Regisztráció Blogot indítok
Adatok
EsGyé

0 bejegyzést írt és 108 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eddig azt hittem, a gyerekek örülnek, hogy megyünk. Olyan lelkesek voltak. Ma este viszont sírtak. Megértem. A kicsi hatéves, élete felét itt töltötte. A nagy is az egyharmadát (nagyjából). Nekünk, felnőtteknek sem egyszerű a helyzet. Íme egy gyors lista arról, ami biztos, hogy nagyon fog…..
EsGyé 2018.04.16 13:31:42
@odamondó: annak legyszi nezz utana, hogy otthon mennyit keres egy traktoros mondjuk Fejer megyeben. Mennel te is Jozsinak a sok Bela koze!
Es azzal mi a baj, hogy gyerekek szakkepesitest kapnak? Szerintem semmi. Legkozelebb fogadj fel egy ugyvedet, hogy ujitsa fel a futesrendszered, egy bolcseszt hogy ujrahuzza a kabeleket a lakasban meg egy orvost hogy javitsa ki a tetot meg asson egy arkot a kerti csapnak. Jo, mondjuk az utobbi lehet osszejon, szerencsetlenek tenyleg nagyon szarul allnak.
Egy normalis tarsadalomban a tulajdonkeppeni munkas osztaly viszi a vallan az egesz cirkuszt. Ezert lesz akkora szivas otthon nemsokara, mert minden kolkot egyetemre kell kuldeni. Kell a francot. Egy 9.8 millios orszagban NINCS SZUKSEG ennyi diplomasra! Itt angliaban sincs, de erre majd itt is rajonnek egy par ev mulva...
EsGyé 2018.04.16 14:35:08
@Könnyen elkaptuk, uram!: nagyon sok diplomas van, de azoknak tul kicsi hanyada olyan vegzettsegu ami er is valamit. Tul nagy resze art student, meg bolcsesz meg valami alibi amibol az egyetemek tok jol profitalnak, de tulajdonkeppen haszontalan. Az engineering szakok nagyresze total csucson jar, csak eppen kulfoldi diakokkal, akik szep nagy ivben fognak innen elhuzni haza. Igaz ok fizetnek is (Marmint az osztondijuk fizetve van) mint a katonatiszt. A ket orszag nem osszemerheto ilyen teren, de a lenyegben szerintem egyet ertunk talan.
Blogkocsma Adas polow 2018.03.28 07:00:00
Megint az étlapkalauzt bújtam a klotyón. Az arabus fogások voltak éppen soron. Ez a perzsa étel egyből megtetszett. Túl sok hozzávaló nem kell bele, főleg semmi drága vagy szélsőségesen egzotikus, kivéve talán a sáfrányt, de azt akadály is huszárosan vettem. Ez az egyszerűség…..
Blogkocsma Mandulás kenyérpuding 2018.02.20 07:00:00
Először egy angol nyelvű receptbe futottam bele valamelyik főzős csatornán. A Brown Sugar Bread Pudding egészen másképp hangzott, mint a szimpla kenyérpuding, aztán persze rá kellett jönnöm, hogy ez voltaképpen egy máglyarakás, csak kicsit másképpen.A tócsihoz és a fasírthoz…..
Blogkocsma Csili-vilis bab 2017.11.02 07:00:00
Már megint túlfahéjaztad a csilis babot! És a csokoládé is túl sok benne. – mondja a fiam aki legszívesebben a paprikás krumplit is Nutellával enné, most meg túl csokis neki a csilis bab. Mivel él-hal a marhahúsért, a babot viszont semmilyen egyéb formában nem vesz magához,…..
Elfogyott a libazsírom! Ilyen is ritkán történik, így azután érzékenyen érintett. El is szaladtam hájat venni. A választásom a testhájra esett, mert a libatepertőt majd minden alkalommal túlsütöm (magyarul elégetem). Be is pakoltam egy bő kilós adagot, amikor rámmosolygott…..
EsGyé 2017.10.11 12:50:27
@she_wolf: Anglia.
Annyira nem astam bele magam ezekbe a dolgokba, mert nem nagyon erdekel... Viszont van egy hely ahova bedolgozunk es ok a vegetaranizmus, veganizmus es a minden mentesseg angliai origoja. Na, toluk szerintem nem lehet nem normalis korulmenyek kozott termelt cuccot venni.
EsGyé 2017.10.11 13:43:33
@EsGyé: enek oromere nyers tojas ivast rendeztek a radioban, es most mindenki orul, hogy meg a terhes nok is ihatnak nyers tojasokat. Bakter mindez a BBC Radio2-n eloben. Tenyleg durvan kihalofelben vagyunk!
