiszem ennyi éppen elég. 30 éve meccsrejáró, a magyar focit szerető és azt féltő szurkolóként csak annyit mondhatok, hogy nem lehet számonkérni sem sportszerűséget, sem sportszeretetet a Felcsút csapata kapcsán (szégyen még Puskás nevét is egy mondatban említeni velük, úgyhogy jobb az eredetit használni), hiszen igazából nem más ez a politika kreálta torzszülemény, mint a legnagyobb szégyene a magyar focinak. Bízom benne hogy a történelem majd igazságot szolgáltat és úgy fog eltűnni a pöcegödörben ez a csapat, mint ahogyan az a bizonyos FC Olt is eltűnt...
Új év, sőt új évtized kezdődik. Ha itt az alkalom arra, hogy elérd azt az alakot, amit szeretnél, akkor van egy jó hírem. Sikerülni fog! Felejtsd el a korábbi kudarcaid és mindent, amit korábban a fogyásról gondoltál és kezdj abszolút tiszta lapot. Válaszd magad, azt ami az életedhez közeli, a…..
Traubisoda 2020.01.03 19:41:47
@dr. Farkas Kitti:

Kedves Farkas Kitti! Látom új cikket is rakott ki, ide is válaszolt másoknak, ellenben sajnos a korábbi bejegyzésénél tett hozzászólásomat bizonyára nem olvasta, mert nem reagált rá. Bemásolom ide, hátha itt látja és tud rá válaszolni. Előre is köszönöm!

***

Az "Inzulinrezisztencia esetén se egyél ötször egy nap" cikke kapcsán találtam az oldalára, amivel egyetértek. Azzal már kevésbé, hogy a napi háromszori étkezéshez ragaszkodnunk kéne. A témában igencsak sokat olvasva (és gyakorlatot is szerezve) én ennél is továbbléptem és időszakos böjtöt (intermitten fasting) használva értem el igen jó egészségi és alakformálási eredményeket 16/8 illetve 20/4 böjt/étkezési ablak módszereket alkalmazva. Éppen ezért is érdekelne nagyon a véleménye az időszakos böjt (intermitten fasting) használatáról. A fent említett 2018 októberi cikkénél még 2019 áprilisában egy az időszakos böjtöt felvető hozzászólónak ezt válaszolta:

"Éppen most készülök írni egy cikket a témában, hamarosan kiteszem itt a blogon. Addig pici türelmet szeretnék kérni még."

Ez több mint fél éve volt, de nem találok erről szóló cikket az oldalán. Pedig továbbra is érdekelne a véleménye.

Ugyebár Önnek a napi háromszori étkezés propagálásához üzlethez is kapcsolódik, hiszen a "Alakorvoslási program"-ja keretében ehhez kapcsolódóan értékesít táplálékkiegészítőket. Ettől függetlenül bízom benne, hogy orvosként elfogulatlan véleményt tud megfogalmazni az Önével nem egyező módszerekről is. Várom a régen megígért pártatlan szakmai cikkét az időszakos böjtről. Köszönöm!
Traubisoda 2020.02.11 21:50:20
@dr. Farkas Kitti:

Érdekes, hogy nem reagál az itteni, fenti kérdésemre, és valahogy ez a tavaly, lassan egy éve megígért cikk sem akar megszületni az időszakos böjtről (intermitten fasting)...

Ilyenkor erősödik a gyanú az emberben, hogy ez a hallgatás tudatos az Ön részéről, lévén (ahogyan azt fentebb is írtam) Önnek a napi háromszori étkezés propagálásához üzleti érdeke is fűződik, hiszen a "Alakorvoslási program"-ja keretében ehhez kapcsolódóan értékesít táplálékkiegészítőket, miközben az amúgy egyre több embernél sikeres és jól működő időszakos böjtölés (intermitten fasting) éppen a kevesebb étkezésről is szól, ami ugyebár az Ön üzletével szembemegy.

