Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jesus.Green

0 bejegyzést írt és 211 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többször írtátok már, milyen jó lenne, ha régi szerzők ismét megjelennének, és megírnák, mi történt velük az első jelentkezés óta eltelt időszakban. Nos, a mai poszt…..
Jesus.Green 2015.08.06 18:08:04
@Mirjam2: probably past this point already, de az iment meggugliztam, hogy 'gender specific teaching' es elso blikkre igencsak erdekes temakat kopott ki a kereso - aztan lehet, hogy mit sem er az egesz
Jesus.Green 2015.08.07 07:37:54
@Dragonlady (Bp, Hun): ugye nem baj, ha amikor 3 evente egyszer kommentelek, nem aszerint teszem, hogy te milyen temat unsz vagy talalsz erdekesnek.

Amiota visszatertel Magyarorszagra, agresszivebbek es ingerultebbek lettek a hozzaszolasaid, kar, mert jo kep alkult ki rolad a fejemben az evek soran. Na nem mintha szamitana, csak mondom..
Jesus.Green 2015.08.07 09:40:28
@Dragonlady (Bp, Hun): az a franya kulturalis maz, hat nem milyen vekony :-) na de mindegy, tied itt a ter, jo babazast amugy (es ezt minden mellekzonge nelkul)
Az angol egészségügyről elég sok rosszat lehet olvasni (nekem is van vele személyes, és nem túl jó tapasztalatom, és hallottam is érdekes dolgokat közeli ismerősöktől), így aztán engem tulajdonképpen nem is lepett meg különösebben Péter mai írása, aki egy leírta az angliai…..
Jesus.Green 2014.09.22 22:21:30
@csentecsa: hat igen, britorszag a nyomorekok, leszazalekoltak es orvosi muhiba miatt elhalalozottak orszaga. Nem is tudom mi lenne a bevandorlok nelkul.
Akár az is lehetne a mai poszt címe, hogy Anglia két arca, hiszen Andrea (akinek előző írását ide kattintva olvashatjátok el) hét, ott töltött év után tulajdonképpen a szigetország és lakosai kettős portréját írta meg. Az egyik oldalon ott a csodálatos vidék, a biztos…..
Jesus.Green 2014.03.26 21:59:33
@Mr Long: Jaja, a beapritos :D

Fene a hosszu munkanapba es callokba, hogy csak ilyentajt tudok kommenteket olvasni, amikor mar lenyegeben minden el lett mondva.
Az utóbbi egy évben megnőtt a Bécsbe kitelepült magyarok aránya, még statisztikailag is kimutathatóan, ami új szituációkat is teremtett – írja mai szerzőnk, Barna, akinek posztja alighanem kavar majd némi indulatot. Igen, az Ausztriában élő magyarok egy típusáról írta meg…..
Jesus.Green 2014.02.06 15:22:20
@Mr Long: Jajo, akkor felreertettelek, nem kene ennyit multitaskoljak.
Jesus.Green 2014.02.06 17:33:09
@Mr Long: Majd valaki biztos jol beledmagyaraz valami latens hajlamot, aztan orulhetsz, ha a shiny kek inged miatt nem kerulsz bele a kisebbsegi statusba is :D
Jesus.Green 2014.02.06 17:58:07
@Mr Long: Felek nem lo've' jarna erte, hanem love, a nem preferalt fajtabol ;)
Svájc, Anglia, Németország is színhelye a mai történetnek, ami a maga nemében azért különleges, mert Csilla és családja Európa több országában szétszóródva próbálta, próbálja meg keresni a boldogulást. A történet sok szempontból tanulságos... „Mondhatom magam, s…..
Jesus.Green 2014.02.05 10:24:32
@nigara: Ez itt valami kenyszer, hogy a HA-n csak sikersztoriknak lehet helyuk? Posztolo mar el sem meselheti a sajat tortenetet? A minoseg megvitatasaba most nem mennek bele, Rejto utan szabadon nem lehet minden poszt melle irodalmart rendelni. Es ez nem iskolai kotelezo irodalom, nem kell elolvasni ha nem akarod.

