Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Poros Julcsi

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Egy akkora pók terpeszkedik odalent a mosogatóban, amekkorát még nem láttam. Ha most egy pókoshorror filmben lennénk, kb. valamil ilyesmi lenne a közelgő invázió első jele. Nem természetellenesen nagy, de azért ahhoz épp elég, hogy a kislányok visítva rohanjanak ki a…..
Még valamikor október első vagy második hetében történt, hogy be kellett üzemelni a kazánt. De mégis aktuális a történet, hiszen lassan ki lehet kapcsolni...Amikor először kezdtünk fázni, épp csak ketten voltunk otthon Linával, a két külföldi, úgyhogy nem nagyon tudtuk, hogy…..
 Mint a múltkor már említettem, járok paleográfiára, ahol 16-17. századi kézírást tanulunk meg kiolvasni. Hát nem könnyű, viszont legalább lehet vele bíbelődni, betűmintákat keresni hozzá az interneten, ilyesmi. Az első házifeladat egy végrendelet volt, íme a szöveg…..
Igen, ideje elismernem, hogy fanatikus Doctor Who rajongó lettem. Igaz, szemben a nőnemű rajongókkal, nem a Doktort játszó David Tennant két szép szeme miatt. A sorozat kedvesen bárgyú sci-fi egy ún. idő-úrról (Time Lord), akit időgépe (egy 1950-es évekből származó kék…..
Érdekes utam volt. Mire kiértünk a reptérre, kezdett eldurvulni a köd. Aztán amikor megérkeztünk a kifutópályára, már körülvett minket a tej, úgyhogy még a nehezen megszerzett ablak melletti ülésemből se láttam szinte semmit. Két-három percnyi emelkedés után viszont kértünk…..
Poros Julcsi 2010.01.12 16:58:56
@mreka: vagy épp ellenkezőleg, hogy magyarul nem szabad beszélni. És akkor ezt nyilván Máté miatt mondták be (londoni szlovák nyelvőrök), mert látták rajta, hogy már épp készül jóízűen fölsóhajtani a kávéja fölött, és azt mondani, hogy na.

Amúgy sztem az a legvalószínűbb, hogy azt mondták be, hogy nem szabad mások csomagjába az illető tudta nélkül robbanóanyagot rejteni.
szusszanat tényfeltárás 2009.12.17 22:56:00
"tanárnak lenni jó, mert rengeteg a szünettanárnak lenni jó, mert hasznos munkát végzeltanárnak lenni jó, mert keveset dolgozol egy nap" - mondta Zsolti, a buszsofőr ma reggel.tanárnak lenni annyi, mint állandóan azon agyalni, hogy hogyan lehetne még jobban csinálni, meg…..
szusszanat kísérlet 2009.12.03 21:53:36
mellézuhantamátfordult a testes feszes volt már, mint húr, ha pattantarkólövésígy végzed majd te is, súgtam magamnak,csak feküdj nyugodtanhalált virágzik most a türelemder springt noch aufhangzott fölöttemvérrel kevert sár száradt fülemenRadnóti Miklós: 4.…..
Néha kezdek megijedni, hogy valami megváltoztathatatlanul megváltozott.Egyik éjjel, amikor ismét sikeresen túltoltam a kávét, fél háromkor elhatároztam, hogy talán ideje lenne megpróbálni aludni. Gondoltam, mást sem kell tennem, csak valami kellően unalmas olvasásába kezdeni, és…..
Poros Julcsi 2009.12.08 17:48:51
@Ilic: hihihi ez jó :)
Liberális minimum újratöltve Az El Mondo által is megkavart Minaret-vita, a Kertész-beszólás, a Bogár-kinyilatkoztatás és a sületlen Debreczeni furcsa katyvaszként örvénylett a gyomromban a metrón. Pár perces öklendezés után, kluttyogó hangok kíséretében bukkant ki a…..
Poros Julcsi 2009.12.07 16:27:56
@Ianas: Köszi, h válaszoltál helyettem a nekem szóló kommentekre :) De tényleg, örültem, h nekem már nem kell begépelni ezeket az alapdolgokat... Viszont abban nem értek egyet, hogy a gyűlölködve-magyarkodókat egy kalap alá veszed a melegfelvonulókkal, mivel a melegfelvonuláson nem egy embercsoport ellen vonulnak föl az emberek, hanem azért, hogy jobban elfogadja őket a társadalom. A gyülölködve-magyarkodókat viszont más népek lenézése köti össze, és azért mennek az utcára. Ez szerintem fontos különbség.
