Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Monty H.

1259 bejegyzést írt és 1198 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Monty blogja FILM: The Victors 2024.10.15 20:42:57
A győztesek is vesztesek Hosszú kihagyás után ismét az elfeledett háborús filmek kategóriájából mazsolázva veszek egy elő egy sokáig halogatott darabot, amelyet Magyarországon tudtommal soha nem forgalmaztak. Végignézve pedig úgy véltem, nem feltétlenül ideológiai okokból történt így… Carl…..
Nuts Planet 1:10 Amikor a kilencvenes évek közepén a Verlinden cég behozta a makettező műfajok közé a mellszobrokat, meglehetős érdektelenséggel figyeltem a dolgot. Nemcsak azért, mert jól elvoltam én a hagyományosabb témájú készletekkel, hanem mert ezek a mellszobrok kidolgozottság terén sem…..
Monty H. 2024.10.13 19:15:04
@slowmotion: Nem ilyet, hanem EZT. :) Sajnos nem díjazták, de a másik kettőre (bunker és Millerék) kaptam egy-egy bronzot...
Amerikai elégia  Pár hónappal ezelőtt csodálkoztam rá, hogy a Született július negyedikén írója idén előrukkolt a harmadik könyvével, immár trilógiává bővítve életrajzi írásait. És ennek a kötetnek valóban van létjogosultsága, hiszen fehér foltokat tüntet el a szerző viharos élettörténetében,…..
Monty H. 2024.10.10 12:58:09
@gigabursch: Igen... Lásd a Született júl. 4-én c. filmet, de ezt bele is írtam.
A normandiai csata története Ahogy a népszerű történelmi témák újból és újból előkerülnek a könyvpiacon, úgy jelennek meg további kötetek a D-napról is. Jelen mű viszonylag friss, a 75. évfordulóra, 2019-ben jelent meg, én viszont csak a közelmúltban olvastam el.  Mivel a szerző neve mifelénk…..
További kalandozások Bár nem terveztem újabb részt ehhez a sorozathoz, az idén nyáron tett normandiai utazás ellátott elegendő munícióval. Így tehát egyfelől új infókkal, fotókkal és kiegészítésekkel, illetve pontosításokkal láttam el az eddigi részeket, másfelől még egy folytatást készítettem,…..
A vietnami háború Nixon 2024.09.23 00:01:00
A vágyott hatalom foglya  Idén két kerek évforduló is kötődik Richard Nixonhoz, hiszen ötven évvel ezelőtt mondott le, illetve harminc évvel ezelőtt hunyt el. És annak is lassan harminc éve, hogy az amerikai történelemmel gyakran foglalkozó Oliver Stone játékfilmet szenteljen neki. A kérdéses…..
Az invázió elhallgatott fejezete A partraszállásról szóló tengernyi szakirodalom jó pár tévedést, illetve tévhitté rögzülő információt tartalmaz. Itt nyilván nem csak a számadatokról van szó…  Jelen kötet a D-nap egy olyan részletét vizsgálja, amit vélhetően az amerikai hadvezetés utasítására…..
Továbbra sincs béke 1973 tavaszán, a fegyverszünet megkötése és a külföldi erők távozásával sem ért véget a vietnámi háború. Bár a NEFB jelen volt, hogy a békés rendezést felügyelje, már hetekkel a tűzszünet kezdete után több ezer alkalommal sértették azt meg mindkét oldalról, így Észak- és…..
Monty H. 2024.09.05 09:29:09
@gigabursch: Hát igen. A Watergate-ügy a Stone-féle Nixon-filmben kap fontos szerepet, arról nemsokára írok (meg hát persze Az elnök emberei is ide tartozik, Redforddal és Hoffmannal). Nemrég volt egy sorozat Woody Harrelson főszereplésével, A vízvezetékszerelők, ami egy magyarul is kiadott visszaemlékezésen alapul - konkrétan azokról, akik végrehajtották a betöréseket. De szerintem Kissinger hidegháborús szerepéről kéne egy politikai szatírát csinálni, esetleg egy szériát. Nagyon megnézném.
Azoknak, akik KÖTődnek a D-naphoz A D-nap kapcsán már sokféle kiállítást láttam, de ami most jön, az enyhén szólva is formabontó. Aggodalomra persze semmi ok, hiszen a szóban forgó tárlat kiötlői és megvalósítói tisztelettel, szeretettel és legalább ennyi kreativitással közelítettek a témához, az…..
A partraszállás nyomában Bár az internet és az okostelefon korában a tradicionális nyomtatott útikönyvek jelentősége és népszerűsége érezhetően csökkent, láthatóan vannak még olyanok, akik ebben a műfajban gondolkodnak. A szóban forgó kötetet inkább kíváncsiságból, mint szükségszerűségből olvastam…..
Az év legnagyobb slágerei A nyári szünet előtt ne feledkezzünk el a szokásos éves slágerparádéról, vagyis lássuk-halljuk, mit hallgattak a kortársak ötven évvel ezelőtt. Megint csak az összesített toplisták alapján, a teljesség igénye nélkül válogattam, nem megfeledkezve a legsikeresebb magyar…..
