Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Minimálisan Szükséges Változtatás

0 bejegyzést írt és 143 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Kisalföld beszámolója, a magyar sajtóra újabban jellemző tendencia szerint már az elején keveri a közalkalmazott, és a közfoglalkoztatott (közmunkás) státuszt. De idézik az olvasói levelet, aminek egy részét viszont a szükséges idézetként (szabad felhasználás) keretében én is idéznék: "Huszonéves…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!     Tisztelt Munkahelyi Terror blog!   Tanácsot szeretnék kérni egy kissé rendhagyó ügyben. Azt hiszem, nem szeretném perre vinni a dolgot. Csak az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e beadni a kártérítési igényemet?…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!     Tisztelt Mt!   Röviden vázolnám a történteket: 7 évig dolgoztam egy cégnél, tavaly nyáron költözés miatt kértem "fizetetlen" szabadságot a főnökömtől és a feleségétől, 1 hónap kellett volna, 2 hetet adtak. Mihelyst…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2016.06.21 20:47:12
@ueszti:

"Néhány ember nagyon nem tudja, mi is folyik a munkaerő piacon..."

Épp ellenkezőleg. Egyre inkább tudják. :P

Mi több, néhány éven belül annyira csak a reszli marad itt, hogy a végén nemzeti ünnepet hirdetnek, mikor valaki kivételesen beérkezik időre. Köszöntés (szigorúan) frissen szedett virággal, kézcsók meghajolva, stb.
:-O
Egyensúlyt! A néni ereje 2015.11.17 09:09:00
Ülök a padon a Garay téri piac mellett. Mellettem a szatyor, most vásároltam be. Mindenféle alkatrészek a reggelihez, leveshez, raguhoz. A tetején pedig egy csomag csirkemellsonka, amivel hirtelen nem is tudom, hogy mit kezdjek. Na de kezdjük az elejéről. Pár perce az alagsorban…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2015.11.18 14:48:27
@joszip:

Nem belepofázva, csak közbevetőleg: több gyerkőcöt lehetőleg ne!
Nem, nem azért. Hanem amiatt, amit írtál. És nem csak az Audis politikusok okán.
Tavasz táján volt dolgom Bp.-n (tehát még sehol sem voltak a bemenekült tömegek), és lekéstem a "korábbi" Intecityt, így lévén alkalmam szűk két órát padon eldekkolni a következőre. Ennyi idő alatt mindössze csak két alkalommal ment el előttem úgy két ipse, hogy amolyan résnyire nyitott szájjal (telibe nem merték) foghegyről felöklendett belőlük: "Hajléktalan...":-)
Aztán mikor erre összehúztam a szemöldököm, ijedten szakították meg a másodpercnyi szemkontaktust.:D
S miért? Egy kicsit kopott gatya volt rajtam, igaz; de friss, hófehér póló, frissen mosott haj; igaz, jól lenőtt, elhanyagolt szakállzat (lusta vagyok Istenem, ez van), és egy igénytelen szatyorban az irataim, ásványvíz, etc. Mert nekem funkcionalitiásában megfelelő és praktikusabb egy G betűs, vagy bármilyen táskánál.:-)

Kb. századiziglen visszavezethetően "szín"magyar vérrel ereimben, a külsőségekből prejudikálva ezt nyilatkozta rólam szeretett hazámban velem élő, két db drága honfitársam. Enji.

(Lényeg: gyerekeket passzírozni küldföldre innen, ha akarják, ha nem; itt jóra nem számíthatnak - 100% élettartam garanciát adok rá! (-:)
Minimálisan Szükséges Változtatás 2015.11.18 19:58:24
@trolololol:

Dehogyis!

Nem megyek innen sehova: szeretném én elfújni majd a gyertát.:-))

Az egésszel arra kívántam rámutatni, hogy itthon lassan már mindenki gyűlöl, hibáztat mindenkit, a kellemetlen valóság pedig az, hogy valójában önmagát gyűlöli.
És tobzódik a külsőségekben, és mindennel foglalkozik, csak magába nem néz soha, a maga dolgával nem foglalkozna/számolna el soha. Mások dolgában vájkál inkább, ott keresgéli a fogpiszkálót (avagy a szálkát - melyik kisebb??).

Ezért jobb, ha aki csak teheti, menti utódjait ebből a mérgező hangulatú országból. Bár menti enélkül is.

A tiszteletet mindenesetre megérdemlő posztolónak annyit tudok mondani: ezúttal nem jött össze a napi egósimogatás, dolgozza fel. Mert a tette nem a néninek szólt, az fix.
2015 szeptember 8-án egy magyar online tévé egyik operatőre Röszkén dolgozott, éppen a menekülteket filmezte. A rendőrök közül kitörő menekültek közül az esetről készült videófelvételek tanúsága szerint először egy kislányt, majd egy gyermekével a karjában menekülő…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2015.09.30 20:31:04
Mik történnek itt, ha nem néz híreket az ember?

