Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Monty H.

1060 bejegyzést írt és 1036 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vietnami háború Hamburger Hill 2019.05.20 21:17:08
"Nem megyünk sehova, kivéve újra fel a dombra..." A nyolcvanas évek második felében készült vietnami háborús klasszikusok közül csak egy egyet nem említettem ezidáig, gondolván, várjuk csak meg a vonatkozó évfordulót. Most ez is eljött, úgyhogy az Ashau-völgy véres csatáit bemutató cikk után mi más…..
Monty H. 2019.05.21 21:37:27
@Periodista.: Így van, bizony. Viszont ne felejtsük, hogy ez jobban megmaradt a köztudatban.
Csaták az Ashau-völgyben A vietnami tudósítások és beszámolók révén egyes régiók és városnevek ennyi idő elmúltával is ismerősen csengenek sok kortárs és veterán számára. Ilyenek a Mekong-delta, a Vasháromszög, Khe Sanh vagy a demilitarizált övezet, ahogy a súlyos csatákat látott Ashau-völgy…..
Nixon és Kissinger stratégiája 1969 első felében a vietnami hadszíntéren továbbra sem enyhült a küzdelem. A február 16-án kezdődő holdújévi ünnep pedig ugyanúgy nem hozott pihenést, mint az egy évvel korábbi, mivel a Vietnami Néphadsereg, illetve a Vietkong több mint száz…..
Út a sötétség mélyére Ha van olyan film, melynek címe túlzás nélkül minden filmrajongó számára ismerősen cseng, az a negyven évvel ezelőtt elkészült Apokalipszis most, Francis Ford Coppola egyik legnevesebb munkája. Ez pedig nem véletlen, hiszen nemcsak a legismertebb vietnami háborús, sőt háborús…..
Monty H. 2019.05.04 20:52:29
@NORAD: Köszönöm :-) Egyébként vallom, hogy érdemes többször is megnézni, de megértem, ha valaki ilyen játékidő mellett ezt nem vállalja.
Az utóbbi kilenc hónapban több kötetet is elolvastam a most futó cikksorozattal kapcsolatos anyaggyűjtés során. Mivel pedig több remek kiadvány került eközben a kezembe, gondoltam, ezekről sem ártana rövid összefoglalót írnom, hogy az érdeklődők segítségére legyek. ..
Egy tengerészeti pilóta visszaemlékezése Ahogy a vízi háborúval kapcsolatos típusismertetőben is olvasható, ezekben a műveletekben nemcsak hajókat és kétéltűeket, hanem repülőgépeket is alkalmaztak. És az egyik visszaemlékezés-gyűjteményben találtam egy érdekes memoárt, melyben egy pilóta mesél…..
Monty H. 2019.04.16 23:00:21
@Kullancs1983: Igen. Más visszaemlékezésekben is vannak olyan megjegyzések, amikről nem tudom eldönteni, hogy a beszélő esetleg rosszul emlékszik, vagy összekeveri a dolgokat, vagy a szerkesztő nem ért hozzá... De most kivettem ezt a tagmondatot.
Monty H. 2019.04.17 23:35:20
@Cserny mster: Jogos. Nem tudom, miért írtam úgy. Javítom, köszi.
Monty H. 2019.04.17 23:37:10
@na__most__akkor: Igen, sajnos ebben is van igazság. Bár úgy érzem, ha az emberiség eljutott az evolúció ilyen fokára, igazán tehetne valamit azért, hogy ezt visszafojtsa. Ahogy az utcán se törjük be a kirakatot, ha megtetszik valami ott, stb. stb.
Egy hithű kommunista II. világháborús emlékirata a keleti frontról  A második világháborús visszaemlékezések láthatóan reneszánszukat élik a Hajja és Fiai Kiadónál, s az elmúlt egy évben több ilyen is napvilágot látott. A legfrissebb egy szovjet mesterlövész élményeit eleveníti fel...
A vietnami háború PBR Mk.II 2019.04.09 00:01:00
Tamiya 1:35 Jól emlékszem, mikor kerültem először kapcsolatba ezzel a járőrhajóval. 1992 februárjában, mikor hazavittem életem első Tamiya-katalógusát, egy egészoldalas promóképen ott virított ennek a bárkának nem is egy, hanem két makettje, a cég egy évvel korábban megjelentetett új büszkesége.…..
