Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pitzu

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újabb kis ékszerdoboz került a látóterünkbe. Közvetlenül az Opera szomszédságában, igazi régi bérházban felújított kis lakás, 1 millió feletti négyzetméterárral igyekszik élénk színeivel győzködni a potenciális érdeklődőket...
A Dezeen nevű - az egyik legismertebb és leglátogatottabb - építészeti és dizájn oldalon jelent meg újra egy magyar ingatlan. A Hideg-háznak keresztelt, skandináv minimál stílusú jegyeket hordozó, kőszegi hétvégi házat a Béres Építésziroda tervezte egy párnak. Képek a…..
Pitzu 2014.01.13 14:18:53
Nagyon szép ez az épület és örvendetes, hogy már Magyarországon is épülnek ilyen egyedi és innovatív házak.
Szeretem a nem átlagos dolgokat, szívügyem a design és a kortárs művészet, bár nem ilyen területen dolgozom.

De! Azért az ilyen és ehhez hasonló házak mindig elég sok kérdést felvetnek bennem.
Ez a ház számomra kívűlről sokkal többet ígér, mint amit aztán belülről ad. Az építészeti magazinokban biztosan így kell kinéznie (mint ahogy például a divat vagy férfi magazinokban kötelezően retusálnak), csak ebből sajnos az jön le, hogy így kell "trendin" élni (vagy kinézni). Mindkettő sok kompromisszummal és problémával jár. Nem azt mondom, hogy koszos zoknik legyenek a földön, de azért legalább valami "életre" utaló tárgy lehetne itt-ott.

Aztán nincsen például fotó a konyha felől a nappaliról. Pedig a nappali azért nem elhanyagolható része a háznak... Vagy a fényképezés idején még nem volt kész?

Azért kíváncsi lennék a kert többi részére is. Mert a fotókon frankón meg van oldva, hogy semmi oda nem illő ne látszódjon, de azért a google maps-en megnézve sokkal "vígasztalanabb" az összkép. És nem azért, mert ott még építés közben van, hanem mert a környezet olyan...

Aztán hogy racionálisan mennyire éri meg ennyi zsetont elkölteni egy házra, ami egy 2-3 milliós, kb. 15%-os lejtésű - emiatt szinte használhatatlan - telken, nem egy kifejezetten felkapott üdülőövezetben található, az már a tulajdonos döntése. Az életben nem fogja tudni eladni, még a feléért sem... És nem az irigység beszél belőlem, mert nincs mire.

És még egy dolog. Van ezekben a nálunk épülő modern házakban valami tipikusan "magyar". Magamnak sem tudom megfogalmazni teljesen, hogy miért, de az esetek 90%-ban eltalálom fotó alapján, hogy egy modern ház Magyarországon, vagy a világ más táján található. És nem, nem az, hogy a magyar tervezőknek sikerült egy össze nem téveszthető stílust kialakítaniuk. Inkább az, hogy a "nyugaton" épülő házakban van valami olyan természetes elegancia, nagyvonalúság, újítás, és elképesztő merészség, hogy ahhoz képest itthon még csak gyerekcipőben járunk.
De az is lehet, hogy az építészeti előírások kötik meg ennyire a mérnökök kezét...
Pitzu 2014.01.14 11:14:24
@sárga bögre görbe bögre nyald a seggem körbe körbe:

Számomra innovatív az az elrendezés ahogy megoldották az "együtt mégis külön" kérdést a ház vendég/gyerek részével kapcsolatban. Kívülről is nagyon tetszik a forma és színkombináció. A berendezés meg ízlés kérdése, nem nem jön be már ez a szintű sterilitás.