Neha tartsatok mar egy-ket het szunetet es utana olvassatok vissza magatokat, igencsak elcsodalkoznatok. Kicsinyesseg, irigyseg, marakodas, fikazas, kotekedes minden aron - ha ilyenek vagytok IRL is, akkor nem szoltam, de ha jobbnak tartjatok magatokat ennel, akkor ez tukrozodhetne a hozzaszolasokban is.
Jesus.Green 2014.02.05 10:59:38
@nigara: Nem, nem ertettem magamra.
Jesus.Green 2014.02.05 21:08:02
@Almandin: Hacsak ugy nem.
Tamás egy londoni munkára kapott évi 60 ezer fontos fizetéssel ajánlatot. A dilemmája a kérdésben felvázolt „elfogadjam-e?", amire persze az ember első reakciója, hogy „naná!". Ugyanakkor a poszt végére kicsit jobban belelátunk a szempontjaiba és talán a válasz sem lesz ilyen…..
Jesus.Green 2014.02.05 10:01:54
@geegee: Nem rohogni kell, hanem muvelodni. Short of that, eleg a wikipediaig eljutni: '[...] the first clear evidence for Reading as a settlement dates from the 8th century, when the town came to be known as Readingum. The name probably comes from the Readingas, an Anglo-Saxon tribe whose name means Reada's People in Old English,[7] or less probably the Celtic Rhydd-Inge, meaning Ford over the River.'
Előre szólok, hogy a mai poszt tulajdonképpen egy sorozat első része, rövid bemutatkozás a Skóciában egyetemre járó Dórától. Úgyhogy lesz még sok minden érdekesség, ma az első egy hónap benyomásairól, tapasztalatairól olvashatjátok egy 18 éves lány írását. „Ha az…..
Jesus.Green 2013.10.24 17:41:13
@zöldeketbeszélek: Hat ahhoz a keveshez, amit eddig atelt, ne kukacoskodjal mar. Tenyleg elfelejtetted, milyen volt 18 evesen, amikor te voltal a Jani es te mar mindent tudtal, az oregek csak ne dumaljanak, mert ok mar mennek a sullyesztobe az elavult es regimodi nezeteikkel, amikor mindenbe batran belevagtal mert nem tudtad mi varhat rad de biztosan sikerulni fog? Ha valamit visszasirok, az eppen a fiatal korral egyutt jaro vaksag, tapasztalatlansag, felelotlen lendulet, mert igy, hogy minden lepesem elott merlegelve legalabb 15 potentialis kimenetelt, veszelyforrast, bukas lehetoseget latok a tapasztalataimbol kifolyolag, mar nem olyan vicces es gondtalan az elet.
Jesus.Green 2013.10.24 18:13:48
@Barátusz: Azt hiszem te emlegetted a sikeresseget abban a kommentedben, amire aztan valaszoltam.
Jesus.Green 2013.10.24 18:20:16
@zöldeketbeszélek: Azert ne kukacoskodj, mert olyasmi zavar a posztban (persze szigoruan szerintem), amit nem lehet felroni a poszterinanak: a kora es az abbol fakado megnyilvanulasai. Meg nagyon fiatal, mindent a korlatolt tapasztalataihoz tud csak viszonyitani, hat ne varjuk el tole, hogy vilaglatott, tapasztalt emberkent nyilatkozzon egy honap kulfoldi letrol. Ha tenne ezt 28 evesen akkor nekem is felszaladna a szemoldokom, bar lattam en mar olyan naiv, burokban elo kora harmincasokat is, hogy ihaj.
Már régóta gondolkodom azon, hogy érdekes lenne egyszer a határátkelésnek erről a vetületéről is beszélgetni, aztán a minap belefutottam egy jegyzetbe a szlovákiai magyar híroldalon, a parameter.sk-n, ami ezt a témát (is) feszegette. Úgyhogy az a javaslatom, ma beszélgessünk…..
Jesus.Green 2013.10.05 12:56:28
@Thor vagyok: ez 2014-tol valtozik, ugy tudom.

En ugy tudom, hogy a szasz elnevezes az akkoriban Magyarorszagon hasznalt latin mint hivatalos nyelv saxones kifejezesebol ered, ami egyszeruen a nemetek elnezevese volt akkoriban.
