Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gigabursch

0 bejegyzést írt és 20069 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Mers el Kebir 06. 2024.04.23 10:15:20
Gensoul még a támadás estéjén tájékoztatta az észak-afrikai francia tengerészeti erők Algírban tartózkodó főparancsnokát, Jean Pierre Estéva altengernagyot, hogy a Dunkerque sérülései nem súlyosak, és a hajó néhány nap múlva elhagyhatja a kikötőt. Estéva ezt rögtön szükségesnek látta…..
Lipp Kölntől északnyugatra található, a falu történelmének kezdetei több találgatásra adnak alapot, mint biztos ismeretre. Első írásos említése a XII. századból való, de ennél a falu valamivel biztosan idősebb...
Előszó Az előző epizód a 2000-es évek elején ért véget a nyugati fejlesztésekkel. A történetből hiányzó és eddig kimaradt szereplővel is ideje foglalkozni, l ássuk hát mi történt a Nagy Falon túl, ami szorosan összefonódik a hidegháború utáni Oroszország helyzetével. Majd végül a XXI. században…..
gigabursch 2024.04.25 17:07:18
Az orosz harkály még mindig kopácsol Ukrán drónok támadást indítottak Oroszország horizonton túli radarja ellen, már kettőt is lelőttek Mordvinföld területén. Tekintettel arra, hogy a régióban nincsenek különösen fontos objektumok, nagy valószínűséggel ez egy próbálkozás volt a konténer radar…..
gigabursch 2024.04.22 05:59:56
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jelenleg 4 ismert GPS műholdrendszer kering a föld körül.
Ebből 1 dedikáltan katonai adat mentes, ez az európai

A négy:
GNSS (amcsi)
Glonass (ruszki)
Galileo (eu-s)
Beidu (kínai)

Emellett van számos korrekciós műhold is szerte-szana az égbolton, akár geostacionárius pályán, akár valamilyen a fenti műholdaktól eltérő pályán.
Na meg a földfelszínen az RTK - már ahol van

A földi jelek zavarására nem feltétlen kell más frekvenciát alkalmazni vagy elnyomni, bőven elég a doppler effektust megzavarni vagy jeltükröződést kelteni.

....
Természetesen azon azonban meg se lepődnék, ha dedikált lézerfegyverekkel "kisütnének" az égről műholdakat, de ehhez kellően nyugodt talajfelszín kell, különban szanaszét lőjük az eget, meg azon túl a földönkívülieket.
gigabursch 2024.04.22 17:26:48
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Mindegyik műhold kiad magából egy jel sorozatot, nagyjából így (nagyban leegyszerűsítve)
"_alapjel_műhold id_órajel_privát jelsorozat_alapjel_..."
A te kütyüd ebből el tudja dönteni, hogy melyik műhold jelével számol (min. 4 műhold kell), és az órajel, a kütyü belső órajele alapján keres szinkront és a privát jelsorozatban lévő minta és a beletáplált dedikált minta adataihoz, vizsgálva azt, hogy a doppler jelenség szerint a műhold közeledik-távolodik és mekkora a változás mértéke.
A változás mértéke fontos, mert akkor hozzád képest felírható egy körív és négy körív metszete már meghatároz téged nem csak a geodidon, hanem attól való magasságodban is.
Na, ennyi röviden (és vastagon leegyszerűsítve) az elmélet.

Viszont most már laikusnak látható, hogy mire jó a doppler hatás.
Ha te az összes műhold jelét meghaladod és a te jeleid lesznek a jel/zaj arányban a bajnokok, akkor tudsz csinálni védett fehér foltokat és agyonlőhető, nulla értékű célterületeket.

Ezzel egyébként nem csak a polgári, hanem a katonai jeleket is zavarják lokálisan.

Remélem érthető voltam.
gigabursch 2024.04.24 22:33:14
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem, nem az a kérdés, hogy a műhold hol van, mert annak a pályája ismert, rögzített.
Hanem az, hogy erről a palyáról kiadott jel alapján mennyire közeledik/távolodik hozzád képest.
Mert ebből síkok határozhatók meg, aztán azoknak a közös metszéspontja.