Blogkocsma Franciasaláta házilag 2017.10.06 07:00:00
Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a franciasaláta nem francia. Ő az orosz hússaláta húsnélküli változata. A franciák nem ismerik, az olaszok imádják, ezért ők genovai salátának nevezik, és Kréta szigetén Budapest saláta néven kapható. A Jégbüfé pedig bezárt, ahonnan régen…..
EsGyé 2017.10.08 17:53:49
@A fickó: minden szakacs, aki vegzett elelmiszer biztonsagi tanfolyamot vagy barmilyen fozoiskolat vagy legalabb egy b kategorias gasztro szeanszon jelen volt tisztaban van ezzel a kerdeskorrel. Aztan rajon, hogy szereti a nyers csirket vagy disznot mert az meno/hazafias/cool/stb, es a szalmonella es egyeb ilyen dolgokat szepen hatrateszi a fule moge a kispolcra.
Tudja mindegyik, nem kell nekik bemutatni, de adott tradicionalis fogasokkal kapcsolatban letojjak. Csak ezt nem irja le neked senki, mert azzal meg tudnak utni a bokajukat. Szerintem. De, meggyozheto vagyok!
EsGyé 2017.10.08 18:13:56
@she_wolf: 2 tipp: hal liszt, fertotlenito szer.
Nalunk a csaladban pl nem is nagyon ettunk (en is tovabbviszem a szokast) feldolgozott baromfit. Baromfi virsil, felvagott, akarmi. Szoval a Baromfi feldolgozasban elengedhetetlen fertotlenito szerek esetleges elfogyasztasa, vagy esetleges fertozes (fu, asszem most regeneralom az egesz baromsagot) nem ernek annyit mint egy olcso baromfi virsli.
EsGyé 2017.10.08 18:50:11
@she_wolf: csak pontositas keppen, nem a csirket fertotlenitozik, hanem a gepeszetet amivel a nyers hus erintkezik. Csak mert ezzel kapcsolatban mar volt mar par kor a kommentekben ennel a posztnal.
A birka sajnos eléggé ismeretlen kezd lenni itthon (nem mintha eddig túlzottan ismert lett volna az utóbbi pár évtizedben), egyre kevesebben készítik, pedig zamatos, aromás húsa igazi ínyencfalat, ha jól van előkészítve. Az igazi az, ha bográcsban, finoman illatozó fatűz fölött készül, nekem sajnos…..
Tudjátok-e, hol van Diós-Győr?Láttátok a regényes tájt:A bércet és barlangot, melyetAz őserő építe, vájt? Az óriási hegymedencét,Vizének zöld mélységivel,Melyen egy-egy benyúlt merész ágRezgő képét teríti el. Hol a mély titku rengetegben,A vadkomló s az iszalagHűvös szagos bolttá foly össze,Melyen…..
EsGyé 2017.09.25 16:15:48
@Puckman Éliás: a ket alak is azt keresi a kepen...
Blogkocsma Nyáresti nyamnyam 2017.07.29 07:00:00
Estére áthívták őket a Péterék, gondolta busongani. Péteréknek hamarosan férjhez megy a lányuk a sarkkörön túlra (az északi, nem a déli, de akkor is…) és gondolta jólesik egy kicsit busongani ma este. A 35 fokban süssön az, akinek Imre az anyja, de mégsem állíthat be egy…..
EsGyé 2017.07.29 09:23:23
@Dikusz: konnyu kez, es jo aranyerzek.
EsGyé 2017.07.29 10:45:38
Nos, ezt a kérdést végül nem sikerült eldönteni. Az úgy kezdődött, hogy a feleségem beállított egy bő kilónyi sertés fehércsonttal a kutyának, mert az szép húsos volt, arra meg nem emlékezett, hogy két kiló marhacsont les a mélyhűtőben ... Ahogy ez nálunk lenni szokott, menet közben jött az…..
EsGyé 2017.07.20 22:47:03
@Topy: A felesegem egyszer evett, azota ezzel ragja a fulem. Neki nagyon bejott.
Blogkocsma Sonkás kocka 2017.07.17 07:00:00
Hajdan a Magyar Néphadsereg egyik legkedveltebb fogása volt a - főképpen vacsorára főzött - sonkás kocka. No nem azok kedvence volt, akik ették, hanem azoké, akik főzték.Elkészítése alig igényelt nagykonyhai tapasztalatot. A szakács megnézte az aznapi vacsoralétszámot és…..
EsGyé 2017.07.17 13:45:50
@látjátok feleim szümtükkel: persze hogy lehet, miert ne lehetne?