Azért továbbra is kíváncsi vagyok, hogy betartja-e az ígéretét és megszületik-e a cikk az intermitten fasting-ről és persze arra is kíváncsi vagyok, hogy mit fog írni. Mondjuk a fentiek tükrében vannak tippjeim...
Körülbelül egy éve meglepő jelenségnek lehettek tanúi a gyógyszertárban vásárlók: egyesek kilószámra vásárolták a konyhasót (nátrium-klorid) a patikában - az élelmiszerbolti árnál jóval drágábban. Bár ez ma már nem jellemző, a patikai só iránti érdeklődést felfokozó tanok ma is terjednek: a…..
Traubisoda 2019.12.27 23:20:23
@Epikus SZTK:

Nem akarom megzavarni a fennkölt vitádat KIRU55-el, de nem lehet hogy egy kicsit máshonnan lenne érdemes megközelítened ezt a kérdést neked is?
Azt írod (körülbelül kétszázhuszonkétszer) fentebb, hogy:

"...átlagos táplálkozás mellett az átlagember beviszi azt a szükséges 2-5 g/nap kálium mennyiséget. "

Miközben elméletben igaz lehetne ez a kijelentésed, nem veszed vele figyelembe az úgynevezett "nátrium-kálium pumpa" működését. Itt egy leírás róla, ami kicsit pongyola megfogalmazású, de cserében közérthetőbb:

kalium.vitaminvaros.hu/natrium-kalium-pumpa/

Ahhoz hogy ez a folyamat minél jobban menjen a szervezetben fontos a nátrium és a kálium ideális ARÁNYA a szervezetben. Ergo nem feltétlenül örök érvényű, kőbevésett nap/g értékeket érdemes nézni, hanem sokkal inkább a nátrium/kálium egymáshoz viszonyított arányát a szervezetben.

Ugye arról talán nem lesz vita, hogy a jelenkor embere megnövekedett nátrium fogyasztással találja magát szemben és nem elsősorban az asztali só túlzott használata, hanem sokkal inkább a feldolgozott élelmiszerek igen magas só, nátrium tartalma miatt.
A régi vadászó-gyűjtögető embernél ez még úgy nézett ki a két anyag arányában, hogy: 1 nátrium / 16 kálium.
Ez a mai modern világban így torzult el: 1.36 nátrium / 1 kálium.
Láthatóan erőteljesen eltolódtak az arányok. Erről itt egy Hardvardról kikerült írás:

www.health.harvard.edu/heart-health/sodiumpotassium-ratio-important-for-health

Ez a fenti jelenkori arány konkretizálva azt jelenti a nátrium esetén, hogy bizony
3400 mg-ot küld be az átlag ember (miközben csak 2500 mg káliumot, jó esetben...).

A Harvard cikk is megemlíti, de ebben is mondhatni adott a konszenzus a tudományos világban, hogy éppen a megnövekedett nátriumbevételhez képest kevés a közben csökkent káliumbevétel ami egészségi kockázatokat hoz magával, hiszen ez a felborult arány akadályozza a "nátrium-kálium pumpa" ideális működését és ezáltal rengeteg egészségügyi problémát hozhat magával.

Ergo hiába visz be az átlagember 2,5 grammot káliumból, ha ez arányaiban kevés a megnövekedett nátriumbevétel miatt. Éppen ezért van létjogosultsága a kálium bevitel emelésének vagy pótlásának és egyre több az olyan orvosi vélemény, hogy elsősorban nem is a gramm értékeket érdemes nézni, hanem a bevitt nátrium/kálium arányát. Vannak olyan doktori vélemények amelyek konkrétan 1:4-hez arányú nátrium/kálium bevitelt javasolnak:

www.youtube.com/watch?v=kS42ykUl5-E

Mivel éppen a sok só fogyasztásunk miatt mondhatni a nátrium bevitelünk bőven adott, így miközben azt érdemes visszafogni, érdemes ehhez felzárkóztatni a káliumbevitelt. Ez pedig, akárhogyan is nézzük, az átlag ember esetén megnövelt káliumbevitelt kell jelentenie.

Optimális esetben persze a káliumban gazdag élelmiszerek fogyasztásának JELENTŐS megemelésével érdemes ezt elérni, de mivel ezt nehéz megvalósítani és főleg napi szinten tartani, akár kálium alapú táplálékkiegészítőkkel is érdemes megtámogatni a folyamatot.
Traubisoda 2019.12.29 19:46:14
@Epikus SZTK:

Köszi a linket, de nem értettem félre semmit.

