Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rollende Landstrasse

11 bejegyzést írt és 753 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy új korszakot indított el 1957. október 4-én a szovjet Szputnyik 1 műhold. Összegyűjtöttünk róla néhány meglepő tényt. 1957 október 4-én a szovjetek komoly mélyütést vittek be hidegháborús ellenfelüknek, az Egyesült Államoknak. Ekkor bocsátották fel a Szputnyik 1 műholdat, mellyel egyszerre…..
Rollende Landstrasse 2021.10.07 09:06:40
@Kopasz Szuzukis: Volt egy tesztrepülés, melyen 113 (vagy 135? nem emlèkszem pontosan) kilométer magasba jutott a rakéta. Nem volt űrjármű, de nyilvántartjàk, mint első ember alkotta tárgyat a vilàgűrben.
1894. Dina Sanichar - a Dzsungel könyve Mauglijának ihletője -, akire kb. 6 éves korában, 1867-ben vadászok találtak, farkasok között, az indiai Uttar Pradesben..
Rollende Landstrasse 2021.09.27 21:41:11
@nincs1agy: Persze, hogy az indulás előtt készült. Az űrhajósok a felállított rakétába, pontosabban az annak tetejére szerelt űrhajóba szállnak be. A képen látható szerkezet 99,9 százaléka "elfogyott" az indítást követő negyedórában.
1910 körül. Rákhalász gyerekeivel és zsákmányával. Manaia, Waikato, Új-Zéland..
Rollende Landstrasse 2021.09.20 02:28:18
@Awkward Avoidance Viking: Javítsd a javítást is! A második felszállásakor tört össze. :-)
Rollende Landstrasse 2021.09.20 07:26:04
@3uy: Ennek megfelelő volt a hajtása is. Két motor elöl, kettő hátul. A középső szárnyszekciónak nem volt motorja, de tényleg úgy tervezték, mint egy tandemet. A Caproni bebizonyította, hogy a túl hosszú szerkezet zsákutca, ezért a későbbi tervezők ráköttek, hogy a kettőzött repülőgépeket egymás mellé kell építeni.
Rialto   Szégyen ide, szégyen oda, az első idegenvezetős velencei utazásomból mindössze néhány tábla rémlik fel előttem. Mielőtt az idegenvezetőnk magunkra hagyott volna bennünket a több száz éves patinás épületek talapzatát nyaldosó, és a számunkra teljesen egyformának tűnő kanálisok partján,…..
Egy hónap híján két éve láthattátok a 'Színes mindennapok' sorozat utolsó részét. 1972-nél hagytuk abba az MTI Fotóarchívumának színes fotóiból álló válogatást, de örömmel jelentem hogy folytatjuk, hiszen a szocialista Magyarországnak még 17 év adatott a történelem színpadán. Így ma 1973-ból…..
Utazó Tódi Magyarország IV. 2021.09.04 06:00:00
A tavalyi országjárást folytatva idén is több városba látogattunk el. Míg tavaly Budapestet és környékét, Szegedet és Makót, valamint Egert és Szilvásváradot érintettük, most elsőként az ország északkeleti részébe kóstoltunk bele. ..
Rollende Landstrasse 2021.09.07 08:59:36
Szomorú vége lett a Kis pilótának, ami a világ harmadik repülőgépből átalakított cukrászdájaként üzemelt Kőbányán...
Másodközlés: az eredeti poszt 2012.08.15-én jelent meg a hogyvolt.blog.hu-n. Lírai hangulatban nyitunk, ami némileg az egész epizódot és így a posztot is át fogja lengeni, előre szólok. Bütyök és Tutajos ücsörög a ladikban, horgászgatnak, de gondolataik másfelé járnak, egyre többször jut eszükbe az…..
Másodközlés: az eredeti poszt 2012.07.19-én jelent meg a hogyvolt.blog.hu-n. Nagytotállal indítunk, a kamera svenkel körbe a nádon-berken, itt pocséta, ott zsombék, igazi idill, végtelen nyugalom terpeszkedik el a tájon. Fekete István ezt persze sokkal szebben írja le, jobban is jár mindenki, ha…..