A konténerekkel nincsen semmi gond. Nekem ez a ház is nagyon tetszik:
ingatlanmagazin.com/lakberendezes/egy-hihetetlen-haz-mindossze-ket-kontenerbol-es-9-millio-forintbol/

Már fotókon is sokkal barátságosabb és otthonosabb, miközben kívülről nagyságrendekkel merészebb, mint ez a ház. Kellenek a színek, az a helyzet!
A nagykörúti bicikliút kérdése kapcsán kialakult televíziós vitára válaszol a Magyar Kerékpárosklub. A kérdéses beszélgetés itt látható: A Magyar Kerékpárosklub Elnöksége az MTV 2013. szeptember 5-i reggeli műsorában el nem hangzott kérdésekre ezúton válaszol 2013.…..
Más közlekedőkkel nem volt összetűzésem az elmúlt fél évben. Ez maradjon is így. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
TComment Biciklizel? Megöllek! 2013.08.14 06:51:13
Miért utálja az autós a biciklistát? És fordítva? Hülye biciklisekről hülye autósoknak. És fordítva. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Pitzu 2013.08.14 12:40:44
@cenzuratroll bosszanto: Látom nem érted a példát. Persze hogy nem kell kiszállni a stoptáblánál. Leszállni a bringáról és áttolni a zebrán, az olyan, mintha a kocsiból kellene kiszállnod a stoptáblánál. Én soha nem szállok le a bringáról zebrán. Aki megáll és elenged, annak megköszönm, ha nem, akkor várok a soromra.
Pitzu 2013.08.14 13:06:59
@Brunnenthaler: A hozzászólás alapján meglepő, hogy kerékpárral jársz. Soha nem jártál még olyan kerékpárúton ahol a nyílegyenes utat többször kellet keresztezned egyik oldalról a másikra, lámpás átkelővel? Vegy a balatoni kerékpárúton, ahol többször levisz a kerékpárút a partra, majd vissza a 70-es vagy 71-es főúthoz? A Balatonparton (körbe) ez konkrétan több tíz km plusz (holt) utat jelent ahhoz képest, mintha a főúton vagy mellette haladnál.
Pitzu 2013.08.14 14:53:59
@Brunnenthaler: Valószínűleg teljesen másra használjuk a kerékpárunkat.
Mivel nap mint nap kerékpárral járok dolgozni, és a kerékpárt nem motor hajtja, ezért szempont a haladás és a minél kevesebb megállás/elindulás. Munkába is azért járok a Tétényi úton (bár némileg hosszabb így) a Szerémi úti kerékpárút helyett, mert a Szerémin minden kereszteződésben lámpa van, a Tétényin az Andor utcáig egy sem, és a forgalom is nagyon gyér.

Én kifjezetten szeretek bringázni, ahová tehetem azzal megyek. Amikor csak "kirándulgatni" kell, akkor nem igen érdekel, hogy mennyivel rövidebb lehetne az út ideális esetben, de amikor A-ból B-be kell eljutni munkába/ügyet intézni/bevásárolni/stb. akkor nagyon nem mindegy.

