Regisztráció Blogot indítok
Adatok
4Medve

13 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
urbánpiknik Miért? 2010.11.21 21:36:08
Kicsit tetszhalottá vált mostanság ez a blog, ami egyfelől nem baj – ne írjunk csak az írás kedvéért, akinek nincs mondanivalója, hallgasson inkább – másfelől viszont néha felmerülnek bennem kérdések, és azt gondoltam, ide vetem őket, még ha nem is kapcsolódnak a…..
urbánpiknik lacus Amphiteatrum 2010.06.13 23:02:00
Ismét felteszem a kérdést: Mit adtak a rómaiak az óbudaiaknak? Az Amfiteátrumot. Na jó, de adtak bele tavat is? Nem adtak azok tavat nékünk, csak egy üres teknőt. Kétezer évet kellett várnunk egy belső tóra! A hetekig tartó esőzés és az áradó Duna adta Óbudának a térdig…..
urbánpiknik Sucks and the City 2010.06.10 13:19:00
  Nem tévedés. Valóban elkövettem azt a hibát, hogy hagytam magam rávenni a „Szex és New York” című mozi megtekintésére. De nem ez a legrosszabb, ami tegnap este történt velem, csak ezt még nem sejtettem, amikor mintegy három órányi kínkeserv után…..
Valaki legyen kedves, és világosítson fel. Miért jobb az "addikt", mint a függő? Miért jobb az "edukáció", mint az oktatás? Miért jobb a "kipintács", mint a "még beszéljünk"? No és a "szontyoli vagyok", mint az elszontyolodtam? És mi…..
urbánpiknik Gyalog galopp 2010.04.13 22:42:00
Mert mit adtak a rómaiak az óbudaiaknak? Aquincumot. Jó, jó, de Aquincumon kívül mit adtak nekünk a rómaiak. Az Amfiteátrumot. Na jó, de Aquincumon és az Amfiteátrumon kívül mit adtak nekünk a rómaiak? Kövezett utakat. Hát, ez az, miféle vacak utakat? Kétezer év alatt simán…..
urbánpiknik Könnyelműség 2010.04.08 14:07:26
 Braunherz-Klenovits Regina, aki már rég nem hitt az emberiségben és általában a világ józan belátáson alapuló működésében, egy napon ismét arra ébredt, hogy magasföldszinti lakásának ablakán kipillantva egy kiadós halom szanaszét szórt vegyesszemét látványa fogadja.…..
urbánpiknik Játékgyár II. 2010.03.21 23:43:00
Eurázsiai bauxitlelőhelyeket kellett volna keresni a földrajzi atlaszban, de az ötödik órában Tzuczwlatseket lefoglalta az unalom. És mivel már öt órája foglalta le ugyanaz az unalom, üdítően hatott Kajlinger odasúgott kínja, miszerint: Szerinted a föcitöri kienged a rötyire?…..
urbánpiknik Kopaszok 2010.03.08 22:16:00
Melléjük akartunk parkolni. Nyomták a dudát. Ok nélkül. Egy helyben álltak, és nyomták a dudát. Sötétített üvegű terepjáróban ültek. Leengedték az ablakot, és minket néztek. Hárman voltak. Két kopasz és egy hajas. A kopaszok komoly arccal ránk meredtek. A hajas vigyorgott.…..
Így, csupa nagy bötűvel. A közúti járművek 2000-ben (!) bevezetett, kötelező, időszakos műszaki vizsgája (kivéve, ha a kocsi elég öreg :-), vagy ideje java részét nem a főszigeten tölti). Ez először az új kocsi regisztrálásától számított 4. évben kell, utána minden 2…..
urbánpiknik Leleményveszély 2010.02.17 23:06:00
Az általános iskola 8 éve alatt kaptak a szülők karácsonyra éleit tekintve igen recés, hőre lágyuló műanyagból hajlított cipőkanalat, préselt faforgácsból lombfűrésszel kimetszett hörcsögkörvonalat, csirizes szélű bűvészlapkákat, keresztöltést imitáló díszítéssel…..
urbánpiknik Fagyos büfé 2010.02.01 23:10:00
Puncstortát a pénztárnál, almás rétest a pultnál, pálmalevelet a pénztárnál, pitét a pultnál, nőiszeszélyt a pénztárnál, üdítőt a pu...pé...pu...aaaaaaaa...pénztárnál...diós kiflit a...mittudoménhol, azt inkább nem is merek venni, hanem inkább egy forró csokit, mert azt…..
4Medve 2010.02.03 21:55:05
@nat: Feckin' English snobs like....