Ennek az országnak kampec. Alig van két, egyaránt teljesen szélsőéges megnyilvánuláson túl mérlegelő vélemény. Ez a kétpólusú, egyéntelen, személytelen szélsőséges véleménytömeg, ami fentebb van, a jövőre nézvést bármiféle biztató, konszenzusra törekvő társadalmi változás előrevetítését egyértelműen eliminálja. Ez a rengeteg frusztrált eltúlzás (az egyenlő a sorozatgyilkossaltól a rétiniggerezésig), düh, gyűlölet, ami itt süt a hozzászólásokból, egyetlen dologra mutat rá: valójában tetszőleges ideológiák mentén, két fillér haszonért (amennyiben politikai, akkor lyukas fillér) bárki torkot vágna, ha megtehetné. Egy ennyire szétszakadt, megbomlott társadalom pedig életképtelen, sem radikálisok, sem migránsok nem játszanak ezen a pályán, egyszerűen egymást fogjátok felfalni a saját magatoknak aposztrofált bölcsek köve, illetve az abszolút erkölcsi fölény birtoklásának naiv hitében, s közben az egész rendszer össze fog omlani, mivel ilyen mérgezett körülmények között nem lesz működőképes.

Nyugaton a liberális emberek már el-elkezdték fejtegetni, hogy a verbális agressziót is büntetni kellene. És ezzel kénytelen vagyok egyetérteni. Legalább annyi kárt, fájdalmat (egyes esetekben akár halált) képes okozni, mint egy fizikailag tettleges cselekmény.
Ne legyen mentség a fizikai agresszióra, de ne maradjon büntetlenül a verbális akasztásra, lincselésre való szuggesztió sem (ahogy teljesen megérdemelt volt a 73 megfulladt ember halálán örömködők leiratainak publikussá tétele - az írott szónak is felelőssége legyen). Mind teljesen idegen bármiféle humanista szemlélettől, tisztességes, békére törekvő ember ilyet egyszerűen nem mond, nem ír le.

Mind mind egyenként, s külön elszomorító, hogy bármely ideológia magát csak ellenségképben tudja meghatározni; az egyik terrorista hadjáratot, a másik gyerekgyilkos náci operatőrt vizionál.
Mielőtt III. Incét 1198-ban pápává választották volna, a befolyásos grófi családból származó Lotario de' Conti di Segni megírta a De miseria humanae conditionis című művét, amely…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2015.08.06 18:51:36
@Thomas Dantes:

Na, ennek ideje volt már. Borzasztóan unalmas és bosszantó már ez a dolog. S mindig olyanoktól jön, akik anno bebiflázták a nyelvtan szabályzatot szögig, s ettől mindentudónak gondolják magukat (közben olvasottságuk valószínűsíthetően csekély).
Mondok valamit - kicsit egósimogatás lesz. Mások tituláltak már olyan marhaságokkal, mint a "nyelv őrzője", ésegyébmarhaságok, teszem azt, azért, mert egy hozzászólásban utólag észrevettem egy hibám, vagy rájöttem, hogy a kikapcsolhatatlan helyesírás-ellenőrző átvert, én meg hittem neki. S kértem a moderátort a javításra (amit ezen indokolással természetesen nem teljesített).
Én az iskolákban épp, hogy közepes voltam nyelvtanból. Gyenge. _És_ a mai napig is. Fingom sincs, mit mivel-hogyan, mi a szabály! Valószínűleg ez csak egy velem született adottság. Nem érdem. Nem vagyok rá büszke, nem oktatok ki általa másokat. Nem merem. Talán egy-két alkalommal, pl. egy vesszőelmaradásokon is ugrándozót, aki közben maga is vesszőt feledett. Pedig látom az írott sajtó színvonalának folyamatos, évtizedek óta tartó romlását, az egyre több, sokszor már ordenáré bakit.
Egy viszonylag ritka, érdem nélkül keletkezett adottsággal bírok :-), mégsem bíráskodom. Megtehetném, de nem érdekel.
Mert mindenki hibázik, hibázhat. Magam is.

