Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borelite

0 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Kevés vagyok 2012.05.30 06:00:00
Az örökös amerikai borblogbajnok, és immáron egyszeres Pannon Bormustra zsűror, Alder Yarrow fölfedezte és haladéktalanul ikonná ütötte Demeter Zoltánt. Az epikus posztban óhatatlanul akad egy-két mulatságos elgépelés, félrehallás, gyorsan essünk túl a legcukibbon: Demeter…..
borelite 2012.05.30 21:18:42
@kukko: Valóban szól az a zene, de csak a Apalta-i látványpincéjükben, ahová a turisták járnak. Hangulatos egyébként, és több chilei borászat is követi a példát.(A Valle de Elqui-beli Cavas del Valle érlelő pincéjében például kizárólag operák szólnak.)
Véget ért a 2012-es Pannon Bormustra. Az 50 csúcsbor és a különdíjasok kiválóságához nem férhet kétség, és ezek a magyar bor egészségét és dinamizmusát bizonyítják. Szintén örömteli, hogy a legjobb borok készítői között a régi favoritok mellett – Oremus, St.…..
Kisebb elmaradást igyekszünk most pótolni, mielőtt még úgy tűnne az olvasó számára, hogy bizonyos borokról vagy műfajokról egyszerűen megfeledkeztünk. Bordói fajtákból szűrt zászlósborokat  (avagy felső középosztálybeli házasításokat, borászat függvényében)…..
Clandestino Szarból várat 2012.02.16 00:49:00
Monterreytől nem vártam sokat. Útba esett, egy napot megérdemel, gondoltam, de amit korábban hallottam Mexikó harmadik legnagyobb városáról, egyáltalán nem hozott lázba. Ipari-pénzügyi központ, mondták az ismerőseim Monterreyről, ahol sok gyár meg felhőkarcoló van, meg dögmeleg, félsivatagos klíma.…..
Milyennek kéne lennie a száraz tokaji furmintnak? A Furmint Február borain merengve ez a kérdés visszhangzott a fejemben. Ekkora merítés mellett már feltétlen érdemes a stílusokon elgondolkozni, viszont jelenleg még főbb csoportokba szedni sem egyszerű őket. Kezdjük például az…..
borelite 2012.02.22 13:37:18
@Octopus: természetesen valamilyen osztályozásra szükség lenne, de ahogy Tokajban másban, úgy ebben sem lehet könnyen dülőre(!) jutni, pedig vannak próbálkozások. Én magam egyébként inkább a spanyol mintájú diferenciálás híve vagyok (ahogyan a VCPRD-borok esetében: crianza, reserva, gran reserva- ugyanazon a területen belül!)
Az urnák továbbra is nyitva állnak, jövő hét szerdáig várjuk a szavazatokat!Minden évjárat és minden Művelt Alkoholista szavazás legalább egy kicsit más. Idén is megpróbáljuk és megkérjük a Kedves Olvasót, hogy válasszuk meg együtt az év borászát és az év legjobb borait.…..
Vida Péter lett az Év Bortermelője díj nyertese 2011-ben. Ahogy azt már korábban hírül adtuk, idén az öt jelölt közül három szekszárdi volt. Dúzsi Tamás és Heimann Zoltán mellett a tokaji Áts Károlyt és a kunsági Gálné Dignisz Évát előzte meg a győztes. Már érett az…..
borelite 2011.12.03 12:01:54
A Művelt Alkoholista Hárslevelű 2011.11.29 13:00:00
Van a hárslevelűben valami mesébe illő karakter. Kicsit olyan, mint egy legendás múltú arisztokrata család sarja, egy széplelkű hercegfiú, esetleg egy asszonyi szépségének teljében lévő királynő. Nemes és csodálatra méltó, ám valódi hatalom híján a tekintélyes mesebeli…..
A kínaiak tulajdonképpen szarnak a borra. Nem része a kultúrájuknak, nem illeszkedik a gasztronómiájukba, és alkohollebontásban is legfeljebb az indiánokat tudják megelőzni. Csak hát pusztán a Népi Köztársaságban ezerháromszáznegyvenkét millióan voltak tegnap, a…..
Mindegy, a szubkultúra mennyire figyel oda, tény, hogy Villány az egyetlen igazán sikeres magyar borvidék. A borászatok a válság okozta gondok ellenére épülnek, növekednek, a szőlők szépek, a borok színvonalasak, a turisták csapatostul érkeznek, isznak, esznek, hálnak,…..
A Művelt Alkoholista Flúgos futam 2011.08.31 07:45:00
A rövid sztori annyi, hogy a Decanter World Wine Awards-on a chilei Cimarosa Cabernet Sauvignon 2010 aranyérmet nyert. Önmagában nem nyolcadik csoda, sokan mondják, hogy Chilében is készülnek jó borok, ráadásul van külön kis karámuk, ahol egymással versenyeznek. A poén az, hogy 649…..