Gyakorlatilag hátrametszés elve alapján számolod ki, hogy hol vagy, csak itt nem fix pontok, hanem behatárolható síkok adják ki az összetszést.
A négy részesre nyúlt Kirov cirkálós sorozat végén, a Nagy Péter bemutatása után egy orosz elemzés alapján néhány megállapítás és kérdésfelvetés következik a 1144-esek szükségességéről, hatásosságáról, elmúlt 30 évéről és jövőjéről. Az előző rész ITT, az első pedig itt érhető el.   A ma az Orosz…..
Kilátás a Normafától. Balra a János-hegy, középen és jobbra az előtérben a budai hegyek, háttérben a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai. A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel…..
Na jó, egy kicsit túlzás. Csupán a második helyezettek. De ne együk ennyire forrón a kását...
gigabursch 2024.04.22 17:40:27
Bevezető helyett hagy „hülyézzem” le magam itt rögtön! Ha én nem teszem, úgyis megteszik helyettem mások. De mielőtt mindenki kikelne magából, tessenek egy kicsit elgondolkodni. Ezt segítendő leírok egy másik címet: „Szavaztak a magyarok, tiltsák be a dohányzást.” Csak azért nem tüntetem fel a…..
gigabursch 2024.04.22 17:39:31
bircahang Választási autokrácia 2024.04.22 12:12:00
Brüsszeli határozattervezet szerint Magyarország választási autokrácia. A szó persze eredetiben nem jelent semmit, hiszen az autokrácia jelentése azonos a monarchiáéval, azaz "egyetlen személy abszolút hatalma". Na most mit jelent, hogy ez "választási"? Azt, hogy ezt a egyetlen személyt…..
gigabursch 2024.04.22 17:37:15
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Legfőképpen nagybriteknél.
Ott 15%-kal lehet valaki a pairlament 70%-ának birtokosa.
Persze ez az autokráciázokat sose zavarta ..
  Volt már szó az alépítményről, annak jellemző fajtáiról. Az a bejegyzés a vasúti pálya elhelyezését volt hivatott bemutatni, ahogy a tájba illeszti a vágányokat. Beszéltünk már a felépítményről is több részletben, külön a sínekről, az aljakról és a kapcsolószerekről. Ami most jön, az nem túl…..
Egy tehetetlen ellenzék és egy kifulladt Fidesz küzdelmének ígérkezett a június 9-i önkormányzati és uniós választás két és fél hónappal ezelőtt. Aztán jött a kegyelmi botrány, majd annak farvizén Magyar Péter. Nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal tényleg lesz három pólus, melyek összemérik az erejüket,…..
Jó szerencsét! A Sashegyi-akna története bár rövid, de mégis érdemes külön kezelni, hiszen a Dorogi Könyvtár Helytörténeti Gyűjteménye révén nagyon szép fotókon nézhetjük meg az aknát.    A lenti térképen látható az a terület melyet az aknából műveltek:   Hantken Miksa könyvéből: "A tokodi…..
Öt különböző zenei világból (blues, dzsessz, rock, táncdal, klasszikus zene) érkező zenész, nevezetesen Baronits Zsolt és Ráduly Mihály szaxofonosok, Pataki László billentyűs hangszeres, Orszáczky „Jackie” Miklós basszusgitáros-énekes, valamint Veszelinov András dobos létrehozott egy egészen…..
fáymiklós Anna Margit távolodik 2024.04.19 07:55:23
Szép, nagy kiállítás A bábu megszólal, Anna Margit művei a Nemzeti Galériában. Mire eljut az ember az elejétől a végéig…  Az eleje egy kicsit nehéz, mert egy végtelenre beállított filmfelvételen ismételgeti Anna Margit, hogy „én nem tudok és nem is szeretek a képeimről beszélni”, ami ebben a…..
1. Féleszű, aki azt hiszi, hogy az eutanázia a súlyos betegek, a haldoklók érdekeit szolgálja. Az eutanázia az egészségesek érdekeit szolgálja, törvényes (pontosabban: jogi) eszköz, amivel megszabadulhatnak egyre nagyobb feladatot és költséget jelentő betegjeiktől és öregjeiktől. Az orvostudomány…..
gigabursch 2024.04.18 15:56:28
@Szabó A. Imre:
A második bekezdésed a tipikus esete a "kivétel erősíti a szabályt" kategória.