Jesus.Green 2013.10.05 13:21:13
@Kovermadar: Gozszeleprol van szo, hogy nehogy szetrobbanjanak, mikozben vorosre dagadt fejjel verik a klaviaturat. Kezdodhetett ugy, hogy: te zsido! Aztan, ezt fokozando: te budos zsido! Majd ahogy egyre inkabb megkopott a toltete a sok ismetles altal, ugy ragasztottak hozza minden olyan jelzot, ami az o szotarukban szitokszonak szamitott, es ett az egeszbol te budos komcsi libsibolsi szadeszos naci zsido.
Jesus.Green 2013.10.05 13:24:36
@Thor vagyok: Jottek azok mindenunnen, saxones volt a gyujtoszo rajuk, hat igy lettek 'szaszok'. Sajnos mar alig vannak...
Nyelvvesztés és identitás a mai poszt témája, aminek előzménye, hogy megkértem az országfelelősöket, írják meg, hogyan lehet megőrizni és továbbadni a magyar nyelvet külföldön, milyen a személyes tapasztalatuk. A sorozat első részében max val írását adom közre –…..
Jesus.Green 2013.10.03 23:19:05
@puhacica: Angolul, es szinte olvashatatlan kezirassal :) Nekem a munka csak angolul megy, tele van ceg- es agazatspecifikus szavakkal, amiket angolul tanultam meg, ha magyarul jegyzetelnek, csak a kotoszavak lennenek azok. Meg a ragok :)
Jesus.Green 2013.10.04 00:02:02
@33621: Ha mar szoba jott itt a kettos (tobbes) identitas meg az integralodas egy masik tarsadalomba, nekem van egy elmeletem a bozgorozassal kapcsolatban, de nem biztos, hogy ennek itt a helye, mert a kisebbsegi let nem eppen hataratkeles.
Jesus.Green 2013.10.04 00:30:28
@Mr. Long: Van ebben nemi igazsag, de azert az egesz ennel bonyolultabb :)
Anglia a lehetőségek országa, ha van időd, türelmed, pénzed kivárni. Ha van két referenciád és minimum fél év gyakorlatod. Ha van elég önbizalmad és nem adod fel – írta Kata a története elé (amihez képeket is küldött, amiért köszönet!). Az idő persze nem abban az…..
Jesus.Green 2013.09.25 04:34:09
@morsels: Nalunk sem halal a KFC, sot mi tobb, halal bolt sincs es kosher aru is csak mutatoban akad a Waitrose-ban. Az indiai bolt stabil vevokor hianyaban bezart. Lengyel bolt viszont van rogton ketto is. Szerintem nagyon fugg attol, hogy a kornyek milyen etnikai osszetetelu. Nyilvan az uzletek, (gyors)ettermek is a vevokorhoz igazodnak, ha a beveteluk zome muszlimoktol vagy zsidoktol szarmazik, akkor nem szorakoznak es minden hahal vagy kosher lesz. Ugyanis el tudom kepzelni, hogy sokba kerulne egy KFCnek parhuzamosan halal es nem halal csirket tartani, kulon hutoben tarolni, kulon frituban megsutni meg ki tudja meg milyen eloirasoknak megfelelni. Ez is tisztan uzlet, mint oly sok minden mas.

HA: ezennel elertem a 10. kommentemet, jo gyerek voltam, ha meg ervenyesek a szabalyaid, akkor mostantol kezdve fel vagyok mentve a modera alol, ugye?
Jesus.Green 2013.09.25 09:22:56
@Babette_: Nemnem, hatarozottan emlekszem valami tizedik rendes komment utani beengedesre, de a fene se fogja mar vegigbongeszni a tobb, mint ezer kommentet azert, hogy bizonyitsam.
Jesus.Green 2013.09.25 10:08:10
@charlieharper: Akkor jol emlekeztem, hogy volt valami ilyesmi. Hat most mar mindegy, bent vagyok a pikszisben.
Gyakran éri az a (néha vicces, néha komoly) szemrehányás a blogot, hogy túl sok az angliai, nagy-britanniai poszt. Ezen persze lehet vitatkozni (én legalábbis szeretnék), de egy most nyilvánosságra hozott hivatalos uniós kutatás talán magyarázatot ad rá. Az Európai Unió…..