Vannak termelők, akik direkt nekem készítik a boraikat. Bármijüket bontom, előre tudom, ízleni fog. A minap elmerengtem afelett, hányan lehetnek, elkezdtem számolgatni, messzire jutottam. Úgy döntöttem, minden apropó nélkül összerakok ebből valamit. Kisregényt nem írhattam, másak…..
Nem tudom elhinni, hogy egy rozé elérjen mondjuk 7 pontot, írta a kételyek közt vergődő olvasó a konkurencia szegről-végről témába vágó bejegyzése alatt, amire olyasmit bírtam válaszolni, hogy egy átlagos provence-i is simán tudhatja a 6-7 pontot, tehát könnyen lehet, hogy egy…..
Úgy tűnik, Sauternes a magyar borlélek egy súlyos traumája, és a vele kapcsolatos elfojtások az ismétlési kényszer hatására – bár mindig kicsit más formában – újra és újra a felszínre törnek. Néhány éve még egy veszélyes új stílus képviselőjét látták benne…..
Albert gazda Clos de los Siete 2008 2011.04.30 14:30:00
Állítottam már olyat, hogy a legjobban sikerült magyar borok – akár fehérek, akár vörösök, az aszúról ugye nem beszélve – vígan felveszik a versenyt a mienknél sokkal ismertebb vidékek termékeivel. Ez akkor is igaz, ha a világnak jószerével fogalma sincs róla, milyen…..
Van az az elméletünk/fantazmagóriánk/hülyeségünk Albert Gazdával (és nagyon úgy tűnik, hogy Alföldi Merlot sem bontja ezt a csodás egységet), hogy az olaszrizling lehetne a mi grüner veltlinerünk, potenciális popsztárunk, ami talán még a világpiacon is arathatna…..
Egy igazán kiválónak ígérkező vacsorára voltam hivatalos néhány hete, egészen pontosan egy borozással egybekötött vacsorára, lévén a házigazdák és a vendégek jó része is mind borrajongók voltak. A beígért szték mellé valami ütősebb vereset szerettem volna vinni,…..
A sajtóközlemény annyira veretes magyarsággal íródott, hogy nem volt szívem a lényeget újrafogalmazni, inkább az eredeti szövegből metszettem ki részleteket: "A bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kereste az MTA elnöke által felkért, hivatásos…..
borelite 2011.02.25 10:34:58
@Labancz: Sajnos sokan gondolják úgy, hogy az alapfokú WSET tanfolyamon szerzett tudásnak tényleg értéke van vagy az bármire is feljogosíthatna. Milyen szép is lenne, ha ők bírálnának egy ilyen vagy hasonló versenyen!
Nem gyakran kóstolok chilei bort, de ha már, akkor legalább jót. Karácsonyra kaptam ezt a palackot a WineAge-től, túl sokáig nem bírtam őrizgetni, kíváncsi voltam rá valahogy. Az Arboleda az Errazuriz elnökének saját "kis" projektje, jelenleg 239 hektár szőlőt művelnek…..
A Művelt Alkoholista #SyrahDay 2011.02.16 06:00:00
Globális syrah-napot hirdetett meg a Hospice du Rhône, a rhone-völgyi fajtáknak dedikált szervezet. Az üzenet egyszerű: február 16-án, azaz ma, beszéljünk a syrah-ról, blogoljunk, twitterezzünk, facebookozzunk, osszuk meg véleményünket, küldözgessünk kóstolási jegyzeteket,…..
Új helyszínre költözött az utóbbi évek legjobb kezdeményezései közt számon tartandó furmintfebruár, és ez jót tett neki. A Mezőgazdasági Múzeum épületében sokkal több volt a tér és főként a levegő, mint tavaly a Festetics-palotában, máskor is érdemes lenne ilyesmire…..
Tegyük fel, hogy nagy tisztelője vagyok Montalcinónak és a brunellónak, továbbá széles és mély tapasztalattal és elméleti tudással rendelkezem erről a borról. Tegyük fel, hogy egy montalcinói borász elém tenné a brunellóját, és megkérdezné, mi a véleményem. Miután…..
borelite 2011.01.18 14:43:29
Érdekes, friss adalék a témához: www.nytimes.com/2010/01/06/dining/reviews/06wine.html?_r=1 (Parting the Clouds over Brunello), különös tekintettel az alábbiakra (nyersfordításban): "Még ha előírásszerűen készítik is,a Brunello de Montalcino igen sokféle lehet.Vékony testű,rubinvörös,összetett és egyszerűbe hajló,vagy telt, sötét, selymes és bársonyos,amelyen a francia új hordó csokoládés és vaníliás jegyei erősen érződnek. Vagy lehet valamilyen, a kettő közötti."