Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Monty H.

1223 bejegyzést írt és 1189 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Küzdelem a franciák ellen 1947 tavaszára a Viet Minh a vidéki területekre szorult vissza. Bár még folytak tárgyalások a békés rendezés érdekében, a franciák többek között a vietnámi fegyveres erők lefegyverzését követelték, ami elfogadhatatlan volt Ho Si Minhék számára. A Francia Expedíciós Hadtest…..
A francia gyarmati uralom évtizedei Régi adósságomnak teszek eleget most, hogy a 70. évforduló apropóján, legalább röviden és áttekintő jelleggel, de végre sort kerítek arra a konfliktusra, amely Délkelet-Ázsiában megágyazott a szélesebb amerikai beavatkozásnak, és amelyet a nyugati világ kissé…..
Egy sorozat színfalai mögött Elmondhatatlan öröm, amikor egy népszerű, de könyves vonalon nem bolygatott témáról hirtelen nem is egy, de két kötet jelenik meg egyszerre. Az általam is sokat idézgetett és itt, a blogon is érintett brit tévésorozat, a Csengetett, mylord? hátteréről szóló könyvek az…..
A vietnami háború Indochine 2024.03.27 00:01:00
Pilótaként a csatatér felett Ismét kilépve az ötvenedik évforduló keretéből egy nagyot lépünk visszafelé, a francia háborúig, ami bizony már hetven éves távlat. A terv szerint idén kicsit többet nyújtok majd az általunk leginkább első indokínai háborúként ismert konfliktusból – ami a Dien Bien…..
Mindent a haverokért! Ismét rácsodálkoztam egy filmre, ami a radarom alatt érkezett, és a véletlenen múlt, hogy egyáltalán tudomást szereztem a létezéséről. Az biztos, hogy nem a címe alapján figyeltem fel rá (aminek magyar változatán azért lehetett volna még agyalni), de akkor lássuk, miről is…..
Háború a háborúban A Gold Book Kiadó tízegynéhány évvel ezelőtt minden esztendőben meglepett minket Charles Henderson egy-egy vietnámi vonatkozású kötetével (jómagam eddig a Hűen mindhalálig című darabot mutattam be). Ezek közül az egyik a modern katonaélet szürke foltjával foglalkozik, nevezetesen…..
Tim O’Brien emlékezik  Tim O’Brien amerikai oldalról az egyik legnevesebb, legismertebb veterán író, aki első kötetét nem sokkal hazaérkezése után máris írni kezdte. Legfontosabb könyveit pár évvel ezelőtt már bemutattam, de egy rövid és velős visszaemlékezést is találtam tőle Christian Appy sokat…..
Monty H. 2024.03.04 08:36:47
@g.d: Dehogynem :) Köszi, javítottam.
Előszó A cikksorozat publikálását megelőzően az IDDQD gamer blog egy kétórás podcast keretében fogalakozott a szimulátorokkal, melynek a vendége voltam. Az adás a lenti helyen érhető el: https://iddqd.blog.hu/2019/10/30/checkpoint_5x20_harci_repuloszimulatorok Az podcastben sokkal több játékról…..
A szerelem nyomában  Már jó ideje hallhattunk arról, hogy készülőben van egy vietnámi–magyar koprodukciós romantikus dráma, de csak idén februárban, Bálint-nap környékén került a mozikba a szóban forgó film, amely a két nép hetvenéves kapcsolatának egy drámai szakaszát villantja fel egy szerelmi…..
Monty H. 2023.03.18 18:43:32
@slowmotion80: Hát, ha elkészül az F-100 vagy valami más, akkor sietve felteszem ide is :) De hetek óta nem nyúltam hozzá.
Monty H. 2024.02.25 22:56:32
@Pepita bárány: Biztos vagyok benne. És én is nagyon lelkesen ültem be rá. De ennél sokkal erősebb forgatókönyvet érdemelt volna.
Dzsungelhárorú külső nézetből Ismét egy régebbi játék következik a sorból, amely a felemás sikerű Conflict-széria harmadik tagjaként érkezett, és az Xbox, illetve a Playstation 2 mellett PC-re is kapható volt. Ezt a TPS-t a Pivotal Games adta ki, és egészen pontosan 2004 őszén került a boltokba,…..
