Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lanor

173 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tegnapi napon indult a Dédesi vár ostroma1567. április 1-jén, 452 évvel ezelőtt Hasszán temesvári pasa – János Zsigmond megsegítésére – 5000 fős seregével vonult Dédes vára ellen. A törökök célja az volt, hogy először a kisebb jelentőségű várakat foglalják el, majd körgyűrűt képezve végül olyan…..
Tardona Régi idők farsangja… 2019.01.13 17:43:36
Maga a farsang szó német eredetű, s bolondozást, csúfolódást jelent. Régebben ilyenkor gúnyolódva, jelmezekben az emberek a másik háta mögött elmondták az igazságot.   A farsang a téli ünnepkör része, vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (hamvazószerda előtt, húsvétvasárnap előtti 47. nap), a…..
Amikor már az alma kissé fonnyadt, elkezd gondolkodni, az ember, hogy mit is lehetne vele kezdeni. Az almás sütihez lusta vagyok, így egy gyors keverés és sütés, és máris készen van egy nagyszerű finomság. :) Almaröszti Hozzávalók:8 db alma2 evőkanál cukor,1 cs. vaníliás cukorfahéjfinomliszt,…..
Tóth József 1951. szeptember 21. – 2018. június 1. Tardona polgármestere 1994-2009. Kedves Olvasó! Méltóbb megemlékezési időpontot nem is találhattam volna az összetartozás napjánál. Ez az a nap, mely bár szomorú időpontot jelöl Magyarország történetében, mégis a magyarság felemelkedését jelzi.…..
"Aprócska reménysugár / A felismerés, ki tétlen, Elkárhozik e kufár / Világ, hideg telében." Idézet Gór Mihály: Gyertyaláng című verséből.  2000-ben elkezdett szárnypróbálgatások után 2012-ben indult Tardonáról hódító útjára a Gór házaspár. Mára már évente többször is hallhatunk arról, hogy…..
Hozzávalók 8 szelethez:150 g vaj225 g liszt75 g porcukor2 pohár meggy1 csomag vanília ízű pudingpor (főző)3 evőkanál cukorzsír és liszt a forma kikenéséhezElkészítés:A vajat, lisztet, 2-3 evőkanál vizet keverjük el sima tésztává és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.…..
Kovács Zsuzsa: JÓKAI TARDONÁN Köszönet Néked Ükapám,hogy akkor és ott Jókaitúgy fogadtad, úgy bujtattadismeretlen – Tardonán!Mily szerencse, hogy megismerted,megszeretted a szép Csányi Júliát,s hátra hagyva a katedrát, Patakot és teológiát –Te lettél pap, akkor és ott…..
Dvihallyné O. Sarolta LABORFALVI RÓZA ( 1817 – 1886 )   Laborfalva Erdélyben vanBenke család onnan ered,Benke Judit nevet kaptaamikor ő megszületettezernyolcszáztizenhétben.Akkor már Miskolcon éltek.Színháztól őt nem tiltották,sőt sikereket reméltek.Apja, anyja…..
Tardona Kisvasút összefoglaló 2014.05.05 12:20:08
Lehet, hogy sokaknak már a könyökén jön ki a kisvasút és Tardona téma, de most egy csapat újra a kezébe vette az irányítást, és a facebook-on létrehozott egy támogató oldalt. Aki szeretné támogatni a kezdeményezést, és van facebook oldala, az itt tud csatlakozni: Épüljön…..
Elvetik, kinyövik, megmossák, potyolják, fésülik, cibálják és aztán sodorják. Mi az? Már a homfoglalás előtt lehetett elődeinknek valamiféle vászonneműje, hiszen a kender, csepű, orsó, tiló elnevezés bolgár-török eredetű. A magyar len szó már szlávból származik. A…..
Lanor 2014.02.22 17:02:33
@timpanon: Pár emberhez eljuttattam a kérdést, még nem kaptam választ!
  Sok esetben valóban nagyon zavaró és idegesítő lehet a helytelen nyelvhasználat, de nagyon fontos a tolerancia! Gyakran mégis azt tapasztaljuk, hogy a magasabb iskolai végzettségű emberek “kijavítanak” bennünket. Nincs olyan ember, aki “hibátlanul” beszélne. Mert, pl.…..