Mifelénk egy eeeeennyire bonyolult mondatot kevesen értenének meg, tehát egyszerűen ki van írva: "Do not touch!" Azért a Harrods meg a Primark közt (amit itt ráadásul utalásképpen Penneys-nek hívnak) van pár klasszis különbség :)
Jön, jön!...Ez valaki más...De az ott...Jön?...Nem jön? Gyere már! Ne te gyere, te menjél tovább! Jól van, akkor ácsorogjál itten, de ne gyere közelebb! Jól van, de most már aztán még közelebb tényleg ne gyere!...Jön már?...Most egy pillanatra nem figyeltem, erre rögtön az…..
function PlaySound(url) { document.getElementById('spanDyn').innerHTML=""; } Sokan éreznek késztetést arra, hogy az írás­ban "aw"-vel ill. "au"-val je­lölt hangot magyarosan /au/-nak ejtsék, pedig nem az. Ez a két betűkombináció – az elenyésző…..
4Medve 2010.01.03 13:00:48
@cyberina: Csak azért nem helyeslek hangosabban, mert a végén rám fognák (amit amúgy is tud mindenki), hogy nem kedvelem túlzottan az amerikaiakat :)
4Medve 2010.01.04 02:20:15
@IdegenNyelvŐr: "Ma már ezt a legtöbb anyanyelvi beszélő affektáltnak, felsőbbrendűséget sugallónak érzi." - Ez tény, engem is sokszor küldtek már "vissza" Angliába, mint "köcsög, sznob angolt"-t :) Ugyanis csak akkor használom a RP-t, amikor valaki nagyon sötét, és már csak a kioktató stílus marad. Egyébként meg marad a helyi, ami nem szép, de itt ezt értik.
Hogy a nyelviskolákban Magyarországon mit tanítanak, illetve pl. a Rigó utcában mit várnak el, azt inkább nem kezdeném hirtelen kritizálni, de (tisztelet a kivételnek) inkább a "Pákó"-féle hitelességgel megy a dolog.

@cyberina: a skót aranyos, bár néha rettentő nehezen érthető; Skye szigetén kaptunk olyan útbaigazítást, amiben egyetlen magánhangzó sem volt a helyén "Ef ye gae op thit rood..."
A fenyőfa nem rossz választás a többihez képest. Ezzel együtt azonban néha meggyűlik a vevő baja az eladókkal. Természetesen az eladók szemszögéből pont fordítva látszik a dolog, ők úgy gondolják, hogy sok a "fura" vevő, akikkel még több a baj. Ahol régebben…..
4Medve 2009.10.10 10:56:25
@nat: A belesütött cetli Szlovákiában is dívik :(. Alighanem azért alakult ki annak idején, mert különben a pénztáros nem tudta volna a sok egyforma kenyérről, hogy melyik a félbarna, és melyik a fehér. Aztán megszokássá vált, mint annyi minden marhaság.

@piknik: Nekem az is tetszett, mikor a Tacskóban a pontgyűjtő kártyát naivan átadtam, a pénztáros lehúzta mintha hitelkártya lenne (hozzátenném, hogy kék kártya, a saját logójukon kívül gyak. semmi sem szerepel rajta, chip-nek, hitelkártyalogónak nyoma sincs), és várt. Én meg megkérdeztem, mire vár, miért nem adja vissza. Mire ránézett a gépre, és fennsőbbségesen közölte:
- Ez a kártya nem jó!
Hát fizetni tényleg nem :)

