Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PepeXVI

0 bejegyzést írt és 211 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Töltött káposzta a kesztyűtartóban, fasírozott a kecses ujjak között, kétkazettás magnó a Nagyi ölében, itt egy Grundig, ott egy kis hazai, fent meg az elmaradhatatlan Gorenje, az örök jólét biztosítéka." - írta az Index tavaly ősszel, a világútlevél bevezetésének 30-dik évfordulójára készült…..
PepeXVI 2018.09.19 16:32:55
@killerkaller: Lehet ezen a gyártási megoldáson viccelődni, én sem azt mondom, hogy nem létezik jobb műszaki megoldás, de a mai olcsó tömeggyártással ez az eljárás honosodott meg, minden hűtőgyártó így csinálja. Ez a gyors, olcsó, és a statisztika alapján megbízható megoldás. (Ha nem így csinálnák meg, nem is ennyibe kerülne a hűtő, hanem sokkal többe.)

Mint mondtam, a "palástszivárgás" jelenség tényleg nagyon ritkán fordul elő, hiszen a gyártók is tudják, hogy ha ilyen helyen történik szivárgás, kuka lesz a gép. Azt senki ne gondolja hogy direkt elromlósra tervezik a gyárban. Csak a statisztika kidobja, hogy 1 millió legyártott hűtőből 3-nak lesz palástszivárgása, az meg a gyártó szerint "belefér".

Egyébként kérdésedre válaszolva egy hűtőkörben a nyomás például a külső hőmérséklet függvényében is változik. Elég egy nem tökéletes forrasztás a csövön, ami 20°C-on (és az ehhez tartozó nyomáson) még jól tartja magát, viszont amint 30°C lesz a konyhában a hűtő körül, megnő a csőben a nyomás annyira, hogy a nem tökéletes forrasztás máris elenged. Talán pont a palástban, ahol be van habozva és javíthatatlan.
Ehhez elég az, hogy nem fut körbe rendesen a forrasz a cső keresztmetszetén, mert épp lejárt a műszakja a forrasztónak a gyárban, és sietett haza. Persze van nyomáspróbázás általában minden gyártási folyamatban, de a legtökéletesebb rendszerben is előfordulhat hiba, vagy nem szándékos hanyagság.

Olyat már biztos láttatok, hogy a hűtőt kinyitva belül a hátfalon elkezd púposodni a műanyag belső borítás, befelé a hűtő belseje felé. Na az is palástszivárgás, a hátul a csőből kijutó hűtőközeg "fújja fel" a puha műanyag burkolatot befelé.

Ettől függetlenül szar dolog ilyenbe belefutni, átérzem a posztoló mérgét, és nem a gyártót akarom védeni, csupán azt akartam egyértelművé tenni, hogy létezik (bár nagyon ritka) a hűtőknél egy olyan meghibásodás, ami nem javítható.
PepeXVI 2018.09.20 13:35:26
@Secnir: egyáltalán nem haragszom, de nincs teljesen igazad.

Szerinted a külső hőmérséklet nem befolyásolja pl. a kondenzátornál lévő nyomást? Meg egyáltalán, a hűtőkörben nem minden arról szól, hogy a hőmérséklet/nyomás párokkal játszunk, hogy hűteni tudjunk?

Miért van az, hogy a bikább hűtőköröknél ventilátorral hűtjük a kondenzátort? Vagy miért van az, hogy extrém melegben már nem elég a ventilátor által szolgáltatott hűtés a kondinak, és annyira felszalad a nyomás a nyomóoldalon, hogy a (védelmi célt szolgáló) túlnyomáskapcsoló lelövi a kompresszort és hibakóddal (vagy nélküle) megáll a hűtőkör? Ezek nem a külső hőmérsékleten múlnak?
A számok amit írtam, természetesen nem pontosak, ezt elfogadom, csak az érthetőség kedvéért írtam a 20/30°C-ot. Azt is elfogadom, hogy az elpár lemezből sajtolt, az általad leírt módon készül, de az érthetőség szempontjából tök mindegy hogy cső vagy lemezből sajtolt alkatrész. Az olvasók nagy része nem hűtőszerelő szaki, ezért valóban helyenként pontatlan a megfogalmazásom.

