Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emmausz

6940 bejegyzést írt és 720 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyszer a FB-ra feltettem a kórházban készült fotókat. Talán a folyosóról, a falon lógó képekről, ablakokról. Ivan egyik mellé azt a megjegyzést tette, hogy inkább a nővéreket fotózzam. Persze nem tettem. A személyiségi jogok rájuk is vonatkoznak. Emlékeim viszont bőven vannak a nővérekről [az…..
Mickey webnaplója A zene bennem 2024.04.23 09:58:32
Megvénülvén – érthető okokból – ismételten felébredek éjszaka. Újabban – ellentétben az általános gyakorlattal – nem birkákat számolok, hanem az általam ismert több ezer dallamból a találomra kiválasztottat kezdem szolmizálni. A slágerek jó része könnyen szolmizálható, a komolyzene világának…..
Mickey webnaplója 40 2024.04.22 10:30:36
Tegnap minden annak a jegyében történt, hogy M. 40 éves lett életében először (G.-ral szemben, aki immár másodszor 40).       Visszatérve az először 40-es M.-re arról számolhatok be, hogy jó volt megfürödnünk egymás arcában. Az öregekében és a fiatalokéban, az apró és tini unokákéban (tizenhatan…..
Kegyetlen program a saját blogom keresője. Azzal szembesít, hogy egy-egy szót, fogalmat, kifejezést hány posztban használtam. Kénytelen vagyok beismerni, hogy általában sokszor. Azért idegesítő ez, mert rávilágít arra, hogy vannak kedvenc írnivalóim, és a kedvenc témáimról már több (sok) ízben…..
Mickey webnaplója Nevek, nevek 2024.04.20 07:36:01
- Megboldogult magyartanárom (F. A.), ha azt akarta mondani, hogy ellenben, akkor megfricskázta a szót, s azt mondta: Ellenberger. Gondoltuk kiskamaszok, hogy pusztán modorosság. De nem. Egy kelet-porosz író neve: H. Ellenberger. - Megboldogult nagybátyám apámat szincserónak nevezte. Azt hittük,…..
Mickey webnaplója Fioretti 2024.04.19 15:00:25
Az átkosban meghatározták (netán az ÁEH), hogy évente hány könyvet adhat ki a Szent István Társulat. Így fordulhatott elő, hogy Éneklő Egyház címen egy kötetbe sűrítettek három-négy kötetre való tartalmat. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az imakönyv-formátumú kiadvány 1488 oldalra rúg. Most…..
Összeér a világ, amennyiben kimutatható kapcsolat van közöttünk, emberek között. Egy novelláskötetben olvastam Kós Károly leírását a királykoronázásról, amelynek előkészületi munkájában tevőlegesen részt vett. Móricz Virág a maga aspektusából említi ugyancsak Kós Károlyt, akit nem kértek meg házuk…..
Egy amerikai vicc szerint a farmert az ivó előtt megverik a cowboyok. Amint hazatérve meglátja a fia, így szól hozzá: - Kik mertek hozzád nyúlni? Mérgesen visszaviszi az ivóhoz az apját, és így szól: - Ki merte megütni apámat? Most legyen legény, üsse meg még egyszer, ha meri. A cowboy megüti. -…..
Móricz Virág második, leleplező könyvét olvasom (Anyám regénye). A kötet az előzőhöz (Apám regénye) hasonló hangvételű, csakhogy  a szerző hatalmas családi levéldokumentum-anyagra alapozva adja elő mondanivalóját. A száz év előtti komfortnélküliséget a ma embere oly nehezen képzeli el, s tán nem is…..
Gárdonyinak van egy szép verse: (Érdemes kinyomtatni és könyvjelzőként beletenni a Bibliába.) Írás a Bibliába Ez a könyv a könyvek könyve, Szegény ember drágagyöngye. Égi harmat lankadtaknak, Világosság földi vaknak. Bölcsességnek arany útja: Boldog, aki rátalál! Szomjas lelkek forrás-kútja, Hol…..
A húsvét utáni hullámhegy: „Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!” Azaz Krisztus győz, Krisztus uralkodik, Krisztus parancsol! Egy parancsa van, a szeretet. *** Szeghalmi Elemér novelláskötete (Borjú bécsi D-dúrban) Az egyes novellák egy-egy mondatban. 1. A karmester Velencében…..
Kezembe került zeneiskolai bizonyítványom 1955-ből. Elég sok neves tanár tanított. Két fiatal szolfézsoktató nevével kezdem: Cs. Csengő Lujza és Gépész Anna Kodály tanítványai lehettek. Nemcsak kedvesek és szépek voltak, hanem biztos kézzel vezettek is bele a szép hangképzésbe, a tiszta…..