Poros Julcsi 2009.12.07 16:55:40
@Ianas: Szerintem nemcsak a céljaik közt van különbség, hanem a viselkedésükben is. Bármennyire nem tetszett nekem se a "Jézusnak is két apja volt" felirat a melegfelvonulók táblái közt, mégis úgy ítélem meg, hogy ez egy egyedi jelenség volt, a legtöbb felvonuló (amennyire a tévében láttam) békésen vonult, nem bántottak senkit sem tettel, sem szóval. Többek között pl. nem akartak megdobálni senkit. Ez nem mondható el azokról, akik a magyarságukra való büszkeséget úgy értelmezik, hogy az jogot ad nekik más embercsoportokat lenézni vagy gyűlölni.
Poros Julcsi 2009.12.07 17:56:47
@Ianas: Rendben, így már értem, s egyetértek. :)
Az MSZP és a Fidesz is ráver a fehér ló seggére, ha hozzá közeledik. Azonban a fehér ló mégis megszülte fiát: Miklóst! Hiába üvöltik a „zsidók” önmaguk mentése érdekében, hogy legyen Toldi a vezetékneve. Már a Krisztus-Barabás harcban is rosszkor szóltak (a…..
„Többeket megbotránkoztatott a líbiai vezető előadásának több kijelentése. » Önök azt is hiszik, hogy Jézust keresztre feszítették, pedig ez nem így van. Isten a mennybe emelte őt, és egy rá hasonlító embert feszítettek meg. A zsidók meg akarták ölni Jézust,…..
Poros Julcsi 2009.11.18 17:53:40
A következő problémáim vannak ezzel a gondolatébresztővel:
1) Mást jelent úgy idézni, hogy megmondom, hogy most idézek, és más ugyanazt mondani, mint amit olvastam valahol, mégha a Koránban vagy a Bibliában is. Kadhafi, legalábbis a te idézeted alapján a másodikat tette. Így már kevésbé védhető, amit mondott.
2) Mindenki azt hisz, amit akar, valóban, ezért problémás úgy kezdeni egy vallási kérdést érintő gondolatot, hogy "ti azt hiszitek, pedig nem így van".
3) Mi az, hogy "a Korán a kereszténységet javítani akarja"? Ezt honnan idézed? Elég furán hangzik. Egyébként ellentmond a Kadhafitól idézett szövegnek ("hibát vét, aki nem M. útját követi").
4) "a politikai helyzet miatt akkor élesen ütköztek a két rokon vallás hitelvei"
Nincs sok értelme itt a rokon vallás kifejezésnek szerintem, főleg akkor nem, ha személyes áttérésekről beszélsz. Ugyanis a vallások természetükből adódóan (per definitionem vagy mi) kizárólagosak: teljes világmagyarázatot adnak, ebből következik, hogy nincs átjárás közöttük, és teljesen mindegy, hogy hasonlít-e az én hitem a muzulmánra vagy sem, számomra (az én esetemben pl.) a református az "egyedül üdvözítő" vallás. Tökmindegy, hogy muzulmánnak térek-e át, vagy hindunak, mindkét esetben buktam az Isten országát. A másik probléma az ezzel a mondattal, hogy a hitelvek alapvetően állandóak, nem változnak korszakonként, főleg nem politikai okból. Hamis tanítók persze mindig vannak. Itt inkább erről volt szó szerintem.
5) Iskolában tanult dolgokkal is lehet feszegetni a közbeszéd korlátait. Nálunk, Magyarországon is, most, a 21. században is.
Amúgy nem rossz téma, jó, h fölvetetted.
Poros Julcsi 2009.11.18 21:57:24
@kolbenheyer: szerintem is hülye, aki ezen a Kadhafi-szövegen megbotránkozik, csak nem azért, amit a posztíró írt.
A rokon vallás muzulmán szempontból ezek szerint értelmezhető, keresztény szempontból viszont szerintem nem.
Azt hiszem, épp ideje bemutatnom néhány embert, akikkel az időmet töltöm.Sajnos a házbeliek közül csak kettőről van képem, ők éppen a halloween-i töklámpást készítik: Ők (balról jobbra) Natasha (GBR) és Lina (Gr). Natasha angol MA-ra jár, Lina pedig nyelvtanári MA-ra.…..
 Tegnap hivatalosan is megkezdtem az itteni tevékenységemet. Ez — leszámítva egy közép- és koraújkori latinórát, ahol a főnév-alaktant vettük át, így szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy minden kérdésre tudtam a választ — abban merült ki, hogy…..
Poros Julcsi 2009.10.30 08:06:13
@calam (vdani): én is
Sárdobáló Rükverc - II.rész 2009.10.11 14:00:00
Vajon hogy néz ki ma Magyarországon a legszegényebb ember? Felismernéd? Na ugye. Minden szegény cigány, de nem minden cigány szegény? Ennyire egyszerű? Hányadik félidőben állnak majd nyerésre a rendszerváltás vesztesei? Most te is azt szeretnéd, hogy ezeket a problémákat…..
