Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emmausz

5600 bejegyzést írt és 716 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mickey webnaplója A trombita 2020.09.19 21:56:48
A trombita szépen formált rézfúvós hangszer. Nem fogom itt szakszerűen leírni milyenségét, megtalálható minden szaklexikonban. Inkább csak azt emelném ki, hogy a mai eszemmel inkább trombitálni kellett volna tanulnom gyerekkoromban, mint hegedülni. A trombitának a szépségét jól megmunkált korpusza…..
Mickey webnaplója Szószegésem 2020.09.19 02:19:02
Ígértem, hogy nem idézem többet a 100 mondat …c. kötetből. Újra lapozva azt mondom, hogy de. Aztán tényleg nincs tovább. A mínuszos hírek módján „mínuszos”. gondolatok jönnek most komment nélkül: oldalszámok  és szövegidézetek: 134. A többség csak gyűjtögeti azokat a tárgyakat és eszközöket,…..
Nem akartam többet idézni Limpár Imre könyvéből, mert ide idecitálhatnám a kötet jelentős részét. Hogy mégis megteszem, az az asszertív jogok felsorolása miatt van. Idézem a 247. o.-ról: „Az asszertivitás maximális érdekérvényesítést jelent maximális együttműködés mellett.” Ez nekem fából…..
Van, aki az egy gondolatot kifejtő hosszas anyagokat szereti, és nem azokat, amely mindössze egy-egy mondatban olyasvalamiket foglalnak össze, amelyek aztán egy életre elirányítók lehetnek. Pedig érdemes ezeken az útjelző mondatokon elgondolkozni, mert élni segítenek. Nekem ilyen a most olvasott…..
Gyerek, hogy neked milyen szar ereid vannak – állapította meg egy ápolónő.  62. o. …és ezek az erek behálózzák egész testemet, vélte a gyerek hosszú ideig. Kisfiam, nagyon jó, de a könyvedben van három elütés – mondta az anyja. 64. o. Általános tapasztalat, hogy a hibákra koncentrálnak sokan, és nem…..
Nagy örömömre szolgál Limpár Imre könyve (100 mondat, amely megváltoztatta az életemet). A szerző velem rokon lélek. Én kb. száz közhelyet elemeztem, helyesebben szólva bontottam ki szabad fantáziálásommal könyv terjedelemben. (Nem lett belőle kiadás.) Limpár I. pedig száz olyan mondást sorakoztat…..
Mickey webnaplója Dó, ré, mi 2020.09.14 14:36:55
Aki képes kottát olvasni, azt hiheti, hogy ez természetes. De nem az. Több dolog jut eszembe a téma kapcsán. Az elhunyt karmester, Oberfrank Géza írta visszaemlékezésében, hogy nem egy jeles operaénekes a kottaolvasás analfabétája volt. Ő aztán némelyiket próbálta bevezetni a kottaolvasás…..
emmausz 2020.09.14 18:42:37
Mickey webnaplója Mari-vers 2020.09.13 20:28:40
Szűkebb társaságunkba négy Mária is tartozik. Hogyne. Hiszen amikor mi gyermekek voltunk, a legtöbb lánykát Máriának, Erzsébetnek, Margitnak hívták. Aztán a Dzsenniferek kikoptatták őket, s ritkaságszámba megy, ha valakit ezekre a nevekre keresztelnek.   Szept. 12-én egy régen írt versemmel…..
Mickey webnaplója Egy érdemes nap 2020.09.12 21:08:46
Ma kint voltunk P.csabán.  Mica – mondhatom – magas létrára kapaszkodva dolgozott. Hősies volt elszántsága. Én is letettem valamit az asztalra. Én voltam az Untermann. Az imádkozó alsó ember, de leginkább csak a létrasor lengéscsillapítója. Gyorsan elment a nap. Levente trombita-kottáját egy óráig…..
Mickey webnaplója Én, te, ő 2020.09.11 13:31:44
A mai perikópa ismert példabeszéd. Lehet, hogy korabeli közmondás megidézése? Nem tudom.  „Miért látod meg a szálkát testvéred szemében, amikor a magad szemében a gerendát sem veszed észre? Hogyan mondhatod testvérednek: Testvér, engedd, hogy kivegyem a szálkát a szemedből! – holott a te szemedben…..
Mickey webnaplója Ablakok 2020.09.10 14:48:25
A gondolatot Mándy Ivántól vettem. Az ablak híd a külvilág és a belvilág között. Kilátni, meg belátni, ahogy Mikszáth írja egyik novellájában. Az ablakok sokfélék, és tükröznek valamit abból a civilizációból, amiben keletkeztek. Valaha tán hólyaghártya adott némi világosságot s óvta a belső teret az…..
Mickey webnaplója Ellentétek 2020.09.09 13:02:58
Misére megyünk. Az utca túloldalán a kerítésen ül Sanyi. Sanyi bokszoló volt, iszákos lett, hajléktalan és ahogy mondani szokták, alighanem nem százas. Évek óta próbálja lelejmolni, akit lehet. Máskor is átkiabált valamit arról, hogy mind a pokolra fogunk kerülni. Ma is átkiabált, amit nem értettem,…..
