Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zöld béka

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Új szerzőt avatunk. A jövőben posztjai Rezeda néven jelennek meg. Bármit mondanánk róla, azonnal fölfednénk kilétét. Rezeda szerint a magyar fehéreket a MA stábja hajlamos alulpontozni, ezért ne lepődjünk meg, hogy mindjárt két kilencpontos száraz fehérrel nyit (és Bussay dr.…..
A múltkori beharangozó heves vitába torkollott, s ez eljutott Isabelle Legeron fülébe is. Nemes Richárdon keresztül üzent hát: beszéljünk a kétségekről, ne bonyolódjunk felesleges találgatásokba. Mivel a programjuk feszített, így egy órám volt, hogy még Pesten leüljek vele,…..
zöld béka 2008.09.23 15:42:35
Nem újkeletű a megközelítés. Kétség kívül van némi alapja annak, hogy vörösborainkat rendre elutasítják, hiszen a világ nagyobbik része könnyedén juthat hozzá minden évben/évjáratban tökéletesen érett alapanyagból készült borokhoz. Nálunk még mindíg túl sok a nyers savú és tanninú, érdes, durva és jellegtelen vörösbor. Ezekhez képest fehérboraink sokkal jobb átlagot tudnak felmutatni, nem alaptalanul. Tudomásul kell vennüpnk, hogy a Kárpát-medence alapvetően fehérborok hazája. Ebben a témában sokkal több, nemzetközi színtéren is összemérhető borunk van, sőt. Ezzel együtt nem gondolnám, hogy nevezett hölgy, (akinek eddig egyetlen műsorát sem láttam) ilyen felkészülten érkezett volna hozzánk. Vélhetően ösztöneire és talán tanácsadóira hallgatott a válogatásnál. Felmerült többekben, hogy netán irányítottan sikerült ennyi terroir bort megkóstolnia e röpke idő alatt.
Ami a dologban engem valójában bánt, az a kettős mérce. Miért lehet lelkesedni egy chilei vagy argentín cabernet után és miért tabu még mindíg a világban Villány és a cabernet franc egymásra találása? Persze abból is vagy silány bőven, de számos közülük bármivel összemérhető, egyedi és mint ilyen, csak Villányhoz köthető. Tiszteljük, szeretjük a kadarkát, kékfrankost és társait, de ismerjük ezeknek a fajtáknak a korlátait is. Véleményem szerint amúgy is elsősorban a magyar termőhelyet kellene megismertetni a világgal, nem pedig az egyes fajtákat erőltetni. Hazainak tudott fajtáinknak megvannak a korlátaik, eltarthatóságban egyik sem mérhető merlothoz, cabernethoz vagy akár egy sangiovesehez. Csak azért kimaradnunk megmutatkozás lehetőségből, mert a piac már így is túltelített és sok helyen útban vagyunk, nem indokolt. Pont ezen az alapon vagyok képtelen megérteni a Bikavér körüli szerencsétlenkedést. Ragyogó lehetőség lett volna kihasználni az ismertségét, még ha kezdetben negatív reakciókat vált is ki. Sem az egri, sem a szekszárdi Bikavér kapcsán nem kérik rajtunk számon a fajtákat csak egyet, a minőséget. Ennek alakítása pedig fajtafüggetlenül a termelő dolga, nincs többé kire mutogatni.