Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hozentroger

0 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma Egerben járt Dr. Schmitt Pál, hazánk köztársasági elnöke, ünnepi közgyűlésen fogadtuk őt az egri képviselőkkel együtt.http://www.heol.hu/heves/kozelet/schmitt-pal-egy-szo-sem-veszhet-karba-423263Bár nem szokásom jobboldali politikusokról véleményt írni, minősíteni (kicsit…..
Slovensko, do toho! A 801-es járat 2010.12.01 00:05:00
Négy új megállóval bővült a Rajkán a szlovák 801-es járat december elsejétől. Eddig a pozsonyi városi busz csak a rajkai buszpályaudvarig vitte el utasait, szerdától viszont már a település belsejében kialakított újabb állomáshelyeken is megáll. A településre, ahol már…..
Hozentroger 2010.12.07 16:47:47
@marczy: Bécsben vagyok, itt az osztrákok sem Pressburgoznak se hivatalosan, se egymás közt, ennyiben nem helytálló amit mondasz.

Egyébként egyetértek, gáz a "Bratislavába" (még jó hogy nem fonetikus na az lenne a Rubicon), de nem lep meg. Szlovákék elég szarul veszik, hogy bárhova néznek otthon a nem épp szimpatikus magyar múlt kacsint vissza. (Tapasztalatból mondom, szlovák a barátnőm.) Nem fogják a kedvünkért a régi neveket használni.

(Ez egyébként hatékony is, dunaszerdahelyi barátommal sosem tudjuk belőni melyikünk hol járt pl a Szepességben (vagy más kevéssé magyarok lakta vidéken), mert én csak magyarul tudom ő meg csak szlovákul)

Maga a kiköltézeses folyamat természetes, a pech hogy mi éppen úgy jártunk, hogy mindenhol a környező falvak jutottak nekünk és nem a város. (Kassa, Szatmárn., Nagyvárad, Arad ugyanez lesz hamarosan) Talán Szeged a kivétel, majd 20 év múlva meglátjuk.
Hozentroger 2010.12.07 16:53:13
@Akitlosz: Számolj bele jó adag rutént, lakosságcserés alföldi szlovákot, cipszert, svábot, nyelvváltó cigányt, betelepített csehet és egy a magyarországinál 100 éven át jelentősen magasabb átlagos gyerekszámot. Igen a többi valóban a magyar asszimiláció.
Hozentroger 2011.02.14 14:21:56
@bikmakk: Hát Rajka-Pozsony tömegközlekedés se volt sokkal jobb anno, akarat meg schengen kérdése. (nem tudom melyik a reménytelenebb...) A többség kocsival jár az autópályán, ez Horgos felé itt is adott.

A Rajka-Pozsony távolság meg kb ugyanannyi mint Szeged-Horgos.

Igaz, Szabadka közelebb van. Mosonmagyaróvárhoz is közelebb van Győr mint Bécs. (tudom más nagyságrend).

Szerintem van még egy-két falu Vajdaságban Tiszasziget alatt, ami Szeged és az infrastruktura fejlesztése esetén esélyes erre a szerepre. Most nem realitás tény, Pozsonynál se volt az pár éve.
A Való Világ helyett legközelebb kérem élőben közvetíteni a Fidesz-KDNP közös frakcióülést. Móka, kacagás, ki és beszavazósó, sms-ben dönthetnének az Zemberek, megadjuk-e a szót Semjén Zsoltnak, vagy Lázár "Audi S8" Jani kihívja-e egy gyorsulási versenyre…..
Hozentroger 2011.02.11 15:15:39
Szerintem ez közép és hosszú távon egy nagyon értelmes döntés lenne. Röviden indoklom, miért gondollom ezt:

Pár év és a nyugdíjasok a felét fogják kitenni a szavazóknak, ha a politikai aktivitásukat nézzük még többet! A forrásaink csak szűkösebbek lesznek, azt a keveset pedig teljesen ennek a rétegenek a szubvenciója fogja elvinni. Az aktívak lerohadnak, vagy kivándorolnak, gyerek még kevesebb lesz, ördögi kör.