Elnézést kérek a bloggazdától, hogy a femi-ffi kakaskodás témától erőteljesen eltérő témát feszegettem. Ahhoz nincs mit hozzáfűznöm, úgy értelmetlen az egész vita, ahogy van.
Az elmúlt évek, évtizedek társadalmi trendjeinek, a technológia világán belül pedig különösen a videójátékok és az online pornó elterjedésének köszönhetően a férfiak egyre gyengébben teljesítenek az élet számtalan területén, az iskolától kezdve a hálószobáig. A férfitársadalom válságának tüneteit,…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2015.06.04 08:45:46
Kicsit elvonatkoztatva a nemek - értelmetlen - harcától, e cikk kapcsán kívánnék rávilágítani egy másféle aspektusra, az okozat okát boncolgatva.
Jelenleg az ember az egyetlen ismert faj, mely fejlődése által nemcsak a természetben előforduló, konkurens fajokat győzte le, vagy tette a maga számára ártalmatlanná, de lassan, fokozatosan minden a fajra halálos veszélyt jelentő betegséget eliminál, bármely korábban a Földön ismert fajnál hatékonyabban facsarja ki a populáció fennmaradásához szükséges, és életterében megtalálható erőforrások minden cseppjét. Az elmúlt század vívmányai kapcsán rendszeresen hirdették a természet fölött aratott végső diadalt (ami hiedelmeket a természet aztán annak rendje és módja szerint a legszarkasztikusabb, legmorbidabb humorérzékkel döngölt a talajba, klasszikus pl.: Titanic).
A természeti folyamatok minden eddigi eszköztára kudarcot vallott - a törzsi ösztönből fakadó háborúk, járványok, földrengések, eső savasodás, talajerózió, stb. Az ember győzelme megdönthetetlennek tűnt, és lettünk immár, több mint 7 milliárdan.
De a természet egy végtelenül csavaros eszű, furfangos valami, amit nem lehet eltanácsolni attól a makacs szándékától, hogy mindenáron egyensúlyra törekedjen. Így jött el a nyugati típusú jólét, a hippimozgalmak, a szexuális forradalom, a feminista mozgalmak, majd az egyedülálló, hagyományos családmodellt és gyerekteremtést tagadó mozgalmak (a mesterségesen, diktatúrák által irányított kényszer-szaporulatszabályozások mindegyike, bármelyik irányba rettenetes végeredményeket szült, Ratkó-korszak, kínai egykézés).

Tehát semmi más "gonosz" dolog nem folyik itt kérem, mint a természet diktálta kiegyenlítődés. Hódít Európában, elkezdődött Ázsiában is, s hamarosan Afrika is "elkényelmesedik". A vastörvényt, miszerint egy populáció mérete nem haladhatja meg a rendelkezésére álló territóriumot és annak erőforrás-készletét, nem lehet megerőszakolni. Ha nem megy éhínséggel, nem megy természetes ellenséggel, megy máshogy. Amit látunk, no, az a máshogy.

A női-férfi "cicaharchoz" azért egy adalék. Valaki rosszat tett az osztályban, de nem lehetett tudni a vétkest, ezért senki nem ülhetett le a padjába. A lányok egy perc után engedélyt kaptak a leülésre, a fiúknak (az utasítás nemre vonatkozó szó szerinti, ténylegesen kimondott meghatározásával) állniuk kellett tovább. Nem számított, hogy ki volt a vétkes. Ebbe is sok mindent bele lehetne magyarázni, mint a kollektív bűnösség elvének kis/fiatalkorúakon történő gyakorlása és hasonlók, csak akkortájt még nem volt ennyire PC-liberális a rendszer, mi meg túléretlenek, hogy ilyesmit egyáltalán felfogjunk. Akik vétlenek voltunk, tűrtük az "igazságtalanságot", fiúk voltunk, erre voltunk szocializálva, ez volt a sorsunk.
Tegnap este Budapesten, a Szabadság híd budai hídfőjénél ellenőrizték a robogósokat a rendőrök. Két motoros járőrrel találkoztam, akik éppen egy ötvenesként, tehát rendszámtábla nélkül használt Vespa ET4 125-öt nézegettek. Aki azt hiszi, hogy egy ilyen rendőri…..
Ma kivételesen maradunk Magyarországon és nem is egy személyes történet következik, hanem egy vitaindító írás. Kiderült ugyanis, hogy már az érettségi előtt álló középiskolások egy igen jelentős része (egyes intézményekben akár az egyharmada!) tervezi, hogy külföldi…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2013.03.25 19:23:57
@netnepper:
"Mivel itt időközben súlyos munkaerőhiány lesz, még a síkhülyék is lazán ki tudnak majd alkudni maguknak egy fél milkás alapfizut+bónuszokat.
Már alig várom...:-)))"

Felejtsd el. Cégek ezrei számolnak fel minden hónapban, és hónapról hónapra növekvő volumenben. Nagyobb mértékben csökken a munkaerő-igény, mint amekkora arányban elvándorol a munkaerő.
Ebben az épp beomlófélben álló gazdaságban nem lesz sem fél milkás, bónuszos fizetés, sem alkudozás, csak mérhetetlen nélkülözés, szegénység.
Minimálisan Szükséges Változtatás 2013.03.26 07:41:02
@albino combino:

"Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de ha nem fogja lengetni a szél néhány politikus bokáját a lámpavason akkor csendes elmúlás lesz a sorsunk. Külföldről majd 4-5 millió magyar nézi néhány év múlva, hogy tűnik el az a kis nemzet a süllyesztőben."

