Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Baldvogel

0 bejegyzést írt és 269 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legyen a kezetek ügyében egy táska, amibe meleg ruhát, tisztálkodó szereket, alsóneműt, könyveket, jegyzetfüzetet, tollakt, gyógyszereket tesztek. Kényelmes cipőt vegyetek. Mindenképpen értesítsétek a harcostársakat, hogyha történt valami veletek. Ha esetleg robbantgatni támadna nektek is kedvetek,…..
Rogán szerint legyen havonta két készpénzfelvétel ingyenes, hiszen az egész ország ezt akarja. Mi legyen még ingyen? Hetente 2 korsó sör, napi 2 dl tej, heti két kiló kenyér, napi két perc ingyen telefon, esetleg havi két numera? Az utolsótól eltekintve a többinek van annyi alapja,…..
Az Alföldi Róbert által rendezett István a király pénteki bemutatója ismét alkalmat adott arra, hogy szembesüljünk az ország végletes megosztottságával. Az ellentüntetők kórusban buziztak, a liberálisok szörnyűlködtek, az indexesek meg készíthettek egy újabb videót, amin…..
Baldvogel 2013.09.02 14:15:50
@Conchobar: "Egyetlen művészi alkotás se mondhat mást, mint a valóság (egykori valóság), ellenkező esetben hazugságnak kell mondani és el kell vetni"

A művészetben a valóság érdektelen. Nézd meg Picasso Guernicáját, olvasd el Gogoltól Az orrot, nézd meg Tarkovszkij Stalkerét. A valóságot ábrázolják? Nem hinném. Az igazságról állítanak valamit? Szerintem igen. A művészetben az igazság ellentéte a hamisság. Alföldi rendezése nem volt hamis, amennyire meg tudom állapítani.
Baldvogel 2013.09.02 14:23:31
@Conchobar: Most egy világ fog összeomlani benned, de elárulok valamit: István és Koppány nem is énekelve beszélt egymással, és főleg nem modern magyar nyelven. Szóval így hamisíccsa a történelmet az István, a király. De már Alföldi előttről.