Én nem vagyok sem gyártó, sem hivatásos szerelő, csak egy lelkes amatőr, de tudok neked mutatni olyan hűtőt, aminek a belső műa. borítása hátul felfújódott a hátfalban szivárgó hűtőközeg miatt. A hűtőt nem tudták megjavítani, kuka lett.
Szintén tudok mutatni olyan hűtőt, aminek olyan helyen lyukadt ki a hűtőköre, hogy nem lehetett javítani, ezt is ki kellett dobni végül.

A hab pedig igenis ellát hőszigetelő feladatot, nem csak teherhordó.

Kérlek írd meg nekünk, hogy te mivel magyarázod a palástszivárgás jelenségét?
PepeXVI 2018.09.20 15:35:43
@Secnir: OK!
A patinás hely a Léránt pince Badacsonyban, nagy kár, ha tényleg furkósbottal hadonászva kommunikálnak a vendéggel, az "Én nem fogok bocsánatot kérni egy nőtől" megközelítés meg nem bukolikus, hanem egyszerűen pronyó. Természetesen megkérdezzük Lérántékat is az esetről. Sziasztok, Augusztus…..
PepeXVI 2016.09.08 10:55:19
A Léránt pincével kapcsolatban már nekünk is volt rossz tapasztalatunk. (Meg jó is.)

Rendszeres badacsonyi bortúrázók vagyunk, kb. 5 évvel ezelőttig a Léránt még jó hely volt, minden évben meglátogattuk. Aztán egyik évben bementünk és a következő párbeszéd zajlott:

- Kérek 4 nagyfröccsöt
- Ez itt borozó uram, nem kocsma... Fröccsöt mi nem szolgálunk fel.
- ???
- Uram Önök most ki vannak melegedve, szomjasak, az egyetlen amit tehetek hogy viszek bort meg egy kancsó szódát aztán azt csinálnak vele amit akarnak...

Utána kiültünk a teraszra, és amikor kihozták az innivalót elbeszélgettünk az úrral, hogy nagy eretnekség-e fröccsöt kérni egy borozóban?! Utána már normálisra váltott, sőt, szépített és tök jót beszélgettünk teljesen normális hangnemben. De a Léránt pincébe már nem nagyon van kedvem bemenni azóta se.

Gondolom ugyanaz az ember volt, aki minket és a poszt-tolót is elküldte a picsába.

Szerintem ott cseszte el a poszt-toló is hogy hosszúlépést kért. Ez vörös posztó a Lérántban... :-) Ott csak tisztán szabad a bort.

A Léránt mentegetőzését meg nem értem. Sorra nyílnak a jobbnál jobb pincék Badacsonyban, fel kell zárkózni a színvonalhoz, aki utálja a "spicces" vendégeket az zárjon be és ne üzemeltessen borozót a hegyen. Elhiszem hogy néha hülyék a vendégek, de ilyen a popszakma...
Érdekes, a Hertelendy-ben, a Szegedy Róza házban, az Imre borozóban, a Thomay pincében (Rafi), és az új Friss Teraszon is baromi kedves, jó kiszolgálást kapunk mindig.
... na persze nem Budapesten, mert a dugó, meg az út szélén, fűben parkoló autók jók (mármint azok szerint, akik szerint nem éri meg üzemkész állapotban tartani a 29-es nyúlfarknyi saját szakaszát), hanem Hannoverben. A videón nagyrészt hármas csatolt Banánok vannak, csak még…..
A Tesco házhoz rendelés termékhelyettesítő módszertanával már foglalkoztunk, ezúttal nem is abba kötnénk bele, hogy mit küldtek, hanem a 4 (négy, négy! NÉGY!) hónapja húzódó visszautalási macerával. Tavaly november közepén szállított ki a Tesco, azonban a „helyettesítő terméket” nem vettem át. Én…..
hajtás után ott a szép ember..
PepeXVI 2015.12.09 22:18:40
A Jumeirah Beach Residence-et nehéz lenne egy magyar helyhez hasonlítani, talán a Váci utca és a füredi Tagore sétány pénzzel telepumpált szerelemgyereke állna hozzá a legközelebb. Három évvel ezelőtt még semmi sem létezett a korzóból, butikokból, szalonokból, és a homokos…..
Na, Éjszaka Hercegei és Bulik Királynői elő a farbával: egyedi eset vagy általános a benti dohányzás az Ankerben? Buli, jó zenék és egy masszív szépséghiba! Jutyub diszko az Anker klubban és bűz.  Épp átadtam magam a zenének és a jó hangulatnak, amikor erőteljes…..
PepeXVI 2015.04.17 16:16:55
Kedves Klau!