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de ez a csata nagyjából már eldőlt. A politikusokat hiába akasztaná fel a nép, nem oldana meg semmit, mivel a jelenleg eszkalálódó helyzetet maga a társadalom kívánja. Kívánja, amikor akkor is elvárja a 13. havi nyugdíjat, ha annak államcsőd a következménye, amikor bedől az olcsó rezsicsökkentési trükknek, amikor a minimálbér kétszeresre emelését akarja kampányként hallani. Közben pedig a gazdaság teljesítőképességével, annak alapvető mechanizmusaival, irreális vágyálmainak gazdasági hatásaival semmilyen mértékben nem számol. Lehetne azt mondani, hogy de hát az lenne a politikusok dolga, hogy olyat ígérjenek csak, amit a gazdaságból károkozás nélkül ki lehet venni, osztani, de az elmúlt évtizede a magyar politikának éppen arról szól, hogy erre a társadalom részéről nem volt igény, az ilyen jellegű, reálpolitikus próbálkozások villámgyorsan kudarcba fordultak. Éppen emiatt menthetetlen az egész.
Demokrácia van.
A népességi háborút pedig körülbelül 1982 óta elveszítettük. Azóta annyira kevés gyerek született, hogy gyakorlatilag "garantált" az 5-6 milliós Magyarország nagyjából 15 éven belül, és semmi esély nincs arra, hogy ez a demográfiai "örvény" ennél a pontnál ha nem is megfordulna, de legalább megállna. S ezen a politikusok fellógatása (akik tulajdonképpen jelenleg is a többségi népakaratot hajtják végre) semmit nem változtatna.

A legnagyobb baj pedig, hogy bár a helyzet már menthetetlen, még odáig sem ocsúdott fel a hazai társadalom, az értelmiség véleményformáló ereje, hogy legalább a tűzoltást megpróbálja, legalább megpróbálja kitolni a magyar nemzet végső elmúlását 40-50 évvel - a jelenbeli folyamatok, intézkedések, és a hozzáállás egyenesen gyorsítják a jelenséget.
Minimálisan Szükséges Változtatás 2013.03.26 08:15:13
@netnepper:

Senki nem fog alkudozni versenyképtelen munkaerővel, ezt nagyon gyorsan felejtsd el. A jelen európai versenyhelyzetben ezt egyetlen cég sem engedheti meg magának. Akkor vagy áthelyezi a tevékenységét szomszédos országba, vagy akár horribile dictu, visszaáll az alkalmazotti sorba, megesik, hogy külföldön, akár csak mosogatóként is, nagyobb jövedelmet tud összeszedni, mint amit prosperáló, ám becsületesen leadózó e.v.-ként a zsebében hagy a magyar állam (!!).

Néhány, időközben hiányszakmává sínylődött területen valóban előfordul, hogy lejjebb viszik az igényeket, de ez sem fog menni örökké. Egy tervezőiroda nem fogja túlélni, ha egy mérnöki diploma nélküli egyszerű érettségizett ember ül a gépészeti tervezőprogram elé (el tud majd vele játszani, de pl. a fontos paramétereket képtelen lesz kiszámítani), abból sose lesz elégséges minőségű termék; egy pékségnél nem lehet olyan embert sofőrként alkalmazni, aki nem tud rendesen összeadni-kivonni, és összevissza hordja a kenyeret, ebbe - ha jobbat nem talál - idővel bele fog bukni. Nyolc általánossal nem fog senki normálisan könyvelni, jön egy NAV ellenőrzés, és elviszi a nyereséget állambácsi puttonyába.
Nem fog működni. Már csak amiatt sem, mert az ily módon egyre kevésbé prosperáló, süllyedő gazdaságban nyűglődő cégekre még(!!) egyre nagyobb, és még nagyobb terheket fog rakni az állam. Ezt aztán vagy megunják, és áthelyezik a tevékenységüket, vagy felszámolják a fittyfenébe.
És ez nem fikció, a folyamat már megkezdődött és folyamatosan gyorsul.

Persze, be lehet Észak-Korea módjára zárkózni, csak aztán majd ősszel nem gyújt be a gázkazánban az őrláng, nem lesz koksz a tüzépnél a vegyesbe, nem jön a kútból többé az üzemanyag, nem kap a gazda műtrágyát, etc, etc.
TComment Átéltem a katasztrófát 2013.03.15 17:39:50
Az Átéltem a katasztrófát című cikkünk kommentposztja. Kérjük, ezúttal is kerüljék az indulatos megnyilvánulásokat, és az alaptalan vádaskodást. ..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2013.03.16 00:42:39
@konrada:

Hihető. Már nem mindegyiket, de ki lehet iktatni. A korongot meg elfújja a szél...
Balkán felől még nagy divat.
Egyes, régebbi vontatókkal ráadásul még piszkálatlan sebességhatárolóval is meg lehet futni jó lejtőn a 120-at, csak a legújabbakkal nem.
Kiiktatva, nem rakottan - de póttal - 135-140km/h-t is el tudják érni.
„Wie du weinst, wie du weinst,Daß i' wandere muß,Wandere muß,Wie wenn d'Lieb jetzt wär vorbei!“ („Hogy sírsz, hogy sírsz,/hogy el kell vándorolnom,/el kell vándorolnom,/Mintha a szerelem most odalenne!”) Muß i’denn zum Städtele hinaus („El kell hagynom a várost” - német…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2013.02.25 12:45:23
@pucros:
Amit most leírtál és kifejtettél, az egy olyan alapigazság, olyan mértékben a kiindulópontja a magyar társadalom működés (és élet-)képtelenségének, hogy igazság szerint nem lehet róla eleget beszélni.
Azt hiszem, nincs élő ember ma Magyarországon, aki ezzel valamelyik szintjén ne találkozott volna.
Az állam nem bízik a saját (adófizető) állampolgáraiban, igyekezve hazugságokba ringatni őket, és vice versa.
A munkáltató nem bízik (és nem bízhat meg) a leendő munkavállalójában, a vevő jóhiszeműen az eladóban, szomszéd a szomszédban, apa a gyerekében, gyerek a neki felvázolt, szépséges, szivárványosan ideális jövőjében.
Az okok sokrétűek, visszanyúlnak egészen a török hódoltság koráig, és mélyültek el a történelmi diktatúrák sorában napjainkig.
A gyógymódot sokan pl.: a meggyöngült nemzettudat erőltetett talpra állításában látják, amivel nehéz lenne vitatkozni, de az mindenképpen elmondható, hogy ez csak egy szükséges, de nem elégséges attribútum. És igazság szerint ez a probléma annyira bonyolult, és mélyen gyökerező a mi társadalmunkban, hogy valójában senki nem tudja megmondani rá a megfelelő gyógymódot.
Amivel viszont vitatkoznék, az a megfogyatkozott társadalom életképessége. Úgy nem lehet társadalmat építeni, életben tartani, hogy 400 000 dolgozónak kell majd magához hasonló színvonalon eltartania 2 millió idős tagját. Ez a lecsökkent magyar társadalom vagy továbbra is fölfalja ezért saját jövője elől az erőforrásokat (s ezzel tovább emésztve a korfát), vagy olyan elképesztő nyomort nyújt csak idős tagjainak, ami egyrészt mai szemmel elképzelhetetlen, másrészt egy olyan negatív perspektívát, kilátást vetít előre az aktuális dolgozó korcsoportnak, ami önmagában elbontja a társadalmi szolidaritási tudatot.
Nem, ez így nem lehet működőképes, már ma sem az. Már ma sincs a korrekcióra társadalmi legitimáció, holott már akkor - mintegy nyolc évvel ezelőtt - nagyon fájt volna, igaz, cserébe megmenthető lett volna pl. a manyup. Ma már drasztikus beavatkozásokra lenne szükség, amik viszont a mai aktív generációnak egy olyan negatív üzenetet hordozna, hogy bármikor, ha a költségvetés rákényszerül, a leendő nyugdíjas léted pillanatok alatt fordul fel, amire így majd nem lehet egyszerűen építeni.
Romániában kiszámították, hogy a '67-'71-es születésűek utolsó fizetésének 15%-a lesz a nyugdíja. Idehaza meg sem merik mondani a politikusok, hogy mennyi fog jutni - és ezen a szinten már nem is lényeges, értelmetlen arról vitatkozni, hogy mai értéken 20 000, vagy 25 000 forint lesz egy ma 20-40-es nyugdíja.
Ezért mondom, hogy tulajdonképpen nem is olyan nagy baj, hogy most akár fedezetlenül tekerik a verklit, addig marad egyben az egész, míg bárhonnan, de elő lehet teremteni a szükséges erőforrásokat, amíg életben lehet tartani a hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszer illúzióját ebben a kihalási pályán haladó társadalomban.
Minimálisan Szükséges Változtatás 2013.02.25 12:58:50
@Józsi bá':

Nem, nincs igazad.
Nem várható el egy egyéntől, hogy szembeszálljon egy kompletten megmérgezett társadalmi struktúrával, ami maga nem akarja a változást. Mert a ma fennálló állapot, status quo a túlnyomó többségnek tökéletesen megfelel. Lehet, hogy valamit nem sikerül elérnie más protekciója miatt az aktuális uram-bátyám rendszerben, de tudja, hogy majd sikerül máshol, egy esetlegesen gyöngébb érvényesítési képességű protekcióval javítania a helyzetén. Ma, ebbe a magyar társadalom hallgatólagosan beleegyezik.
Irreális elvárni azt, hogy majd más, egyéni szinten szembeinduljon az árral, és tegye tönkre ezért a saját egzisztenciáját, eliminálja a saját jövőjét - igaz, a te szemszögedből nézve roppant kényelmes.
Ezeknek a változtatásoknak felülről jövőnek kellene lennie, de a ma országot vezető értelmiség, és elit különböző megfontolásokból (amiért tulajdonképpen nem is lehet őszintén elítélni őket) ebben nem érdekelt. Arról nem is beszélve, hogy nincs is meg rá a társadalom részéről a legitimáció, nincs hozzá alulról jövő minimális, érdemi támogatás, még gesztusok szintjén sem.
Minimálisan Szükséges Változtatás 2013.02.25 13:26:57
@ohmyFgod:
Ebben velem nem vitatkozol. Itt, élőben, premier plánban mutatkozik meg több száz hozzászóló révén, amit boncolgatsz.
Még mindig nem azt nézzük, mit mond, hanem hogy ki mondja (a külföldre eltávozottak). Amit mond, azzal nem is foglalkozunk, azt csuklóból utasítjuk el, érdemi végiggondolás nélkül. Azt sem hajlandó a többség elfogadni, hogy kívülről szemlélve, jogos, és reális kritika egyáltalán megfogalmazódhat, fölmerülhet. Márpedig egy más, egészségesebb közegbe kerülve, igenis sokkal kontrasztosabban látszhatnak a társadalom betegségei, de amikor erre rámutatna valaki, még azt sem vagyunk hajlandók elfogadni, hogy igen, betegek vagyunk.