(Egyébként az, hogy a tömeg/nép nem volt politikai tényező, nem jelenti azt, hogy István nem foglalkozott vele, nagyon is, a törvényeiben sőt, talán még a háborúiban is.)
Mindenek előtt le kell szögeznem, Quentin Tarantino nem tartozik a nagy kedvenceim közé, az általam is nagy klasszikusként számon tartott Ponyvaregényen kívül nincs olyan műve, amely ne lenne számomra erőltetett vagy érdektelenségbe fulladó. Pedig jellemzően a rendező az első 20…..
Baldvogel 2013.01.12 12:04:30
Azt hiszem, a Djangón nem kell történeti hűséget és súlyos tanulságokat számon kérni, mert Tarantinót szemmel láthatóan nem érdeklik az ilyen kispolgári dolgok. A pasas egyszerűen szórakoztatni akar a maga B filmeken nevelt módján, és ez most sikerül neki. A történet egyszerre csavaros és primitív, viszont a párbeszédek jók. Én nem éreztem, hogy a dialógusok üres szövegelések lennének, ellenkezőleg: egyre nőtt bennük a feszültség, érezhető volt, hogy valamikor robban valami (lásd a Candie-birtokon töltött kb. 1 órát). DiCapriót nagyon nem bírom, de itt kifejezetten idegborzoló volt, és azt sem bántam, hogy néha pojácáskodik. Egyszer még jó színész lesz belőle.
A kritika nem említette a Brünnhilde-Broomhilda párhuzamot, pedig eléggé nyilvánvaló. Django Siegfried módjára félelem nélkül bemegy a maga Brünnhildájáért a tűzbe, és kihozza onnan. Erre a történetre van ráépítve a tarantinói álvalóság és pszeudo-történelem. A "teljesen indokolatlan, hosszúra nyújtott középrész" (ha jól értem) éppen erről szól. Nekem pl. ez a rész a legemlékezetesebb, ez a több szinten űzött macska-egér harc, amelynek végső célja a csaj kiszabadítása.
A kritikához: nem vagyok biztos abban, hogy lehet valami "érdektelen" és "nem unalmas" egyszerre.
Ha a filmben nem lehet sok kivetnivalót találni, a kritika mégis miért szól szinte csak ezekről (egyébként dehogynem lehet, nézőpont kérdése, csak ez a mondat mást előlegez).
Miért kellene jó beszólást vagy szófordulatot keresni? Ettől lesz jó egy párbeszéd? Nem attól, ahogy pl. felépíti a feszültséget vagy jellemzi a karaktert? A filmben egyébként nyelvileg jól elkülönülnek a karakterek: az ékesszóló Schultz, a műveletlen Django, a déli akcentusú Candie, a feketék jellegzetes kiejtésével beszélő Stephen, és a beszélni alig tudó primitív sameszek. A niggerezésre pedig senki nem fog emlékezni, mert ez csak ezredrangú "élvezeti forrás" a filmben.
(Elnézést a hosszú hozzászólásért.)
Baldvogel 2013.01.12 16:38:28
@danialves: Köszi a választ. Az a jó a filmekben (meg másban is), hogy ahányan vagyunk, annyifélét látunk bennük. A "teljesen indokolatlan, hosszúra nyújtott középrész" (röviden TIHNyKr) nem arról szólt számomra, hogy mikor veszi észre a ravasz Candie, hogy mire megy ki a játék (pénzsóvársága és önteltsége miatt lehet, hogy soha), hanem hogy miként cserkészik be mondatról mondatra, lépésről lépésre, és hogyan veszik rá arra, amit nem akar. Csak nem számoltak a talpnyaló Stephennel.
" de 1 hónap múlva már nem emlékszel rá," - ja értem. Tehát súlytalan. :-) Ha így mondod, akkor egyetértek, tényleg semmi tétje nincs a filmnek a végefőcím után.
" Gondolj a Ponyvaregényre, és arra, h mi maradt meg belőle" - nekem pl. az, amikor Travolta kijön a klotyóról kezében a könyvvel (vagy képregénnyel) - tehát nem szöveg, hanem kép.
Baldvogel 2013.01.12 17:57:00
@danialves: Rendben, ízlések és pofonok különbözőek. (Nekem pl. a csuhás jelenet marhára bejött, jelezte, hogy nem kell annyira komolyan venni az egészet.)
- SPOILERMENTES - Három rendező, hat kor, hat történet - egyetlen óriási filmblöff? Nos, előjáróban csak annyit mondanék, hogy ha Ridley Scott nem idén gondolta volna úgy, hogy új nadrágot szab az Alien-univerzumra, akkor a Felhőatlaszból lehetne az év legvitatottabb…..
Harmadikos gimnazistaként még szentül meg voltam győződve arról, hogy a jövőm és a rockzene elválaszthatatlan egységet alkot, be is szálltam egy alkalmi zenekarba énekelni. Egy fellépésünk volt, a Mechwart András szakközépiskola elsősavatóján vagy valami hasonlón került rá…..
Megállapíthatjuk, hogy a BKK folytatja a BKV szép hagyományait a vicces félrefordítások terén. Többen is beküldtétek: Tegnap este tette ki a képet a VEKE Facebook-oldalukra, és azóta hatalmas sikert aratott, rengetegen osztották meg. Nos, a "revenue inspection" természetesen nem…..
Budapest ostromakor innen irányították a város védelmét a német-magyar parancsnokságok. Kádárnak külön lakosztályt is kialakítottak a gigantikus méretű objektumban. Alagút a Pokolba- Horthy Miklós kormányóvóhelye a budai Várhegyben (Fotó: Falanszter.blog.hu, Urbface.com)..
Baldvogel 2012.10.14 11:16:26
@Fikalnyik Eugén: "Mellesleg izgalmas téma lenne, hogy a hatalom hova gondolta eldugni a polári lakosságot"