A Balatonhoz meg annyit, hogy valószínűleg még soha nem tekerted körbe egy nap alatt...
Valahol érthető, hogy az ember egy gyönyörű ívű gyorshajtás sodró lendületét nem okvetlen akarja megtörni a szabályok követésével. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Pitzu 2013.05.29 10:57:37
@t5: Na pont az ilyeneken szoktam röhögni: gyorsulnak lámpától lámpáig, mint a hatökör, nyomják le a többi autóst. Én pedig a szokott útvonalon ismerem a lámpákat. Mindig érdekes megfigyelés, hogy a Budafoki úton kb. este 8 órakor (amikor már nicsen túl nagy forgalom) Budafoktól a Petőfi hídig mennyit nyernek az ilyen benzinhuszárok. A legtöbbször kb. 2 autóhossznyit... Ilyenkor elgondolkodom, hogy egyáltalán nem néznek körbe, hogy ugyanazok vannak körülötte, mint 6 kilométerrel ezelőtt?
Egy kötött sapkás, szakállas, vastagkeretes szemüvegben a világra magasról tevő, azaz „átlagos” hipsztergyereket küldünk Malmőbe, hogy megnyerje az Eurovíziós Dalfesztivált. Amire egyébként nincs esélye – nem azért, mert hipszter, hanem azért, mert magyar. Március 2-án…..
Pitzu 2013.03.04 14:13:44
@hungarisztan:
Nem értek egyet. A norvég srác csak azért nyerte meg, mert helyes volt, de a dal említésre sem volt méltó, nem is hallottunk többé róla...Most meghallgattam még egyszer, de valami rettenet...A Dal döntőjében szinte minegyik jobb volt ennél.
Tavaly Loreen mondjuk a hallgathatóbbak közé tartozott, de attól a nyökögéstől a refrénben a hideg kiráz akárhányszor hallom.
2007-ben a ronda szemüveges, leszbi nő, hogy a fenébe tudott nyerni, egy hallgathatatlan, szerbül előadott számmal?
A Compact Disco száma tavaly igenis világszínvonalú volt. Ha ez a szám mondjuk angliából indult volna, valószínűleg már világsztárok lennének...
A NOX talán még előrébb tudott volna végezni, ha a Fiersong-al indulnak...
sorok között Hülyebaromisztán 2012.12.18 05:13:00
Tegnap kapott egy fülest a forint, amit a devizahitelesek valószínűleg nem fogadtak kitörő lelkesedéssel. Azoknak akiknek a hitele már végrehajtás alatt áll - illetve majd a későbbiekben fog - a Kúria még egy külön meglepetéssel is kedveskedett karácsonyra: A törvényszékek…..
Szárazföld helyett inkább egy hajón tölti a napjait Phil Wallis. A hajó még a vietnami háborút is megjárta, tulajdonosa eddig 120 millió forintnyi fontot költött rá. A Jorga kívülről úgy néz ki, mint bármelyik másik hajó a kikötőben, belül viszont egy luxuslakás várja a…..
Brooklyn Manhattanhez közel eső kerületeiben is megindult a drágulás. A kor burzsujai lassan kimerészkednek a szigetről, látva, hogy azon kívül is milliókat lehet költeni egy-egy lakásért, épületért. Kevesebb, mint egy hónappal azután, hogy piacra került, a napokban elkelt…..
Pitzu 2012.11.19 13:53:57
Ma Írországba látogatunk, ahonnan Ravis azért írt (és vállalta az országfelelősi posztot), mert egyre több olyan magyarral találkozik, akik végső elkeseredésükben utolsó fillérjükből, vagy egyenesen kölcsönből érkeztek ki és ennek sokszor nem sikertörténet a…..
Pitzu 2012.10.28 17:49:54
A cikkben elég nagy a kontraszt az itthoni megbecsült állás, mindenünk megvolt kijelentés és a kinti alkalmi munka, valamint évekig tartó "nyomorgás" között. Valami itt komolyan sántít. Ha itthon minden megvolt, minek kell kimenni? És miért pont Írország? Nem ismerem az ír viszonyokat, de a válságban ők is olyan "acélos" - ha nem szarabb - lábakon állnak, mint mi. Lehet, hogy ezt a lakosság nem annyira érzi....

Én azt látom a környezetemben, hogy a kiköltözéstől mindenki könnyebb, jobb életet vár. Ha itthon szarul éltél, akkor kint beteljesülhet mind a kettő. Ha itthon jól élsz, akkor viszont inkább csak a könnyebb fog teljesülni...

Egy ismerősöm és a párja Angliában próbált szerencsét pár éve. És nekik tényleg megvolt itthon mindenük. Szalagmunkásként, és takarítóként innen nézve eszméletlen jól kerestek, onnan nézve már nem annyira. Szó szerint irgalmatlan spórolással egy viszonylag komoly összeget szedtek össze, de csak fél évig bírták.
Szóval ha itthon van saját lakás/ház, autó, jó állás, akkor nem hiszem hogy valaki ezt feladja azért, hogy elmenjen Írországba krumplit sütni és 5 éven keresztül szűkölködni.