Mert ez a réteg (a nyugdíjasok) nagyrészt durván befolyásolható, szarik a többiekre (már bocs), és ragaszkodik a szerzett jogaihoz. Elismerem a legtöbb nyugdíjas totál csóró, na de kérem inkább döntsük be a jövőt, hogy még néhány generáció tisztes körülmények között vénülhessen meg?
Nézzétek meg milyen sírás lesz a 65 év felettiek ingyen utazásának eltörlésénél, tuti hogy megbukik. De az egész nyugdíjmizéria erre megy ki - a nyugdíj nem csökkenhet. Az aktív rétegek támogatása az igen, az oktatás finanszírozása az igen, az adó bezzeg nőhet, csak a csirkefarhát...

A folyamat öngerjesztő és gyorsul, a rendszerben kódolva van.
Változtatni kell, különben véglegesen lemaradunk!
Ami történik, az egy kerülőút, elvenni szavazati jogot nem lehet, adni viszont igen.

És lássátok be helytálló az érvelés, KÖZÉPTÁVON, ha többet ér a családos, akkor arra koncentrálnak a pártok, ez ellensúlyozza valamelyest a kényszeres nyugdíjasseggnyalást. Kódolni kell a rendszerbe az gyerekesek érdekérvényesítését, mert ha nem tesszük marad a nyugdíjasoké, ami semmi jóra nem vezet.

Rövid távon valóban igaz, hogy
1. fideszéknek megy a szavazat
2. cigányok népes családjai- ez valóban egy nagy kockázat, főleg az önkormányzati választásokon, segélyautomatává válhat mind több falu.

De
1. hol lesz a fidesz 25 év múlva ha így folytatják?
Minden párt folytathat családbarát politikát. Annyi lesz a különbség, hogy a nyugdíjasok helyett a gyerekesek lesznek a Szent Tehenek, amihez egyik párt sem mer hozzányúlni. Őszintén, melyik a hasznosabb az ország szempontjából, jelen demográfiai helyzetünkben?

2. Cigányok népesebb családjai. Ez valóban egy komoly probléma. Ezt valamelyest ellensúlyozza a családtámogatás adókedvezmény felé tolása szintén középtávon. Ez a lépés ára, de szerintem még mindig megéri. Hátrányos helyzetű gyerekből lehet adófizetőt csinálni, meg nem születettből nem.

Nem a fideszt védtem, baromi nagyot csalódtam bennük. De ez a lépés volt az egyetlen ok, amiért rájuk adtam a szavazatom az alkotmányozó 2/3 érdekében. (Elég régen lehetett már hallani ilyen kezdeményezésekről házuk táján)

És igen, igaza van annak aki a piti haszonszerzést látja a dolgok mögött, főleg az utóbbi hónapok fényében, nagy mértékben ez is motiválhatja őket, de
lássátok be ez hangsúlyozom, közép és hosszú távon egy hasznos lépés, mitöbb szükségszerű. Nem nagyon látok más fundamentális és főleg demokráciakompatibilis változtatást, ami "letolná az érdekérvényesítéső képesség átlagéletkorát", hosszú távra politikai széljárástól függetlenül.
Hozentroger 2011.02.11 15:44:24
@ketroot: Én támogatnám, de képtelenség átverni bármylket is. Őszintén, szerinted, ha a médiatörvény apropóján így kicsináltak minket, mi lenne ha ezt akár csak belengetnék? És ehhez jön még ami itthon várna a kormányra, fix hogy belebuknának.

Ebben pont az a jó, hogy demokráciakompatibilis. Mindenhol általános a választójog alkotmány szerint, csak törvény szabályozza az életkort. Ausztriában pl 16. Nálunk most 0 éves kor lenne a határ és 18-ig a gondviselő gyakorolja. Nem vettünk el senkitől semmit, nincs ebben semmi ami szembe megy a nyugati értékekkel, szokásokkal, jogrenddel. Ez a különbség.
Hozentroger 2011.02.11 16:03:01
@ketroot:

Szerintem meg nem hülyeség, várom az érveket.

Félreértettél, nem a "kintről megszóláson" van a hangsúly, hanem a kivitelezésen. Az csak az egyik ok amiért nem lehet megcsinálni.

Most úgy állunk, hogy amelyik kormány amelyik a te javaslatod megprobálja átverni, az megbukik. Ergo nem lesz aki megpróbálja, kár álmodozni. Ez vonatkozik minden cenzusos és szavazatkorlátozós ötletre. A gyerekek szavazati joga könnyű szerrel átvihető. Lehet kevésbé "hatékony", de meg lehet csinálni, ez a különbség.