Ja, és a Fenyőfában jártunk így:
Bankkártyás fizetés, mivel összesen 1 telefonvonalon történik a banki kommunikáció, pénztárosunk felrikkant (a többieket informálandó): "Kártyázok!"
Nem sikerül. Másodikra sem, 5 perc alatt. Harmadikra nagy nehezen összejön, mire megjegyzi: "Ezekkel a Budapest Bankos kártyákkal mindig baj van!"
Halkan megjegyezném, hogy ugyanaznap reggel, Európa másik végén, valahol Malahide mögött egy világ végi kis benzinkútnál ugyanezzel a (magyar kibocsátású) kártyával 15 másodpercbe került a tranzakció...
urbánpiknik Talpalatnyi 2009.09.26 21:44:00
Mintegy 30 millió évvel ezelőtt egy pontosan meg nem határozott napon egy tengeri sün a közelben csoportosuló tengeri liliomok szándékait fürkészve oly szerencsétlenül ütközött egy fésűskagylóval, hogy mindketten legott spirális vonalú süllyedést szenvedtek el. Az első 10…..
urbánpiknik A Texo dicsérete 2009.09.09 13:09:00
No, félreértés ne essék, tudom én, hogy a magyarországi fiókcég nem hasonlítható össze az ittenivel, sem a minőség, sem a vevőkhöz való hozzáállásuk terén. Botrány is volt elég, feltételezem legtöbbször nem minden alap nélkül.Amiért ezt most ideírom, az egy kivételes…..
4Medve 2009.09.10 16:27:32
urbánpiknik Lemeztelenedés 2009.09.06 23:21:00
A hely, amelynek kőpadlóját számtalan olimpiai és világbajnok papucsa naponta koptatja. A hely, ahol évente több száz gyermek dicsekszi el a békatempóját a mamának fültörlés közben. A hely, ahol kiderül, ha nyuszis a bugyi. Ez az a hely, ahol test és lélek egyaránt…..
urbánpiknik Szeptember 1 2009.09.02 00:44:00
Ugye, hogy minden borzasztó dolog szeptember 1-én kezdődik! - morogta a 20 évvel ezelőtti NAT egy történelemórán, amikor a II. világháborúról tanultunk. Dühösen nézett maga elé, majd a ceruzáját jól megnyomva firkálni kezdett a könyvbe. Milyen sorsszerű ez! - állapítottam…..
urbánpiknik Senkiföldje 2009.08.24 18:55:00
A senkiföldje az, ahol senki sem jár? Vagy épp fordítva, ahol túl sokan járnak? A Dózsa György út igazán nem mondható néptelen külvárosi tekervénynek, hiszen haptákban áll neki a Hősök tere, a Felvonulási tér és a Városliget, de amint egy pillanatra elfordul... Egész pontosan…..
Busszal elég könnyű embereket ölni úgy is, ha azok egy épp útban lévő autóban ülnek. Brigi egy ámokfutó buszsofőrtől ijedt meg, aki azt hitte, hogy versenyautót vezet és életveszélyesen előzgette az előle pánikszerűen menekülőket. Barátommal a hétvégén volt szerencsére…..
4Medve 2009.08.05 21:44:54
Mondjuk én, ha épp buszozom, CSAK akkor előzök meg bárkit, ha legalább 15-20%-al lassabban megy, mint ez én normál tempóm (85-90km/h óra szerint), és biztonságos. Nincs értelme azért előzni, mert nekem 90-el esne jól menni, de valaki előttem 82-vel megy, 2 órás úton a falvakat is beleszámítva 5 percet nyernék vele (ha több ilyen nem is lenne az úton).

Akire viszont rettenetesen haragszom, az az a fajta béna személyautós, aki csak akkor meri nyomni a gázt, ha minimum 2 széles sáv van az orra előtt. Ott mindkettőnk 100-al mehetne, ő nagy félve megelőz (mert a buszt és a teherautót MINDENÁRON meg kell előzni, ez a vérükben van) , majd beáll elém 95km/h-val. Mivel a buszban ugyebár sebességhatároló van (az EU-s jogszabályok szerint, 100-nál nem mehet gyorsabban), ezért így kb. 1 kilométeres szakaszt venne igénybe az előzés. Utána összeszűkül az út, én mehetnék 85-el, de előttem a személyautós kényelmesen totyog 65-70 között (holott ő továbbra is mehetne 100-al, az út is elég biztonságos hozzá, de nem mer). Ez persze nem menti a felelőtlen buszsofőrt, aki nem méri fel jól a távolságot, de a frusztrációja okát megadhatja.

