Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valmont

344 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alámerülés a kilencvenes évek ponyvairodalmának világába, ahol a trash gyönyörét kerestem, az esetlenség kaján élvezetét, a kínosság okozta felemás hangulatot – de valami egész mást leltem. Korábbi olvasmány"élmények" a "kritika" címke alatt...
Horrornovellák Doppelgänger 2024.03.01 08:22:38
Mi is akar ez az írás lenni? Mindig is vágytam arra, hogy egyszerre csak elém tűnjön egy nagy és jelentős, de elfeledett rémirodalmi életmű északról (vagy az ország bármely részből), olyan minőségű szöveg, ami elégedetté és büszkévé tenné olvasóját. Benne van az is, hogy újra elővettem a nyolcvanas…..
  Lichter Péter: Doktor Horror (2024)   - kritika - Lichter Péter filmrendező, -esztéta 2024-es (kis)regénye egy filmes szemmel és hivatkozásrendszerrel megírt akció-horror. A zsáner nyolcvanas évekbeli kultfilmjei iránti rajongás kiérződik minden sorából, és ez a fajta lelkesültség jótékonyan…..
Rendhagyó bejegyzés, azokról, akiket mesternek tartok: szubjektív top három novella a világirodalomból. De először beszélnünk kell a csattanóról.   Megtanultuk az iskolában, hogy a csattanó a jó novella lelke, éke, koronája. A csattanónak kell kiváltania a katarzist, a megdöbbenést, az aha…..
  A 80-as, 90-es évek ismert vagy kevésbé népszerű horrorkönyvei közül most egy kevésbé ajánlott lesz terítéken. Korábbiak a "kritika" címke alatt...
Horrornovellák Átlövés 2024.01.05 07:45:24
A lépcsőházak népéről akartam írni, azokról, akik emeletes házakban, panel- vagy téglalakásokban élik le az életüket, és ennek az életnek a ritmusát a város, a szomszéd, a közeli iskola/játszótér/kisbolt/kocsma méri  ki. E kategórián belül is szívszorítóan esendőek számomra a vidéki, négyemeletes,…..
Ha ellátogatunk a Tar községben található XIII. századi templomhoz, át kell haladnunk a középkori védőfal gyűrűjén, ami várszerű hatást kölcsönöz az egyébként - laikus szemmel - nem túl érdekes épületnek. Ez a templom volt a modellje Sirom falu hasonló építményének. Nem messze tőle található az…..
A kiadói webshopon kívül a Sirom - Palóc mitológia már elérhető a nagyobb könyves boltláncokban is. Így jelenleg a Libri hálózatában és a Bookline boltjaiban azonnal megvásárolható (kissé nehéz megtalálni, a sci-fi/thriller szekciónál kell keresni), továbbá online a következő helyeken lehet…..
Ismét egy olyan írás, mely egy filozófiai motívumot használ fel központi elemként. Nem emlékszem, mikor hallottam először a platóni gondolatról, hogy először nem volt férfi és nő, csak egy egynemű lény, egy gömb alakú létező a világban, és aztán ez kettészakadt, és a felek azóta is kétségbeesetten…..
Valmont 2023.12.03 11:00:32
Horrornovellák Szavazás 2023.11.14 17:29:09
A Sirom - Palóc mitológia könyvem a "Az év könyve 2023" szavazáson bekerült a TOP30-ba. Ha tetszik a munkám, és van két perced, kérem, támogasd a könyvet egy szavazattal november 23-ig itt:https://azevkonyve.hu/konyv/hazai-szepirodalom/sirom-paloc-mitologia/..
Megjelent pár kritika, ajánló a megjelenés óta a Mitológiáról, itt…..
A 80-as, 90-es évek ismert vagy kevésbé népszerű horrorkönyvei közül személyes kedvencem következik...
