Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emmausz

6912 bejegyzést írt és 720 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mickey webnaplója Adjatok! 2024.03.27 12:00:45
Annak idején Karinthy vezette be a halandzsát. Alighanem magát a szót is ő találta ki. A lényeg, hogy a beszédre hajazó ámde teljesen összefüggéstelen és értelmetlen szavakat vágjanak egymáshoz a halandzsások, vagy olykor nem egymáshoz, hanem idegen harmadik személyhez. Ilyesféléket mondta: Kiszera…..
Valamikor – tán a hetvenes években – a nagyhét valamelyik napján a Mátyás-templomban énekeltünk egy lamentáló gregoriánt, amelynek a szövegére nem emlékszem. Nem is akadtam nyomára, noha a lakásunkban található forrásokat alaposan végignéztem. A dallamára viszont pontosan emlékszem. Így szólt:  …..
Mickey webnaplója Micsoda tavasz 2024.03.25 12:54:55
Reggel egy régi sláger dobolt a fülemben. Az 1961-ből való Ray Charles-nóta: Hit the Road Jack. Bagi Istvánnál jártunk alkalmával hallottam először (később püspök lett, Isten nyugosztalja), aki új Geloso-magnóján játszotta le nekünk. ***Ma, miként minden nap hazaérve a szokásos tiszteletkörökből,…..
H. Böll novellát írt Bús a képem címen. A fanyar humorral megírt mű arról szól, hogy amikor a hivatalosságok kötelező örömködést írtak elő, az író búsan ácsorgott, ezért megbüntették, s amikor pedig gyászosnak illett volna lennie, akkor nevetett, s ezért szintén megbüntették. A dolog azért nem ilyen…..
Mickey webnaplója Harapdálások 2024.03.23 07:10:24
Mostanság a régi épületeket nem robbantják fel paxittal – talán a nagy porfelhők keletkezése miatt.  A modern technika a betonharapó ollót alkalmazza. Az alulról irányított harapófej úgy dolgozik a magas, bontásra szánt épületen, mint a zsiráf, amikor az akáciát legeli. Még valamelyest kinézetre is…..
Móricz Virág írja: Amikor apjának írói jubileumát tartották, M. Zsigmond a laudációra ezt válaszolta: »El fog jönni az idő, amikor Európa testéről lehullanak a mondvacsinált politikai, gazdasági korlátok, s akkor ez a föld összekötő kapocs lesz Kelet és Nyugat között. Ha a magyar okos, erős…..
- Valaha olvastam a Tibetet kikémlelő Sven Hedinről, akit elkaptak a tibetiek és megkínoztak. Meghurcolásának igen érzékletes leírását adja könyvében.     - Majd találkoztam egy balatoni vihar olyan reális elbeszélésével, hogy magam is ott éreztem magamat az imbolygó csónakban, amely egy éjjeli…..
Mickey webnaplója Bomba, bomba 2024.03.20 07:19:39
Valamikor a múlt században Horn Gyula a világ atomarzenáljáról beszélve azt mondta, egyesült robbanóerejük 47-szer szét tudná vetni a világot.  Hogy most hol tartunk, nem tudom. Egy kimutatás mutatja, hogy az egyes országok mennyi nukleáris töltettel rendelkeznek: Oroszország             1458…..
Vettünk egy háromszemélyes kanapét, amely kétszemélyes ágyként is üzemelhet. Megszámoltam, 22 csavarral lehet összerakni, plusz a hat láb is csavarral illeszkedik a bútorba. Dicsérem az eszemet, hogy egykor egy vékony imbusz-kulcsról lepattintottam a derékszög egyik felét, s így kaptam egy…..
Ma Tömörkény Istvánnak adom át a szót. A mai poszt az ő munkája: A rókusi szappanos és az angol Tudni illik, vagy legalább illenék, hogy Somorjai Nagy Péter uram annak idején a Rókuson lakott, és főzte a szép szegedi szappanokat békességgel egész élete sorában. Mikor megvoltak a táblák, ládákba…..
Kis fantáziával az Eucharisztiára vonatkoztatható az első kettő.„…hogyha eljössz hozzám, Kis szobámba eljön a fény. Felejtem azt, hogy Lakosztályom kissé szerény. Nem látok már semmit, Mert téged nézlek csupán, És arra kérlek, gyakran jöjj hozzám! … Egy albérlet az emeleten, Csak ez van, s te vagy…..
Életem egyik meghatározó élménye a Baross utcában ért utol, amikor átéltem, hogy jól érzem magamat a bőrömben. Mert van feleségem, van családom van munkám van lakásom van egy használt autóm van kicsattanó egészségem van mit a tejbe aprítani van jó közérzetem. Élek mint Marci Hevesen Élek, mint hal…..
Néhány napja „szóbányáról” írtam. Ott terem a szókincs, csak ki kell bányászni. Az általam használt blog könnyűvé tenné a benne való keresést. Csak be kell írnom a keresett szót, s jönnek a találatok. Ekkor és ekkor a napi posztomban szerepelt a kérdezett szó. Ez nagy segítség, amikor…..
