Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pootj

0 bejegyzést írt és 319 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1880. A British Museum munkatársai antik görög műtárgyakat gyűjtenek be Szicíliában. A Concordia-templom végül nem fért be a múzeum egyik ajtaján sem. A Temze-parti szeméttelepről olasz nacionalisták mentették meg az épületet, és kövenként, bőröndökben csempészték haza, pizzasütéshez használható…..
1930. október. Salomon Andrée svéd mérnök és társainak temetése haláluk után több mint harminc évvel. Kísérlete, hogy légballonnal érje el az Északi-sarkot, tragédiával végződött. A harmadmagával a sark meghódítására indult felfedező a 83. szélességi fok közelében a jégre ereszkedett léggömbjével,…..
Pootj 2021.03.14 13:30:42
@jamboox: Nem kell meglepődni. Az USA nagyon nagy részben német bevándorlókból alakult. Annak idején a hivatalos nyelv is hajszál híján lett az angol a némettel szemben. Jelenleg is több, mint 40 millió német felmenőktől származó amerikai él.
Áll, mint Katiban a gyerek. Ugye mindenki hallotta már ezt a szólást? No hát ez az alkalmatosság itt a kati, a bébikomp őse egy húszas évekbeli fotón..
1902. Hajléktalan nők alszanak egy londoni parkban..
Pootj 2020.10.18 22:42:21
@tomeckk: Az elnökök a hivatali idejük utolsó napjaiban szoktak készíteni pár vicces filmet / képet. gondolom azok közé tartozhat ez is.
Pl.Clinton: youtu.be/PbbUYhyoWz8
1937. A Hindenburg léghajó katasztrófájában elhunyt németek gyászszertartása az Egyesült Államokban..
Pootj 2020.08.30 18:12:17
@minekez: Ott a pont. Arról nem is beszélve, ha van mondjuk disznóvágás, hova raknak el annyi húst?
Sok ember nem lát ki a maga budapesti garzonjából és 2-3 fős háztartásából. Amikor jönnek sógorék, olyankor mi is 10-en vagyunk (5+5) és bizony bekapcsolok egy második hűtőt is (a 200 l mellé) mert 4 napig 10 embert etetni (és nyáron itatni is) nem lehet egy 60 l-es Lehelből...
Pláne, hogy az 50-es évek Amerikájában pont a baby boomer generáció született, nem volt ritka a nagycsalád.
A nyár közepén, az újabb sorozatig egy rövid, nem technikai jellegű poszt következik, ezúttal a korszerű hadviselés költségeiről, mégpedig az USA adataival. Persze nem áll távol ez a terület sem a blogtól, mivel szinte minden, bemutatott eszköznél vagy rendszernél szóba kerül, hogy mennyi pénz jut…..
Pootj 2020.07.25 14:22:44
@szekőcei: Sajnos sehogy. Annyira behálózta a világot a facebook, hogy nem lehet kimaradni. Példa a gyerekek az iskolában. A hiányzások miatti pótlást és az egyéb szülői dolgokat is a facen beszéljük meg. Sajnos ez is olyan lett, mint a telefon. Ha nincs profilod, nem létezel. Persze lehet ésszel is használni, nem kell minden szar macskás videót megnézni és osztani, illetve meg kell válogatni az ismerősöket és szűrni kell a hírfalat. Én sem szeretem, de be kellett látnom, hogy muszáj. :-(
Pootj 2020.07.25 14:24:21
@NAR: Pont ez a lényeg. Ne is próbáljon senki fellépni ellenük. Tudja azt a potenciális ellenfél, hogy esélye sem lenne. Erre játszanak. Aztán vagy bejön, vagy nem.
Az alumínium gyártása Magyarországon már a két világháború között megindult, de az igazi aranykorát a szocializmus alatt élte, ha lehet ezzel a képzavarral élni. Mihez kezdtek a közelmúltban katasztrófát is okozó vörösiszappal akkoriban? Mennyi elektromos áramra van szükség 1000 kilogramm alumínium…..
A Projekt 1444/Kirov osztályt bemutató sorozat újratördelése miatt az Urál a maga jól megérdemelt, külön posztjába került át, némi ráncfelvarrással kísérve. Rendszerint a Projekt 1144-esekkel együtt szokták említeni a Projekt 1941 szám alatti, Titan (Titán) névre keresztelt típust („nagy nukleáris…..
A sorozat záró részében a Tu-22M jelenéről, és az ez alapján kinéző jövőjéről lesz szó, kétféle modernizálással és egy új fegyverrel. Kitekintésként a típus egyik fő feladatáról, a repülőgép-hordozók elleni hadviselés kínai elképzeléseiről került még a posztba pár bekezdés. Végül természetesen a…..