Másodközléssel jelentkezem: majdnem pontosan 9 évvel ezelőtt, 2012.06.22-én posztoltam a Tüskevár c. sorozat első részét a hogyvolt.blog.hu-n, amihez akkor sajnos eléggé gyatra minőségű képanyagot sikerült összegereblyéznem. Ez azóta is bánt, de most itt a remek alkalom, hogy eszembe idézve a régi…..
Rollende Landstrasse 2021.07.28 18:52:37
@Gabba: Szívesen. Tudnám még részletezni a pályaszámot, de nem akarom elvinni más irányba a témát. :)
Sziasztok! A mai Érdekesben már nem hívom kedvencnek a kiemelt képet, mert több olvasó nehezményezte hogy nekem hogy lehet kedvencem ez vagy az a szomorú téma. Mivel nincs kedvem a kommentszekcióban mindig elmagyarázni az index címlapról egy-egy alkalommal beszédülő futóbolondoknak, hogy ez egy…..
Rollende Landstrasse 2021.06.27 19:15:44
@Etniez: Velencében a Szent Márk téri galambetetés több évszázados tradíció volt. Néhány éve már annyi galamb volt, hogy betiltották, mert rajöttek, mennyire egészségtelen. Az épületekre meg az emberekre is. Sokszor jártam már Velencében, mar furcsa a tér galambok nélkül.
A náci vezetés az élet minden területét igyekezett leuralni a Harmadik Birodalomban - nem volt kivétel ezalól a szexualitás sem. A népesség drasztikus csökkenése miatt komoly demográfiai problémával nézett szembe az ország. Ahogy sejthetitek, Hitler az árja "fajjal" akarta benépesíteni birodalmát,…..
Napi kedvenc kép: 1910. Német tiszt idomított zebráján ugrat át egy akadályon Német Kelet-Afrikában (jelenleg Tanzánia)..
Rollende Landstrasse 2021.06.13 16:48:24
@fareszjó:
"Lezuhant rakétafokozat a Komi köztársaságban a Pleszecki űrközponttól 500 kilométerre egy erdőben: Egész szépen egyben maradt a cucc."

Indítás után a fokozatok még a légkörben válnak le, még a hőhatárnál jóval kisebb sebességnél. Azt nem tudom megmondani, hogy ez a maradvány milyen rakéta hanyadik fokozata, de mivel ezeket indításnál hatalmas erőhatások érik, eléggé robosztusra tervezik. Azért a becsapódás ezt is megviselte, az alsó két fúvóka teljesen összelapult, pedig azok is kör alakúak voltak.
Már az 1868-ban tartott országgyűlésen döntés született egy központi pályaudvar létesítéséről, amit először a Rákóczi és a Nagykörút találkozásánál képzeltek el. Sok minden közbejött, amire végül 1881-ben elkezdték építeni, és végül 1884-ben csendben, minden felhajtás nélkül egy meleg augusztusi…..
Rollende Landstrasse 2021.06.10 10:52:13
@Örömhernyó: Szerintem orvosi vizsgálatra várnak.
Rollende Landstrasse 2021.06.11 13:31:25
@bioLarzen: Ma jobban kell nyújtözkodni a mozdony mellett. :) A vezetőállások magasabban vannak, a forgalmi személyzet meg ugyanolyan magas, mint régen. :) Egyébként ki is nyithatta volna a mozdonyvezető a feljáróajtót, de akkor nem lett volna ilyen méltóságteljes a kompozízió.
Mostani epizódunkban Észak-Koreába látogatunk el. Kicsit vissza is megyünk az időben, oda, ahol még a jelenlegi diktátor apja, Kim Dzsongil vezette az országot. Egy magas beosztásban lévő ember, akinek többek között az volt a feladata, hogy dél-koreai híreket hamisítson és a rezsimet éltesse, egy…..
Rollende Landstrasse 2021.06.03 23:41:29
@gigabursch: szerintem az aktuálpolitikai trollkodás még ilyen álcázott formában is sérti a blogszabályokat. Legalább mi, törzsvendégek ne essünk ilyen hibába!