A vietnami háború A szimpatizáns 2024.07.21 22:02:51
Két világ határán  A tavaly beharangozott új HBO-széria idén tavasszal végre megérkezett, én pedig több okból is komoly reményekkel ültem neki. Egyfelől anno nagy hatással volt rám az eredeti regény (amely szerencsére magyarul is olvasható), másfelől az előzetesek is kimondottan erősre sikerültek,…..
Egy magyar légiós emlékei Édesapám a hatvanas évek végén a győri kórházban dolgozott. Az egyik portásról beszélgetés közben kiderült, hogy idegenlégiós volt, és harcolt Dien Bien Phu-nál. Hogy akkoriban milyen részleteket árulhatott el erről, nem tudom (valószínűleg nem sokat), de erre már jóapám…..
Monty blogja MAKETT: M-4 Sherman 2024.07.08 00:01:00
Tamiya 1:35  Bár nem vagyok egy shermániákus, engem is megfogott a második világháborús amerikai hadiipar egyik legnagyobb számban gyártott terméke, és úgy tíz évvel ezelőtt be is szereztem a Tamiya egyik újabb kiadású, 1:35-ös készletét, amelyet a D-nap kapcsán most be is mutatok.  A Tamiya cég…..
A genfi megállapodás Dien Bien Phu elestével sem csitult el a küzdelem Indokínában, azonban az ekkor már folyó genfi konferencia reményt adott a harcolóknak. Ezt eredetileg a koreai háború utáni rendezés elősegítése érdekében hívták össze, de 1954 elején úgy döntöttek, egyúttal Indokína további…..
A Sword-part Az utolsó partraszállási övezetbe érve még mindig nem pihenhetünk meg, hiszen ez a vidék is tele van látnivalókkal. Bénouville és a Pegazus-híd A D-nap éjjelének első akciójára itt került sor, amikor a brit deszantosok rohammal elfoglalták a létfontosságú hidakat – ahogy azt A…..
Monty blogja MAKETT: Marder IIIM 2024.06.26 08:17:54
Tamiya 1:35  A nyitott küzdőterű páncélvadászok (például az M–10), gondolom, nem csak nekem kedvenceim. Már gyerekkoromban nagyon megfogtak, amikor a Hadtörténeti Múzeum kiállításain először láttam ilyen maketteket (aztán otthon legóból megpróbáltam valami hasonlót építeni, és nem is gondoltam,…..
A vietnami háború A 317. szakasz 2024.06.24 08:46:03
Út a dzsungelen át A Dien Bien Phu ostromáról készült nagyszabású francia játékfilm kapcsán kitértem a rendezőre, Pierre Schoendoerfferre is, aki annak idején a francia kontingens tagjaként szolgált Indokínában, s később újságíróként is visszatért a térségbe. Direktorként először 1965-ben érintette…..
A partraszállás felülnézetből A felderítés és az így szerzett információk feldolgozása minden hadművelet előtt és során létfontosságú. A D-nap esetében sem volt ez másképpen, és a szövetséges parancsnokok ennek érdekében természetesen a légi felderítést is igénybe vették. A brit Királyi Légierő, a…..
A Gold- és a Juno-part Elhagyva az amerikai szektort, haladjunk kelet felé, és lássuk, mit tartogatnak a brit és kanadai partszakaszok, először a Juno és a Gold.  Juno Beach Centre (Courselles-Sur-Mer) Courselles kicsit kiesik a főbb útvonalakról, de busszal szerencsére Caenből is…..
Egy francia kommandós emlékezik Francia katona beszámolóját még sosem olvastam, viszont A leghosszabb nap első megtekintése óta foglalkoztat a D-napon bevetett francia rohamcsapat (ezt bizonyítja a minap bemutatott dioráma és egy képregény is). Így, amikor tavaly nyáron az arromanches-i…..
Egy sorozat háttere és utóélete Elmondhatatlan öröm, amikor egy népszerű, de könyves vonalon nem bolygatott témáról hirtelen nem is egy, de három kötet jelenik meg, szinte egyszerre. Az általam is sokat idézgetett és itt, a blogon is érintett brit tévésorozat, a Csengetett, mylord? kapcsán íródott…..
Monty H. 2024.06.17 08:25:13
@21 ezer Ft: Bizony, bizony :)
Az Omaha-part A Utah-szakasz és környéke után haladjunk tovább a “Véres Omaha” felé. A térségben számos emlékhelyet és látnivalót találni, nem csoda, hogy az egykori hídfő egyik leglátogatottabb helyszíne. Ha a tömegközlekedést vesszük igénybe, akkor érdemes Bayeux-ből közelíteni. A buszjárat a…..
A képkockák katonahősei A D-nap kerek évfordulói alkalmából mindig válogatok az esztendők során összegyűjtött ilyen-olyan “kincsek” közül. Nemcsak könyvek, filmek vagy makettek kerülnek ilyenkor elő, hanem képregények is – ilyen volt az Operation Overlord sorozat vagy az átfogó jellegű Overlord – 6…..
Egy szerelem, egy háború, egy gyilkosság Ha már rátértem az 1950-es évek eseményeire, vétek lenne kihagyni a témák közül Graham Greene klasszikus regényét, illetve a belőle készült filmváltozatokat, már csak azért is, mert nemzetközi és magyar viszonylatban valószínűleg nincs még egy olyan irodalmi…..