Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blazska

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mostanában fejeződött be a vizsgaidőszak – meg vagyok könnyebbülve. Pedig már igazán megszokhattam volna: majd egy évtizedes oktatói „priuszom” van... :) Mégis van valami, amit nem bírok megszokni, amit folyamatosan megterhel, gondot okoz, nehézséget támaszt: őszintén szólva,…..
blazska 2014.09.17 10:44:02
@pacsy: köszi! :) Igazad van, sok helyen még a rivalizálás miatt is nehéz elviselni az ilyen munkát - már ha jól értem, amit írsz. De nálunk ez nem igazán volt a gond (nocsak, vajon hol van ilyen tanszék?? :D ), a kollégák is jófejek voltak. Én tényleg azért nem szeretnék visszamenni, mert nem akarok vizsgáztatni, zh-kat iratni, stb. :-s Igaz, más gondjaim is voltak a tanítással, még azon túl is, hogy a felkészülés elveszi az értékes munkaidőt. :D Igazából az egyetlen tanítási helyzet, amiben tényleg szívesen részt veszek, az az, amikor valaki önszántából, saját érdeklődésből jön és kérdez. Ez is nagyon hatékony tud ám lenni, hú, de még mennyire! :) De sajnos ezt nem tudnám olyan módszeresen alkalmazni, hogy az lefedje az egész felsőoktatást, vagy akár egyetlen szakot is... :D
Mindenkit sok szeretettel üdvözlök új lakóhelyemről, egészen pontosan egy plázából, ahol a go realty nevű cég irodájának van állandó utcai wi-fi szolgáltatása. Éljen. Hiába van zárva minden, itt a kültéri asztaloknál legalább emailt lehet nézni. A szomszéd Starbucks csak a…..
A férjemtől Valentin napi üdvözlet gyanánt megkaptam a PhDComics mai, ünnepi olvasmánylistáját, Valentin nappal kapcsolatos kutatásokról. Átnéztem a rövid kivonatokat, és először azt hittem, tréfa az egész - aztán az egyik absztraktot elolvasva leesett az állam.Azonnal…..
Egy különösen hasznos cikk jelent meg novemberben a többnyelvű családokkal foglalkozó, nagyon sok jó írást közzétevő multilingualliving.com oldalon. Az amerikai szerző, Corey Heller, a Multilingual Living alapító főszerkesztője.Német férjével három gyereket nevelnek,…..
Kedves Olvasók! Előre szólok... hosszú lesz. 2011. április végén teherbe estem. Boldogok voltunk férjemmel, mert mindketten gondolkodtunk már a gyermekvállalásban. Kb. 8 hetes terhes lehettem, mikor kiderült egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával. Igyekeztem körültekintő lenni…..
blazska 2011.09.14 18:02:25
@Biga néni: nem vagyok szakmabeli, de egy külföldön praktizáló tapasztalt nőgyógyász véleményét idézem: jobb, ha ilyenkor spontán zajlik le a vetélés, a művi befejezés akkor indokolt, ha a missed ab. után két héttel nem indul be a spontán vetélés. Úgy látom, otthon ilyenkor sok orvos jobban szeret egyből műteni, akár kell, akár nem - engem meg ez szomorít el.
blazska 2011.09.14 18:55:37
@Dr.laikus PhD: Igen, ezért írtam, hogy sok, és nem azt, hogy mind. Szerencsére. :) De a kommentekből úgy látom, hogy a köztudatba inkább a paráztatás épült be, hogy jaj azonnal műtsük meg különben hullamérgezést kap.
