Regisztráció Blogot indítok
Adatok
theHassan

3 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
via GIPHY Zsófi tollkabátja úgy eresztette magából a pihéket, mintha a kabát alatt folyamatos párnacsata zajlott volna. Akinek már volt ilyen, az tudja, hogy egy-egy toll néha normális, de itt nem csak ennyiről volt szó, úgyhogy Zsófi tudatos vásárlóként visszavitte a kabátot és kérte a minőség…..
Nagy érdeklődés övezte az elmúlt hónapban (is) a honvédség légiszállító képességének folyamatban lévő fejlesztését. Sok minden, mindenféle motivációktól inspirálva elhangzott, értékes és kevésbé értékes, pontos és pontatlan hozzászólások, a nyilvánvaló dilettantizmustól és rosszindulattól fűtött…..
theHassan 2018.10.28 22:22:12
@molnibalage: fenemegegye, bocs, volt egy smiley a kommentben és az egész utána lévőt kihagyta. blogmotor monnyonle.
Szóval:
A Vitara vicc volt csak. Minden ár relatív. Műhold sok pénz, de hogy drága-e, az attól függ, megéri-e. Szerintem megéri, de én elfogult vagyok.
A BME-s műhold www.gnd.bme.hu/smog1/
Úgy elint, ahogy a masat imint volt. Mindent csinál, csak kicsiben.

Zord, persze, értettük. Pont ezért írtam, hogy ez egy új lehetőség a SAR képalkotás mellett ugyanannak a műholdnak (vagyis befektetésnek) a jobb kihasználására. Mondjuk, van egy olyan sejtésem, hogy nem ez az első példa az ilyen "többszörös" hasznosításra.
theHassan 2018.11.05 18:45:52
@zord: mondok kettőt.
Check out Spaceport Cornwall. Ez a Virgin bulija lesz, egy felpimpelt 747-ről fognak indítani. Ne a konkrét céget nézd, hanem a mechanizmust. Ez igazán rugalmas elméletileg, mert az égimechanika szabályaihoz a repülővel gyorsan és szabadon lehet igazodni. Ha elég messzire tud repülni és jól választod meg a bázist, akkor igazából bármilyen orbitra hatékony lehetsz. A kérdés az, hogy tartasz-e raktáron rakétát. Mert a reszponzivitás alapja az, hogy nem kell várnod a gyártásra.
A másik szintén repül, sőt megmarad a légkörben, mégis műhold--szerű. Úgy is hívják, hogy pszeudoműhold, vagy high altitude platform. Példa: Airbus Zephyr. Ez az én kutatási témám az NKE-n. Szétszereled, betolod egy szállítóeszközbe, elviszed a művelethez, összerakod és repül egy hónapig nonstop. Mint a kerekeskút: oda tolod, ahova akarod.
theHassan 2018.11.05 20:43:31
@Kelepisti: ah, több évtizedes sztori ez már, csak amíg nem volt érdemes kicsi payloadot csinálni, addig nem érte meg. Most előveszik.
A hírek szerint augusztus végéig hazaérkeznek az első Mi-24-esek oroszországi nagyjavításukból. Jöjjön hát egy tizenegy éves kép a 720-asról, azon ritka alkalmak egyikén, amikor a maximál Sturm konfigurációt (8db) hordozhatta (a nyolc 9M114 cső közül itt hét üres, csak a jobb külsőben van rakéta,…..
theHassan 2018.08.18 18:07:35
@Kelepisti: A mk. tagot nem majdnem törölték el, hanem teljesen. Benne van a törvényben, "a név és a rendfokozat között a végzettségre, képzettségre utaló szó nem használható", nem szó szerinti az idézet, de a tartalom pontos. És nagyon helyesen. Az utolsó időben volt már mk., o., áo., p., meg a fenesetudjamégmi, totál szabályozatlanul. Sajnos azonban a törvény hiányos abban a tekintetben, hogy nem tette kötelezővé a hv., vagyis honvéd használatát.
A régi törvény ebből a szempontból jobb volt, csak nagyon kevesen értették. A rendfokozat nélküli katona a honvéd (ismétlem, régi törvényről írok most már). Szóval a rendfokozattal rendelkező katona is honvéd, csak van még rendfokozata is. Szóval mondjuk Kovács Béla honvéd szakaszvezető.
Na ezt az új törvény is pont jól elbírná.
Nem attól lesz az ember mérnök, hogy kiírja a neve után. Hanem attól, amit tud. És itt van teljesen igazad, kell(ene) a hadmérnök képzés.
theHassan 2018.08.18 21:08:23
@Kelepisti: Én egyetértek vele, meg veled is, miközben nem értek egyet veled. Kifejtem.
A hagyomány az fontos. De 2010-re már nem hagyomány volt, hanem bolondokháza a képzettségrövidítésekkel. Volt definiálva az orvos meg a mérnök. Orvost hagyjuk, mert az egyértelmű.