Korbejarom meg ezt a sutes dolgot, de nekem csak plusz energia meg extra mosogatas. Lehet ahogy oregszem ez is valtozni fog. :)
@Dikusz: Na, a piritott tesztas turos az jo lehet. Azt, ha eszembe jut kiprobalom.
En makos tesztat szoktam lepiritani serpenyoben. Nekem (talan) az az egy ilyen amit szoktam csinalni.
EsGyé 2017.07.17 14:22:28
@pizzaszeletvágó: elkeszitem a szoszt, kifo a teszta, amiket osszekever, belesimitja egy jenai edenybe, hogy olyan 2.5-3cm magas legyen a mischung. Osszesajtozza a tetejet es bekuldi a sutobe aranybarnulasig. Ezt barmilyen tesztaval, de leginkabb spagettivel.
Igy kapunk egy izeben finom kajat, de nekem hianyzik a szaftja, amit igy pont kiszarit belole. Esetenkent a kiallo tesztaszalak megpirulnak (egnek). Az allitolag kulon jo. :) Igaz kedves dragamnak a tuzhely gombjai is ketallasu kapcsolok...
Ettol eltekintve finoman foz, meg nagyon szeretem, nehogy veletlen valaki azt higyje, hogy morogni meg panaszkodni jarok ide! :)
EsGyé 2017.07.18 00:44:55
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jaky Jozsef SZKI B magasepito osztaly 4+1 ev koszonom.
Elotte nemet nemzetisegi altalanos iskola, majd kituno nemet nyelvu erettsegi.
Asszem mara eleg lesz a chadronay. Megiscsak egy kultur intezmenyben vagyunk.
A vasárnap aktív lustálkodással telt, de azért az egyszeri Motoros is szeretett volna valami finomat enni ebédre. Mi sem volt kézenfekvőbb, minthogy valami friss, nyári, gyors, és könnyed ebédet készítsek. Úgy érzem sikerült.Körbenéztem a hűtőben-fagyasztóban-konyhában. Találtam bennük több érett…..
Lassan már egy éve is megvan, hogy utoljára ezt sütöttem. Most viszont elcsábultam a kispiacon a fóti hentes tepertőjére. Persze kis adagot vettem csak, meg eszegettem is belőle, így kishíján elmaradt a pogácsa. Mivel mégis poszt lett belőle, bevallom, hogy a hiányzó…..
EsGyé 2017.07.07 08:36:29
@Kumari aki Nilüfer: turos langos hallottam! A tied milyen? Kisulve nagy negyed (gaz)tepsi meretu, sarkai felhajtva mint egy bolti turos batyunak, kapros turos toltetu "lapos" sutemeny? Ha igen, akkor legyszi oszd meg a receptet! Koszonom!
EsGyé 2017.07.07 09:51:37
@Andrass9: meg az orrodat is tiszticcsa, mi? :D
EsGyé 2017.07.07 09:53:08
@Kumari aki Nilüfer: Akkor mar tudom, hogy Szombatra mi lesz a program. Koszonom!
Azok a kiadós esők, melyeknek - legalább is szerintem - itt kellett volna leesni, kikerülték a várost. Akár délről, akár északnyugatról jött, meglátva a Húszemeletest, éles kanyart vett, és máshol áztatta a földeket. Pápán például négyszer is volt idén kiadós eső.…..
EsGyé 2017.06.27 13:40:35
@Lángharcos: szerintem ott a gomba lemezei hasonlitanak az apro viragu szegfu viraghoz. Nekem legalabbis megvan a hadonlpsag kepileg. De lehet, hogy valami szinesztezias valaki nyomta ezeket a neveket... :D
Blogkocsma Töltött zsemle 2017.06.17 00:00:00
Ha azt mondom, MSE nem rajong a túróval töltött zsemléért, egészen finoman fogalmazok. Katonai pályám egy hosszú korszakában konyhaügyeletes szolgálatot adtam, havonta akár hármat is. Nem rajongtam érte. Veszekedni a hőzöngő sorkatonákkal, a lusta sor-szakácsokkal, folyton…..
Blogkocsma Kaszás pecsenye 2017.06.02 07:00:00
Rendszeresen szerepel ez a fogás nálunk a csumiban, bár másképp készítik, mint az általam fellelt receptek írják. De mit is várjak ott, ahogy fagyasztott zöldborsót és konzerv gombát tesznek egy ételbe, mit aztán brassóiként tálalnak. Tulajdonképpen ez is majdnem olyan, csak egészen más. Szokás…..