Ha az én számból vetted volna ki a cigit önhatalmúan, akkor lehet nem köszönted volna meg, amit válaszul kapsz...
Más kérdés, hogy nem gyújtok rá nemdohányzó helyen.

Én a dohányzó-holocaust óta nem találkoztam olyan nyilvános szórakozóhellyel, ahol cigizés ment volna. Mondjuk nem járok az Ankerbe.
Az előfordult, hogy egy valaki rágyújtott, de általában 10 másodpercen belül megjelent egy biztonsági, és helyre tette. De ez sem általános, a helyek általam látogatott része teljesen füstmentes.
Olyat sosem láttam, hogy többen egyszerre bagózzanak. Ez az Ankert minősíti, hogy nem tartatják be a szabályt, lelkük rajta, borsos lehet a bünti. Viszont az önjelölt rendőröket, ahogyan te is viselkedtél, senki nem csípi.

A nemdohányzók fanyalgását nem tudom megérteni a kocsma/szórakozóhely kérdéskörben, mert ezek bizony dohányos helyek voltak mindig. Te is fogadd el, hogy a kocsma/dizsi olyan program, ahol cigiszagú lesz a ruhád és a hajad. Ha nem tetszik, menjél a barátaiddal parkba vagy étterembe, vagy járjatok jóga órára. (Semmi bajom ezekkel, csak azért mondom mert ezek régen is füstmentesek voltak.)

Én erről az egész dohányzási tilalomról azt gondolom, hogy hatalmas bullshit, mert a modern technológia képes (lenne) megoldani, hogy egy házon/repülőn/vonaton/éttermen/diszkón belül legyen dohányzó és nemdohányzó rész, és ne kelljen a nemdohányzónak füstöt szívni. Csak ugye ehhez gépek kellenek, komoly elszívórendszer, az meg drága. Ehelyett inkább az utcát fűtjük télen árammal/gázzal, hogy kint tudjunk bagózni. Remek ötlet, és jót tesz a Földnek is.

Én sosem fújom a nemdohányzó arcába a füstömet (dohányzónak sem), próbálok odafigyelni rá, hogy kulturáltan "szórakozzak".

Viszont nem kéne elfelejteni, hogy a dohányos is ember.
PepeXVI 2015.04.17 16:32:06
@hagyma: csak nem "medve, medve, te ba**ni jársz ide?" :-D
Persze nem teljesen, mert még vannak akik használják, és ugye a gyűjtőknél is fellelhető jó pár készülék ami üzemképes, de hivatalosan halottnak tekinthetők ezek a formátumok. A lista természetesen nem teljes, csak a legnépszerűbbeket tartalmazza. Nézzük nagyjából…..
PepeXVI 2014.09.09 16:41:02
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Igaz, a MD valóban nem kezel 2 sec-nél kisebb tracket, és az is igaz, hogy két ember beszélgetése nem igényel olyan minőséget, mint egy zene.

Viszont a CD is tömörített formátum ha jól tudom, és mivel az analóg hangleképezéshez képest a digitális formátum nem tudja a felharmónikusokat visszaadni, ezért a CD-re külön track-ként írják fel digitálisan a felharmónikusokat, hogy élethűbb legyen a hangélmény. Lehet nem pontosan fogalmazok, mert nem vagyok zenész, de valami ilyesmire emlékszem.

Most pedig idézek egy másik fórumból:
The MD recording will not be better than the CD source. However, depending on the quality of the playback equipment the MD might actually sound better. - ezt én is tapasztaltam, a miértet ne kérdezzétek :D

Egy másik fórumozó hozzászólása, némileg árnyalva a képet, szerintem így korrekt ahogy ő írja:

Put simply, MD is compressed CD data. It is in principle the same as MP3. However, the compression algorithm MD uses (ATRAC) is far superior to MP3, according to my ears and many others on these forums.