1946. május 1. Marx (ma Nyugati) tér. A Magyar Kommunista Párt felvonulása. Eredetileg színesben készült fotó (kicsit digitálisan tovább javítottam a minőségén). Forrás: FORTEPAN..
Remélem nem baj, ha konkrétan nem nevezem meg a helyet és meghagyom kissé titokzatosnak. Illetve az lenne a kérésem, aki tudja, hol is van pontosan, ne írja oda hozzászólásban sem. Bár az lenne a legjobb, ha lehetne kapcsolni a közelében található más helyekhez is, de talán jobb ez így.. Csak ez…..
1847. Fotó a fényképezés hőskorából. Amerikai katonák Saltillóban, a mexikói-amerikai háborúban. Az 1846 és 1848 között tartó konfliktus elsősorban a renegát államnak nyilvánított Texas Mexikóból történő kilépése miatt robbant ki, és Mexikó vereségével ért véget, amiben újabb jelentős területeket…..
Rollende Landstrasse 2021.04.18 22:26:56
@kuszanész: Boszniában nem a hit miatt háborúztak. A vallás csak jól elhatárolhatóan segített megkülönböztetni a népeket. Aki muszlim, az bosnyák. A katolikusok horvátok, az ortodoxok szerbek. Valójában a bosnyákok is szerbek, akik a török uralom alatt áttértek nemcsak a vallásra, hanem a keleti életmódra is. Jártam az elmúlt években többször Bosznia és Hercegovinában. Bőven van ott még feszültség, és egyszerű turistaként is teljesen váratlan helyzetekben lehet találkozni ezzel.
1881. Hajók a Szuezi-csatornán..
Rollende Landstrasse 2021.04.04 18:35:38
@fofilozofus: A csehországi csehek egészen biztosan felszabadításként élték meg.
Rollende Landstrasse 2021.04.04 18:38:10
@geegee: Rengeteg egyforma méretű szendvicset lehet készíteni belőle.
Rollende Landstrasse 2021.04.04 18:48:27
@fareszjó: A hajózás átmeneti korszaka volt az 1880-as években. Ezért tűnik modernnek a sok hajó. A nagy vitorlások már acéltesttel készültek, nagyon sok már gőzgéppel épült. Ilyen a képen is látható. A gőzhajó már kiforrott, üzembiztos konstrukció, de még nem győzte le a vitorlásokat. A győzelmükhöz pont a Szuezi-csatorna kellett, mert így már tudtak szállítani Ázsiába. A gőzhajók nem, vagy csak nehezen tudták megkerülni Afrikát, mert az útvonalról hiányoztak a szénfelvevő-helyek.
Az első szárazföldi jármű, mely túllépte az 1000 km/órás sebességet, a Blue Flame nevű rakétameghajtású autó volt, 1970. október 23-án. A Reaction Dynamics által tervezett Blue Flame-et a horvát származású amerikai autóversenyző, Gary Gabelich (1940-1984) vezette. A helyszín az USA Utah államában…..
1930. október. Salomon Andrée svéd mérnök és társainak temetése haláluk után több mint harminc évvel. Kísérlete, hogy légballonnal érje el az Északi-sarkot, tragédiával végződött. A harmadmagával a sark meghódítására indult felfedező a 83. szélességi fok közelében a jégre ereszkedett léggömbjével,…..
Rollende Landstrasse 2021.03.14 17:17:38
@Fotósképző: Eleg sűrűn kattogtak a fénykepezőgépek az elfogott vietkongok körül, én elhiszem, hogy szerencsés volt a fotós. Biztosan ismered a híres kepet az utcán éppen kivégzett vietkongról. Az hitelesen dokumentált esemény, és teljesen váratlan volt, a fotós a maga szempontjábol nézve nagyon szerencsés pillanatban exponált. (A képhez az is hozzátartozik, hogy a fejbelőtt vietkong nagyon megérdemelte a halált, mert korábban megölte egy katona teljes családját.)