A minap a Ritkán Látható Történelem, az egyik - igencsak méltán - legnépszerűbb blog.hu-s oldal készítője, JTom felvetette, hogy összeállíthatnék egy képes posztot a repülés témájában. Mindez nagy megtiszteltetést és érdekes, jó lehetőséget jelentett számomra, szóval némi válogatást követően meg is…..
Pootj 2019.10.12 22:56:02
@Maga Lenin: Hát, annyira azért nem vagy gonosz, hiszen korábban említetted, hogy lövethetnél is...
Viszont, ha nem orosz a téma, akkor egyelőre nincs tippem ☹️
Ben van Meerendonk fotói csaknem három évtizedet ölelnek át Amszterdam mindennapjaiból. Ezekből válogattam ki a legfurcsábbakat, harmincegy képet. 1952. augusztus. Istentisztelet ágyban fekvő kórházi betegeknek..
Pootj 2019.10.08 19:54:32
@forter: A kerékpárdinamó akkor már nem volt nagy szám, már a XIX. sz. végén szereltek bringára dinamót. A váltó az viszont komoly volt abban az időben polgári biriglire.
A kisbringákat hajtó játékosokról a mosonmagyaróvári Futura jut eszembe. Ott egy generátort vagy dinamót hajt az ember ilyen módon, ami egy Carrera autópályának szolgáltatja az energiát. Nagy móka a verseny :-) (A Futurát egyébként érdemes felkeresni gyerekeseknek. Nagyon leköti őket és tanulnak is sokat :-) )
Nagy örömömre Maga Lenin (nyugi nem Vlagyimir Iljics) - kinek írásait anno a Techstory blogról ismertem meg és aki jelenleg a Modernwartech blogot írja - meghívásomnak engedve megörvendeztetett a nyári szünet alatt egy bejegyzéssel, amiben néhány igazán furcsa repülőgépet mutat be Nektek. Nos eljött…..
Hamarosan: a világ leginkább modernizált és leghosszabb szívócsatornával rendelkező repülőgépe. Ez utóbbinak egy része látható kívülről a képkivágáson. A találgatás ezúttal szabad a kommentekben! A netes képkereső nem segít, a helyes válasz a sorozat kezdetekor kerül megadásra a kommentekben!…..
Pootj 2019.06.26 20:43:17
Pootj 2019.06.27 20:35:47
@Maga Lenin: Jó, jó, nem is teljesre gondoltam, hanem tényleg csak azokra, amik valamilyen szempontból különösen érdekesek.

Egyébként @rdos: kolléga videójából egy másik dolog is érdekes. A vészfékezéshez használt ernyők közül az egyik, mintha nem nyílna rendesen / összegubancolódna. Ez egy ilyen stratégiai fontosságú gépnél megengedhetetlen szerintem és az egész karbantartási / üzemeltetési színvonalat kérdőjelezi meg. Főleg a januárival együtt, amit elsőre nyilván humán faktorra hoztak ki.
Pootj 2019.06.29 07:44:03
@rdos: Úgy tudom túl gyorsan és túl nagy varióval értek le. :-(
Egyébként ez egy komoly baj a sajtóval, hogy a balesetről beszámol, de a vizsgálat eredményét, ami talán csak évekkel később van, már nem közli általában.
Hét tenger Amerikai anziksz 5. 2019.03.04 09:56:47
 San Francisco-i Pier45 fő látványossága kétségkívül nem a Pampanito, hanem a mögötte álló teherhajó, mely mellett az egyébként szintén nem kicsi tengeralattjáró egészen jelentéktelennek tűnik. A rakomány nélküli hajó magasan kiemelkedik a vízből, ami csak még jobban növeli látszólagos méretét. A…..
A "Cápás" sorozat utolsó előtti része az Egyiptomba exportált változatot, a Ka-52 eddigi üzemeltetési és bevetési tapasztalatait, végül a típus lehetséges jövőjét mutatja be. Az ismertető első része ITT, az előző pedig ITT. A nagy számú forrás belinkelése miatt nem fért be egy posztba a záró rész,…..
1893. Az első vízalatti (búvárruha nélküli) szelfi, készítője a francia Louis Boutan..
A hegyikerékpáros szakágban teljesen sztendernek számító tárcsafékes megoldások, néhány éve már az országúti kerékpárok felszereltségében is helyet kaptak, a 2019-es modellévben pedig a superbike-ok többsége már csak ilyen fékrendszerrel lesz kapható, illetve az alsóbb kategóriákban is masszív…..