Az új szemléletmódot elhozó visszatelepülőkre várással kapcsolatban szkeptikus vagyok. Ma még túl kicsi ez a csoport, hogy érdemi változásokat hozzon, amikorra meg elégségesen nagy lesz (az aktív korú lakosság kb. 1/4 kellene, ez az a mennyiség kb., amitől pl.: anno az albán polelit is nagyon gyorsan észbe kapott), addigra nem lesz már kinek elhozni, átadni a szemléletváltozást.
Mármint az a hülye, akiket a trashblogok (update: sikerült) annyira szeretnek: a szánalmas, kelet-ázsiai hülye, aki a robogóján szállítja az egész családját, a bejárati ajtó keretét, vagy egy fejős kecskét.  Én még nem tartok a kecskénél, de valószínűleg csak mert…..
Többféleképpen lehet az ember hülye. Beszélgetettem a járdán valakivel, egyszer csak üvöltő kisköbcentis kétütemű hang, amolyan kipufogó nélküli zaj, amiből aztán kétféle audiovizuális ocsmányság bontakozott ki. Az egyik egy sportmotor alakú minimotor. Ez a kisebb…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2012.05.17 18:12:34
@wannabe_biker:

Szintén zenész. Sokan mondják, ők nem fognak adni 80-nál többet semmilyen Simsonért.
A 2. Simsonom egy fél roncsból lett hosszú évek kínlódó munkájával megbízhatóan üzemképessé téve, de közben ráment az eredeti, lealkudott 55ezres vételárának még másfélszerese - az extrákat leszámítva. És még mindig megmaradtak az nyolcasos, tojásos felnik (fogalmam sincs, lehet-e javíttatni, görgőztetni ezeket, de ha lehet is, gondolom odavész a gyári fehér porfestéses fény), a szivárgó tank (szintén a gyári fény miatt kérdéses a javíttatás), a töltéshiány, az olajfolyás a csőtengely hibája miatt.
Azt a motort sajnos anno nem vittem el próbakörre.
Nem csak Simson, bármilyen motor vásárlása előtt szigorúan ragaszkodni kell a próbamenethez!

A 3. Simson - robogó - e tanulópénz után egy szigorúan utánagyártott alkatrészmentes, hibátlan kerekekkel, hibátlan tankkal rendelkező darab lett, szigorú vizslató szemekkel átnézve minden belátható porcikát. Na erre a 90-e-s vételárán túl "csak" 15ezret kellett költeni, de most már minden működik rajta az utolsó visszajelzőig (a 15-ből 4 500 csak a két vitonos főtengely szimering, ami árukkal szvsz. keményen átdobott a csapágybolt).
Ja, mert amúgy a sok állásban (egész évek) 4km után rögtön kinyomta a már cserélt, de gagyi, kiszáradt váltóoldali szimeringet, így lehetett mégis futót hívni.

Ezen a kezdeti fiaskón túl - ami akár azonnal beárnyékolhatta volna a friss "barátságot" -szerencsére igazán megkímélt darab, teljesen eredeti, alapméretes dugó-hengerrel, zörejmentes primerhajtással, aminek köszönhetően meglepően csendes a gép.

Sokkal-sokkal jobban megérte kis alkuval megadni az árát (mondjuk kellett a tanulópénz utáni hozzáértés, tapasztalat a szépen becsomagolt gagyi elkerülésére), mint ócsóé' venni valamit két kosárban, ami tele van agyonkopott, agyongányolt cuccokkal és kisebb vagyon ráköltése után sem lesz már soha sem az az igazi, amiben az ember örömét tudja lelni.

Sajnálni tudom azokat, akiknek csak max. 60-80E-t ér egy "Simson". Mert amit megvesz ennyiért, ugyan valóban ez a felirat van rajta, csak az eredeti minden pozitívuma, szeretni való tulajdonsága nélkül.
Miközben készült, azon gondolkodtam, miért nem volt jó nekem egy közönséges japán robogó. Miért akartam mindenképpen Vespát? Persze aki Csikós mellett ül, előbb-utóbb irtózni fog az egyszerű és logikus megoldásoktól. Az is biztos, hogy ha csak a retró forma vonzott volna, a…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2012.05.10 09:45:43
@vviktor1:

Jó, hát én ennyire nem foglalkozok a szerzőkkel, mit mondott egy hónapja, egy éve stb.

Hát igen, szép, klasszikus forma, ahol gépészkedhet az ember, nem a CVT pörgeti konstans fordulaton a motort, hanem a sofőr majd eldönti.
Az a baj a variósokkal, hogy csak az erőátvitelen vagy 30% a veszteség, ez emeli meg annyira a fogyasztást.