Attól tartok be volt kalkulálva némi veszteség, úgy 95% körüli.
Rogán Antal egy Blikk feliratú rikkancsfiú szobrot avatott. Puzsér Róbert a facebook-on válaszolt ironikusan, a képeket mi tettük hozzá. Következzenek Puzsér sorai: "Abban reménykedtem, hogy a Budapest közepén felállított rikkancsfiú szobrát méltó módon fogjuk tudni…..
Prometheus 2012 "Ez most mégis mi a fene volt?" hallatszik az egyszerű kérdés a néző szájából. Ez kérlek Ridley Scott angol - egyébként zseniális - filmrendező új alkotása. Alien filmet vártál? De cuki...Nézzük miből éltünk:Az elején le kell szögeznem, hogy az olyan Alien…..
   Dominic Noonan egy brit gengszter. Érdekes figura; külsőre leginkább egy brókerre hasonlít, vállaltan meleg, élete eddigi negyvennyolc évéből huszonkettőt töltött rács mögött. Senki sem tudja, hány embert ölt meg, valószínűleg elég sokat. A brit gengszterek igazi…..
Baldvogel 2012.09.27 10:01:23
@makacs szennyeződés: Na jó, ha nem érted, miről szól a hozzászólásom, akkor magyarázzam? Pedig marha egyszerű. Én egy vacak kis írásra azt írtam, hogy _szerintem_ egy vacak kis írás. Azért olvastam el, mert azt hittem, megüti a blogban olvasott jobb cikkek színvonalát, de lássuk be, ez a cikk szar, homályos utalással, fésületlen mondatokkal. A többi hülyeség, ne haragudj, amit itt a romkocsmámhoz társítottál, csak a te agyadban létezik, az enyémben nem.
Baldvogel 2012.09.27 10:16:08
@jotunder: Hát nem, nyuszi, soha nem hallottam. Áruld el, melyik romkocsma idioszinkratikus szlengje ez, és mit értesz rajta.
Egyébként ismerjük egymást, nyuszi, hogy nyuszizol? Mert ha nem, akkor légy szíves, ne nyuszizz, mert én sem szívesen nyuszizlak vissza.
Nem csupán arról van szó, hogy a Zsolt lassan málló agyából ismét előkerült valami borzalom. Szerintem érdemes rákérdezni a kultúrába ivódott előfeltevésekre, hogy vajon tényleg érvényesek--e; és bizony olyan régi mítoszokat sem árt olykor felülvizsgálni,…..
Baldvogel 2012.08.24 09:05:46
Nekem az a véleményem, hogy a cikkben felsorolt urak (Bayer, Tóta, "Sajtkészítők") + Szerző véleménye szélsőségesen torz, nem a tények vizsgálatából ered, hanem ilyen-olyan érzelmi elfogultságból. Szerző is a "szent" köznapi jelentéséből indul ki, holott a középkorban nem az lett szent, aki cölibátusban élt, a szegényeknek osztogatta a vagyonát, minden reggel-este gyónt, közte meg imádkozott és hozzá kiscicát simogatott, hanem aki a keresztény egyházat, a "kereszténység ügyét" szolgálta ilyen vagy olyan módon. Az erőszakosság nem volt szempont. Ebből kiindulva István király, aki egy gyülevész pogány-bizánci-stb. nyájat behajtott az Anyaszentegyház aklába, teljesen jogosan szentként lehet nyilvántartva bizonyos körökben.
Más kérdés, hogy a "szent" ezen felfogását a mai egyszerű ember és politikus nem igazán ismeri, a szót legendákkal és a rátapadt bugyuta jámborsággal azonosítja.
Megint más kérdés, hogy a jelenlegi hatalom milyen pimaszul él vissza mindennel, amire egy nemzetnek joggal (is) alapoznia lehetne a létét és khm... narratíváit. Teszi ezt pont ugyanúgy, ugyanannyi hazugsággal és pofátlansággal, mint alig titkolt példaképe, a Horthy-keresztény kurzus.
Elismerem, kell némi higgadtság és önuralom, hogy Istvánt és a jelenkor hazugságait összevesse valaki, és lehet, hogy ez túlmutat egy blogbejegyzés keretein, de ha nem megy, hülyeségekkel és féligazságokkal l'art pour l'art provokálni mégsem kéne. Nemcsak szólásszabadság létezik (reméljük), de a hallgatáshoz is joga van a szerzőnek.
A romantikus mítosz, mely szerint egy ember, esetleg egy nemzedék képes megváltoztatni az ország, a nemzet, a közösség sorsát, egyszerűen nem igaz. A nagy emberek hamis legendája vérbeli XIX. századi ostobaság, amely Magyarországon sajnos ma is meghatározza némely politikai…..
Szavazhatsz lájkkal a képekre kattintva is! Szeretettel köszöntöm a szurkolókat, a Városnegyed-bajnokság harmadik mérkőzésén. A verseny célja: megtalálni főváros legszerethetőbb lakókörzetét. Az első szakaszban összeszedtük a 16 indulót, melyek zömét Ti, olvasók…..
Baldvogel 2012.08.16 12:57:39
@Frady Endre: ez de jó!
Valamikor a 90-es években, ha valaki felvetette, hogy a hunoktól származunk, kiválasztott ázsiai nép vagyunk, szelíd sajnálattal átitatott megértéssel néztünk rá, mint egy injekciós királypártira, sejtettük: a közelben MIÉP-gyűlést tartanak. Manapság a szittyák a Kurultájon…..
Baldvogel 2012.08.15 13:40:47
Nagyon szórakoztató. A kommentek is azok lennének, ha már nem lenne tele a hócipőm azzal, hogy 100 posztból 99 alatt a "vérnyugatos" "magyarfikázó" "liberálisok" és a "vérturul" "mélységesen mély magyar" "kurucok" minősíthetetlen hangvételben és színvonalon ócsárolják egymást.

