Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alva

5 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha írok valamit, és kiteszem névtelenül a netre – mondjuk egy blogba –, akkor ki mit fog gondolni rólam. Vajon meg lehet-e mondani csak egy szöveg alapján, hogy nő vagy férfi írta, mi lehet a foglalkozása, mi a legmagasabb iskolai végzettsége, vagy hány éves?A Gyilkos…..
alva 2011.01.10 00:12:03
@Theobroma: Szerintem nincs semmi furcsa abban, hogy mást kaptatok, hiszen mást is mértetek.

Szoluska azt nézte, hogy milyen sztereotípiáink vannak, és mennyiben építünk is ezekre, ha rossz helyesírású szöveget olvasunk, és ha erre rá is kényszerülünk.

Theobromba a tudatos attitűdöt nézte, hogy mi az általános reakció, ha hibás helyesírást látunk. Nyilván igyekeztek az emberek megfelelni a társadalmilag elfogadott normának. Mégpedig, hogy ne nézzük embertársainkat hülyének, főleg ne egy sztereotípia miatt. Így nemcsoda, ha előítéletektől mentesen próbáltak reagálni a megkérdezettek. (Festinger kognitív disszonancia elmélete pont erről szól.)
Na, miért van, hogy orvos anyuci-apucinak orvos kisfia születik kis sztetoszkóppal a kezében? És a jó munkásembernek meg kis kib…tt jó munkáskölke? Nem tudom. És a cociológusok sem tudják, meg a piszológusok sem, bármennyire is igyekeznek. De valamit megértettem, amikor a…..
Nyájas Olvasók!     Próbáltam összeszedni magam, hogy ez alkalommal ne egy ötperces cikkel szúrjam ki a szemetek, de ez, sajnos, most sem sikerült. Így hát ismét csak mindennapunk nyelvhasználatának - egy hozzá nem értő által elétek tárt - gyönyöreiről lesztek…..
Nyelvesztelen Hol lakik a nyelv? 2009.01.26 12:23:00
Van abban valami paradox, hogy ma rengeteg emberi agy azon dolgozik, hogy megértse önmagát. Jó volna tudni, hogy hogyan működünk, mert sok hasznos dolgot tanulhatnánk belőle. Az a tízmilliárd neuron olyan tökéletes rendszerbe szerveződött a fejünkben, hogy ha az…..
Nyelvesztelen Koko beszél! 2008.12.08 14:57:00
Megdöbbentő, sőt elképesztő, ha bármilyen állat megtanul egy emberi nyelvet. Még akkor is, ha csak egy részét képesek elsajátítani, megérteni. De valóban igaz? Tényleg megértik az emberi beszédet, és csakugyan beszélnek? Vagy csak marketingfogás az egész, és ezzel csupán…..
   Mi magyarok vígan elvagyunk a negyvennégy betűnkkel. Minden hangunkat remekül le tudjuk írni velük. Az angolok huszonhattal is jól elboldogulnak, igaz, nekik egy betű több hangot is jelölhet. Mégis, amikor angolul tanulunk, lényegében ugyanazt a latin alapú ábécét…..
A közelmúltban írtunk az állatok kommunikációjának megértéséről, sőt a földönkívüliekkel történő távbeszélgetés elvi lehetőségeiről is, úgyhogy itt a legfőbb ideje, hogy jól lehűtsem a kedélyeket. Hiszen még ember alkotta nyelvi kódokat sem vagyunk képesek feltörni!…..
Nyelvesztelen Állati elmék? 2008.10.27 15:45:00
Az emberek (köztük én is) szeretik azt gondolni, hogy felsőbbrendűek az állatoknál. Magatartásunk mögött gyakran meghúzódik az elv, hogy mi vagyunk az evolúció csúcsa. Okosabbak vagyunk. Meg hát minket a majmoktól, meg az állatvilágtól ugyebár a nyelvünk emelt ki az evolúció…..
Nyelvesztelen Metál az ész 2008.10.20 15:07:00
   Milyen kellemes is, amikor egy hosszú nap végén felteszünk valami andalító muzsikát, és elmélázva élvezzük a zene gyönyöreit. Egy kis jazz, netán blues… klasszikusok vagy mai slágerek? Ízlésünktől függ, hangulatunkkal változik. De elgondolkodunk-e olykor…..
Amikor Alva világmegváltó terveitől, no meg talán némi bortól megrészegülten saját elhatározásomból arra vállalkoztam, hogy okleveles asztrofizikusként egy nyelvészeti tárgyú blogra is fogok írogatni, nem igazán gondoltam bele, hogy mit is jelent ez tulajdonképpen. Amint…..
alva 2008.10.15 23:51:22
Kedves Kriszta!
No azzal azért óvatosan, hogy nem lehet kommunikáció!
Mert például, ha én ráordítok egy oroszlánra, hogy menj arréb, és ne egyél meg vacsira, akkor nyilván észreveszi, hogy megváltozott a magatartásom. Jobb esetben észreveszi rajtam az agressziót, és kerülget, rosszabb esetben azonnal nekem ront, mert felmérte a kétségbeesett kiáltást. Kommunikáció létrejött, kétségtelen, hiszen én jelet adtam neki, amit ő értelmezett valahogyan, de az is tuti, hogy gőze nincs arról mit mondtam. De ez még a hangadás kategória, és a magatartásom is segít értelmezni az okos állatnak, hogy mi a teendő, de mi van, ha nincs hang se! Ha például egy lámpát kapcsolgatok be ki, az előbb utóbb még egy állatnak is felkelti az érdeklődését, mert szokatlan, és mert ismétlődik. Ha tetszik 0-bekapcsol 1 kikapcsol, persze nemcsak fényjel lehet, hanem hang is de ez most oly mindegy mi, a lényege a funkció! Felhívja a figyelmet! Ha valaki észreveszi az már bizony kommunikáció...

Én a van jel nincs jelnél nem tudok jobb és egyértelműbb kódolást, és ez nem bináris számrendszeres agyrém, hanem alapvető megismerési stratégia. Szinte klasszikus: élőlény-élettelen, lány-fiú stb. persze vitatható, lehetne hármas is, hiszen az is egyre jobban alapvetőnek bizonyul a gondolkodásban igen+nem+kettő szintézise. De mi a három? van be ki és gyors két jel? Szerintem bonyolultabb, és maradjunk az egyszerűbbnél, mert akkor még maradhat valami törpe, parányi, kis esély. :D
2007 áprilisában ifjabb dr. Simonyi Károly neve ismertebb lett apjáénál (házi feladat utánanézni, most nem vesszük elő), amikor is a milliárdos szoftverfejlesztő lett az ötödik űrturista, és a második magyar az űrben (bár sajnos amerikai színekben). Akkori tudósításainkban…..
Nyelvesztelen A nyelv meg a só 2008.09.15 21:24:00
Egyszer volt, hol nem volt, túl a hegyen, túl a völgyön egy messzi távoli földön élt egy király s annak három szép fia és három szép leánya. A király mindennél jobban szerette gyermekeit, de mindenkitől elvárta országában, hogy olyan munkát végezzen, amely birodalma…..
Nyelvesztelen Csettint 2008.09.22 09:42:00
Fekete Afrikáról egy európainak elsősorban a törzsi táncok, kis apró bőrruhában szaladgáló vadászó férfiak jutnak eszébe, túllépve a sztereotípiákon esetleg bevillannak képek az olimpia 10 000 méteres síkfutás döntőjéről, csádi zavargásokról, és jobb esetben…..