Bár én csíptem a pizzás Scarabeot is, amivel anno jártam, annyi nem tetszett, hogy nem lehetett kis fordulaton indulni vele és jelentős késedelemmel kezdett kötni a kuplung.
Minimálisan Szükséges Változtatás 2012.05.10 09:52:23
@skyrangr:

Egy hete nézegettem a különböző országokban fennálló "moped laws"-t.
NY államban pl. három osztályba vannak sorolva a mopedek, a legfelsőben 40mph a megengedett.

Kanada 2009-ben - feltehetően az elszaporodott fojtás nélküli smkp-k hatására - a megengedett korábbi kb. 45km/h-t megemelte 70km/h-ra, ezidáig tudtommal nem léptek vissza, a kanadai fiatalok köszönik, jól vannak.

Persze ilyesmi változtatás itthon nem várható, ahhoz a különféle döntéshozók túlzottan kapaszkodnak a székükbe. T.i. aki nem csinál semmit, az nem is fog hibázni, ergo nem is fogják felelősségre vonni, tehát amíg nem következik be újabb politikai fordulat, addig megy a biztos apanázs.
Ezért nem változik itt bármely, tetszőleges területet nézve évtizedek óta szinte semmi, s ez így is fog maradni.
Minimálisan Szükséges Változtatás 2012.05.10 11:22:45
@skyrangr:

Azért azt hozzátenném - bár megint rettenetesen "off" -, hogy egy percig sem kárhoztatom ezért a döntéshozókat.
Ha belegondolunk, van egy borzasztóan összekuszált, még éppen működő, csetlő-botló kialakult rendszer, amibe értelmes ember minimális józan ésszel nem merne belepiszkálni. Egyszerűen annyira emberfeletti feladat lenne megreformálni, hogy garantált a bukó. S ki a franc kockáztatná pár százezer emberke nyűgjéért a havi két misi apanázsát, a karrierjét a lehetetlenért?! Én biztos nem, szarnék bele, és szerintem se te, sem mások nem tennének másképp. A KSH se díjazná, ha bele akarnál barmolni a frankó kis statjaiba, a jogi osztály sem csípne a generált plusz munka miatt, a végső döntéshozó parlament meg talán még jól be is verné az ember pofáját (karriernek annyi).

Ha nagyon akarnák, kis megerőltetéssel percek alatt véget lehetne vetni az egész 70-125, és nagyobb, mint vmax=45 mókának.
De akkor megint elapadna egy bírságolási forrás. Jó ez így, a hidelmekkel ellentétben a rendszám nélküli smkp sem törvények felett álló, ugyanúgy simán letrafizzák és tettenérés esetén torkig nyomják a gumibotot a renitens vezetőben.
Épp csak annyira ijesztenek rájuk, hogy időnként lehessen fogni egy madarat, akit megvágnak.
Működik, ennyi.
Vezessük rá őket arra, hogy autóst csak akkor állítsanak meg, ha annak valódi oka van. A fennmaradó időben eredjenek a tulajdon elleni szabálysértések elkövetői után. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Tekintsd ezt persze pletykának, mert nem fogok sem interjút csinálni, sem bizonyítékokat szolgáltatni, de megvolt az első konkrét eset, amit hallottam. Ezer éve megy a kamuötvenes divat, a röhejes költségek miatt az utóbbi tíz évben szinte alig hoznak be olyan 125-ös robogót,…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2012.05.06 23:05:42
@Dondó:
"Az a gond, hogy elvileg nem csak hengerűrtartalom, hanem teljesítmény alapján is be van kategorizálva. Ha jól emlékszem, gyári 45 km/óra."

Sík úton, önerejéből. De. Elvileg csak akkor legális smkp/M, ha van az adattáblában CM50 CCM beütés, ami pl. a konténeres, öt üzemképtelenből összelegózott robikon bajosan lehet.

S akkor a 125 téma még szóba sem jött, önmagában az smkp/M legalitása körül van egy csomó bürokratikus patkány szarrágás (az állam részéről).
A rendőrök a lejárt és hiányos mentődobozok miatt büntetik az autósokat - állítják sokan. Önt is megbüntették? Egyáltalán, tudja, hol van a mentőcsomag az autójában? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2012.04.25 18:33:52
@gabesz7004:

Na ne!

Erről nem hallottam, de azt igen, hogy úgy kell legyen elhelyezve, hogy a kocsiból történő kiszállás nélkül felvehető legyen (tehát a csomagtartóban nem jó).