Miközben Magyarországon sok-sok szülő arra törekszik, hogy a gyerekeit mielőbb megismertesse egy idegen nyelvvel (pl. Helen Doron angolra viszi a kisbabáját, beíratja az óvodai nyelvoktatásra, esetleg ő maga beszél vele otthon idegen nyelven), mi, a külföldön élő magyar családok,…..
blazska 2011.07.08 13:06:54
@zzzsuzsa: kitöltöttem ezt www.hsperson.com/pages/test_child.htm a tesztet mindkét óvodásomra. Az jött ki, hogy a nagylányom egyértelműen "highly sensitive", míg a fiúcskának nem jött össze a kritikus pontszám. Bár rá is vonatkozik néhány "nagyon igaz" állítás a listából, és a leírás szerint már ez is elég. De most őszintén, látott már valaki olyan gyereket, akire nem? :) Lehet, hogy csak azért érzem átlagosnak a fiamat, mert a tesóján edződtem? :D
blazska 2011.07.09 06:20:14
@Felicitasz: és hol húzdat meg a határt az "extremely true" és a "true" között? :) Mármint hogy pl. a gyerkőcöd nagyon intuitív vagy csak intuitív? A kisfiamra tényleg néhány dolog nagyon igaz (pl. visít, mintha ölnék, ha zokniban vízcseppbe lép :D), de a nagy része semennyire vagy alig. Most látszólag ellentmondok magamnak, de szerintem ő máshogy is más, nemcsak így. :)

A nagylánnyal (6.5) is kitöltettem a tesztet, kíváncsi voltam, ő hogy látja magát. Egyértelműen HS-nek. :D Pedig azt a kérdést, hogy "feels things deeply" nem is tudtam neki elmagyarázni, mivel magam sem értem teljesen (szerintetek mit takar?), úgyhogy azt kihagytuk, anélkül is bőven megvolt a pontszám. :)
A Nyitott Akadémia felhívása: Kedves Édesanyák, 6 hónapos és 4 éves kor közti gyerekekkel! Bagdy Emőke professzor a segítségeteket szeretné kérni egy tudományos kutatáshoz. Akik kitöltik a kérdőíveket, és a Nyitott Akadémia Facebook-oldalán jelzik, hogy megtették, azok…..
Sokan kérdezik, hogy mikor lehet szülés után először kádban fürdeni - az embernek itt fáj, ott fáj, vagy ha nem is, hát egyszerűen a fáradtság miatt olyan jólesne egy kis ellazulás. A kérdésre, hogy lehet-e az első hat hétben kádban fürdeni, az a válasz, hogy igen. Igen, ha.…..
 A szülés a legtöbb nő számára érzelmileg nagyon intenzív, meghatározó élmény. Sokan vannak, akik utóbb "csak a szépre emlékeznek", mások számára ez nem ilyen egyértelmű dolog, és olykor szinte lehetetlen is (például mert egy 26. heti HELLP-szindrómás…..
blazska 2010.03.12 15:14:14
Felicitász, na igen, gondoltam, hogy neked nem sok újat mondhattak volna, úgyis mindent kiderítesz máshonnan. :-) Nekem jól jött, hogy a terhestorna-, legző- meg egyéb gyakorlatokat meg is mutatták, csináltuk is, nekem ez papírról nem megy olyan könnyen. :-) Viszont nálunk nem volt bábapraxis fogadóóra. Az igaz, hogy koraszülésről kevés szó esett, császárról is kevesebb, mint a természetes szülésről, de a lehetséges beavatkozásokról (akár szükség esetén, akár kérésre) bőven. Ja, a zabpehely + narancslé kombót is ott hallottam, valakinek ajánlotta a dokinéni a hemoglobinjára. Amúgy lehet, hogy tényleg mázlim volt, hogy jó tanfolyamot fogtam ki, a szülésnél meg egész biztos, hogy mázlim volt, mindenesetre tudtam egy csomó mindent hasznosítani a "tananyagból", és az ügyeletes szülésznők is csodálkozva rákérdeztek, kihez jártam felkészítőre - persze továbbadtam a dokinéninek és örült. :-)

Konferencia - ez de jó, majd várjuk a cikket! :-D Amúgy én nem látok ebben az egész témában semmi misztikát. Világos, hogy van a dolognak olyan összetevője, ami nem befolyásolható pszichésen, meg van olyan, ami igen, még a mögötte levő fő hormonális mechanizmusok is ismertek. Ha valaki orvos/egészségügyi dolgozó létére azt állítja, hogy egy fiziológiai folyamat száz százalékban működik, és ha mégsem, akkor vessen magára az illető, akkor az már nagyon messze van a realitástól. Hiszen már az sem igaz, hogy mindenki két lábbal születik. Ettől még persze az is igaz, hogy ne stresszeljük a kismamát, ha nem muszáj, mert igenis azon IS múlhat a dolog. No meg amúgy is...