Poros Julcsi 2009.10.15 20:37:08
@vincemate: a köztársasági elnöki hivatal honlapján fenn van a beszéd, ez van benne, az ide vonatkozó részt szedtem ki:

"A cigányság és a cigányság helyzetének ismerete sajátos kettősséget mutat. Egyrészt az emberekben sztereotípiák élnek. Egy cigány írót, Romano Rácz Sándort parafrazeálva, akik utálják őket, nem tudják pontosan, kiket utálnak. Másrészt viszont agyon vannak kutatva. Voltam olyan cigány településen, amelyet több mint egy évtizede évente megszálltak a szociológusok. Számtalan konferencia beszéli meg és finomítja az ismereteket a cigányság deprimáltságának okairól, jellegéről, következményeiről. Az alapos és szakszerű diagnózisokkal nem áll összhangban a javasolt terápiák általánossága: oktatás kell, munkahely kell, telepek felszámolása kell, cigány értelmiség kell. Ezek az általános kijelentések azok, amelyek politikailag biztosan korrektek. Mélyebbre hatolni, kényelmetlen kérdéseket feltenni ideológiai támadások veszélyét hordja, legyen szó akár a bűnözésről, akár az iskolai szegregációról, akár a segélyezésről, a korrupcióról, vagy arról, mit lehet elvárni nyomorban élő, csak a napi túlélést néző emberektől, s meddig szorulnak külső irányításra és támogatásra."

Én ebbe nem nagyon tudnék belekötni. (Persze nem azért, mert a köztársasági elnök mondja... Tudod milyen vagyok, még a római pápának se hiszek... :)
Hattyúfalva Breaking news 2009.10.11 11:26:00
A holnapi poszt írása közben akadtam valami olyanra, amit egyszerűen nem tudok feldolgozni. Muszáj most azonnal megosztanom mindenkivel. Nem is kommentálom, csak belinkelem:http://mek.oszk.hu/06700/06733/index.phtmlAki esetleg tud rovásírásul, az megírhatná, hogy ez tényleg az-e, aminek…..
Korábban nem tűnt fel, ami mostanra már nyilvánvalóvá vált számomra: az angolok kedvenc forgalomszabályozási eszköze a körforgalom. (Itt most számítok szakértő olvasóimra, akik reményeim szerint majd pontosítják a terminológiát, hiszen biztos nem ez a szakszerű elnevezése sem…..
Régi kedves olvasóim talán még emlékezhetnek: ott hagytam abba 2008. december 15-én, hogy elbúcsúztam Hattyúfalvától. És talán arra is emlékeznek, hogy egyik szorgos kommentelőm, az inkognitóját féltve őrző "ilic" az alábbi kommenttel zárta le a blog…..
Poros Julcsi 2009.10.06 20:27:06
Nehéz mit kezdeni egy nyilvánvalóan külföldi érdekeket szolgáló párttal. Ez egy olyan szervezet, amit évek óta egy közvélemény-kutató sem mér, mivel nincs értelme. Ez az a párt, amelyik még annyira sem létezik, mint az SZDSZ. Ez a párt a KDNP. Valójában lényegtelenek…..
Tegnap tűz volt az Intézetben. Azaz tűz nem volt, csak füst, ami beindította a tűzjelzőket.*       Már csak 15 perc volt a könyvtár zárásáig, és az ablakok fénye által megvilágított sárguló leveleket nézve épp azon gondolkoztam, hogy elolvassak-e még…..
Pár héttel ezelőtt résztvettem egy kultúrtörténeti sétán, amit az Intézet egyik oktatója vezetett, aki egyébként túristacsoportokat is szokott körbevezetni a városban. Az alábbi virtuális túra információi nagyrészt innen származnak.*  *  *Stratford-upon-Avon a 12.…..
Poros Julcsi 2008.10.25 14:15:28
Az alábbi írás terveim szerint hétfőn reggel jelent volna meg, be is időzítettem, de valamiért mégse publikálta magát. Úgyhogy akkor most kézzel. Tehát: Már épp ideje volt, hogy világot lássak, arról nem is beszélve, hogy az embernek azért hiányoznak a barátai, ráadásul…..
Hattyúfalva 2. Az utazás 2008.09.17 01:05:00
Megérkezésem egyhetes évfordulója alkalmából ideje belekezdeni az írásba. Úgyhogy kezdjük az elején. Az utazás teljesen simán ment. Megérkezve a Gatwickre legalább 15 percet kellett sétálni az útlevél-ellenőrzésig, és közben végig egy tolerancia-reklámkampány…..