Lanor 2013.12.02 15:42:58
@nyuszikam: :) Köszönöm! Igen, már láttam olyat! :)
Lanor 2013.12.02 15:43:48
Méhésztalálkozó programja (2013.09.28.szombat) Helyszín: Jókai Mór sport és szabadidő központ („hodály” vagy „fehérház”) – Tardona, Hunyadi út végén lévő autóbusz végállomástól 50 méterre a Jókai út irányába, a futballpálya mellett. Érkezés: 9 órától…..
Tardona Jókai Mór és Tardona 2013.03.21 10:24:43
Jókai Mór és Tardona A századfordulón jeles néprajzkutatók foglalkoztak Tardona néprajzával, népnyelvével, népdalkincsével. Napjainkban pedig a hajdani iskolaépületben megvalósult tájház, és benne a patinás Jókai emlékszoba, melynek sok kuriózuma mellett legbecsesebb…..
A hagyományokhoz hűen 2013. márciusában is megrendezésre kerül a Jókai Mór Emléktúra.Először 40 évvel ezelőtt rendezték meg. Kezdetekben nagy támogatást kapott az akkor működő laktanyától. Ma a falu fiatalsága áll e hagyomány méltó megőrzése és megrendezése…..
 "Ha úgy vesszük az embereket, amilyenek, akkor rosszabbá tesszük őket. Ha úgy kezeljük öket, mintha azok lennének, akiknek kellene lenniük, akkor segítjük őket azzá válni, akivé válni képesek." Jókai Mór Jókai Mór, magyar regényíró1825. február 18. — 1904.…..
Tardona Kiállítás - Együtt 2012.08.10 21:29:44
..
Az író bujdosásának emlékét őrzi a régi iskola épületének kisszobája. Láthatók relikviák, régi regények, képek. Az épület többi helyisége tájházként működik, ahol a néprajzi gyűjteményből mutatnak be válogatást, felelevenítve a helyi gazdálkodás, a…..
Szigorúbb ez a táj,s igazabb.Homlokodon, Borsod, nem ó-multat idézőképzelet tűnő színei sejlenek:szürke koromszemcsék felhőiben hull el a perca jövőért. Itt, ha esik, bizony nagy a sár még:nem issza fel feledékeny, sárga homok.Óriás teknőidbensiető gumicsizmák…..
Tardona Hírek 2012. május 2012.05.19 10:26:00
Falugyűlés!2012. 05. 21. 17 óra, Kulturház, Kossuth út.Témák: Faluszépítés, kommunális adó, felújítási munkálatok.Egy kis számolás a kommunális adóhoz.Éves díj: 17200,- Ft, Havi díj: 1430,- Ft (12 hónap), Heti díj: 331,- Ft (52 hét).Szerintem ki lehet bírni, főleg, ha a…..
  Talán lehet azt mondani, hogy mindegyikük művészetének lehet a mottója: "Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben…..
A megöntözés pogány és keresztény elemeket, mondanivalót egyaránt tartalmaz. A locsolás kapcsolatban áll az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás napja húsvét hétfő,…..
  Tardona Községi Önkormányzat és a Tardonai Fiatalok Hagyományőrző Egyesületének szervezésében a hagyományosan megrendezésre kerülő Jókai túrát március 31-én tartja meg. 1973- tól minden évben megrendezésre kerül a Jókai Mór Emléktúra…..
Lanor 2012.04.01 18:57:17
S@arita85: Szia! Továbbítottam a kérdést az illetékeseknek! :)
Tardona Csányi Béni 2012.03.30 10:29:00
 Holnap indul a Jókai Emléktúra ismét. Nagyon szép az összetartás a faluban, de úgy érzem, csak ha valami látványosat kell alkotni... Kimentem és megnéztem, hogy hogy áll a sírja annak, aki miatt egyáltalán lehetőségünk van ezt az programot megszervezni. Nem Jókaira…..
 Az elmúlt pár év alatt elég sok kérdést feltettek...Egy kis ízelítő ezekből. A kérdések és témakörök mindig az aktuális rendezőktől függ, ezért mindig érhetnek meglepetések... Sok sikert kívánok!    Témakörök és lehetséges kérdések:  Jókai…..
forrás: www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot Jókai Mór a szabadságharc bukása után a feltételezett megtorlás elől itt keresett és talált menedéket addig, míg felesége, Laborfalvi Róza nem szerzett számára menlevelet. A bükki táj, a vendégszerető falu sok…..