Régebben bosszantott a dolog, de aztán beazonosítottam, és most rátaláltam a jelenség "hivatalos" megnevezésére is. Bevallom, imádom, mert nagyon szórakoztató. Főleg, ha olyan területen jelentkezik, amelyhez professzionális, de akár csak az átlagembernél magasabb szinten…..
Ahogy korábban már említettük, a 4-5 évesnél kisebb tehetséges gyerekek kiemelkedő képességeit többnyire a szülők fedezik fel először, és ehhez a felfedezéshez a könyvekben vagy interneten hozzáférhető korosztályos mérők általában nagyobb segítséget nyújtanak, mint egy…..
blazska 2010.02.13 17:06:59
@Callis: teljesen jogosak a szempontjaid, mi is gondolkoztunk ezeken. Sajnos szinte semennyire nem beszéli még a nyelvet. Oviban vegyes csoportban van, lenne lehetősége nagyobbakkal barátkozni, de egyelőre ez sem segít. Az iskola, ahova járni fog, nem sok szabad játékot biztosít a délelőttök folyamán, napközibe meg nem fogják felvenni. Ezek miatt nem látom, hogy ott jobban tudna szocializálódni. Még nincs ez végleg eldöntve, meghallgatom még az iskola igazgatónőjének a véleményét is, de én erre hajlok. Lányka amúgy jól érzi magát az oviban, nem unatkozik. És igen, őt is megkérdeztem :-), és azt mondja, szeretne maradni még egy évet.
A pszichológia egyik legérdekfeszítőbb területe szerintem a korai fejlődésünk tanulmányozása. "Sok van mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb" - hát ezt nap mint nap átélem a saját kisfiam mellett is. Elképesztő élmény részt venni abban a folyamatban,…..
blazska 2009.12.20 16:56:07
@tamaskodo: Nem tudom, Rosa Rugosa gyereke hogy született, de a szülésfelkészítőn a dokinő mondta, hogy vannak olyan gyerekek, akik, amikor már kint van a fejük, fájásszünetben, anyai rásegítés nélkül "kirúgják magukat" és már kint is vannak. Lehet, hogy a többi gyerek is így rásegít magának. Miért kellene ehhez tapasztalat? Levegővételben sincs addig túl sok nekik.
Előrebocsátom, hogy nem fogom helyetted a kérdést megválaszolni, csak a korábbi posztjaimat folytatva sorra veszek még néhány szempontot, amelyet nem árt végiggondolni. November 27-én a WHO kiadta a járványról szóló 76-os számú közleményt, amelyben arról számolnak be, hogy az…..
blazska 2009.12.13 11:41:55
@tamaskodo: node nem is oltást akar adni a gyerekének, hanem anyatejet (ellenanyagot). :-) Már ha jól értettem, hogy ezt melyikre írtad.
  Babát szeretnénk, most azonnal! Megvárjuk tehát a következő ciklust, középidőben együtt vagyunk, és két héttel később már csak a biztonság kedvéért kell egy terhességi teszt, hiszen addigra az ember lánya már százféle egyéb jelből is érzi, hogy babát vár. Létezik egyáltalán ilyen? Igen,…..
Kedves Olvasóink, kedves Örökbefogadók!Amennyiben nem ért egyet a Ptk. Nyílt örökbefogadást érintő 3:132 § (3) törvénymódosításával, kérjük hozzászólásával  támogassa törekvésünket!Köszönjük!..
A Népszabadság tegnapi cikke szerint a Pécsi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézete bevezeti az alapképzésben az alternatív medicina oktatását. Az első évben még opcionálisan vehetők fel e tárgyak extra kreditpontért, de utána már kötelezően kell választani a manuális medicina, a kínai…..