Díszduda Kell-e garázs? 2018.06.19 20:25:42
Egyre gyakrabban morgom: “Kell egy garázs!” Általában indulatosan, amikor a frissen mosott kocsit fülig sárosan találom egy kiadós sivatagi eső után, vagy a jégbordákat kapargatom a hó alól féktelen haragomban. Persze, amint ülés van a seggem alatt, mindjárt kijózanodok: “Drága.” Legutóbb viszont…..
Ezúttal a Fekete Cápa egyetlen, éles bevetésével kezd a poszt, mely Csecsenföldön volt, majd jön, ennek tapasztalatai nyomán is, a kétüléses utód, a Ka-52 előtérbe kerülése, aztán a Ka-50 végnapjairól lesz szó. A sorozat első része ITT, az előző pedig ITT olvasható, mely utóbbi a Vihrről szóló…..
A három témát is felölelő, ugyancsak a szokásosnál kicsit hosszabb, és főleg, több képet tartalmazó 5. rész a Ka-50 fegyverzetét, nyugati feltűnését, majd éjszakai harcra is alkalmas változatait mutatja be. A sorozat első része ITT, az előző pedig ITT.   Fegyverzet A Ka-50 akár 2000 kg…..
Pootj 2018.12.15 23:00:02
@Allesmor Obranna: A hajtómű megvan valóban, de az csak egy része a helikopter "hajtásláncának". A rotorlapátok aerodinamikája, a rotoragy és annak vezérlése illetve a fő- és előreduktorok ugyanannyira fontosak és nem sokkal egyszerűbb és olcsóbb a kifejlesztésük. Ahogy egy autónál sem csak a motor számít, hanem a váltó és futómű is... Nem véletlen, hogy az autógyárak is kevés kivétellel specialistáktól vásárolják a váltókat.
1864. USS Mahopac folyami monitor az amerikai polgárháborúban..
Pootj 2018.12.03 21:48:09
@daneel1976: @Fredddy: @Zacskóstej: A meleg miatt elbírtak volna egy gatyát, de az izzadás miatt kidörzsőlödött volna a bőrük, aztán abba bele a por, mocsok és onnan kész is a szenvedés.
Repülőgép-eltérítések a Szovjetunióban I. rész   "A keleti blokkban a repülőgép-eltérítések amik a szabad világ felé kényszerítették a gépeket kétszeresen sem voltak a szovjet híradásokba valók. A kommunista ember nem bűnözik és a fennálló rendszer a lehető legjobb, miért is akarna bárki a…..
Pootj 2018.12.03 21:29:49
@rozsomák: Sőt! A világ első gépeltérítése is magyar, IV. Károly visszatérési kísérletéhez kötődik.
Egy hosszú negyedik résszel folytatódik a Ka-50 ismertetője, mely tetőtől talpig sorra veszi a típus valamennyi technikai részletét. A sorozat első része ITT, az előző pedig ITT.   A Ka-50 műszaki részletei Szerkezet A helikopterek között a Ka-50 érdekes helyet foglal el, már csak a koaxiális…..
Pootj 2018.12.03 21:21:22
Hét tenger Amerikai anziksz 1. 2018.11.20 11:19:28
Gondolom, akit egyszer már megérintett a nagy hadihajók varázsa, eljátszik időnként a gondolattal, milyen nagy élmény volna egyszer élőben is látni egy ilyen hajót, s bejárni annak fedélzeteit. A dolog nem lehetetlen, de elég messzire kell menni érte. Európában a legnagyobb múzeumhajó a Belfast…..
1906. A San Franciscó-i földrengés után készült egyetlen eredetileg színes képsor..
Pootj 2018.11.18 18:11:59
@Desmont: @Nyiri: @bioLarzen: Sőt, a Forrest Gump is tele van vele. Az első film, ahol már nagy mennyiségben használták, az az Utolsó csillagharcos (The last starfighter) című film. Egyébként valóban az utóbbi évtizedben lett annyira versenyképes az ára, hogy az épített díszletet és az animatronic-ot szinte teljesen kiirtotta.
Pootj 2018.11.18 20:22:12
@Ződ2000: Nekünk annó egy 1986-os trabantunk volt, amit egy szintén 1986-os Renault 11-re cseréltünk. Bár full fapad volt a felszereltsége, mégis egy űrhajónak tűnt a trabihoz képest. Ment tartósan 100 km/h fölött és még beszélgetni is lehetett benne. Meg fűteni is tudott télen
Pootj 2018.11.18 22:36:13
@slowmotion: Rakétapóthajtású páncéltörő gránátot. :-) Gránát alatt nem csak a kézigránátot kell érteni, az csak egy fajtája. A robbanó tüzérségi lőszerek is gránát néven ismertek illetve puskagránát is létezik.