Még egy példa: Nagybátyám 1970-ben diszidált Svédországba. Azt gondolom, hogy ez teljesen érthető volt akkoriban. Sokat elért, nem csak a vele együtt kikerülő magyarokhoz képest, de még svéd viszonylatban is! Na róla el lehet mondani, hogy mind a könnyebb, mind a jobb élet összejött. Bár azért az igazán keményet ott is be kellett vállalni előtte: 5 évig nem is jöhetett haza. Vagy ha visszajön, akkor börtön...Szóval, ha így nézzük, és hozzávesszük még azt is, hogy a "gazdasági" előny a rendszerváltás óta azért nagyjából elfogyott közöttünk, akkor azért ezekből az ország váltásokból nehéz igazán jól kijönni... Majd a gyerekeid fogják először érezni a "jobb élet" minden előnyét.
A budapesti tömegközlekedés történetében eddig nem nagyon volt példa arra, hogy a kerékpárosok véleményét kérdezzék arról, hogyan alakítanák át a várost. A Budapesti Közlekedési Központ biciklis kérdőíve viszont rögtön olyan kérdéseket feszeget, amelyek hazai…..
Úgy látszik, a zöld és sárga színektől nem tudunk szabadulni. Most egy Ford Aspire kerül terítékre, kirívó színeivel és díszítettségével minden közlekedőtárs sokkolójaként szolgálhat. Azóta már persze elkelt. Minden részletében sokkoló. A zebracsíkos külső persze…..
Előre elnézést kérek a normálisan gondolkodó devizahitelesektől illetve mindazoktól, akik rendesen fizetik a hiteleiket, de nem tudok szó nélkül elmenni az ilyen-olyan devizahiteles pertársaságok mellett. A legtöbb ugyanis azt sem tudja mit akar, csak "történjen már valami!" alapon…..
Pitzu 2012.09.20 13:48:15
Az én történetem a devizahitellel 2008-ban kezdődött. A számokat nem nagyképűségből, vagy hencegésből írom, hanem fontos szerepük van a történetben. 2008 májusában vettem egy házat 25 millió forintért Budán. A ház erősen felújítandó vagy bontandó állapotban volt, nem is ez volt a lényeg, hanem a telek. A házra úgy tekintettem, hogy esetleg használható bővítésre, de az sem nagy baj, ha le kell bontani. Az Unicredit Banktól felvett hitel összege 12 millió forint volt. Mielőtt még valaki elkezdene fröcsögni, hogy minek a 25 milliós ház, elárulom, hogy ez Budapesten nagyjából a már éppen lakható kategória alja volt akkoriban. A környéket figyelembe véve pedig ez egy igen jutányos árnak számított. A banki értékbecslő 24,5 millióra értékelte az ingatlant. A túlvállalásról pedig annyit, hogy igen jó fizetésem van, 5 db Fundamenta szerződésem futott már akkor 1,5 éve, szóval kombinált hitelt vettem fel. A kamat kb. 60 ezer volt havonta, plusz az 5 db Fundamenta, amelyek, ha az árfolyam nem sokat változik, akkor 2014-ben kedvezményes kölcsön felvétele nélkül kifuttatta volna a hitelemet! Szóval 6 évben gondolkodtam, nem hiszem, hogy felelőtlenül vállaltam túl magam…
Persze a fizetendő összeg nőtt az árfolyamváltozással. 2008 végén már 90 ezer volt, aztán a bank 1 év után a 1,5 szeresére emelte a kamatot! Onnantól kezdve 140.000 alatt nem is fizettem, és ez csak a kamat volt. De nem is ezen akarok siránkozni, mert teljesen más a lényeg:
Annyiban lehettem volna előre látó a vásárlásnál, hogy a hitelfelvételkor csak a telket értékeltetem. De hát mindig utólag okos az ember… A gond akkor kezdődött amikor a házat bontani akartam. 2008 telén felmérettem a házat, hogy mit lehet vele kezdeni. Az jött ki, hogy minden szempontból érdemesebb lebontani. 2009-ben el is készült az új ház terve és a bontási engedély terv. Hogy minek vesz fel az ember hitelt, ha építkezni vagy bővíteni is akar? Azért, mert a megvásárláskor pont nem volt annyi gyorsan mozgósítható pénzünk, és úgy voltunk vele, hogy akkor a vásárlásra vesszük fel és az építkezésre már nem.