Az első bekezdésedben sajnos ott van reális esély arra, hogy elboruljon valami beteg irányba a dolog.
S megdöbbentő, hogy férfiak sokasága milyen szinten éli meg, amikor a nő elmegy abortuszra, szemben a nők vállalhatatlanul flegma viselkedésével.
A világ egyik része - miként idehaza, Magyarországon is - nagyon fél egy esetleges harmadik világháborútól, egy másik része optimistán elképzelhetetlennek tartja ennek lehetőségét, egy harmadik része pedig tudomást sem vesz a veszélyről. De mi lehet a reális helyzet ma a világban a…..
A Szabadság szobor és a háttérben Budapest. Mindenki által ismert kép, de vajon tudnád, pontosan hol készült a felvétel, ha levágnám róla a szobrot?  Nos, pont a címkép alatt feltett kérdésről szól ez a kvíz! A következő képeken olyan várakra, templomokra, kilátókra kérdezek rá, amelyekről már…..
Az Antonov iroda STOL szállítógépének sztorija nem annyira nagyszabású, stratégiai kérdéseket feszegető történet, mint a blog előző ismertetőjében szereplő B-70-esé. A típus az alapkialakításán túl nem tartalmaz különlegesen érdekes megoldásokat, kiemelkedően fejlett vagy szofisztikált elektronikát.…..
Nemrég említettem Mező Gábort, most ismét kell. Bekapcsolódott a Talpramagyar elleni kampányba, pontosan azzal a módszerrel, amivel a levitézlett Falkaházi-Karsai duó az új köztársasági elnök ellen. A lényeg: adjon magyarázatot felmenője életéről, meg hogy miért állít családi legendákat a…..
2023 végén Ausztriából Párizsba utaztam, ahol majd egy egész hetet töltöttem el. Az ottani látványosságokról és élményekről szépen lassan elkészültek a beszámolók, már csak az utolsó nap maradt ki: a hazaút. Több mint 1300 km várt még rám, hogy hazaérkezzek. Keresztül fél-Európán az Európai…..
A Jókai ex-gőzös fehérre festetten elcsípése után egy újabb véletlen és meglepő fotólehetőségbe botlottam a napokban: Ez a kép néhány hete készült a Széchenyi rakpartnál: ő itt a Gróf Széchenyi, egy dízel-elektromos hajtásrendszerű lapátkerekes hajó. 1940-ben Korneuburgban építették Stadt Passau…..
2023. október 23-án rajta voltam az év utolsó Fonyód - Badacsony járatán, és már a kikötéskor tudtam, hogy rajta kell majd lennem az első 2024-esen is, ... ... úgyhogy március 29-ének reggele a fonyódi mólón talált, melynek még mindig zseniális tulajdonsága, hogy egyenesen "neki van vezetve" a…..
gigabursch 2024.04.18 09:39:59
Sosem fogok betelni az űrhajóknak a firmatervével... kritikailag...

Vesd össze pl a Nimróddal:
hajoregiszter.hu/hajoadatlap/nimrod/3482

17-18 kmph helyett 22-23 kmph sebesség, ugyanannyi utas, kisebb gépteljesítmény, kisebb fogyasztás, van szabad orrfedélzet, munka biztonsági kérdések rendben, stb.

Szóval jók ezek a lehajtható rámpák, csak honnan tudják, hogy nincs az útjában semmi és nem akad fel a rámpa?
A hajóvezető az akváriumban megfő.
Az első ablakfelületek lemoshatatlanok...
Groteszk egy ennyire népszerű zenekarnak, mint az Iron Maiden bármelyik albumát „méltatlanul elfeledettnek” titulálni. Pedig ezt a jelzős szerkezetet nyugodtan odabiggyesztjük az éppen ma negyvennégy éve megjelent, a zenekar nevét viselő bemutatkozó album címe elé...
gigabursch 2024.04.16 19:25:43