Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Monty H.

1249 bejegyzést írt és 1195 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vietnami háború A szimpatizáns 2024.07.21 22:02:51
Két világ határán  A tavaly beharangozott új HBO-széria idén tavasszal végre megérkezett, én pedig több okból is komoly reményekkel ültem neki. Egyfelől anno nagy hatással volt rám az eredeti regény (amely szerencsére magyarul is olvasható), másfelől az előzetesek is kimondottan erősre sikerültek,…..
Egy magyar légiós emlékei Édesapám a hatvanas évek végén a győri kórházban dolgozott. Az egyik portásról beszélgetés közben kiderült, hogy idegenlégiós volt, és harcolt Dien Bien Phu-nál. Hogy akkoriban milyen részleteket árulhatott el erről, nem tudom (valószínűleg nem sokat), de erre már jóapám…..
Monty blogja MAKETT: M-4 Sherman 2024.07.08 00:01:00
Tamiya 1:35  Bár nem vagyok egy shermániákus, engem is megfogott a második világháborús amerikai hadiipar egyik legnagyobb számban gyártott terméke, és úgy tíz évvel ezelőtt be is szereztem a Tamiya egyik újabb kiadású, 1:35-ös készletét, amelyet a D-nap kapcsán most be is mutatok.  A Tamiya cég…..
A genfi megállapodás Dien Bien Phu elestével sem csitult el a küzdelem Indokínában, azonban az ekkor már folyó genfi konferencia reményt adott a harcolóknak. Ezt eredetileg a koreai háború utáni rendezés elősegítése érdekében hívták össze, de 1954 elején úgy döntöttek, egyúttal Indokína további…..
A Sword-part Az utolsó partraszállási övezetbe érve még mindig nem pihenhetünk meg, hiszen ez a vidék is tele van látnivalókkal. Bénouville és a Pegazus-híd A D-nap éjjelének első akciójára itt került sor, amikor a brit deszantosok rohammal elfoglalták a létfontosságú hidakat – ahogy azt A…..
Monty blogja MAKETT: Marder IIIM 2024.06.26 08:17:54
Tamiya 1:35  A nyitott küzdőterű páncélvadászok (például az M–10), gondolom, nem csak nekem kedvenceim. Már gyerekkoromban nagyon megfogtak, amikor a Hadtörténeti Múzeum kiállításain először láttam ilyen maketteket (aztán otthon legóból megpróbáltam valami hasonlót építeni, és nem is gondoltam,…..
A vietnami háború A 317. szakasz 2024.06.24 08:46:03
Út a dzsungelen át A Dien Bien Phu ostromáról készült nagyszabású francia játékfilm kapcsán kitértem a rendezőre, Pierre Schoendoerfferre is, aki annak idején a francia kontingens tagjaként szolgált Indokínában, s később újságíróként is visszatért a térségbe. Direktorként először 1965-ben érintette…..
A partraszállás felülnézetből A felderítés és az így szerzett információk feldolgozása minden hadművelet előtt és során létfontosságú. A D-nap esetében sem volt ez másképpen, és a szövetséges parancsnokok ennek érdekében természetesen a légi felderítést is igénybe vették. A brit Királyi Légierő, a…..
A Gold- és a Juno-part Elhagyva az amerikai szektort, haladjunk kelet felé, és lássuk, mit tartogatnak a brit és kanadai partszakaszok, először a Juno és a Gold.  Juno Beach Centre (Courselles-Sur-Mer) Egy viszonylag új, 2003-ban felavatott tengerparti múzeum, amely kifejezetten a háborúban…..
Egy francia kommandós emlékezik Francia katona beszámolóját még sosem olvastam, viszont A leghosszabb nap első megtekintése óta foglalkoztat a D-napon bevetett francia rohamcsapat (ezt bizonyítja a minap bemutatott dioráma és egy képregény is). Így, amikor tavaly nyáron az arromanches-i…..
Egy sorozat színfalai mögött Elmondhatatlan öröm, amikor egy népszerű, de könyves vonalon nem bolygatott témáról hirtelen nem is egy, de két kötet jelenik meg egyszerre. Az általam is sokat idézgetett és itt, a blogon is érintett brit tévésorozat, a Csengetett, mylord? hátteréről szóló könyvek az…..
Monty H. 2024.06.17 08:25:13
@21 ezer Ft: Bizony, bizony :)
Nuts Planet 1:10 Amikor a kilencvenes évek közepén a Verlinden cég behozta a makettező műfajok közé a mellszobrokat, meglehetős érdektelenséggel figyeltem a dolgot. Nemcsak azért, mert jól elvoltam én a hagyományosabb témájú készletekkel, hanem mert ezek a mellszobrok kidolgozottság terén sem…..