Jesus.Green 2013.06.12 13:01:28
@nosuti: Ehh, a tizenharmadik harcosra reagaltam, de kozben becsuszott a masik kommented, hehe.
Jesus.Green 2013.06.12 13:06:31
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tisztelettel, nincs igazad. Ha valaki eleg zsenge kora ota beszeli az idegen nyelvet es fogekony ra, szert tehet tokeletes kiejtesre. De mindig is lesz kulonbseg az idegen nyelvet szegenyesen, de tokeletes kiejtessel beszelo es a nyelvet anyanyelvi szinten beszelo, de kevesbe muvelt ember kozott.
Jesus.Green 2013.06.12 14:49:53
@szaszo71: Ejj, mar megint az a franya nem erto olvasas... pontosan azt irtam en is, hogy nem tudod 'ugy', azaz ugyanazokkal a szavakkal megvigasztalni mint egy bennszulott, mert nem ismered a babanyelvet, es esetleg a sajat anyanyelvedbol forditod le a kifejezeseket le a celnyelvre. Az meg, hogy te mar tudod, es ismersz mas tajszavakat is, nagyon jo, de feltetelezem in situ kellett neked is megtanulnod, es jo esely van arra, hogy naponta futsz bele ujabb es ujabb ismeretlenbe.

Nagy sajnalatomra itt abba kell hagynom a kommentelest mert munka van (csak szolok, hogy nem paraszt modon nem valaszolok tobbet).
Van egy olyan pillanat a legtöbb, egyedül útnak induló, a szeretteit, családot (akár csak ideiglenesen) hátrahagyó határátkelő életében, amikor elgondolkozik azon, vajon helyesen döntött-e, és mit keres ő egyáltalán ott, ahol van. Tapasztalatom szerint ez szinte független attól,…..
Jesus.Green 2013.05.03 13:34:48
@Amarante: Ne menjel ebbe bele, ugysem ertene meg, es ezt nem gonoszsagbol mondom, hanem nincs meg neki az a fajta tapasztalat, ami teged/engem lenyegeben meghataroz. Mondhatnam ugy is, hogy nem egyek a gyokereink.
Jesus.Green 2013.05.03 14:07:51
@bpetya75: Szarmazasilag, igen.

Sajnos nem tudtam szalonkepesebben megfogalmazni azt a lelkiallapotot, ami arra keszteti az embert, hogy az elo faba is belekosson :)
Jesus.Green 2013.05.03 14:12:07
@Amarante: Nemnem, az megint mas! Szexualis kielegites tortenhet egyedul is, minden nemu mu vagy bio segedeszkoz bevetesevel. Amire en gondoltam, azt konkretan csak egy jo heftolassal lehet kuralni :)
Kicsit rendhagyónak nevezhető a múlt szerdán lezajlott Fogadó, mert a résztvevők egymással is elkezdtek beszélgetni, nem csak a vendégnek tették fel kérdéseiket. Valamint talán az is kicsit más volt, mint máskor, hogy Sámánt, aki már több posztot is írt a blogon, közkívánatra…..
Jesus.Green 2013.04.26 16:55:53
@SilentDreams: Ezt en mar megkerdeztem par poszttal elebb, meg be is ideztem a nyitoposztjabol azt a reszt, ahol arrol volt szo, hogy vendegposztokkal parhuzamosan maga is dokumentalja hataratkelesenek tortenetet, aztan azota se kep, se hang :)
Jesus.Green 2013.04.26 16:57:24
@tanato: Azaz most SINCS? Saman minden posztja alatt felbukkan tobb tucatszor a 'mitkeresezazirasitt', 'kiezazelszalltidiota' 'mierttoljaHA'.
Jesus.Green 2013.04.26 17:22:54
@Kellemes Zérókomponista: Felolem viragozzek az osszes virag, irjon Saman amennyi posztot csak akar, legfeljebb atugrom. De a sajat erdekeben mondom: ha azt akarja, hogy az emberek olvassak, irjon erthetobben. Ne arra menjen el az energiam, hogy kihamozzam az erdemi mondanivalot a szovegebol, hanem arra, hogy vele gondolkozzam, esetleg tovabbgondoljam az otleteit. Ha irodalmi puzzlet akarok, arra ott van Tristan Tzara vagy barmelyik random avant-garde iro.
