Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Monty H.

1208 bejegyzést írt és 1182 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Katona, politikus, császár, férj Sokakhoz hasonlóan rám is nagy hatással volt a Ridley Scott-féle Napóleon-film néhány hónappal ezelőtt befutott első előzetese. Részben ennek hatására is néztem újra Yves Simoneau koprodukciós tévésorozatát, amiről szívesen írtam volna egy ajánlót is… Az időhiány…..
Kedves Mindenki! Vasárnap éjfélkor befejeződött a blog nyolcadik születésnapja alkalmából rendezett nyereményjáték, most pedig következzen az eredményhirdetés...
Gyilkosok nyomában A blog olvasói hozzászokhattak már ahhoz, hogy rendszerint az 50. évforduló mentén haladok, azonban most egy éppen 60 évvel ezelőtti eseményhez, John F. Kennedy elnök halálához nyúlok vissza, hogy ennek apropóján bemutassak egy, a témában megkerülhetetlen, bár sokak szerint…..
Monty H. 2023.11.21 13:39:57
@Cserny mster:
@gigabursch:
Azelőtt én sem hallottam erről, de most utánanézek, köszi.
Pár anyagot máris találtam:

24.hu/kozelet/2017/11/03/megszolalt-a-kennedy-kiserlet-magyar-lovesze/

www.facebook.com/108884527426190/posts/215393700108605/
Itt a november, nem késhet hát a szokásos születésnapi bejegyzés. Bevallom, nem vagyok teljesen elégedett az elmúlt esztendő termésével, de egyfelől az 50. évfordulóval párhuzamosan haladva most kevesebb is a téma, másfelől elkezdtem PhD-tanulmányaimat (a kedves olvasó sejtheti, hogy milyen…..
Mielőtt kitörne a klónok háborúja Pörgetem tovább az eddigi kimaradt Star Wars-regényeimet, és továbbra is az előtrilógia koránál maradva elővettem Foster úr egyik, mai szemmel nézve már kimondottan réginek nevezhető kötetét. A közelgő vihar ugyanis az Egyesült Államokban 2002 januárjában, vagyis A…..
Interview with a Vietnamese modelling company I keep my eyes on the products of an ambitious modelling enterprise for some time now… And as I learnt it is a Vietnamese company whose range includes lots of interesting subjects – among others the Vietnam War. Therefore, I contacted them to make an…..
Interjú egy vietnámi makettgyártóval Már egy ideje szemmel tartok egy feltörekvő makettgyártót, a Paracel Miniaturest... És mint megtudtam, vietnámi vállalkozásról van szó, amelynek kínálata rengeteg érdekes témát felölel – ideértve a vietnámi háborút is. Kapcsolatba is léptem velük, Giang Le úr…..
Egy kém a hidegháború hadszínterein Amikor a NEFB magyar tagozatának történetéhez gyűjtöttem anyagot, az egyik kötet, amit elővettem, Práczki István – akkortájt hírszerző alezredes – önéletrajza volt.  A szerző a két világháború között, egészen pontosan 1926-ban született. Az egész családot…..
Amerikai filmek a hidegháborús Magyarországon Gyerekkoromban nem törődtem azzal, hogy mikori filmeket vetítenek a moziban és a tévében, azzal pedig nem lehettem még tisztában, miféle ideológiai vagy gyakorlati megfontolásból érkeztek ezek a filmek sokéves vagy sok évtizedes késéssel hazánkba.…..
A konfliktus harceszközeit bemutató sorozatban most a kézifegyverekhez térek vissza, azon is belül egy igen szűk, mindössze két típust felsorakoztató kategóriához, amely azonban nagyon is fontos szerepet töltött be a háború folyamán. ..
Monty H. 2023.09.20 08:30:05
@g.d: Köszönöm, javítottam. Lenne igény szerintem (legalább egy internetes) szószedetre az összes kézifegyveres szakszó kapcsán :) Pláne ma, amikor az anglicizmusok virágzanak mindenütt...
Erőszakos diplomácia A meglehetősen érdektelen Medstar-regénypár után valami akciódúsabbra vágytam, így levettem a polcról egy másik klónháborús kötetet. Steven Barnes neve nem tűnt ismerősnek, és ahogy utánanéztem, az amúgy neves sci-fi-szerzőnek ez volt az egyetlen kirándulása a Star…..
Az esztendő legnagyobb slágerei Mielőtt elvonulnánk nyári szünetre, még kerítsünk sort a szokásos popparádéra, vagyis lássuk az ötven évvel ezelőtti slágerek listáját. Ezúttal sem lehet teljes a felsorolás, de remélem, nagy kedvenceket mindenki talál majd a dalok között.  Az év világszerte…..
Monty H. 2023.07.25 07:52:46
@Puller István: Ott a pont :D
Egy misszió emlékére A magyar NEFB-misszióról évtizedeken át inkább csak újságcikkeket lehetett olvasni, illetve a haza kiadású átfogó munkákban (például a Bögös–Vajda kötetben) említették őket. Ez nyilván köszönhető volt annak, hogy a rendszerváltásig bizonyos információkat inkább titkoltak, vagy…..
Interjú Iványi Györggyel A NEFB magyar tagjai közül szerettem volna megszólaltatni valakit, hogy még több személyes élménnyel egészítse ki a krónikát. Iványi György, akkori főhadnagy vállalta is az interjút, úgyhogy nemsokára össze is ültünk egy budai kávézóban. Az élmények és a benyomások mellett…..