EsGyé 2017.06.02 10:07:32
@Andrass9: Meg az olajbogyora is sikerult rabeszelnem! :D De sajnos a normalisabb husu allatokat o sem eszi. Birka, borju, kacsa, liba vagy belsoseg csak akkor van, ha jon valaki aki miatt meg tudom fozni. Ugyhogy idoben meg nem tartok ott mint te, de nagyon jol tudom milyen amikor valamit ennel, de csak magadnak nem fogod megfozni.
Továbbra is dúl a konyhámban a spenót! Most éppen ennyit szedtem le, hogy feldolgozzam és eltegyem valahogy. Mindössze két 2,5 méteres sort vetettem a kertben. Esküszöm!! Valami olyan változatot kerestem, amit még nem főztem, és így akadtam a görögök spenótos rétesére. Ők kaporral is…..
Blogkocsma Spenótpüré ismét 2017.05.25 07:00:00
Minden tavaszon, amikor a kertemet elborítja a spenót, kénytelen vagyok főzni legalább egy "parajpürét" - a klasszikusat, ami be van rántva, sok fokhagymával, feketeborssal és régen zsemlével (amikor még volt zsemle), manapság saját zsemlemorzsával, ami bolti stangliból készül…..
EsGyé 2017.05.25 09:24:48
@Andrass9: ezt jo tudni. Nekem edesanyam ugy tanitotta, hogy mikor fozod meg oke, de melegitve mar kikristalyosodik az oxalsav es akkor lehet belole gaz. Ezert nem tul jo otlet spenotot melegiteni. Es valoban kicsit recsegos masodszorra. De majd most bevetem ezt a modszert.
EsGyé 2017.05.25 12:53:52
@Andrass9: frissen meg nem recsegett, de melegitve mar erezni lehetett a kristalyocskakat.
Amugy nekem meg a prezli is ujdonsag a spenotban. Mar a korabbi posztoknal is erdekes volt, de meg nem probaltam ki igy. Majd most! :)
EsGyé 2017.05.25 13:34:56
@Andrass9: En eddig csak a prezli/zsemle mentes valtozatot ismerem, ettem. Mi tejet nem is nagyon teszunk bele. Tejszint vagy tejfolt. Igy mar annyira nem is hig.
Blogkocsma Lucullus 2017.04.01 07:00:00
Lucius Licinius Lucullus (Róma Kr. e. 109-ben vagy korábban – Kr. e. 59-56 között) a plebejus Licinia gens tagja. Tudjuk a történelemből, hogy Róma nagy hadvezére volt; kétszer is tönkreverte a Köztársaság egyik legveszedelmesebb ellenfelét, a pontusi Mithridatest. Mégsem beszél…..
Blogkocsma Kahdi 2017.03.29 07:00:00
Indiai ételt túrtam böjt alkalmából. Pontosabban egy egész sor ilyet összeszedtem, de pár alapanyaggal meggyűlt a bajom. Volt már pár köröm ez ügyben, de nem sokra jutottam, a helyi választék igen csak behatárolt, a listám egyre hosszabb. Ha végre felszabadulok az Ázsia boltba,…..
Blogkocsma Milánói osso buco 2017.03.18 07:00:00
Régóta ismerem, de máig nem jutottam dűlőre, hogy egy vagy két "C" a bucco :) Mindkét formájával találkoztam olasz recepteknél is. Most legyen inkább egy c. Belefutottam a madarasban ebbe a két nyönyörű példányba, amit nem tudtam otthagyni! Gazdagította a csodahüttő tárházát. Nincs itthon a…..
EsGyé 2017.03.19 22:01:38
@Attilajukkaja: nincs. Ameddig nem piszkalja senki a hus-csont kapcsolatot, es a szakacs is ovatosan banik vele nem fog szetesni.
Lattam par borjut eletemben es egyik sem volt harisnyaban hogy rajtuk maradjon a hus!
Furcsa, de ezt még soha nem készítettem, pedig nagyon szeretem! A csodahüttőben általában van tőkehal, nomeg zöldborsó is. Sokszor ettem már Londonban, és mindig borsópürével adták, így most nekem is azzal kell felszolgálni. Már csak a krumplit kellett felhoznom a pincéből. Ez Vagyok olvasónk…..
Ezzel a recepttel még adós vagyok a novemberi utazásról. Különben is pont esedékes folyománya a Calzone tócsinak! A nagylyány colombiai barátnője kínálta meg egyszer ezzel az étellel, és kis keresés után talált valami receptet is a Pinteresten, hogy azt süssem meg neki. A gondolat jó: csavarjunk…..