When you compress CD data, you throw away sonic information that is supposedly "inaudible", in order to reduce the file size. However, no compression system works this perfectly. With a very good hi-fi setup, you will hear clear differences between MD and CD. You'll probably even hear it even if the equipment's not that good, in quiet listening environments. However, in a portable environment (which is what MD was designed for), the artificacts created by ATRAC become almost, if not completely, negligible.

Couple that with the fact that, as erikzen pointed out, modern MD portables are of far better quality than modern CD portables, for truly portable use MD is usually the best choice. It is for me, anyway. I hate carrying around my valuable CD collection, and MD's don't get scratched due to their very portable-friendly design. Oh yeah, and they're tiny.

But no, as a format, MD cannot sound better than CD. It just comes awfully close when used portably.
TComment Így neveljünk barmot 2014.03.26 06:15:00
Létezik egy dolog, ami ha nincs, akkor bunkó vagy, ellenben ha túlzásba viszed, akkor is bunkó vagy. Előzékenységnek hívják és így irtják ki a kezdőkből. Azonos című írásunk kommentposztja...
PepeXVI 2014.03.27 11:22:53
Pista, én nagyon csíplek és szeretem az írásaidat is, de szerintem most nincs igazad.

Én nagyon haragszom az autósiskolai oktatókra, mert úgy gondolom, a legnagyobb részben az ő felelősségük az a borzalmas közlekedési morál, ami nálunk van.

Én úgy vettem észre, hogy a legtöbb oktató a "gyalogos lecsalogatására" tanítja a nebulókat, amit te most leírtál, az üdítő kivétel.
Nyilván nem voltam ott, nem láttam mennyire toporogtak a járdán az átkelni vágyók, és azzal egyetértek ha már fékezett az autó és lelépett a gyalogos, utána már nem ér áthajtani a zebrán elengedés nélkül.

Én gondosan figyelek minden gyalogosra, és soha nem szenyózok velük direkt, de gyűlölöm, ha:

- a villogó pirosban ájfónt nyomkodva, fülben zenével, kurva laza módon a kiscsaj még átbattyog a 3 sávos úton
- ha mögöttem egy teremtett lélek nem jön az úton, de a gyalogosnak elém kell lelépnie
- ha valaki lecsalogatja a gyalogost, aki szemmel láthatóan megvárná azt a 2-3 autót hogy utána üres úton keljen át

Bonus: van zuglóban az Öv utca. Troli jár egy szakaszán, a maradék jobbkezes utcákból áll. Az út nagyon széles, kb. 3,5 - 4 jármű elfér egymás mellett. Egyik oldalon folyamatosan parkolnak az úttesten, marad még 2+ autónyi hely.
Sok autósiskola jár erre tanulókört vezetni.
Velem szemben jön a tanuló. Az ő oldalán állnak a parkoló autók. Én szemből lehúzódok úgy, hogy porzik a padka a járdaszegélytől 1 centire, a parkoló autók és köztem van 1,5 - 2 autónyi hely.
Miért kell megállnia a tanulónak a parkoló autók mögött, amikor egy kamion is elférne? Az oktató miért nem arra tanítja, hogy ha elfér, ne akadályozza a forgalmat, és hogy az autóval jobbra-balra is lehet manőverezni?
Értem, tanuló meg minden, de valahogy kéne egy kis morált is az emberek fejébe tölteni, nem?
A Chevrolet eltűnik Magyarországról, most érdemes figyelni a hirdetéseket. Vajon tartja az árát használtan? És honnan lesz alkatrész? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Tanár úr, kérem, én készültem és csak egy törzskönyvért jöttem. És fizetni. Baj? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
PepeXVI 2013.04.10 09:39:29
A Totalcar készítői aggódva figyelik az országban kialakult drámai közlekedési helyzetet. Kérjük, aki teheti, ne induljon útnak amíg nem érkeznek megnyugtató hírek az utakról. A veszély még nem múlt el, a meteorológiai oldalak szerint továbbra is hóátfúvások nehezítik a…..
Belsőség KE-Jetronic szerelés 2013.02.24 06:00:00
- Ezt még berakod, és tutira jó lesz! - biztatott Göbölyös doktor, amikor betettük a vákuumvezérelt gyújtásvezérlőt a Mercibe. A hatás kísérteties volt, kicsit jobb lett, de csak a rámpán sikerült elérni, hogy injektáljon megint. Először csak egy kis torpanás, aztán a…..