Monty H. 2024.02.08 08:59:03
@gigabursch: Szerintem ez megközelítés kérdése. Az itt bemutatott háborús játékok egy része hiteles vagy legalábbis törekszik rá. Lásd pl. a Vietcong, ami hihetetlenül immerzív, hiteles és úgy ad át valami a háborús stresszből, mint egyetlen más játék sem.
Monty H. 2024.02.19 09:17:49
@slowmotion80: Ha a PC-s változatra gondolsz, nem játszottam vele . Viszont most a Tube feldobta a Nintendós és C-64-es verziót, ami még jóval korábban készült. Enyhén szólva nem a film hangulatát hozza. Oldalnézetes és felülnézetes, ill. célkeresztes lövölde pályától függően... Gondolom, nem Stone engedélyezte, hanem magasabb szinten bólintottak rá, gondolván, jól jön az a kis mellékes. Viszont érdemes megnézni a záró képsorokat. A filmből próbálták átemelni a búcsút.

www.youtube.com/watch?v=Un9Wy-iKmp8&ab_channel=WorldofLongplays
A vietnami háború Air America 2024.02.19 00:01:00
Bármit, bármikor, bárhová Olvasói ráhatásra elővettem néhány, eddig kihagyott filmet. Ezek egyike az 1990-es Air America, amely annak idején hozzánk is gyorsan megérkezett, így a mozikban is látható volt, később pedig VHS-en és DVD-n is megvásárolhattuk. ..
És már megint itt vagyunk... Az most már biztosan tudható, hogy az új Modern Warfare-trilógia befejező része a legnagyobb Call of Duty-bukták sorát erősíti. A sztorit számos kritikus megénekelte az elmúlt hetekben, amiben a legarcpirítóbb részlet, hogy egy eredetileg kiegészítőnek szánt csomagot…..
Személyi állomány és kiképzés Térjünk most rá az amerikai haderők emberállományának és felkészítésének részleteire, már csak azért is, mert e téren is létezik egy pár tévhit, melyet el kell oszlatnunk. A tengerészgyalogság egy korabeli toborzóplakátja A Vietnamba küldött amerikai fiatalemberek…..
Monty H. 2018.07.10 19:21:00
@f.t.b: Köszi.
Több képen látni ilyet, de mindig csak a lőkiképzésről... Szerintem a párnázott könyökrésszel ellátott, valamivel vastagabb anyagú zubbony azért kellett, mert elég sok időt töltöttek fekvő helyzetben (ill. várakozva, hogy sorra kerüljenek a lőállásban) is és ez a kis komfort egyfelől a felfázást megelőzi, másrészt segít összpontosítani a tüzelésre.
Rákerestem amúgy, de még nem találtam róla infót. Szóval nem százas, amit írok, de szerintem erről van szó.
Monty H. 2018.07.10 19:34:07
@f.t.b: A képen úgy látom, a hideg évszakban készült. Azért az nem cél, hogy mindenki fázzon fel, míg ott fekszik vagy vár... :-) Gondolom én.
Monty H. 2024.02.07 10:40:53
@Mr. Jack: Egy cikket tényleg megérne, hogy hogy változott az évek alatt a kiválasztás módja. Köszi a tippet.
Harc a győzelem útján Időnként olvasók irányítják rá a figyelmemet olyan könyvekre és filmekre, amik addig valahogy elkerültek… Most is ez történt, amikor Csaba barátunk révén hírét vettem egy régebbi kötetnek. Meglehetősen semleges címe magyarázza, hogy eddig miért nem tűnt fel a radaromon, de…..
Egy bombázó hadjárat története Többéves várakozás előzte meg a Tom Hanks és Steven Spielberg produceri munkájával fémjelzett új háborús sorozat érkezését. Az amerikai bombázók második világháborús szereplése persze az elmúlt évtizedekben, sőt már a konfliktus idején is inspirált stúdiókat a témába…..