Monty H. 2019.04.14 07:21:39
@Greg36: Tervben van, igen. Kb. azóta, hogy a '93-as Dragon-katalógusban láttam :-D
Mit is rejt a várhegy? Pörgessük akkor tovább a Wolfenstein-szériát az Old Blooddal, mely a New Order után egy évvel, 2015 tavaszán jelent meg és valójában nem folytatása, hanem közvetlen előzménye a fenti játéknak. A főhős, Blazkowicz bőrébe bújva, egy Wesley nevű brit…..
A SEALORDS-stratégiától a vietnamizálásig Ahogy 1968 végére megváltozott a vietnami amerikai stratégia, úgy volt szükség változtatásokra az itt bevetett flottaegységek alkalmazása kapcsán is. Ennek a folyamatnak az elindítója Elmo R. Zumwalt admirális, a Vietnamban állomásozó amerikai flottaerők…..
A vízi háború szereplői A vietnami vízi hadviselés története mellett érdemes röviden bemutatni a legjellegzetesebb hajókat és egyéb járműveket. Mielőtt azonban részletesebben elmerülnénk közöttük, lássuk a hajókon leggyakrabban alkalmazott harceszközöket, mivel a technikai adatok között ezek…..
Monty H. 2019.03.26 06:46:57
@camell: Köszi, majd ellenőrzöm még egyszer a forrásban :-)
Monty H. 2019.03.26 18:46:38
@Kullancs1983: A folyóvizet használták, igen. Hogy ez belülről hogy nézett ki, azt nem részletezték, de szivattyú biztosan kellett hozzá :-)
A kalandok folytatódnak Tavaly nyáron, London könyvesboltjait járva szembesültem azzal, hogy a Vissza a jövőbe története képregényes formában folytatódik. Arra viszont, hogy ugyanazokban a hetekben magyarul is megjelenik a sorozat első gyűjteményes kötete, nem is számítottam, pedig ez történt...
A folyami portyázók Az amerikai folyami flotta önmagában csak a vizeken működhetett, de 1966 közepén a körzetben található vietkong bázisok felszámolása is napirendre került. Ehhez már a durván 5000 fős Mobil Folyami Flottilla (Mobile Riverine Force) állt csatasorba 1967 júniusában, mely kombinált,…..
Monty H. 2019.03.19 20:04:57
@Segna: Köszi nektek is :-)
Monty H. 2019.03.19 20:05:58
@gigabursch: Igen, a krónikának van még egy része, ill. jön egy típusismertető és egy visszaemlékezés is, plusz a szakirodalmi áttekintés, egy makett és most már az Apokalipszis mostról is írnom kéne :-)
Egy tengerészeti tanácsadó visszaemlékezése Ezúttal egy, a dél-vietnami flottához beosztott amerikai tanácsadót szólaltatok meg. Karl Phaler a 42. és 44. folyami járőrcsoportnál szolgált 1966 decemberétől 1967 decemberéig. Története egyszerre megrendítő és lelkesítő.…..
A Game Warden-hadművelet Miközben Vietnam partmenti vizein dúlt a küzdelem, a folyókon is fokozódtak az összecsapások, elsősorban, de nem kizárólagosan a Mekong-deltában. Amerikai PBR őrhajók..
Dickey Chapelle, a rettenthetetlen amerikai fényképész hölgy életútját már bemutattam, ám most, a vízi hadviseléssel kapcsolatos anyagok gyűjtése folyamán kezembe akadt egy helyszíni riportja, mely a National Geographic magazinban jelent meg 1966 márciusában, vagyis halála után néhány hónappal.…..
Elsőre talán mellékesnek tűnő, de nagyon is fontos ruhadarab az öv. Nemcsak a nadrág rögzítését végzi, hanem különböző tokok viselését is lehetővé teszi, ezzel növelve kapacitásunkat, illetve kényelmesebben elérhetővé téve egyes felszereléseinket. Így, ha már…..
Monty H. 2019.02.22 11:04:53
@Kopi1978: Bocsánat, rég néztem rá az oldalra :-( Ha ereszkedésre is használni szeretnéd, jobb lenne olyan embert megkérdezni, aki kipróbálta már a gyakorlatban. De a minőségi cuccokat gyártó cégek kínálatából válogatva szerintem tudsz ilyen testsúlyhoz is találni megfelelőt.