Interjú a Sirom - Palóc mitológia megjelenése kapcsán: Link A könyv 20% kedvezménnyel elérhető a kiadói webshopban. Kedvezménykód: SIROM20 Bolthoz link: https://shop.konyvmogul.hu/szabo-tamas-sirom-paloc-mitologia-konyv..
Folytatódik a 80-as, 90-es évek ismert vagy kevésbé népszerű horrorkönyveiről szóló rovat, ma a korszakban szupernépszerű Lőrincz L. László opusa lesz terítéken...
November 4-ig 20% kedvezménnyel beszerezhető a bloghoz kapcsolódó, 23 horrornovellát tartalmazó novelláskötet. Idén ajánlott Halloween éjszakáját Siromban tölteni. Kedvezménykód a rendeléshez: SIROM20 Link: https://shop.konyvmogul.hu/szabo-tamas-sirom-paloc-mitologia-konyv    ..
Új, újraolvasó rovat indul: a 80-as, 90-es évek ismert vagy kevésbé népszerű horrorkönyveiről szóló bejegyzések következnek, olyan, számomra fontos - de nem minden esetben jó - szövegek ismertetése és kritikája, melyek részben hozzájárultak ahhoz, hogy horrort kezdjek írni. A sort E. M. Floyd "A…..
Még pár gondolat a Könyvfesztiválról. Elsőkötetes íróként teljesen más élmény volt, mint a megelőző 20+ évben. Számomra mindig meghittebb és bensőségesebb, mint a Könyvhét, de most fokozta, hogy a pult túloldalán voltam, és láttam, mennyi erőfeszítés, igyekezet, kedvesség és mosoly van a kiadók…..
Előrendelhető 20% kedvezménnyel könyv formátumban az utóbbi évek legkomplexebb novellaciklusa. A "Sirom - Palóc mitológia" kötet összegzi mindazt, amit az erdőről, a sötétségről, az éjszakáról, a kísértetekről és boszorkányokról, a klasszikus hagyományról és a palóc hiedelmekről, a gyerekkori és…..
     ..
kisértetjárás Értesítés 2023.09.10 09:36:59
Sajnálattal tájékoztatjuk a blog olvasóit, hogy Bálint és Noémi tragikus és mindannyiunkat megrázó távozása miatt a blog a továbbiakban nem üzemel. A korábbi anyagokat kegyeleti és szerzői jogi okokból eltávolítottuk. A szülők...
A történet végső következtetését az olvasónak kell megtalálnia. Van persze egy nyilvánvaló csattanó, de a szöveg önmagában rejt egy másik (kellemetlen?) tanulságot, amiben azóta hiszek, hogy megtanultam olvasni. Mert lehet bármennyi új sorozat vagy szuperhős, virtuális valóság, hírfolyam, poszt,…..
Vámpírok a Mária Terézia korabeli Habsburg Birodalomban? Kevesen ismerik az 1700-as évek kelet-európai vámpírjárványaival kapcsolatos feljegyzéseit, noha annak idején nagy érdeklődést váltottak ki a bánáti észlelések. A leghitelesebb dokumentum az események kapcsán egy vizsgálóbizottsághoz köthető,…..
Hogyan magyaráznánk, ha Putnokon ismét felbukkanna a farkasember? Ha a holtak életre kelnének, amennyiben nem teszünk óvintézkedést a temetésük során? Ha valóban látnánk kísértetet a szétvert, szétlopott faluvégi kastélyban vagy a holdfényben fürdő vár romjai közt? Milyen világmagyarázatokat…..
Horrornovellák Az actiumi csata 2023.06.25 11:08:56
Jó húsz évvel ezelőtti írás, eddig a fiókban érlelődött, most kényszerű vidéki tartózkodás alatt leporoltam. Kissé átírtam, a neandervölgyi szálat hozzáraktam, csiszoltam, de alapvetően még mindig működik. Talán kijelenthető, hogy a magasirodalomban éltem akkor, és emiatt a nyelvet is sokkal szebben…..