Amikor a szerző a DNS-re hivatkozik, ugyanakkora marhaságot csinál, mint a vérre hivatkozó kurucok. Kérem, lehet, hogy az én génjeim 98%-ban európaiak (remélem is), de attól még magyar vagyok, nem szláv, főleg nem szlovák. Fölösleges bizonygatni, hogy nem egyenes ági leszármazottai vagyunk az Uráltól elindult nép(ek)nek, ki nem szarja le? Csak az idióták és a nácik gondolják, hogy ezen a téren van keresnivalójuk, és hogy attól magyar a magyar.

"A Kurultáj bizonyíték, a magyarok kitalált, dicső történelem megalkotásán dolgoznak újra"

A szerző téved. A magyarok semmi ilyenen nem dolgoznak. Néhány hülye dolgozik rajta, a többiek meg mosolyognak rajtuk. De nekem az a véleményem, hogy a Kurultájt nem kell szapulni, helye van annak is a nap alatt. Máshol is vannak hülyék, akik legszívesebben visszamennének a barlangba csótányt meg gumót gyűjtögetni. Vagy túl vastag és nehéz nekik a Magyarország története c. munka, és inkább Hátrafelé Nyilazó Szabó Árpád bányamérnök-késköszörűs mester történelemfantáziáját olvasgatják.

(Azért érdeklődve olvasgatnám SMS-ben azt a magyar történelmet, biztosan semmi nem maradna ki belőle.)
    1971-ben a francia elit (több elit is van Franciaországban, ez most az ún. Grand Établissement elit, ami az állami tudományos intézetrendszerhez, esetünkben az École des Hautes Études en Sciences Sociales-hez kötődik) történelemtudományi lapja az Annales publikálta Francois…..
Sziasztok!   Most találtam rá a blogra, ezért arra gondoltam, én is leírom a velem történteket. elöljáróban annyit, hogy egyetemen tanulok gazdasági vonalon, de mellette, ahogy a legtöbb szaktársam, én is dolgozok, hogy egyrészt tudjam finanszírozni tanulmányaimat,…..
Minden kor, minden rendszer megtermi mitikus alakjait, ehhez azonban el kell pusztítani őket. Sokan vannak a nagy halottak. A kommunizmusban éppen úgy, mint a szabadrablásos kapitalizmusban. Durst György rendező mondta egy tanácskozáson: a filmek olyanok, akár az élet: kinek…..
Baldvogel 2012.07.18 08:44:41
Azt mondják a szakértők, a magyar tévés piac a némethez hasonlóan működik, ami ott megy, az nálunk is siker, lásd még Cobra 11, Barátok közt és így tovább. Erre bazírozva döntött úgy az RTL, hogy nálunk is elindít egy amatőrszerplős antológiasorozatot A gyanú…..
Elkészült a Hangmás legújabb videoklipje Luna című számukhoz, ami a harmadik lemezük második videója és amit az Anormal Sessions csapata készített a zenekarnak Vandad Kashefi rendezésében, míg az operatőr Győri Márk, a vágó pedig Makk Lili voltak. Ez az Anormal Sessions…..
Baldvogel 2012.04.24 16:34:39
Így szegezi neki szemtől szembe saját véleményét Schmitt Pálnak a riporter, Perjés Klára a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában, alkalmazkodva az Obersovszky-féle közszolgálati tévéinterjú kérdezői hangneméhez.A Vasárnapi Újságban sugárzott, csaknem 13 perces interjút…..