Az Omaha-part A Utah-szakasz és környéke után haladjunk tovább a “Véres Omaha” felé. A térségben számos emlékhelyet és látnivalót találni, nem csoda, hogy az egykori hídfő egyik leglátogatottabb helyszíne. Ha a tömegközlekedést vesszük igénybe, akkor érdemes Bayeux-ből közelíteni. A buszjárat a…..
A képkockák katonahősei A D-nap kerek évfordulói alkalmából mindig válogatok az esztendők során összegyűjtött ilyen-olyan “kincsek” közül. Nemcsak könyvek, filmek vagy makettek kerülnek ilyenkor elő, hanem képregények is – ilyen volt az Operation Overlord sorozat vagy az átfogó jellegű Overlord – 6…..
Egy szerelem, egy háború, egy gyilkosság Ha már rátértem az 1950-es évek eseményeire, vétek lenne kihagyni a témák közül Graham Greene klasszikus regényét, illetve a belőle készült filmváltozatokat, már csak azért is, mert nemzetközi és magyar viszonylatban valószínűleg nincs még egy olyan irodalmi…..
Régóta ott figyelt a bakancslistámon egy bunkert is szerepeltető dioráma megépítése, amit a D-nap 80. évfordulójának közeledtével (illetve az idei PSMK kupa D-napi különkategóriája miatt) nem is akartam tovább halasztani. De hogy miért is olyan fontos nekem ez a téma? A régi Verlinden-katalógusok…..
A Utah és az Omaha között A Utah-part után, a sorozat második részében haladjunk tovább a Utah-szektor mögöttes területéről az Omaha-part felé.  Carentan Carentant nem kell bemutatni Az elit alakulat ismerőinek. A város maga kevésbé érdekes számunkra, bár emlékműveket és archív fotókról ismerős…..
Nutsplanet 1:16 A makettipar szinte a kezdetektől fogva nyitott volt arra, hogy sikerfilmek és -sorozatok szereplőit vagy járműveit műanyagba öntse. A hatvanas években például az Airfix már kiadta James Bond autogíróját, de még jobb példa az amerikai AMT, amely nemcsak a Star Wars ikonikus…..
Páncélvadászokkal a partraszállók ellen Több német visszaemlékezésben – például Heinrich Severloch, Hans von Luck vagy von Rosen memoárjában – olvastam már a normandiai csatáról. A most következő kötet viszonylag új darab, amely 2022-ben jelent meg, és ma már több nyelven is olvasható, így a D-nap…..
A Utah-part és környéke A D-nap 80. évfordulója kapcsán arra gondoltam, hogy érdemes lenne az érdeklődők kedvéért röviden összefoglalni a hadtörténelmi szempontból legfontosabb normandiai látnivalókat. Már ötször jártam ezen a vidéken, sok minden megnéztem, így a leendő látogatók hasznát veszik…..
Italeri 1:35 Már többször vettem elő régebbi makettjeimet – például az M–20-ast –, hogy picit feljavítsam őket, és még nagyobb örömöt okozzon, ha meglátom ezeket a vitrinben. A D-nap 80. évfordulója alkalmából eljött az idő, hogy tíz év után megint foglalkozzam a Kacsával a festés, a koszolás és a…..
Vissza a csatatérre Aki régebben látogatja már ezt a blogot, biztosan észrevette, hogy a D-nap kerek évfordulóiról bőséges posztáradattal emlékezem meg. Nem lesz ez másképp idén sem, és a témát ezúttal egy kifejezetten friss, 2023-as játékfilmmel kezdem, amely nem is annyira a harcra, mintsem…..
Egy másféle csillagháború  Tavaly a Szukits Kiadó honlapján szavazás folyt, ahol arra lehetett voksolni, hogy a felkínált klasszikus EU (Legendák) képregények közül ki melyiket szeretné magyarul olvasni. Az egyik opció a Hagyaték (Legacy) című testes széria volt, amelyet 2009-ben a Semic Interprint…..
Bombázók, felszállás! Most hogy végére értünk a Spielberg és Hanks által dadált sorozatnak, itt a verdikt ideje. A levegő urai a jelek szerint lekötötte a repülős és háborús téma kedvelőinek többségét, de azért az is látszik, hogy az összhatás nem lett tökéletes, és nem ér Az elit alakulat nyomába…..
Monty H. 2024.05.30 08:36:32
@slowmotion80: Most a D-nap témájában dolgozom... De a következő hetekben már jönnek is az ezzel kapcsolatos posztok. Nem kevés :) Csak makettben legalább 4-5. Az F-100-ast nyáron befejezem.
Még egy film 1978-ból, a vietnami háború dzsungeléből! Jó sok évvel Gerard Butler előtt a már öregedő harcos, Burt Lancaster is a pokolban vacsorázott, amikor a hatvanas évek elején a franciák leváltására az amerikai haderő első katonái Vietnamba érkeztek, hogy felvegyék a harcot a Vietkong ellen.…..