Viszont csak hogy tiszta legyen akkor most te ezzel a "többet tudok, mint gondolnád" tudással ellentmondasz például Dr. Szendi Gábornak is?

Hiszen te ezt mondod:

"...átlagos táplálkozás mellett az átlagember beviszi azt a szükséges 2-5 g/nap kálium mennyiséget. "

Dr. Szendi pedig ezt:

" A kálium észrevétlenül lecsökkent táplálékunkban, s a rossz irányba eltolódott kálium-nátrium arány jelentősen hozzájárult a szív- és érrendszeri betegségek elterjedéséhez, s a káliumhiány egyéb következményei rontják a cukoranyagcserét, károsítják a vesét, fokozzák a vesekőkockázatot és a veseciszták kialakulását. A kálium fontos szerepet játszik a szívizom, a vázizomzat, és az erek izomzatának normál működésében. Fontos mindenkinek mesterségesen pótolni a káliumot"

www.tenyek-tevhitek.hu/az_eletmento_kalium.htm

Érdeklődve várom a válaszod.
Traubisoda 2020.01.03 19:35:39
@Epikus SZTK:

Köszi a választ.

Oké, Szendi számodra hiteltelen. Ellenben nem csak ő mondja azt, hogy a megváltozott táplálékok, sok feldolgozott élelmiszer, étkezési szokások, stb. hatására aránytalanul kevés az ilyen módon bevitt Kálium értéke a Nátriumhoz képest, hanem sok más kutató, orvos is. Hogy csak egy konkrét példát hozzak itt van a már fentebb hivatkozott Harvardról kikerült írás is amiben ugye azt taglaljak, hogy a régi vadászó-gyűjtögető embernél ez még úgy nézett ki a két anyag arányában, hogy: 1 nátrium / 16 kálium. Ez a mai modern világban így torzult el: 1.36 nátrium / 1 kálium.

www.health.harvard.edu/heart-health/sodiumpotassium-ratio-important-for-health

Akkor te ezzel sem értesz egyet? Hülye Szendi, hülye Harvard?! :)

A kálium bevitel túl alacsony szintjének pedig (annak mértékétől függően csakugyan vannak tünetei) magas vérnyomás, fáradékonyság, izomgörcsök, izom fájdalmak fellépése, rosszabb alvásminőség, súlyosabb esetben szív problémák, stb. És ezek a tünetek nem éppen ismeretlenek manapság. A nyugati társadalmakban például jellemzően túl alacsony a kálium bevitel (lásd alábbi amerikai cikk is).

www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/a_kaliumhiany_jelei/20161123114341?gclid=CjwKCAiA6bvwBRBbEiwAUER6JUJCtswr4PPJUZvou3o961kmmjF9FaqP0NAHbhQhCRUSbLLFe0efMRoCHeAQAvD_BwE

nutritionfacts.org/2013/05/23/98-of-american-diets-potassium-deficient/

Mindezek pont nem azt mutatják amit te írsz, azaz hogy az átlag ember elég káliumot fogyaszt, hanem éppen azt hogy kevesebbet annál.

Amúgy nincs kedvem belemenni egy végtelen vitatkozásba. Erre vannak itt mások. :) Én sem gondolom hogy a kálium csodaszer, ELLENBEN azt igenis hogy a jelenkor körülményei között (amúgy a másik, jellemzően túl keveset fogyasztott magnézium mellett) bizony a káliumból túl keveset viszünk be a szervezetbe, ami alattomosan egy csomó egészségügyi problémát hoz, hozhat magával. Ilyenformán (ki hogyan tudja: táplálékkal, táplálék kiegészítővel) érdemes odafigyelni hogy több káliumot (és magnéziumot) vigyünk be a szervezetünkbe támogatva az egészségünket.
A ketogén diéta folyik most a csapból is, itt is van az új csodamódszer?! Az új Atkins, az új Paleo, az új egyél ötször, az új egyél bármikor, bármennyit. Megtalálta az emberiség a nagy titkot, a világméretű elhízás ellenszerét? Attól tartok, nem. Mert ez az „újhullám” nem a természetes útra tereli…..
Traubisoda 2019.12.28 20:19:07
@dr. Farkas Kitti:

Az "Inzulinrezisztencia esetén se egyél ötször egy nap" cikke kapcsán találtam az oldalára, amivel egyetértek. Azzal már kevésbé, hogy a napi háromszori étkezéshez ragaszkodnunk kéne. A témában igencsak sokat olvasva (és gyakorlatot is szerezve) én ennél is továbbléptem és időszakos böjtöt (intermitten fasting) használva értem el igen jó egészségi és alakformálási eredményeket 16/8 illetve 20/4 böjt/étkezési ablak módszereket alkalmazva. Éppen ezért is érdekelne nagyon a véleménye az időszakos böjt (intermitten fasting) használatáról. A fent említett 2018 októberi cikkénél még 2019 áprilisában egy az időszakos böjtöt felvető hozzászólónak ezt válaszolta:

"Éppen most készülök írni egy cikket a témában, hamarosan kiteszem itt a blogon. Addig pici türelmet szeretnék kérni még."

Ez több mint fél éve volt, de nem találok erről szóló cikket az oldalán. Pedig továbbra is érdekelne a véleménye.

Ugyebár Önnek a napi háromszori étkezés propagálásához üzlethez is kapcsolódik, hiszen a "Alakorvoslási program"-ja keretében ehhez kapcsolódóan értékesít táplálékkiegészítőket. Ettől függetlenül bízom benne, hogy orvosként elfogulatlan véleményt tud megfogalmazni az Önével nem egyező módszerekről is. Várom a régen megígért pártatlan szakmai cikkét az időszakos böjtről. Köszönöm!
A KARD A játék az nem játék 2012.10.08 16:37:34
Újabb termék- és szolgáltatáscsoportot tett feketelistára a Kormány. A nyerőgépek azonnali kilövésére kapott parancsot Navracsics Tibor és - valljuk be - ezúttal is furcsa körülmények között született halálos ítélet. A fejleményre viszont a dühödt…..
Traubisoda 2012.10.08 22:22:58
Nevetőharmadik fogalmazta meg jól. Maga a cikk egy demagóg, buta baromság.
Látni kéne ebben a történetben a egy-két lényegi elemet, problémát:
1. Totális és teljes bizonytalanság és kiszámíthatatlanság a gazdasági szabályzásban a kormány részéről,ami rettentően kártékony. Ma beruházol az adott törvényekhez igazodva, holnap ballábbal ébred a politikus, te meg a hajadra kenheted az invesztációd és még a pofádba is röhögnek az illetékesek.
2. Pofátlan demagógia amivel az politikus urak már már a szocializmust idéző jelleggel akarják korlátozni az egyént. A társadalomra veszélyeket is tartalmazó dolgokat ésszel szabályozni kell és nem totálisan tiltani,mert az nem túl eredményes (lásd a múltban az amerikai alkoholtilalmat). Mi lesz amit holnap betilt a kormányunk? Jön a teljes alkoholtilalom vagy netán birság a csúnya beszéd miatt? Éppen s sokat szídott szocializmusra volt jellemző, hogy gyerekként kezelte az állampolgárokat,akiket mindenben irányítani és szabályozni kell. De könyörgöm, most elvileg demokrácia van, ugye?!
3. Akárhogyan is próbálja bagatelizálni a politika,de ezzel a pár nap alatt keresztülzavart döntéssel villámgyorsan emberek ezreinek a munkáját veszik el. Ne csak a cég tulajdonosokat lássázok ebben a történetben, hanem a sok alkalmazottat akik egyik napról a másikra az utcán találják magukat, az amúgy is rossz gazdasági helyzetben. Technikusok, elektroműszerészek, karbantartók, pultusok, hostesek, biztonsági őrök, beszállítók, stb. stb. Megannyi bérből és fizetésből élő ember akiknek most elveszik a munkáját...
Borzasztó felelőtlen, elkapkodott, káros intézkedés mindez újfent sajnos.
Az előző posztot azzal egészíteném ki, hogy a szalafiták korántsem egységesek Tunéziában (sem). Három irányzat, csoportosulás látszik kirajzolódni az utóbbi hónapokban. Ezek – bár alapvető céljai azonosak a saríán alapuló tisztán iszlám állam megteremtése Tunézáiban…..