Egyetlen utat látok a nevezzük úgy "nem tudatos" szavazók kiszűrésére: az előregisztrációt a névjegyzékbe. Ez jól komoly akadályt gördítene a szavazatvásárlás elébe.
A hazai közigazgatási rendszer átalakítása, reformja a rendszerváltás óta változó intenzitással, de állandóan napirenden van. Az átalakulás a szerveződés számos szintjét érintette, de az új feltételek közepette igazán jól működő rendszer mindmáig nem jött létre.…..
Hozentroger 2010.12.31 12:32:50
A történet:

- Trianon után az eleve központosított ország vízfeje a maradék területen abszolút központtá vált
(A két világháború közötti gyenge decentralizációs törekvések szülték a mai - A trianon előttiek szerepét átvevő - regionális központokat)

- A szocialista rendszer eleve központosított, ez súlyosbította a helyzetet (Kivéve a megyei tanácsok ellenhatását a megyeszékhelyeken - a megye kárara többnyire)

- 90 után a folyamat ment tovább a maga útján + a megyék gazdaságtervezési-irányító szerepe megszünt

- A régióbeosztás egy tessék-lássék megoldás az EU elvárásának megfelelően: a fejlesztési források eloszlása (a Magyarországon addig nem létező) NUTS 2 szinten kell történjen. (Nota bene ettől függetlenül a rendszer központosított, régió szinten semmiféle képviselet nincs a Regionális Fejlesztési Tanácsok tagjait Budapestről delegálják)

A forma:

- Alulról építkezve kéne megalkotni a területeket a különböző szinteken először város-vonzáskörzetekké (kvázi kistérség), majd lépcsőnként a régióig. (ld Eredei-Bibó páros és azóta sok más koncepció)

- Tévedés, hogy hasonló méretű lakosságú stb egységekre van szükség. Azok az ellátási rendszerek, amik ilyen logikán szerveződnek nem kell figyelembe vegyék a közigazgatást.

A tartalom

- Minden funkciót az optimális szintig levinni vagy felhozni, az igazi kérdés, hogy mit milyen szintre érdemes központosítani, vagy decentralizálni.
Nem az a lényeg, hogy megye rossz és a régió jó vagy fordítva, hanem hogy mit milyen szinten érdemes megszervezni.

A nemzetközi hagyományos régiók:

- Én nem látok sok esélyt, a kettévágott régiók túloldala ugyanúgy csonkabonka és a más "egész" területekhez hozzácsapott mind a hagyományos megye, mind az Eu-s Nuts2 régiók szintjén.
Lásd: Szlovákia Románia, vagy akár a Vajdaság, de Burgenland is ilyesmi. Ráadásul szomszédiank amellett, hogy hozzánk hasonlóan hagyományosan politikai határokban szocializálódtak (a szakma is!), eléggé "érzékenyek" ebben az ügyben (ha értitek mire gondolok).

- A meglévő eurorégiók, határmenti együttműködések egyrészt ugyanebből az okból egymástól teljesen független területeket is összefognak, összetartozókat azonban gyakran kihagynak. Emellett tartalmuk (gyenge) együttműködés, nem "egyben-működés". Ennél több nehezen elképzelhető, az EU nem Európai Egyesült Államok, és most úgy néz ki nem is lesz az soha.

- Nyitott kapukat döngetünk, a határmenti együttműködések az EU "darling" -jai hatalmas összegek állnak ezek rendelkezésére. Azonban Magyarország esetében ez kistérségi szinten lenne hasznos, a Trianoni döntéssel ezt a szintet vágták ketté legfájdalmasabban (Határmenti városok és vonzáskörzetük: Komárom Esztergom Balassagyarmat Ipolyság, Rimaszombat, Rozsnyó, Kassa, és folytathatnánk körbe körbe az országhatár mentén Szabadkáig).
A feladatok pedig első lépésben egészen nyilvánvalóak és egyszerűen pályázható infrastrukturális fejlesztések: Ipolyhidak, helyi utak, határátkelők, felszámolt vasútkapcsolatok összekötése.
Ezekhez igazán nem kell határon átnyúló közös régiókat szervezni, csupán kormányközi megállapodásokat kötni (mivel sajnos a területfejlesztés szomszédainknál (Ausztriát kivéve)
hozzánk hasonlóan centralizált.
Hozentroger 2010.12.31 12:35:54
A történet:

- Trianon után az eleve központosított ország vízfeje a maradék területen abszolút központtá vált
(A két világháború közötti gyenge decentralizációs törekvések szülték a mai - A trianon előttiek szerepét átvevő - regionális központokat)

- A szocialista rendszer eleve központosított, ez súlyosbította a helyzetet (Kivéve a megyei tanácsok ellenhatását a megyeszékhelyeken - a megye kárara többnyire)

- 90 után a folyamat ment tovább a maga útján + a megyék gazdaságtervezési-irányító szerepe megszünt

- A régióbeosztás egy tessék-lássék megoldás az EU elvárásának megfelelően: a fejlesztési források eloszlása (a Magyarországon addig nem létező) NUTS 2 szinten kell történjen. (Nota bene ettől függetlenül a rendszer központosított, régió szinten semmiféle képviselet nincs a Regionális Fejlesztési Tanácsok tagjait Budapestről delegálják)

A forma:

- Alulról építkezve kéne megalkotni a területeket a különböző szinteken először város-vonzáskörzetekké (kvázi kistérség), majd lépcsőnként a régióig. (ld Eredei-Bibó páros és azóta sok más koncepció)

- Tévedés, hogy hasonló méretű lakosságú stb egységekre van szükség. Azok az ellátási rendszerek, amik ilyen logikán szerveződnek nem kell figyelembe vegyék a közigazgatást.

A tartalom

- Minden funkciót az optimális szintig levinni vagy felhozni, az igazi kérdés, hogy mit milyen szintre érdemes központosítani, vagy decentralizálni.
Nem az a lényeg, hogy megye rossz és a régió jó vagy fordítva, hanem hogy mit milyen szinten érdemes megszervezni.

A nemzetközi hagyományos régiók:

- Én nem látok sok esélyt, a kettévágott régiók túloldala ugyanúgy csonkabonka és a más "egész" területekhez hozzácsapott mind a hagyományos megye, mind az Eu-s Nuts2 régiók szintjén.
Lásd: Szlovákia Románia, vagy akár a Vajdaság, de Burgenland is ilyesmi. Ráadásul szomszédiank amellett, hogy hozzánk hasonlóan hagyományosan politikai határokban szocializálódtak (a szakma is!), eléggé "érzékenyek" ebben az ügyben (ha értitek mire gondolok).

- A meglévő eurorégiók, határmenti együttműködések egyrészt ugyanebből az okból egymástól teljesen független területeket is összefognak, összetartozókat azonban gyakran kihagynak. Emellett tartalmuk (gyenge) együttműködés, nem "egyben-működés". Ennél több nehezen elképzelhető, az EU nem Európai Egyesült Államok, és most úgy néz ki nem is lesz az soha.

- Nyitott kapukat döngetünk, a határmenti együttműködések az EU "darling" -jai hatalmas összegek állnak ezek rendelkezésére. Azonban Magyarország esetében ez kistérségi szinten lenne hasznos, a Trianoni döntéssel ezt a szintet vágták ketté legfájdalmasabban (Határmenti városok és vonzáskörzetük: Komárom Esztergom Balassagyarmat Ipolyság, Rimaszombat, Rozsnyó, Kassa, és folytathatnánk körbe körbe az országhatár mentén Szabadkáig).
A feladatok pedig első lépésben egészen nyilvánvalóak és egyszerűen pályázható infrastrukturális fejlesztések: Ipolyhidak, helyi utak, határátkelők, felszámolt vasútkapcsolatok összekötése.
Ezekhez igazán nem kell határon átnyúló közös régiókat szervezni, csupán kormányközi megállapodásokat kötni (mivel sajnos a területfejlesztés szomszédainknál (Ausztriát kivéve)
hozzánk hasonlóan centralizált.
Piroslap A Moody's hülye 2010.12.07 12:04:00
Hazánkat tegnap leminősítette a Moody's. Ami gyalázat. Először is honnan tudná a pénzügyi elemző intézet, hogy mi van nálunk? Ne gyere nekem azzal a szoci érveléssel, hogy kiszámolták…Mindenkit meg kell, hogy nyugtassak, a kiváló kormányzatunk gondolt erre is, január…..
Nagyon úgy tűnik, mintha Zwack Zrt. fizetett ügynöke lennék, pedig csak arról van szó, hogy ők csinálnak baromi jó városos reklámokat. A múltkor az Unicum kedvéért kapták szét Budapestet, most a Vilmossal rombolnak várost. Bár a fene se tudja, hogy szabad-e egy ilyen szép…..
Hozentroger 2010.11.19 11:48:02
Hozentroger 2010.11.19 12:23:20
@g_ferminadaza:

Írták, feldolgozták, újrakeverték, mindenesetre jó forrásból:)

Itt az eredeti:

www.youtube.com/watch?v=CM8A7Sc86PY
Hozentroger 2010.11.19 12:24:40
@g_ferminadaza: Írták, feldolgozták, újrakeverték
Itt az eredeti:

www.youtube.com/watch?v=CM8A7Sc86PY
w Észre tért hű Felvidékünk 2010.06.13 06:32:00
Szlovákia választott, és tanulságos, ahogy. Azért is, mert élnek ott magyarok, és mert a szomszédaink arra vannak, hogy megnézhessük, mit lehet másképp csinálni és gondolni nagyjából ugyanezzel az emberanyaggal, hasonló éghajlattal és geopolitikai helyzettel. Kiesett, nagyot…..
 Áprilisi interregnumnak azt a hetet nevezzük amikor a választójog szünetel. Amikor a választási törvénybe beleillesztették azt a passzust, hogy egy héttel előrébb van a külföldön szavazó magyarok számára a választás gyakorlatilag önkéntelenül is kizártak embereket a…..
A 20+15 milliárd állami pénz sorsáról a titokzatos, máig ismeretlen hatástanulmány után döntött a kormány. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik névtelenséget kérő vezető munkatársa az origonak: "A hatástanulmány készítéséről szóló szerződést mindhárman…..
Akartam már írni, hogy milyen keserves is dolog krónikát írni, hogy becsüljétek meg szerény próbálkozásomat, hogy ezentúl minden bejegyzés után írjatok ezer "köszönöm" kommentet stb. Úgyhogy most, a jubileumi bejegyzést ennek szentelem.Miért is írom e…..
Jótevőmnek köszönhetően betekinthettem a majdnem büszke város komolyzenei életébe. Pár hónap itt tartózkodás után igencsak elkezdett hiányozni a kultúra, s ki is ötlöttem pajtársakkal, hogy kellene találni valami hangversenytermet. Aztán e csodálatos terv kifundálása után…..
Sok furcsaság van ebben az országban, de az egyik leérthetetlenebb számomra az az, hogy nagy-nagy országban a mosógépek hideg vízzel működnek. Mindenhol. Pedig nem hinném, hogy olyan hihetetlen bonyolult lenne valami vízmelegítőbizét alkalmazni. De nem, ilyen itt nincs. Minek…..
A nagy-nagy emberek ugyebár hangyák, s természetesen ehhez a viselkedéshez az társul, hogy hatkor már talpon vannak, nyolckor üdén elkezdik a munkát, délben kicsit pihennek, ötkor vacsoráznak, és tíz körül lefekszenek aludni. Ez nagyon szép és jó, de én egyáltalán nem így…..
8ker Ki az a "K.GY."? 2009.04.18 14:38:00
Emlékszem még az ezredforduló táján született tervekre - amikor még a Pál utcai fiúkkal akarták felhúzni a kerületet - azt tervezték, hogy a járdára festik fel az egész regényt, és menet közben lehet elolvasni. Akkor még nem tudták, hogy lesz egyszer egy Grundunk, ahol - ha nem…..
Hozentroger 2009.04.18 15:58:55
Köztér Reitter Ferenc álma 2009.04.06 07:00:00
Reitter Ferenc a XIX. században elkészítette a mai Nagykörút helyén kialakítandó hajózható csatorna terveit. Erről tartotta akadémiai székfoglalóját is 1867-ben A pesti Duna-csatorna s a hozzá kapcsolt minden remények valósítására alkalmas utak és módokról címmel. Terveit a…..
Hozentroger 2009.04.07 23:04:59
A photoshop csalóka, a csatorna nem teljesen itt ment volna és nem is így nézett volna ki. Egy akkor még meglévő dunaág szabályozásáról lett volna szó, aminek két oldalán ugyanúgy megépült volna a nagykörút, csak így csatornástul kissé szélesebben. Ennyit a romantikus kiülős combinomentes álmokról:)

