Regisztráció Blogot indítok
Adatok
EgyTamás1982-ből

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alig telik el úgy nap, hogy ne jönne szembe velünk egy-egy hír a műanyagszennyezés káros hatásairól. Erre reagálva sorozatosan jelennek meg újabb és újabb megoldások, amelyek – elsősorban az egyszer használatos – műanyagok kiváltását hivatottak szolgálni. A bioműanyagok megjelenésével úgy tűnt, hogy…..
EgyTamás1982-ből 2019.08.23 20:57:57
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én a BME-n 10 éve foglalkozom bioműanyagokkal, így pár dolgot hadd írjak le, ami árnyalja a képet. Az egyik, hogy én a bioműanyagokat biopolimerekek hívom az oximoron elkerülése végett. Biopolimer többek között a cellulóz, vagy a keményítő, illetve a fehérje (aminosav-polimer), tehát javarészt az emberi test is. A hagyományos műanyagokhoz hasonló tulajdonságú, feldolgozhatóságú biopolimert keményítőból vagy cukorból gyártanak (erjesztés + polimerizáció). A biopolimer valóban kellően stabil normál körülmények között (szobahőmérséklet, bakteriális közeg hiánya), és ha belegondolunk, jobb is, hogy nem bomlik le csak úgy magától, mert akkor termékként egy "időzített bomba" lenne, ami bármikor széteshet. Bomlását valóban komposztálással lehet igazán megoldani, ugyanakkor ha ezt nem kapja meg, de kikerül a környezetbe, akkor is gyorsabban bomlik, mint a kőolaj alapú hagyományos műanyagok. Továbbá a gyomorsav kikezdi, így ha csak nem tömegében ilyet esznek az állatok, akkor nem fognak belehalni, mint az emészthetetlen műanyagba. Emiatt a biopolimer mikroműanyagként sem jelent gondot, ha esetleg ilyen formában visszajutna a táplálékláncba. Valamint, ha nem lehet mindenhol komposztálni, akkor tiszta szívvel el lehet égetni, mivel anyagát tekintve CO2 semleges, hiszen növényből van, ami CO2-t kötött meg. Mindezek alapján én és még nagyon sok kutatótársam hisszük, hogy ez a jövő, amit a biopolimerek iránti rohamosan növekvő kereslet és gyártás is igazol. Hiszem azt, hogy a bippolimerek egy környezetbarát alternatívát jelentenek a műanyagokra.
EgyTamás1982-ből 2019.08.23 21:11:37
@Kovacs Nocraft Jozsefne: még annyit szeretnék leírni, hogy a biopolimerkkel kapcsolatban sajnos rengeteg tévhit kering és remélem, hogy egyszer lehetőségem lesz valamilyen fórumon nem csak az egyetemi hallgatóknak, hanem egy sokkal szélesebb társadalmi rétegnek bemutatni, hogy milyen csodálatos és környezetbarát anyagok a biopolimerek.
Mai tanmesénkből kiderül, miért nem érdemes a főnökünkkel összejönni. Régen volt dráma? Hosszú levél egy tripla mnk-ról? sziasztok, ha a most következő sztorit ismeretlenül olvasnám, kb. minden mondatomra azt mondanám, teljesen hülye, aki ezt végigcsinálta. de benne lenni…..
Mivel elég jó kedvünk van így hétfőn, ezért nem sírunk a hétvégi dolgokon, hanem segítünk, ahogy minden jó úttörő tenné. Szingli pasit keresünk szingli lány mellé. Jelentkezni lehet emailben vagy kommentben. Szevasztok, itt az új hét! Kedves Szakítós! Én is beálltam már…..