Traubisoda 2012.09.01 02:16:38
Nagyon érdekesek voltak ezek az új bejegyzéseid Tunéziáról. Meglátásom szerint általános arab probléma, hogy az iszlám hitgyakorlásban a belső, vallási, egyéni lelki folyamatok helyett visszatérően egy átfogó, a társadalom minden tagjára vonatkozó, kötelező iszlámértékrendet akarnak akár erőszakkal is kiterjeszteni. Lehet furcsa lesz amit mondok, de néha kicsit olyan érzésem van,mintha az iszlám vallásgyakorlás még mindig érettlen korszakában lenne. Ha belegondolunk a kereszténység is végigment anno hasonló korszakokon, amikor eretnekséggel vádolva gyilkoltak embereket adott társadalmak és önnön kereszténységüket akarták akár erőszakkal is terjeszteni,de míg a kereszténység tovább tudott haladni, fejlődni,addig az iszlám még mindig itt tart. Hogy tovább vigyem a párhuzamot, úgy érzem csak akkor lehet majd békesség az arab világban, ha ráébrednek arra,hogy külön kell választania politikai és a vallási hatalmakat. Örök igazság,hogy a vallásosság egy éltető erő tud lenni mely lelki megnyugvást, boldogságot tud adni a hívőknek, de ugyanakkor a vallási vezetők, egyházak politikai hatalommal feljogosítva a legnagyobb zsarnokok tudnak lenni. Hagyni kell a szabad vallásgyakorlást a társadalom minden tagjának, de sosem szabad mindenkire ráerőszakolni vallási értékrendünket. Ez a fajta kettéválás (politikai és egyházi hatalom) a jellemzően keresztény gyökerű országokban már végbement a múltban, az iszlám világban (leszámítva talán Törökországot) ez még nem természetes állapot. Márpedig addig nem lesz nyugalom ezekben az országokban ameddig vallási alapon akarják irányítani a társadalom egészét.
iszlám és politika Tunezia 2012.08.07 22:36:30
A blog nem allt le, zart be vagy ilyesmi; lassan ket hete Tuneziaban nezek szejjel - nem a turistajarta helyeken. Nepszerusitem a kerekparozast otven fokban :-) Kozben tapasztalok egy s mast; Ugy terveztem; hogy majd kozben is blogolok, de nem megy egyszerre a tobb szaz kilomteres tekeres, a…..
Android A galaxis legjobb telefonja 2012.06.20 07:33:00
Ránézve a nyers adatokra, elég világosan látszik, hogy az Android-forradalom akkor váltott élesbe, amikor két éve (úristen: MÁR két éve) kijött a Samsung az első Galaxy S készülékkel. A jó előre közzétett specifikáció alaposan felborzolta a várakozásokat, a megjelent…..
Legalábbis így hirdeti magát a The Worlds Hardest Game című ügyességi cucc. Ehhez képest elég simán eljutottam a hatodik pályáig (a harmincból), ahol a program már tényleg átment szemétparaszt üzemmódba. Egy próbát azért megér, de persze nem ezzel tudtam le a mai postot...
Traubisoda 2008.09.24 21:39:25
Na, én most találtam rá erre a cuccra, és azt kell mondjam kib@szott nehéz és idegesítő. Mondjuk én billentyűzettel nyomtam és úgy éreztemm, hogy ez sokszor volt hátrány. Mivel makacs ember vagyok, így csak végignyomtam a 30 pályából 22-öt, de a 23. pálya az egyszerűen lehetetlen feladat nekem. Egyszerűen túl gyorsan forog ez a "szélkerék" szerűség, és az irányítandó piros négyzetem pedig túl lassú hozzá... Próbálkoztam, de az a helyzet, hogy még elméletben sem tudtam összerakni a megoldást, maximálisan esélytelen volt ez a 23-as pálya.

És itt jön a játék még egy kedves tulajdonsága. Nincs mentés... Ha lett volna mentés, akkor küzdöttem volna vele még tovább késöbb, de hogy én mégegyszer újra csináljam elötte a 22 pályát... Hát olyan Isten nincs!

Gusztustalan, féreg, gennyes játék. Addig ütném az alkotóit ameddig mozognak... :)