A bontáshoz a bank hozzájárulása is kellett, ez újabb értékbecsléssel járt. Az értékbecslő 2009 őszén a telekre 16,5 milliót hozott ki. 2009-ben még nagyon nem csökkentek az ingatlan árak, de ez az összeg még ma is elképesztően kevésnek számítana. A fő indok a válság volt, és ehhez mindvégig ragaszkodtak is. Miután ezt közölték, azonnal levelezésbe kezdtem a bankkal (mert máshogy nem lehet velük érdemben kommunikálni), nagyon irreálisnak tartva az összeget. A levelezés kb. 3 hónapig tartott. Kezdetben még jóhiszeműen hozzáállva, aztán már fenyegetőzve írtam a leveleimet. Egyébként az a tapasztalatom, hogy van a fenyegetésnek az a szintje, amit a bank is komolyan vesz, legalább is amikor legalább elkezd tenni az ügy érdekében. 2009-ben még elég volt a Pszáf-ot emlegetni. Az a röhej, hogy kezdetben még azért is harcolnom kellett, hogy a részletes értékbecslésből (amit persze én fizettem) kapjak egy példányt. Ebből kiderült, hogy az értékbecslő összehasonlításul több olyan ingatlant vett figyelembe, ami még csak nem is környéken található. Erre én az ingatlan.com-ról összegyűjtöttem az összes, a környéken eladó telek hirdetését és adatait. Elemzést készítettem és elküldtem az egész csomagot a banknak. Erre végül benyögtek egy 20 milliós összeget, persze úgy, hogy előtte nem voltak kint a helyszínen. Kérdezték, hogy ez megfelel-e. Mondtam, hogy nem igazán, de már közelítünk… Itt kellett volna résen lenni, és egy újabb értékbecslést kérni a teljes ingatlanra. A 24,5 és a 20 millió forint között már nem lett volna nagy játéktér arra vonatkozóan, hogy csak a telek és a teljes ingatlan mennyit ér. Az már furcsán mutatott volna, hogy ha bontani akarok akkor válság van, ha nem akarok, akkor meg nincsen válság.
De erre már nem volt idő, mert időközben beadtam az önkormányzathoz az építési és bontási engedély kérelmet. Az építési engedély már megjött, amikor a bontási engedélynél hiánypótlásként még mindig a bank hozzájárulására vártunk. Kezdett lejárni a hiánypótlásra adott határidő, ezért cselekedni kellett. Ja, és a legszebb az egészben, hogy a bank semmilyen más megoldási javaslattal nem állt elő, csak az ingatlan pótfedezet bevonásával. Aztán az én javaslatomra megegyeztünk abban, hogy a 20 és 24,5 millió forint közötti 4,5 millió forint különbözetet pótfedezetként letétbe helyezem náluk, addig, amíg az ingatlan értéke az épülő házzal együtt meg nem haladja ezt a 24,5 milliót. A készpénzt 100%-ban elfogadták fedezetként (még jó hogy). Ezt az 1 oldalas kiegészítést az eredeti szerződéshez kb 2 hétig tartott megírni nekik, de legalább a letétre a lekötött betéti kamatot fizették nekem. Az önkormányzathoz a hiánypótlást az utolsó napon sikerült beadnom…
2010 tavaszán lebontottuk a régi házat, nyár elején meg már meg is kezdődött az építkezés. 2010 végére már szerkezetkész volt a ház. 2011. márciusában elkezdtem intézni a letétbe helyezett pénzem visszaszerzését. Ez újabb értékbecsléssel járt. Fontos tudni, hogy az értékbecslőt nem én rendelem ki, hanem a bankhoz beadott kérelemben kell megigényelni, és a bank küldi ki. Az értékbecslő először nem értette, hogy mit kérek (ez már eleve furcsa, hogy gőze sincs a szituációról). 10 percig magyaráztam a helyzetet, és úgy tűnt, hogy felfogta, de aztán a megküldött értékbecslésből az derült ki, hogy megint csak a telket értékelték, mondván, hogy a ház nincsen rajta a helyszínrajzon. Épülő házat nem lehet a helyszínrajzon feltüntetni, csak a használatbavételi engedély birtokában… Egyébként a telekre ő is kihozta a 20 milliót (jé, 2 év alatt mit sem csökkent a válság hatására az értéke…) Ja, és most már rögtön kaptam részletes példányt! Mennyit számít, ha az ember kötözködik és lerázhatatlan