Ennek pesti példája a reptéri gyorsforgalmi út: kifelé a korlátok között, ahol 90-el szabad menni, ott nem mernek, csak 60-70-et. Ferihegy 1 előtt meglátják a 2-3 széles sávot, ott már hiába a 70-es tábla, mindegyikük megtalálja a gázpedált.
4Medve 2009.08.06 23:40:58
@cso zsi:
Bocs, ez mikori KRESZ? Mert nekem nem ez rémlett, igaz, nagyon rég kellett vele foglalkoznom. Persze csak mihez tartás végett, mert amúgy is minimalizálom a buszokban töltött időmet, Magyarországon pedig végképp nem áll szándékomban buszt vezetni:).

Egyébként nálunk (Írországban) lakott területen 50, autópályán és osztott pályás főúton (gyorsforgalmi úton) 100, egyebütt 80km/h, ha egyéb korlátozás nincs érvényben. Mindez csak akkor igaz, ha a buszon álló utas szállítására nincs lehetőség. Ha van, akkor lakott területen kívül egységesen 65km/h. Nagy-Britanniában kb. ugyanez (60/50/30mph, alacsony padlósokra 40mph).

Mindezt csak azért írtam le, mielőtt valaki engem is legyilkosozna, amiért azt írtam, hogy óra szerint 85-90km/h-val vezetem a buszt (ami a valóságban 78-82km/h).

@SilentSound: ez is benne van egyébként, én is másként vezetek (még a saját kocsimat is), ha van mellettem / mögöttem utas. De akár van, akár nincs, szeretek épségben odaérni. Mellesleg a busz ugyan nehéz, de a buszvezetőt szinte semmi nem védi egy esetleges frontális vagy oldalütközéskor: se légzsák, se gyűrődőzóna, csak egy vékony fémlemez előtte.

Különben ha ez ennyire sarkalatos pont nektek, hát elárulom, hogy mindannyian tévedtek: a 31-es út az M50-es pálya 13-as számú kijáratától Dún Laoghaire kikötőig tart:). Egyébként pedig pax vobiscum.
urbánpiknik Kidoboltatik 2009.07.26 00:25:00
Fél év múlva születésnapom lesz. Kereknek számító. Nagyjából ugyanakkor névnapom is lesz. Most megkérem minden kedves barátomat, ismerősömet, valamint rokonomat, hogy a fent ismertetett információk tudatában nézze meg alaposan a következő képes ábrát:Szentendrei út,…..
urbánpiknik Óvatos láncfürkész 2009.07.18 00:05:00
A Szépvölgyi úton, a HÉV-megállóhoz vezető zebránál tömörültem a minap, amikor balról betüremkedett mellém egy láncfűrész. Inaktív volt, de azért vörös színű. Egy atlétatrikós fiatalember kezében lógott egykedvűen. A lámpa zöldre váltott, a láncfűrész átkelt az…..
4Medve 2009.07.25 22:23:12
@piknik: Ezt már többen megszívták: például amikor az amerikai hadsereg vadul kereste Keflavík környékén, ki az a Katrín Einarsdóttir, aki a botrányos cikkeket írja - nem jöttek rá szegények, hogy mivel Einar Jónsson lánya amerikai állampolgár, ezért hivatalosan Kitty Johnson néven fut:).
Avagy az egyetlen disco irányzatot képviselő előadó, akinek tetszenek számai (néhány): Páll Óskar Hjálmtýsson, külföldieknek csak Paul Oscar, nekünk vikingeknek csak családiasan Palli.
De nem hiszem, hogy Jancsifi Mihály ősei közt sok viking akadt, nem pont olyan (volt) a megjelenése...

Különben is, köszönöm, de ócsóé' se köll az információ. Tisztelettel:

Björn
urbánpiknik Hírek 2009.07.24 09:01:02
 Azt hallom a hírekben, hogy mosolydetektorokat szerelt fel a metróállomásokon egy távol-keleti ország közlekedési társasága. A cél: emelni az utasok számára nyújtott szolgáltatás színvonalát. Amikor felveszik a munkát, a közlekedési társaság alkalmazottai egyszerűen…..