Kétféle író van. Az egyik azt mondja, nem olvasok másokat, hogy megtartsam egyedi stílusomat, kidolgozzam egyedi témáimat. A másik típus (pl. Cz. G.) ellenkezőleg viselkedik. Azt tartja: mindennap klasszikusokat kell olvasni, hogy csiszolódjék szókincsünk, s átvegyünk tőlük értékeket. Bennem…..
Nyitni kék A mogyoró már túl van a barkák vetésén. Elnyílt már a hóvirág is. Nyílik már az ibolya: a violaszínű ibolya és az ibolyaszínű. Most bontogatja szirmait a tulipánfa. Fehérlik a madártej virág. A kutyatej se akar lemaradni. Az árvácska mit sem törődik az évszakok gyüszmékelésével. Az…..
Mickey webnaplója Szóbánya 2024.03.12 14:44:56
Tizennyolc éve írom blogomat. Úgy viselkedik, mint egy bánya. Szóbánya. A szóbányászás pedig a keresés programmal történik. A legkülönfélébb lehetetlen szavakra ad találatot. Ma véletlenül azt írtam be, hogy mici. A Micimackón kívül a micisapka is a találatok között szerepelt. Mégpedig azon…..
Agyilag zokninak érzem magamat. Ezért ma kiposztolom azt az anyagot, amit egy közös blognak írtam. Nem titok, hogy szeretem a nyelvelést. - Mi tagadás, nekem a figyelem-téma kapcsán csaknem azonnal a „Fatyalim! Felszólít!” szópáros ugrott be elsőnek. (Idősebbek emlékezhetnek még a „Csellentyű” című…..
Egy szülinap és egy névnap. Együtt Piliscsabán.Ez volt délelőtt.Játszunk, beszélgetünk. Egyszer csak így szól M.: Megvan a bankkártyád? Kaptam egy mobilhívást kedves ismerősömtől, hogy megtalálta a bankkártyámat. De az enyém megvan. Hú, akkor csak az enyém hiányozhat! - mondom neki. (Azonos a…..
Tomka F. említi az általam most olvasott könyvében (Halálra szántak…) Kertész Imréről a következőket. K. I. többször megfogalmazta, hogy számára a Kádár-rendszer élménye fájdalmasabb, mint Auschwitz lágerélménye. „A Sorstalanság-ot a Kádár-rendszerről írtam” – mondta. Az idézet az ÉS-ben jelent meg…..
Mickey webnaplója Napozás 2024.03.08 10:32:28
Isten éltesse L. sógoromat, akinek nemrég volt a születésnapja! Isten éltesse I. húgomat, akinek nemsokára neve napja lesz! Isten éltesse Á. unokát, aki ma 20 éves! Isten éltesse a nőket, akiknek nincs koruk! Isten éltesse a Zoltánokat, akik ma tartják névnapjukat! Isten éltesse D. unokát, akinek…..
Mickey webnaplója Kicsi a világ 2024.03.07 14:10:16
Vagyok én, aki hegedülni tanult, de zongorázni szeretett. Van Szilas Imre, aki öcsém barátja volt, s ma Pasadenában zenél. Ő volt többek között a húsvéti és a karácsonyi beatmisét komponálta. Van benne egy erősen offbeat-es, szinkópás kompozíció (Istengyermek, kit irgalmad…) Volt egy alkalom,…..
Mickey webnaplója Mi vaaan? 2024.03.06 10:36:10
A FB-on találtam, lopom. Szijjártó Péter (Péter Szijjártó) - értékelői, támogatói Az iszlám prédikátor, Zakir Naik, beszállt egy londoni taxiba, majd hangosan ezt mondta a sofőrnek: - Testvér, kérlek, kapcsold ki a rádiót, mert ahogyan a Szent Korán elrendeli, nem szabad zenét hallgatni, mert a…..
Kapom a rajzot. Hozzá applikált szöveg: - Ilyen szörnyű reggelt! elítélik rémes tettünk! - Milyen szörny üreggel teli téli krémest ettünk? *** Aj, e nőkebelű Lidi óta a Jenőke belül idióta. (Kosztolányi) *** Egy kispesti vendéglőbe egy kispesti vendég lő be. (Grätzer) *** Egyebekben köszönöm, jól…..
Mickey webnaplója Homo ludens 2024.03.04 08:11:11
A szózat játék nyolc lehetőséget ad arra, hogy egy ötbetűs szót kitaláljunk. Elég kínos volt, hogy hat próbálkozás után még egyetlen betűt sem találtam el. A hetedik sorba viszont az első betű „cs” volt. Maradt egy próbálkozási lehetőség. Szerencsémre annyira kifogyott a felhasználható betűkészlet,…..
Tegnap tizenöten voltunk együtt ugyanabban a felállásban, mint amilyenben Zamárdiban szoktunk lenni. Tekintettel a párizsi olimpiára, az idei közös nyaralás legalábbis a szokott létszámban nem tud megvalósulni. Ehelyett már egy család foglalkozik a kérdéssel, hogy meglátogatják kint élő testvérüket…..