Monty H. 2023.07.10 21:23:11
@gigabursch: Köszi. De most mire gondolsz? További interjúk, vagy a magyar NEFB-tagozatról lesz-e szó?
Monty H. 2023.07.16 19:14:39
@gigabursch: Még egy könyvajánló jön a NEFB-témában.
Új interjú, más témában elvileg majd szeptemberben következik.
A NEFB magyar tagozatának története A békeszerződést ellenőrző NEFB-misszió megalakulásáról és a magyar tagozat munkájának megkezdéséről, illetve az általános körülményekről a cikk első részében már írtam. Most haladjunk tovább és tekintsük át, mi minden történt még 1975 májusáig a bizottság háza…..
Orvosok, katonák és kémek  Nemrég, miután újra elolvastam a Darth Bane-trilógiát (amelyet tízegynéhány év elteltével is kiválónak, még ha nem is tökéletesnek tartok) elhatároztam, hogy előveszem végre a mostanáig parlagon hagyott Star Wars-regényeimet is. A cél, hogy bő húsz évvel azután, hogy…..
Idén nem szándékoztam részletes úti beszámolót írni a K100-ról, viszont a tanulságok számba vétele most is aktuális, hiszen az egyik visszatérő kérdés a készülés során, hogy mit csinálhatnánk idén másként, de lehetőleg jobban, illetve mindezekből mi válik be és mi nem. Lássuk tehát, hogy egy jó…..
A NEFB magyar tagozatának története Többször említettem már a Vietnámban járt magyarokat, részben az amerikai haderőknél szolgált honfitársaink kapcsán, azonban szólni kell a háború utolsó szakaszában ott tevékenykedő NEFB-kontingensről is, akik ötven évvel ezelőtt kezdték meg működésüket, és…..
Egyik háború a másik után Az ötven évvel ezelőtti fogolyátadások kapcsán külön blokkban mutattam be egy zöldsapkás tisztet, Jim Thompsont, aki tíz nap híján kilenc évet töltött fogságban, így ő lett az amerikai történelem leghosszabb ideig raboskodó hadifoglya. Élettörténetéről nem meglepő módon…..
A vadon szava Kinizsi100-podkaszt 2023.05.16 07:41:26
Bár hazánk egyik legnépszerűbb teljesítménytúrájáról már sok mindent leírtunk, egy ideje mozgolódott bennünk az ötlet, hogy egy kicsit közvetlenebb módon is átadjuk a témába vágó tapasztalatainkat. Ennek eredménye lett három, nagyjából félórás podkaszt-epizód, amely a múlt héten került ki a…..
Apokalipszis óriásgorillával Ahogy többször is említettem, manapság már kevésbé kerül elő játékfilmeken a vietnámi háború, de a kivételek néha kifejezetten szokatlan műfajokban érkeznek… Mondjuk egy szörnyfilmben. Ez a zsáner mostanság reneszánszát éli, így térhetett vissza a vászonra többek között…..
Monty H. 2023.04.19 07:51:56
@gigabursch: Szerintem nézz bele, aztán eldöntöd :)
Catherine Leroy Vietnámban A Vietnámban megfordult fényképészek között többször említettem már a francia Catherine Leroy-t, sőt külön bejegyzést is szenteltem neki. És mivel korábban nem jelent meg kifejezetten róla szóló életrajzi kötet, egyből felfigyeltem, amikor az interneten elém került egy…..
Ha már a fogolyátadások évfordulójáról volt szó, ismét nyissuk ki a képzeletbeli katonaládát. Karkötőt már korábban is találtunk benne, de nem ilyet… Ez a darab nem egyszerű ékszer volt, hanem az emlékezést szolgálta...
A mostanában oly népszerű „3 napos, MOLLE-kompatibilis taktikai zsákok” közül már mi is bemutattuk a Viper cég két gyártmányát. Mivel a minőségi különbségek sokszor legalább annyira jelentősek, mint az árbéli eltérések, érdemes más gyártók hasonló termékeit…..
Monty H. 2010.12.24 14:36:15
@sick operator: Íííígy van, de ez elmondható még sok más gyártó hasonszőrű termékéről is :-) Többek között azért nem az Eagle gyártmányát mutattam be, mivel olyan jól nem keresek, hogy olyat vehessek magamnak. :-(
Monty H. 2011.01.10 15:21:52
@SteeL: Most olyan 22 ezer forint körül lehetnek a Keleti Frontnál. Hívd fel őket. Webcím: keletifront.com
Monty H. 2023.03.29 11:03:34
@g.d: Ahogy nézegettem, az elmúlt pár évben teljesen eltűnt ez a típus a boltokból. Használt darabokat talán találsz valahol, de az se jellemző. :( Én a Rush24-est használom már hat éve ilyen kategóriában. Most íródik egyébként a Rush-sorozatról a cikkünk.
Mikor tényleg hazatértek a fiúk... Miután az évekig húzódó tárgyalások végre eredményt hoztak, és 1973. január 27-én az érintett felek aláírták a békeszerződést, hatvannapos tűzszünet vette kezdetét. Március utolsó napjaiban az utolsó amerikai harcoló alakulatok tagjai is elhagyták Dél-Vietnámot,…..
Monty H. 2023.03.29 08:46:31
@Sigismundus: Igen, bár a 7-9 év azért több, mint a 3-4. És itt nem elbagatellizálni akarom azt az időtartamot, csak ez már tényleg az a kategória, ami egy ember életének kb. a tizede, és pont a legaktívabb időszakból :(
Érdekes, amit írsz az előléptetésről. Tényleg így kellene ezt csinálni.
A hős alakulat könyvet már kétszer is elkezdtem, de a sorozattól eltérően nem tudtam befejezni...