Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Professzore

73 bejegyzést írt és 1241 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Barátaim az Úrban,  rég jártam errefelé, de a szívemnek oly kedves e-könyv-témát azért nem engedtem el. Ahogyan azt egy e-könyv faragó harcostárs említette a napokban, a "minimálszabványunkat" több, mint öt éve fogalmazuk meg itt a blogon. Azóta pedig sok víz folyt már le a Dunán, az…..
Pontosan az irodaházunk bejárata mellett körülbelül egy éve nyitott meg ez a kávézó, ami a roppant fantáziadús The Coffee Shop névre hallgat. (A név nem tévesztendő össze a Budapesten 4 üzlettel, illetve több vidéki városban is jelenlévő osztrák eredetű The Coffeshop…..
Már csak 8 hónap és a mozikba kerül (mégpedig 2020 áprilisában) a legújabb Bond-film mely sorrendben már a 25. lesz és amelynek pontos címe egyelőre még nem ismert. Az egészről jelenleg csak annyi bizonyos - legalábbis az IMDb szerint - hogy a japán nevű, de totál európai külsejű Cary Joji Fukunaga…..
Olvastam tavaly év végén egy cikket, ami arról szólt, hogy mi az a 14 gasztro trend, amelynek távoznia kell most már az életünkből 2019-ben. A cikk úgy kezdődik, hogy "ő ugyan a szeretet és a kedvesség nagykövete" - mondjuk itt engem elvesztett, és kritikai szemlélettel folytattam tovább az olvasást…..
Fent/Bent vagyok a Linkedin-en, a szakmai fészbukon - egy valamirevaló munkavállaló 2018-ban nem lehet meg enélkül... Természetesen vannak előnyei is a tagságnak, például rég nem látott egykori kollégákkal lehet örömködni egymásnak. Olvasgatni lehet a remek önéletrajzokat - gratulálhatunk a pár éve…..
Oké, szóval eredetileg a karrierváltás témakörében szerettem volna írni. Szerettétek ezt a tavaly szeptemberi írást és bőven lenne mit fejtegetni még a témában, de hát mi történt velem a minap. Szóval én esküszöm erről akartam írni, de akkor megtörtént „Az eset” pünkösdnek hétfőjén, ami mellett nem…..
Nos alapvetően magam főzőm/főztem a kutyáimra, én leginkább ebben hiszek. Szoktak kapni tápot és jutalomfalatot is de azt majd egy késöbbi bejegyzésben részletezem. Sőt majd a saját receptjeimet is megfogom osztani ha van rá igény. Kezdjük most a legfontosabb témával: Veszélyes ételek, amit ne adj a…..
Új hívószavak születtek néhány éve a sokszor új erőre kapó, néha megroggyanó, esetenként pedig délibábként csalogató magyar gasztroforradalomban: újhullámos kávézó, barista, speciality kávé.    Tény, hogy elindult a fokozott érdeklődés az igényes, szakértelemmel…..
Professzore 2014.09.07 14:42:01
@Stillman:
Szerintem MLM vonatkozásban az UHT tej eléggé „nem okés” jelenség. Nyilván nem fordul elő rendszeresen, de volt rá példa.
Kizárólag szakmai szempontból az EE nagyjából az egyetlen olyan hely, ahol a kávé minősége nem függ attól, hogy kicsoda és mikor készíti. A többi helyen sajnos kisebb-nagyobb változás előfordul alkalmasint.
Objektív véleményt egy-egy mintavétel alapján nem lehet kialakítani (szerintem), a cikk szubjektív véleménynek kitűnő, még akkor is, ha mások ízlésével, elképzelésével vagy véleményével nem is egyezik.
Professzore 2016.11.17 10:55:38
@bl4ze: Cirkusz: ...lett. A nyitás környékén (különösen az átalakítás előtt) egy festékbolt szagát és hangulatát idézte, sokszor határeset kávéval.
T&P már csak az aktuális magyar bajnok miatt is, de ha ezt le is szedjük, kiváló hely.
Keletben a nyitást követő héten voltam és nem tetszett.
Professzore 2016.11.17 10:55:44
@OM617.912: Műterem. MTRM Roast, maguk pörkölnek.
Éppen most megy a mozikban az év scifije. Az Érkezés valami teljesen újat, egyedülálló élményt nyújt a földönkívüliekkel való kapcsolatfelvétel témakörén belül, pedig ezt a műfaji sablont már rengetegszer feldolgozták a filmtörténelem során. Denis Villeneuve viszont megmutatja, hogy van még miről…..
Professzore 2016.11.13 20:40:02
@borosnyuszi:
A gömb pokoli jó film, de nehezen értelmezhető benne az idegen civilizáció (pláne úgy, hogy a kapcsolatteremtést is belevesszük).
Professzore 2016.11.13 20:41:43
@mildi: Kösz, ott a pont.
Sokan nagy reményekkel várták a fonódó villamos elindulását, az első hétvégén tele volt lelkes és kíváncsi utazgatókkal az összes járat. Aztán jött a hétfő, az első arcra esés, majd a kedd és a további szivattyúk. Három hét után szinte mindenkinek tele van vele a töke,…..