Ezután megint elkezdődött a bankkal a levelezés, hogy én nem ezt igényeltem, és kérem vissza az értékbecslés árát. Egyébként a pénzt zokszó nélkül visszaadták. Aztán igényelhettem az újabb értékbecslést. Szerencsére volt még pénzünk, úgyhogy ment tovább az építkezés. A következő értékbecslő már kb. 75-80%-os készültségi foknál érkezett. Ez már azt értékelte, amit kellett, részletes példányt is kaptam belőle. A megállapított 35 millió forintos összeg még mindig vérlázítóan alacsony volt a bekerülési árhoz képest, de már nagyságrendekkel az eredeti 24,5 millió forint felett járt. Azt gondoltam, hogy minden ok, de a bank itt is elkezdett köcsögösködni. Hivatkozott az elszaladt árfolyamra, meg hogy nem fér bele a hitel mostani értéke a fedezet 50%-ába, stb, stb. Meg olyat is mondtak, hogy majd akkor adják vissza, ha a ház befejezéséhez már csak pont az a 4,5 millió forint hiányzik. Ilyen feltételek azonban nem voltak kikötve a letéti szerződésben.
Megint levelezésbe kezdtem velük, először újfent a becsült értékkel kötözködve. Az értékbecslés alapjául szolgáló összehasonlító adatokban már ugyan a válságban köttetett adás-vételekből volt merítés, ám új vagy épülő ház egy sem volt közte. Volt egy társasházi lakás, egy 80-as években épült ház nem is a környéken, stb. Ez a 80-as évekbeli ház nagyon érdekes, mivel hasonló méretű volt az enyémhez. Ha a telekméretbeli különbséggel korrigáltam a házam becsült árát, akkor az épületre az jött ki, hogy az én épülő, prémium minőségű, A+ energiaosztályú házam annyit ér, mint egy 30 éves épület… Eddig sem tartottam sokra az értékbecslőket, de ezután inkább nem is minősíteném ezeket a hozzá nem értő barbárokat…
Mivel érték ügyben nem jutottunk dűlőre, és már szeptember!!! eleje volt, megírtam a banknak, hogy 10 napon belül legyen a számlámon a pénz, különben a történetet már nem a Pszáf-nak küldöm el, hanem az összes elérhető médiumnak és garantálom, hogy benne lesznek névvel. Csodák-csodája, ott volt a pénz.
Összesen 9 hónapom ment el a bankkal folytatott hadakozásra, és rengeteg méreggel járt. Szerencsére a végtörlesztéssel megszabadultam tőlük. Most a Fundamenta áthidaló kölcsönre és megtakarításra annyit fizetek összesen, mint előtte csak kamatra… Ha egy jó adóssal - aki az ingatlana értékét min. a duplájára növeli - így bunkózik egy bank, akkor el sem tudom képzelni mi lehet azokkal, akik tényleg bajba kerülnek…
Pitzu 2012.09.25 14:54:06
@Belagezapista:
Ez szép elemzés volt.
A 20 év alatt sok minden történhet a világban, amivel nyilván egy modellben nehéz számolni. Akár az is megtörténhet, hogy hiperinfláció miatt a bérlő megtakarított pénzének értéke egyenlő lesz a WC papíréval, a lakás pedig akkor is a tulajdonosé marad...:-)
Bringáznál a buszsávon, netán behajtanál szemben az egyirányúba? Lerohadtál, és vontatjátok a kocsit az autópályán? Ne tedd, tilos, ahogy sok más dolog is. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Belsőség Kultúra úton-útfélen 2011.08.31 07:00:00
Pedig elhihetik, ilyenkor szeretnénk mindannyian a rendőrt, aki egy pihenőhelybe intené le az egész karavánt és mondjuk indítana százezerről per autó, alkudni pedig csak felfelé lehet. Mai publikációnk blogposztja...
Könnyítsük meg egymás életét, oszlassuk el a félreértéseket. Készítettem egy részletes szószedetet ingatlanhirdetők részére, hogy mi NEM AZ. Itt az első rész. A galéria, az nem egy szoba. Nem is félszoba. Pláne, ha egy alig 2m széles fekvőgaléria.A sarokban egy…..