Teljesen kizárt, hogy december 6-án ne Finnországba vezessen az utunk (ezúton is üdvözlöm Joulupukkit, remélem, mindenkinek hozott valamit – nekem virgácsot hozott, amiért annyira elmaradtam a levelek megválaszolásával, de megfogadtam, hogy mihamarabb utolérem magam), úgyhogy ma…..
Jesus.Green 2012.12.06 17:34:09
@Babette_: Ugyan, nem harap a neni, regesregen olvasgattam a blogjait es kommentjeit mas blogokon, azota rengeteget szelidult
Jesus.Green 2012.12.06 17:35:58
@költözőmadár: hat ennyit!
Tegnap a német vendéglátóipart néztük meg egy kicsit közelebbről, ma a spektrum másik vége kerül terítékre. Mai szerzőnk, Er ugyanis egy angliai egyetemen végzi a PhD-jét, onnan küldte el beszámolóját. „Valamikor összevitatkoztam az osztályfőnökömmel a kis falusi…..
Jesus.Green 2012.11.28 14:42:02
@Megmondó1:" eget rengető a különbség, milyen igazad van!!Leborulok előtted!!!"
Ugyan, nem szukseges. Csak jobban jartal volna, ha csendben maradtal volna; attol, hogy elolvastal hobbiszinten par szociologiai vonatkozasu konyvet, meg nem valtal a szakterulet tudosava.
Jesus.Green 2012.11.28 14:55:54
@Megmondó1: "Mire ez a papagájkommandó ellenem??"

Megmondom, en miert csipogtam: elso hozzaszolasodban lelustadisznoztad a posztirot, a masodikban lehulyezted/tudatlanoztad a szuleinket, a harmadikban orbitalis baromsagot irtal, a negyediben meg olyan magyarazatokat adtal, amikbol kiindulva vagy a posztiro rugott ki teged, vagy csak nagyon gonosz vagy es te aztan jolmegmondtadafrankot.
Nem is olyan régen, a múlt héten volt egy poszt, melyben egy apa búcsúzott külföldre költöző lányától. Akkor az otthon maradó szülő szempontjából láttuk a történetet. Az a levél elég nagy visszhangot keltett, többek között Lászlót is írásra késztette. Ő a másik…..
Jesus.Green 2012.11.14 09:52:35
Határátkelő A CNN-kaland 2012.11.08 09:46:00
Megkereste a blogot a CNN (igen, az, az amerikai hírtelevízió), mert egy sorozat keretében keres londoni határátkelést tervező embereket. Az angol nyelvtudás (érthető okokból) fontos, így a levelet is változtatás és fordítás nélkül adom közre. Benne van minden lényeges…..
Kalandvágyból indult neki mai szerzőnk, Péter és párja, először Írországnak, majd Angliának. Kalandból ki is jutott nekik, miközben rájöttek, hogy az írek szimpatikusan nacionalisták, és nem nagyon van bürokrácia, míg az angolokról néha leszakad az álarc. „Nagy…..
Jesus.Green 2012.11.07 16:10:11
@hagyma: hagyma, te mar jo ideje kint elsz, de emlekszel meg, hogy minden magyar bankszamla fizetos, a.k.a. van kezelesi es tranzakcios koltseg? Na ez tudtommal ma is igaz, ugyhogy ennek fenyeben nem tragedia, hogy egy olyan bankszamla utan, amelyet szinte mindennemu papir nelkul nyithatsz (azaz a bank bevallalja azt a rizikot, hogy esetleg nem tud utanad menni UK-n belul ill. adott esetben par tiz/szaz font forgalom fejeben foglalkozik veled, mert azert nem az az altalanos, hogy friss bankszamlara rogton jonnek a havi /par/ezer fontok), fizetsz havi 8 fontot 6 honapig. Utana barmikor bezarhatod vagy havonta hosszabbithatsz, ahogy akarod.
Jesus.Green 2012.11.07 17:16:52
@ByA: Nem akarok melyebben belemenni, de a posztot Peter irta es a parja latta el szeljegyzetekkel, akinek a neme mindeddig ismeretlen :) Mondjuk ez teljesen mindegy is, csak igy nem beszelhetunk noi/ferfi diszkriminaciorol.