De én a Bolyais végzettségemmel mérnök voltam? Naná, és nem csak a papír miatt, hanem a tudás miatt is. De a szabály alapján nem használhattam a jelzőt, mert "üzemmérnök" voltam, nem "okleveles". De aki nem tudta a szabályt, és üzemmérnökként logikusan gondolkodva odatette a jelzőt, az felháborította az okleveleseket, akik meg akkor dacból odatették szabálytalanul az "okl.mk." jelzést. Ami meg nem létezik. Ez hagyomány?
Másik példa. Az alkalmasságvizsgálóban dolgozott egy csomó orvos. Akik szabályosan használták az "o."-t. De dolgozott mellettük egy csomó pszichológus is. Ők, tudatlanul vagy szabálytalanul, kitalálták, hogy akkor ők meg "p."-k. A fogász meg kiírta az "fo."-t. Ettől valószínűleg függetlenül, az állatorvos meg az "áo."-t. Ez hagyomány?
Mi az, hogy "egyszerű csapattiszt"? Informatikus hadnagyok CCNP-znek saját zsebből fizetve. Olyan dolgokat művelnek országos kiterjedésű hálózatokon, hogy csodájára jár ország-világ. Amikor leszerelnek, akkor az IFK-ban végzett munka garancialevél a képességeikre. De előnevük a szabály szerint nem lehet.
Szóval, ha a tudást, minőséget akarjuk jelezni, akkor legyen hadmérnökkar, ahová pályázni lehet, fel kell mutatni tudást, tapasztalatot, végzettséget, munkásságot, motivációs interjú természetesen angol nyelven, és aki oda bekerül, az viselhessen valami jelzőt. És ha nem tartja fenn magát (publikáció, oktatás), akkor pedig kihullik. Más szakterületek is dolgozzák ki maguknak, ha gondolják. Mondjuk, hogy engem mondjuk műholdas távközlésből ki vizsgáztatna a seregen belül, az egy érdekes kérdés lenne :) .
Húsz darab H145M könnyű többfeladatú felfegyverzett helikoptert szerez be a HM az MH-nak. A ma tulajdonképpen meglepetésszerűen tett bejelentéssel hosszú távon eldőlt a tervezett negyven darabos flotta felének a sorsa. Az sem lehet véletlen, hogy 20 H145M+3 Mi-8+5 Mi-17+12 Mi-24=40. Ebből az…..
theHassan 2018.07.07 23:14:57
@Levente B.: tud vinni external cargot a civil 145 is, szoval akar meg zsakolhat is. Worst case, HEC is tud, szal log a katona zsakkal kezben
theHassan 2018.07.09 22:21:51
@zord: persze. De tud. Kicsit olyan érzésem van ezzel a 145M dologgal, mintha a szőlészet vett volna 20 Tesla pickupot (tudom, igazából ilyen nincs, tudom), aztán folyton az lenne a téma, hogy a Robur bezzeg mennyi cuccot elvitt...
Még meddig tudják csökkenteni az árakat (és a minőséget) a netbookoknál? A Sungworldöt például 73 dollárért árulják. De sok jóra ne számítsunk, a gépben 300MHz VIA VT8500 processzor van, 7 colos 800x480-as felbontású a kijelzője, 128 MB memóriát és 1GB tárhelyet tettek…..
theHassan 2009.10.13 15:27:45
Műholdak és rakéták Masat 2009.04.25 20:09:00
Kedden (2009. 04. 21-én) volt szerencsém meghallgatni Kovács Zoltán (a Masat-1 Fejlesztői Csoport rendszermérnöke) előadását a Műegyetemen rendezett Simonyi Konferencián a Masat-1 műholdról. Ha esetleg valaki még nem hallott róla, ez a Műegyetemen hallgatói tudományos projekt…..
A légkörön túl – hangzik a válasz. És vajon hol ér véget a légkör? Na hol is? Ez ám a jó kérdés! Külön aktualitást ad a témának, hogy nemrég a szakmai világból kitörve a mindennapi sajtóban is megjelent a hír: „Meghúzták a világűr határvonalát”.…..
Beköszöntő: Szóval felszállt a blog. Remélem, nem én vagyok az egyetlen, akit érdekel a téma. Az űrtechnológia az emberi teljesítmény csúcsa, és (bár kevesen tudjuk ezt) mindennapi életünk része. Nagyon szerencsésnek tartom magam (na jó, nem csak szerencse kellett hozzá...),…..
Azt már korábban megírtuk, hogy az RTL Klub megvette a Miami helyszínelők ismétlési jogait, de most úgy tűnik, hogy 2008-ban már az összes Helyszínelőket a csatornán ismétlik majd. Ráadásul információink szerint főműsoridőben. Hogy miért éri meg egy már bemutatott sorozatot…..