@budapestjovoje: sajnos Római partunk már nem nagyon van, a 90-es években a sporttelepek kezelésével megbízottak elherdálták és meggazdagodtak belőle, élen például az egyik újbudai alpolgármesterrel. Tehát kivenném a listából.
Viszont van még számtalan potenciális partszakasz a külső kerületekben Gázgyártól Soroksáron át Nagytétényig. Ezek a kvázi természetközeli partszakaszok

A baekvárosban az alsórakparti "népeket a folyóhoz" elv a Duna áradása miatt nem szerencsés, ez csak a szabályozott vízállású Ráckevei ágon célszerű.

Én a Nehru parki és a Milleniumi városközpont hévmentes változatának modelljét tartom értelmesnek. Állóhajókkal megspékelve.

A Duna közelségének vágya ugyanis a bőven értelmezett belvárosi részen nem a halszagról szól, hanem a térélményről, amit valóban erősen leront a 2x2 sáv a szomszédban.

@lcpacific a kis kapcitású többnyire eredetileg lecsapolásra használt csatornák ideje valóban lejárt a vasúttal, de a Ráckevei ággal nem jársz messze az igazságtól: az egyik variáns szerint innen indult volna a Duna-Tisza csatorna. Ez olyannyira komoly volt, hogy a második világháború után (!) Tildy Zoltán köztársasági elnök az elsődleges fejlesztések között emlegette. Aztán a kommunista hatalomátvétel megváltoztatta a prioritásokat.
  Ha összehasonlítjuk Budapest és Bécs kb. egyidőben kialakult körgyűrűit, rögtön szembetűnő, milyen nagyvonalú a bécsi, és milyen szűkös a budapesti. Bécs nem engedhette meg magának, hogy a császárváros pompáját másolja az elnyomott szomszédvár. A városfal…..
Hozentroger 2009.04.03 21:50:42
@cikatrix - a Kerekerdő parkot/teret nem a befektetők hozták létre, ha rajtuk múlna, 12emeltes mediterrán monstrumok állnának rajta 19. századot megszégyenítő lichthofokkal.:) Az önkormányzat a tettes, tudatosan koncepció részeként bontottak és parkosítottak egy teljes tömböt, ezzel mellesleg új rehabilitációs magot képezve a középső Ferencváros déli felén is.


Az "szakmai" összehasonlítás szerintem értelmetlen teljesen más volt a szituáció.

A Ring alapvetően azért olyan amilyen, mert Bécsben nem csak városfal volt, hanem egy elég széles többrétegű védrendszer a török ellen.

Pesten a bontáskor nem volt téma a zöld gyűrű, hiszen pár utcával később vége is volt a városnak, Bécs viszont bőven túlnőtte magát falain, mire azokat lebontották.

Intézmények: azért más volt az igényszint is, Bécs modern birodalmi központ volt, Pest csak egy leharcolt tartomány poros központocskája a fal bontásakor. (Később Budapest felnőtt Bécshez csak akkor már nem volt bontandó városfal)

Egyébként a régi Magyarországon is van Bécshez hasonló szituáció: nézzétek meg Temesvárt a Google Earth-ön!

A bontás elég rémisztő ötlet, hacsak nem a Kálvin téri csodákról van szó :P Mint eszme szép de ha végigvizsgáljátok a tömböket, hát kiváncsi vagyok melyiket áldoznátok be...

Szerontem a hiányolt kapcsolódó terek is megvannak a körút mentén - nagyon is vegyes típusokban, izgalmas és változatos módozatokban csatlakozva. Csak gyenge a kapcsolat, vagy elfoglalta a közlekedés.