Út a csillagokig – kétféleképpen Tagadhatatlan, hogy a huszadik század egyik meghatározó eseménysora az űrprogram volt, amely újra és újra felbukkan a populáris kultúrában (elég csak a könyvben és filmben is népszerű történetre, A marsira vagy az űrhajós Chris Hadfield regényére, Az…..
A vietnami háború Bicska 2024.01.24 08:39:53
Barát és bajtárs  A veteránokról egész sok film készült az Egyesült Államokban a hetvenes évek óta. Ezek jellemzően vagy a drámai, vagy az akcióvonalat követték. Robert de Niro az előbbi műfajnál maradva négy ilyenben is szerepelt – köztük két klasszikus cím is található, A taxisofőr és A…..
Academy 1:72 Most egy olyan repülőgép makettjével jelentkezem, amelyet sokan nem kötnének automatikusan a vietnámi légi háborúhoz, pedig nagyon is sok köze van ehhez a konfliktushoz, hiszen Észak-Vietnám légterében többször is megfordult. Emellett pedig a repüléstörténet és a katonai repülés egyik…..
Gyilkosok nyomában A blog olvasói hozzászokhattak már ahhoz, hogy rendszerint az 50. évforduló mentén haladok, azonban most egy éppen 60 évvel ezelőtti eseményhez, John F. Kennedy elnök halálához nyúlok vissza, hogy ennek apropóján bemutassak egy, a témában megkerülhetetlen, bár sokak szerint…..
Monty H. 2023.11.21 13:39:57
@Cserny mster:
@gigabursch:
Azelőtt én sem hallottam erről, de most utánanézek, köszi.
Pár anyagot máris találtam:

24.hu/kozelet/2017/11/03/megszolalt-a-kennedy-kiserlet-magyar-lovesze/

www.facebook.com/108884527426190/posts/215393700108605/
Monty H. 2024.01.04 20:33:26
@H4mburger: Örülök, hogy tetszik, köszönöm. Én most a PhD kapcsán olvasok többet a Kennedy-korszakról. Nem olyan egyértelmű, mint ahogy sokan gondolnák... Erről egyszer nyilván még én is írok majd.
Katona, politikus, császár, férj Sokakhoz hasonlóan rám is nagy hatással volt a Ridley Scott-féle Napóleon-film néhány hónappal ezelőtt befutott első előzetese. Részben ennek hatására is néztem újra Yves Simoneau koprodukciós tévésorozatát, amiről szívesen írtam volna egy ajánlót is… Az időhiány…..
Kedves Mindenki! Vasárnap éjfélkor befejeződött a blog nyolcadik születésnapja alkalmából rendezett nyereményjáték, most pedig következzen az eredményhirdetés...
Itt a november, nem késhet hát a szokásos születésnapi bejegyzés. Bevallom, nem vagyok teljesen elégedett az elmúlt esztendő termésével, de egyfelől az 50. évfordulóval párhuzamosan haladva most kevesebb is a téma, másfelől elkezdtem PhD-tanulmányaimat (a kedves olvasó sejtheti, hogy milyen…..
Mielőtt kitörne a klónok háborúja Pörgetem tovább az eddigi kimaradt Star Wars-regényeimet, és továbbra is az előtrilógia koránál maradva elővettem Foster úr egyik, mai szemmel nézve már kimondottan réginek nevezhető kötetét. A közelgő vihar ugyanis az Egyesült Államokban 2002 januárjában, vagyis A…..
Interview with a Vietnamese modelling company I keep my eyes on the products of an ambitious modelling enterprise for some time now… And as I learnt it is a Vietnamese company whose range includes lots of interesting subjects – among others the Vietnam War. Therefore, I contacted them to make an…..
Interjú egy vietnámi makettgyártóval Már egy ideje szemmel tartok egy feltörekvő makettgyártót, a Paracel Miniaturest... És mint megtudtam, vietnámi vállalkozásról van szó, amelynek kínálata rengeteg érdekes témát felölel – ideértve a vietnámi háborút is. Kapcsolatba is léptem velük, Giang Le úr…..