Jesus.Green 2012.11.07 17:24:15
@ByA: Mielott lezarom a gepet meg gyorsan tisztazom, hogy a hangsulyt inkabb a nemi diszkriminacio nemletere helyeztem es nem a posztolo szexualis orientaciojara, amihez egyebkent semmi kozom :) bocs egyebkent ha felrehallhato, amit irtam, nem allt szandekomban bantani senkit.
Régen jártunk már Londonban :), szóval éppen itt az ideje, hogy ismét a szigetország felé vegyük az irányt. Linda egy szerelmet követve ment a brit fővárosba, a kint élet élménye még egészen friss, ám az odavezető út nem volt egyszerű. „Sajnos volt több mint egy évem…..
Jesus.Green 2012.10.18 19:38:21
Jesus.Green 2012.10.19 11:36:27
@venator: De, erthetoen irtal, csak erre kaptam fel a fejemet, idezlek: "Szvsz alapnak kéne lenni, hogy ott, ahol kapható jó minőségű magyar élelmiszer, ott azt veszi meg az ember." Ennek szamomra kisse preskriptiv ize van, a szvsz-tol fuggetlenul.
Jesus.Green 2012.10.19 11:40:54
@pappito: Ja, valami hasonlo buzgolkodott bennem is :D
A mai posztunk szerzője tulajdonképpen hazatért Németországba – otthonról haza. Hogy ez miként lehetséges, pillanatokon belül kiderül, elöljáróban csak annyit jegyeznék meg, hogy (lassan, de biztosan közelítve a félezredik poszthoz) számomra ez az egyik legérdekesebb írás a…..
Jesus.Green 2012.10.10 11:28:16
@bpetya75: Es megis, sokan megteszik, pl a Hataratkelo kommentjeinek nagy szazaleka masrol sem szol csak osszehasonlitgatasrol, burkolt vagy nyilt formaban. A koszos angolok, akik csak hetente egyszer furdenek, bezzeg mi magyarok naponta tusolunk. A rideg, tavolsagtarto nemetekkel szemben a vilaghiru magyar vendegszeretet. A lehuzos magyar vs a korrekt sved. Es igy tovabb. Amit meg magyar, angol, nemet jellemvonasnak nevezunk az igazabol sztereotipia, de nem lehet minden kommentelo melle nyelveszt allitani, hogy Rejtot parafrazaljam. Ezek kialakulnak akkor is, ha egy nemzet foldrajzilag nincs elszigetelve; sot, szerintem a nyelvi vagy kulturalis elszigeteltseg/elszigetelodes legalabb ugyanannyit nyom a latban.
A belterjes danokra en is kivancsi vagyok, marmint hogy antropologiailag, vagy hogyan.
Jesus.Green 2012.10.10 12:46:19
@tomfree: Most csak hangosan gondolkozom: miert tunnek neked ezek a kiragadott mondatok annyira nagykepunek, miert erzed ugy, hogy mentseget kell keresned erre a ket allitasra? Holott - szigoruan csak az en olvasatomban persze - ez a ket mondat nem volt tobb tenykozlesnel, ha ugy tetszik a keretsztorit adtak a sajat csaladi tortenetehez. Nekem nem tamadt az az erzesem, hogy a posztolo itelkezett volna, vagy hogy barkit is lenezett, hibaztatott volna.
Jesus.Green 2012.10.10 14:00:27
@tomfree: Korrekt.
Judit és férje egy multin keresztül jutottak ki Angliába, gyerekekkel, így aztán közvetlen tapasztalata van a kezdés nehézségeiről, az iskoláról, és persze az albérletkeresés kálváriájáról. Mert kálvária, az volt. „A férjem és én már évek óta fontolgattuk, hogy pár…..
Jesus.Green 2012.10.02 16:06:18
@xlngx: Te meg nem kuldtel el senkit kedvesen, mosolyogva a jo edes anyukajaba? Lehet, hogy csak kedvesnek TUNNEK mert nem erted oket. Aztan meg lehet, hogy csak en vagyok gonosz :)
Jesus.Green 2012.10.02 16:46:28
@Zlot: +1