Ki is mentem a kocsihoz megnézni, van-e az oldalzsebben, hogy kapják be a népnevelők azt a rücskös ******t.
Robogó Nem félsz, Angéla? 2012.04.21 06:01:00
Minden reggel, amikor leállítom a robogómat a szerkesztőségi parkolóházban, egyetlen kérdés dörömböl az agyamban: miért nem kezdtem én ezt sokkal hamarabb? Biztos, hogy nem voltam normális. Robogózni nagyon jó! Ajánlom mindenkinek, aki szeretne gyorsan és olcsón közlekedni…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2012.04.21 14:00:06
@Feyd Rautha:

Én ezt kétlem. Ha rendszámozod, és utast akarsz szállítani, akkor már nem segédmotor, hanem A kategóriás motorkerékpár lesz, amihez törzskönyv, eredetvizsgálat, műszaki, forgalmi, A kat. vezetői engedély kell.

Ez inkább az üzembe helyezési vizsga lesz.
  Hogy mit húzzak a testemre, nekem is nagy dilemmát okozott a kezdetekkor. Kérdezgettem mindenkit, hogy milyen sisakot, milyen kabátot, kesztyűt vegyek. De nagyon megoszlanak a vélemények, mindenki másra esküszik. A szerkesztőségen belül is szenvedélyes viták alakultak ki:…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2012.04.15 12:37:27
@RollDuke:

"A normális sisakok kb. 60 ezertől indulnak"

Persze, sőt, rögtön a NASA_tól hozatok kevlár szkafandert milliókért, a "könyv szerint" kb. 40 000ft értékű, legfeljebb 40km/órára engedélyezett robogómhoz.
Ahhoz képest, hogy idén lecseréltem a 10éves _zárt_ Grexet, egy újabb, 20 000ft értékű _zárt_ Grexre (s mindezt egy segédmotorhoz), nemrég a postánál azt kellett látnom, hogy csórikám jött ügyet intézni valami 600/1000ccm-es izével, ami még most is x százezreket ér, de a buksiján egy ezeréves leszottyant Grex sityó volt (olyan, mint az enyém, csak rongyosra használt)!
Na _az_ felelőtlen volt, hiszen még 160km/óra fölött is mehetett akár a járgányával, ahol ez az olcsó márka már tényleg nem elég (szélvédelem szempontjából sem).
Igenis, következetesen leszögezem, hogy ha valaki smkp-hoz vesz egy nem lidlis/metrós/stb, hanem ismertebb márkájú _zárt_ sisakot a 20 000-es kategória környékén, az rendkívül sokat megtett már a testi épsége érdekében. A 60 000forintos árkategóriát meg hagyjuk meg a legalább 90km/órával haladni képes járművek tulajdonosainak.

A ruha más téma, sajnos ezidáig sem vettem spec. ruhát, sajnos csak egy dzseki 1000-1500km-re elég benzin ára, és hát...
...Anno 40km-es sebesség mellett estem bringával (jóval magasabbról, mint egy smkp), farmerben, télikabátban csúszva a kopott makadámon vagy 15-20métert, mégsem lett semmilyen sérülésem, s ezt nem pusztán a szerencsének tudom be.

Egy Simson-robogó a kerékpárhoz képest meg atombunker.
Robogó Hánytál már ma? 2012.04.13 15:35:00
Ha nem, most lehet, hogy fogsz. Pár hónapja szuper kis olvasói levelet kaptunk Benedektől, ami egy számomra szívet melengető írás volt a sokak által lenézett járműfajta szenvedélyes szeretetéről. Az élet igazságtalanságai viszont sokkal kellemetlenebb érzelmeket váltanak ki…..
Minimálisan Szükséges Változtatás 2012.04.13 20:17:34
Együttérzésem Benedek kollégával.
Borzasztóan rossz megoldás kisjárművet nyílt, nyilvános helyen folyamatosan tárolni. Természetesen tisztában vagyok vele, pl. panellakás esetében nincsen egyéb alternatíva. Amíg panelban éltem, simán a szuterénban tároltam a motorom, szomszéd meg a lépcsőház beugrójában a ZX9R-jét - asszem, a mostani, megszigorodott tűzvédelmi szabályok miatt nem lehetséges ilyesmi ma már.
Mégis, talán lehetett volna jobb helyet kieszelni a masinának a bevásárlóüzletnél, olyat, ahol minden szem elől rejtve van - a nyilvánosság erejében manapság még nappal sem lehet bízni.

Anno, mikor kaptam ajándékba egy rég vágyott pedálos Moszkvicsot, a panel egyik beugrójába volt tartva - ca. két hónapon belül - naná! - megfújták.

Sajnos, olyan világot élünk, hogy bármilyen, amúgy kisértékű holmit, ami esetleg személy szerint nagyobb értékkel bír a szemedben, elirigylik, ellopják olyanok, akiknek soha semmi inspirációja nem merült fel esetleg megdolgozni valamiért.

Respektálom a bloggazda revideált meglátását az smkp. rendszámmal kapcsolatban. Bár valóban szükséges és hasznos lenne, de nem ok nélküli a többség már-már zsigeri ellenállása.
Minden héten olyan híreket lehet találni, ami az állam mérhetetlen, aljas étvágyát támasztja alá - mint pl. most a hatóságoknak elírt összegű bírság beszolgáltatása a kasszába.
Mindezt megtetézve egy mára gyakorlatilag működésképtelenségbe süllyedt bürokráciával.