A korai évektől a Market Time-hadműveletig Bár a vietnami konfliktus történetében különösen hangsúlyos a dzsungelháború vagy a VDK felett zajló légi harcok, nem szabad elfelejtenünk, hogy a vizeken is folyt a küzdelem. A Dél-kínai-tenger vagy a Mekong-delta akkoriban nemcsak az életet jelentő…..
Monty H. 2019.02.19 10:00:05
@Galaric: Köszi. Igen, tervezem, hogy Vietnam 1945 előtti történelméről készítek majd egy egy-két részes összefoglalót. A huszadik századi részről több helyen is írnak, bár az arányokat tekintve nem sokat, de ahhoz eleget, hogy legyen róla egy áttekintésünk. A lényeg, hogy az előzményeket is szeretném majd átvenni, de reálisan ez úgy 2020 körül lesz megoldható, amikor az ötvenéves krónika már kevesebb feladatot ad :-) Mindenesetre a teljes képhez elengedhetetlen lesz.
Monty H. 2019.02.20 20:50:59
@Pour le Mérite: Igen, bár e téren a visszaemlékezések többet árulnak el. Maga a téma kicsit nehezebben behatárolható, mintha mondjuk a mesterlövészekről vagy felcserekről próbálnék írni. Szerencsére van ilyen kötet, pl. a múltkor bemutatott Mekong First Light vagy a Matterhorn.
Monty blogja MAKETT: M-10 Duckbill 2019.02.12 00:03:00
Academy 1:35 Az M-10 sokáig szerepelt a makettes bakancslistámon, ám 1:35-ben jó pár évig egyedül az ősrégi Tamiya készlet létezett (és hazánkban az se nagyon volt elérhető), melyet az Academy is forgalmazott egy ideig. Aztán ahogy az ezredforduló környékén az AFV Club…..
Egy szakaszparancsnok emlékei A vietnami vízi hadviselés történetével kapcsolatos anyaggyűjtés során arra gondoltam, hogy a Mekong-deltában bevetett gyalogosokról sem szabad megfeledkezni, ezért megrendeltem egy ismertebb beszámolót, mely szerencsére nem is okozott csalódást. Az alabamai Joseph…..
Egy amerikai tanácsadó visszaemlékezése Nemcsak katonák és hírszerzők tevékenykedtek Vietnamban: most egy olyan külügyi tanácsadó emlékei következnek, aki civilként dolgozott a pacifikálási program keretében és korántsem olyan fekete-fehéren látta az ország helyzetét, mint sok más kortársa. Dick…..
Monty H. 2019.02.08 09:18:08
@a szürkebarát ötven árnyalata:
"vica versa" (latin): kölcsönösen; oda-vissza; és viszont.

Amúgy pedig: Google a barátod :-)
Monty H. 2019.02.09 18:35:12
@a szürkebarát ötven árnyalata: Igazad van. Ezek szerint kamaszkorom óta rosszul használom :-( Javítom.
És írok tovább. (Éppen most is.) Köszi.
Bud és Terence visszatér Még évekkel ezelőtt röppent fel a hír, hogy német-olasz koprodukcióban számítógépes játék készül örök kedvenceink, Bud Spencer és Terence Hill közös kalandjaiból. A szoftver végül 2017 decemberében jelent meg, de jómagam csak tavaly karácsonykor próbáltam ki egy barátom…..
Így született a Megtorló A Marvel cég The 'Nam című képregénysorozatának apropóján már említettem a Megtorlót, aki a vietnami vonatkozású képregényhősök igen kis létszámú klubjának legelőkelőbb tagja. Az idén 45. születésnapját ünneplő karakter az évtizedek során…..
Monty H. 2019.01.31 13:14:59
@zirrian: Köszi. Egyszer érdekes lenne tényleg minden vonatkozó képregényét elolvasni... :-) A fenti történet egyébként nagyon is illik a karakterhez és a sztorik atmoszférájához.
Baljós árnyak a múltból Érdekes dolog tíz év elteltével újra kézbe venni egy könyvet, ami annak idején tetszett, de immár magyarul is kapható. A Tatuin szelleme ilyen, hiszen az angol nyelvű változat publikálása után csekély tizennégy esztendővel, 2017 őszén hazánkban is megjelent. Pár évvel A…..