A hasonlítgatás azért is féloldalas, mert a két egységnek más a szerepe, a Kiskörút nem reprezentatív igazgatási gyűrű, hanem Budapest Főutcája (kéne legyen optimális esetben...).
Köztér Jogging a tetőkertben 2009.03.25 10:15:00
Jómagam a hétvégét Győrben, a munkahetet Budapesten töltöm. Ami a félvidéki életet előnyben részesíti a budapestivel szemben, az elsősorban a természetközelség. Bár Győrben a belvárosban lakom, 2-3 perc alatt autóval vagy biciklivel kiérek a Püspökerdőbe (ártéri erdő a…..
A Corvin-Szigony projekt kapcsán merül fel a pesti bérházak tömeges bontásának problematikája. A korabeli ingatlaspekuláció nagy sűrűséget, kisméretű, de még elviselhető léptékű belső udvarokat hozott létre. Az utca felé nagypolgári lakások, a gangra pedig kisebb, sokszor…..
Az új Soproni-reklám szinte mindenkinek tetszik, úgy tűnik, sikerült azokat az érzelmi húrokat megpengetni, amik hatnak nemcsak a magyar sörfogyasztóra, de azokra is, akik ismernek legalább egy magyar sörfogyasztót. Szóval mindenkire. Lássuk: Szerkesztőségi röpfelmérésünk…..
Hozentroger 2009.02.17 22:35:53
@EMU: Erős Pista züllését osztom. De van megoldás: a piaci homemade verzió a savanyús standról, na az tényleg jó.
Figyelem, hosszú merengős bejegyzés következik, melynek se füle se farka.Ez az a bejegyzés, aminek a megírása már a legelső héten eszembe jutott. Aztán halogattam a dolgot, hogy milyen béna egy-két hónap után azon siránkozni, hogy mi hiányzik, de most már eltelt annyi idő, hogy…..
Hozentroger 2009.01.09 18:21:43
Nem vagyok építész. Csak laikus. Mentegetőzöm. Van is miért.Az alábbiakban a városias beépítés öt különböző módját próbálom a magam szerény eszközeivel bemutatni. Segítségül a google earth ortofotóit és műholdképeit használom, meg némi, halovány építészeti…..
Hozentroger 2008.12.31 12:57:41
Hello!

Marina és társai, valamint lakóparkok akárhol: itt a fő gond sztem a monofunkció, a lakásépítés a legjobb biznisz, a szabályozás pedig erélytelen (Intézményi területre is lehet lakást építeni, illetve a kötelező intézményi funkció baromi könnyen kijátszható - ld Kőérberek lakópark, ahol egy ABC nincs de Sportmax igen..., ha mégsem megy akkor pedig kibulizzák az új szabályozást: Corvin-Szigony lakótelep szabályozása az utóbbi 2 évben legalább 3-szor lett módosítva, mindháromszor több lakás, magasabb beépítés kevesebb parkoló, kevesebb közfunkció, és még egy-két műemlék a porba).
Hatalmas területeket nyomnak tele ezekkel az egyébként irtó gyenge házakkal, de semmi mással, így a lakosság még sz*ni is autóval jár majd.
Az a másik, hogy ezek köztől elzárt magánnegyedek létesülnek, de ez érthető tendencia: a város nem képes élhető közterületet fenntartani-létrehozni, így a polgárok igényei létrehozzák a külön bejáratú portaszolgálatos közterületeket. Valamilyen formán a plázák is erről szólnak.
Harmadik: noha a szabályozás általában eléggé fel van alkudva, még így se tartják be az előírásait, simán túlépítik. Bpjövő: Marina parton sztem a leggázabb nem is a magasság, hanem az épületek közelsége. Nádorliget ugyanez.

Tanulság: ne áltassuk magunkat ezek a "befektetések" szimpla ingatlanspekulációk, vagy a telekhez jutnak hozzá ár alatt és aztán az átminősítéssel 10xeződik az érték, vagy irreálisan túlépítik. Kicsi lakásokkal - mert ugye erre van lakástámogatás. Vagy mindkettő.
Az eredmény nem csak esztétikai kérdés!
A közhatalom gyenge, az önkormányzatok gyakran korruptak, a várostervezés törvényi keretei és rendszere revízióra szorul.


Telepes beépítés alapvető problémája sztem: hiányzik a szűken vett magántér és a közterület közötti átmeneti "kisközösségi" zóna - vö: gangos házak, vagy keretes beépítés belső udvara. Egyfelől beépítési értelemben (nagy nyitott lehatárolatlan áramló terek az épületek között), másfelől tulajdonjogi értelemben (a lakótelepi parkok közparkok.) Ami ezt a zónát felváltja, az a tyúkolszerű bevilágítatlan belső folyosó és lépcsőház. Ez lenne a kisközösségi élet színtere, hát látjuk milyen az a panelben.