Azért érdemes szörfölni az interneten, mert rengeteg hasznos információt találhatsz rajta. Itt van pl. a barackmag esete. Mint ismeretes, az ártalmatlan, ehető barackmagtól a vad keserűig mindenféle megtalálható a piacon. Na, már most: Arra voltam kíváncsi, hogy hogyan lehet a magok közül…..
Mickey webnaplója Pongrácz 2020.09.07 17:29:49
Ma van a kassai vértanúk ünnepe. Pongrácz István, Grodecz Menyhért, Kőrösi Márk a nevük, akiket a kálvinista hajdúk halálra kínoztak. Egyikük magyar, másikuk lengyel, harmadikuk horvát nemzetiségű volt. Ami kuriozitásnak számíthat, hogy Szt. II. János Pál Szlovákiában avatta szentté őket. Ami pedig…..
Előttem egy német Újszövetség, egy zsolozsmás könyv, az Erdő-mező madarai, a Károli-Biblia, mögöttem G. Durrell könyve Az amatőr természetbúvár. Van még jó néhány olyan kötet is, amelyiket még nem olvastam végig, mert azt gondoltam, hogy egy újabb érdekesebb lesz. Ez olykor igaznak bizonyult, olykor…..
Mickey webnaplója Lazítsunk 2020.09.05 19:25:08
Két vakond beszélget: egyik: Azt mondtad, hogy elutazol. másik: Valóban, de egy rotációs kapa törölte a járatomat. *** Szeretettel és humorral élni az életet! A szeretet a megértéshez, a humor pedig az elviseléshez kell. *** Harmonikus élet - Gyerekek, ki tudna mondani egy példát a harmonikus…..
Mickey webnaplója Hanglemezek 2020.09.05 08:37:19
A hanglemezekről akarom feleleveníteni néhány élményemet. Első találkozásom Horváth Laciéknál esett, tehát 1956-ban, vagy még előbb. Normál lemezt játszott a masinájuk (78-as fordulatszámút) és Mozart G-moll szimfóniáját (550 K) tette a korongra. Nagyon megragadott ez a csodaszerkezet. Ezután…..
Találtam korábban egy könnyített szövegű német nyelvű Újszövetséget a könyvmegállóban (akkor még állt a szekrény). Nekem alighanem nehezebb ez a szöveg, mert nem az eredeti szófordulatokkal él a szerkesztő. Én meg azt ismerem. No, mindegy. A hegyi beszédet követő fejezet egyik mondata ragadt meg…..
Káin kezdte a sárdobálást, vagy már az első emberpár? Akármilyen furcsa, mindmáig tart. Az ilyenek az olyanok ellen, az olyanok az ilyenek ellen. A bal a jobb ellen, az elülső a hátulsó ellen, az ellenzék az uralkodó ellen – vice versa. A vallásosak a még vallásosabbakkal szemben és viszont. Igazán…..
Első általánosba jártam, amikor valamiért házunk házmesterlakásában leledzettem, ahol Tóthéknak elbüszkélkedtem vele, hogy már tudok írni. Azonnal bizonyítékot kértek és kaptak. Tóthné odaszólt férjének: Gábor, ez a gyerek zsinórírással ír. Én úgy tudtam, hogy kötött betűket vések a papírra.…..
Mickey webnaplója Jelenségek 2020.09.02 03:35:21
Már többször foglalkoztatott az a megoldhatatlan kérdés, hogy az első pünkösdkor Péter apostol beszédét ki-ki hogyan hallhatta a saját nyelvén. Mivel megoldhatatlan a kérdés, észszerű magyarázat sincs rá. Először is Péter – vélhetően nem tudott mindenféle nyelveken. Másodszor: nem volt…..
Talált szövegek:...jó móka volt készíteni és együtt alkotni. Sok munka volt, de hatalmas kreatív tett, és annyira elégedettek vagyunk… Szeretlek, édesem, legyen nagyszerű heted és boldog születésnapod. A gyerekek annyira jól érezték magukat a patakban annak ellenére, hogy milyen hűvös volt a víz,…..
Mickey webnaplója Hozzászólok 2020.08.31 02:56:55
A szombati perikópa Márk evengéliumából való. Kommentálom. „Heródes volt az, aki embereivel elfogatta Jánost, és megkötözve börtönbe vetette testvérének, Fülöpnek a felesége, Heródiás miatt, akit feleségül vett. Mondj igazat, és betörik a fejedet. János tudniillik figyelmeztette Heródest: Nem…..
Mickey webnaplója Nyelvelek 2020.08.30 03:55:34
- Nagyon vigyázz magadra! – szokták mondani. Ha én mondanám, így tenném: Nagyon vigyázz magadra, és ha sikerül, meséld el nekem is, hogy azt hogy kell… - Ha a pénztárosoknak volna humorérzékük, felmutatnám a zacskó kiflit, közben elmondanám, hogy tíz darab van benne, és négyes voltam számtanból.…..
„Hogyan mondjam el Neked, amit nem lehet, mert szó az nincs, csak képzelet…” (Adamis A.) „Keresem a szót, keresem a hangot, keresem a szót, keresem a hangot” (Bródy J.) Van, aki mégis elmondja – megtalálva a hangot, jóllehet az ő szavai is botladoznak. „…vezetéseddel bensőm mélységébe léptem.…..