Mottó: Ha a böjt a visszafogottság időszaka volt, (képbe foglalva: a sinus-hullám völgye, akkor a húsvétot követő időszak a felszabadultság, a feldobottság, az örömteliség hullámhegye.  Ennek sokféle kifejezése lehetséges. Most a Te Deumból idézek: 1. vsz. Téged, Isten dicsérünk, téged Úrnak…..
mottó: Ha a böjt a visszafogottság időszaka volt, (képbe foglalva: a sinus-hullám völgye, akkor a húsvétot követő időszak a felszabadultság, a feldobottság, az örömteliség hullámhegye.  Ennek sokféle kifejezése lehetséges. Most egy ortodox dalszövegre rezonálok: Dallamát Rimszkij Korszakov…..
Talán meséltem már, talán még nem, hogy jó anyám azt gondolta, hogy belőlem pap lesz. Elképzelését magában tartotta, s már három lányunk volt, amikor felfedte előttem elképzelését. Lehettem volna pap, de én nősülni szándékoztam. Lehettem volna, mert gyerekkoromtól kezdve - a Regnum Marianum tagja…..
Mickey webnaplója Húsvét után 2024.04.09 11:25:44
Ha a böjt a visszafogottság időszaka volt, (képbe foglalva: a sinus-hullám völgye, akkor a húsvétot követő időszak a felszabadultság, a feldobottság, az örömteliség hullámhegye.   Ennek sokféle kifejezése lehetséges. Most egy taizéi dal szövegre rezonálok: „Ne sírj, ne aggódj, ne félj, ne bánkódj,…..
Állítólag az angolok nagyon lenézik, közönségesnek tartják, és ennek megfelelően utálják a szóvicceket. Na hiszen, megkapnám tőlük a magamét, mert igen gyakran szálazom elemeire a szavakat és alkotok belőle egész mást. Itt van pl. Levente unoka. Becenevén Levi. Ha ő szakácsmesterségre adná a fejét…..
Ma van az irgalmasság vasárnapja. Emez ünnep a legfrissebbek egyike. Szent II. János Pál alapította. Hátterében az irgalmas Krisztus áll, akinek az álló képét kezéből áradó sugarakkal Szt. Fausztina (Faustyna Kowalska) látomása alapján készítették el. Aláírása szerint Jézusom, bízom benned! Az…..
Életünk a hosszas várakozások és a várakozásokat követő beteljesülések között zajlik. T. számítása szerint a piliscsabaiakat utoljára négy hete láttuk. Ők azok, akik egy rövid vonatozással utolérhetők. Nos, éppen ideje volt már egy újabb találkozásnak. S ez ma valósult meg. Tegnap érkeztek haza s…..
Mickey webnaplója Katalizátorok 2024.04.05 11:49:44
A kolhozparaszt jókor elindul az öt km-re eső földre dolgozni. Megy-megy, mendegél, már majdnem odaér a föld szélére, amikor eszébe jut, hogy ellenőriznie kellene a szükséges dolgokat. Megtapogatja balzsebét: párttagsági - megvan; megtapogatja jobb zsebét: szakszervezeti könyvecske – megvan;…..
Érzem a tavaszt. Most is süt a nap, felhők tarkítják a kék eget. Röpködnek a madarak. Már hajnalban kezdik a hangos udvarlást (avagy territóriumuk védelmét füttyögik az énekes madarak). T. kedvenc népdala még sokaké. Jól kifejezi a természet ébredését. Mert hát Tavaszi szél vizet áraszt virágom,…..
 „Nem kell katolikusnak lenni, hogy megértsd!Ahogy, telik az idő és érettebbekké válunk, lassan rájövünk, hogy:- egy 3000 €-os óra, ugyanazt az időt mutatja, mint egy 30 €-os- egy 300 eurós pénztárca ugyanazt az összeget tartalmazza, mint a 30 eurós pénztárca- a magány egy 70 négyzetméteres házban…..
Mickey webnaplója 52 2024.04.02 09:40:31
Na, igen. Dátumra ma lettünk ötvenkét éves házasok. Minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt, meg voltam elégedve (ma is meg vagyok). Eszembe jut néhány Gyökössy-nyilatkozat, akit több ízben faggattak a házasságát illetően. (Akit érdekelnek válaszai, keresse meg a könyveiben.) Én egy…..
Régóta foglalkoztat, hogy a nagyböjt hullámvölgyét miért nem követi igazán a feltámadás hullámhegye. Lehet, hogy a reformáció óta elszaporodott keresztábrázolások sokasága teszi. A feltámadás ábrázolása igen ritka. Lehet, hogy az ember természete rosszra hajló lett, s emiatt közelebb áll hozzá a…..
Már minden jól van. Este megvolt a vigília-mise, reggel a feltámadási mise. A szertartások szépen időben rendezetten, flottul lezajlottak. Mindent elénekeltünk. A mindenszentek litániáját, a Te Deumot, a magyar himnuszt és a pápai himnuszt. Este is, meg reggel is. Este felgyulladtak a fények,…..