Lakótelepi központok létrehozása: Ez nagyon érdekes téma, ahogy wekerle is, de lassan indulok szilveszterezni erről majd máskor.


A belvárosban a keretesítés, a belső szárnyak kibontása szerintem is az üdvözítő megoldás, a gond, az hogy baromi költséges, és csak akkor megy, hogyha az önkormányzat a tulaj. Befektető erre egyszerűen nem vehető rá, bontani fog és nota bene még sűrűbb beépítést húz fel, a teraszok miatt még keskenyebb légtéraránnyal az utcákban - ld Erzsébetváros (igaz a Holló utcai szélesítés kivétel, ára egy sor műemléki védelemre érdemes épület).

Az első próbálkozás a belső szárnyak bontására Klauzál térnél volt, még a rendszerváltás előtt. Nagyon nem volt rentábilis, bár ebben az is közrejátszott, hogy szétlopták az egészet, úgymond az egész környék profitált a dologból. Azóta ilyen tényleges rehabilitációra példa szinte csak a középső Ferencvárosban volt. (Üllői-Haller-Mester-Körút)

Ferencváros baromi tanulságos, ott tényleg a köz szempontjait helyezték előtérbe ellentétben a bármelyik másik "rehabilitációval" vagy barnamezős neolakóteleppel.

Az egész alapvetően annak köszönhető, hogy nem adták el az egész önkormányzati lakásvagyont 90 körül (a lakosság olyan csóró volt, hogy nem tudta felvásárolni), így az önkormányzatnak mint tulajdonosnak volt mozgástere.

Egyébként eszméletlen szöszölés eredménye a ferencvárosi siker, ezért is haladt és halad ilyen lassan (20 éve megy és még nincs vége), na meg persze azért, mert más kerületekkel ellentétben (kb az összes többivel a belváros körül), itt nincsenek ingatlanpanamák, extraprofit, az önkormányzat tartja magát a közérdekhez, így eleinte igen nehéz volt befektetőt szerezni. Ma már a "Ferenc tér környéke" joker az ingatlanhirdetésekben, így változott a helyzet.

Az koncepció az, hogy a korábbi zártudvaros beépítést átalakítják keretessé, a belső szárnyakat lebontják, nagy közös zöldet hoznak létre mélygarázzsal. A védett vagy értékes épületek utcai traktusa vagy legalább az utcai homlokzata felújításra kerül - ezek önkormányzati tulajdonban vannak a munkálatokkor többnyire - az értékteleneket pedig bontják és új, immáron keretes beépítéssel helyettesítik.
Ezen kívül létrehoztak két tömbön átmenő passzázst, illetve sztem először Budapest rendszerváltás utáni történetében egy tömb bontásával egy nagy parkosított teret (Kerekerdő tér - Lázár Ervin ferencvárosi volt).

Ehhez elég komoly csűrcsavarás vezet, csak néhány példa:

- a közös belső udvar egy a házakéból leválasztott egyesített telek önkormányzati tulajdonban, valamilyen közparki övezetbe sorolva, de valamiféle kizároóagos használati joggal, és a bejáratoknál felülépítési joggal, hogy teljes legyen a keret (ugye a parknak csatlakoznia kell közterülethez).
- A kialakító az önkormányzat, viszont fenntartania a házaknak kéne, ez nem mindenhol problémamentes.
- A mélygarázsok többnyire üresek, utólag nem sokan vesznek, a többség az utcában parkol.

Tanulság: utólag keretesíteni, úgy, hogy az épített örökség is megmaradjon, rövid távon nem rentábilis, tehát önkormányzati tulajdon nélkül nem megy. Ha a feltételek adottak, akkor is nagyon nehézkes nyakatekert és lassú folyamat.

BUÉK!
A világon rengeteg város jogosult a büszke város címre, de csak pár kapta meg hivatalosan is ezt a csodálatos, minden város által oly áhított méltóságot. Ennek legfőképp technikai oka van, büszke város csak az lehet, melyet a kétfős Lórántffy Zsuzsanna Büszke Várossá…..