Professzore 2016.02.07 12:50:24
@egy hang a hátsó sorból: Igen, legagyizta, én is láttam!
Professzore 2016.02.07 12:53:13
@tollas:
Ebben jelentős igazság van, már ami az eredményt illeti. Ugyan nem kapcsolódik a fonódóhoz, de pl. a Csömöri--Fogarasi befelé lényegében (sebességtől teljesen függetlenül) pirostól--pirosig közlekedés (nagyjából a felüljárótól Kerepesi útig. Ugyanakkor pl. a Váci úton a Városkaputól majdnem a Nyugatiig be lehet jönni zöldhullámmal.
Professzore 2016.02.07 13:01:38
@halaloszto:
A "nincs kész" két tétel, a Clark Ádám téri átszállósdi és a Bécsi úti végállomás.
A többi a jelenlegi eszközökkel, forgalomszervezéssel részben javítható, részben nem (pl. nem lehet a villamosokra középre is ajtókat flexelni).
"A jó kávé elengedhetetlenül szükséges egy újabb, megint csak semmittevésbe fulladó nap kezdetén. Az illata csábító, az íze édes, és mégis keserűség és sajnálkozás marad utána. És ebben, vitán felül, csakis a szerelem örömeihez fogható."  - Anthony Capella  A kávét…..
Budapesten számtalan helyen elüthetjük az időt barátainkkal, szerelmünkkel, előtte pedig szinte mindig ugyanazokon a forgalmas csomópontokon találkozunk. Sőt még e tereken belül is mindig egy tipikus találkozási pontra beszéljük meg a randit/talit. Íme Budapest legikonikusabb…..
Amikor 286-os, vagy 486-os számítógépek előtt ültünk a 90-es években - természetesen lopott Windows 3.1 később 3.11, mégkésőbb Windows 95 előtt - , szinte nélkülözhetetlen volt, hogy legyen a közelben egy csomag "kislemez" (más néven floppy) vagy a még klasszikusabb…..
Emberek milliárdjai számára a mindennapjaik elmaradhatatlan része, a kávé azonban több, mint a konyhában ülve álmos szemekkel kortyolni az instantot. A kávékról, kávékultúráról sokat hallani, de arról talán nem sokat hogy a legexkluzívabb fajták állatok …. Az 5 legdrágább…..
Szerkesztői előszó Mindig jó érzés új hangokat üdvözölni a blogon. Fogadjátok sok szeretettel konyvKodR sorozatát. Olvtársunk még Max barátunkon is túltesz, amikor a csúcsokat ostromolja. És bár jól van ez így, remélem nem szorulunk ezzel holmi elitista…..
Ha csak a szervírozott espresso minőségét nézzük, akkor is kiemelkednek a mezőnyből ezek a kávézók, de ha hozzávesszük azt is, hogy ezekben valódi baristák dolgoznak valódi kávékkal, amiről még érdemi információkat is tudnak adni, akkor nem lehet kérdés, hogy ezek közül…..
Professzore 2014.09.07 13:52:41
@Parmezanidész:
Tévedés. A kávé mindenképp, a bor határeset (magyar viszonylatban biztosan, nemzetközi viszonylatban valószínűbb a tévedés).
Eltekintve attól, hogy a teszt kivitelezhetetlen, a cikkben említett helyek baristái a cikkben említett többi kávézó kávéját vakteszt alapján felismernék.
Professzore 2014.09.07 13:55:11
@világevő: Ez a kezdeményezés hogy áll február óta?
Van pár szakma, amely nevében és olvasmányélményeink alapján még benne van a köztudatban, de az elmúlt évtizedekben teljesen és maradéktalanul kihaltak, eltűntek. Ezekből adok most egy csokorra valót. Villamoskalauz Akárcsak a vasúton, hajdanában a BKV villamosain és autóbuszain is kalauzok…..
Professzore 2014.08.31 21:14:02
Van pár hiba a szedős részben. Az Athenaeum nyomda szedőműhelyét én pakoltam ki 1989-ben. A kéziszedés technológiáját hagyományos nyomdai kiadványokhoz (pl. könyvekhez, újságokhoz) valóban a 70-es években használták utoljára, de már akkor is elérhető volt a gépesített változat (a betűket öntő mono-, illetve a cikkben is említett sorokat öntő linotype szedőgép.

Az ofszet (valójában síknyomó) lemezt gravírozzák, az a mélynyomó forma. Az igaz, hogy a nyomóelemeket lézerrel világítják rá a fényérzékeny rétegre.

@$pi$: Nem, a tipográfus az tipográfus, a szedő pedig szedő. Neoprimitív elmélkedése alapvetően megfelelő. Az, hogy van OKJ-s tipográfusképzés, inkább hagyjuk. Én nyomdaipari betűszedő vagyok, nagyapám az ország legnagyobb újkori (háború utáni) tipográfusainak egyike, én magam évtizedekig dolgoztam dtp operátorként. Nem mellesleg terveztem könyveket is, ha volt rá igény, amelyet tipográfusok is megdícsértek, de ettől még eszembe sem jut magamat tipográfusként aposztrofálni.
Mai Manó Ház Blog Kép-párok #87 2014.08.06 00:02:00
Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyek hasonló témában készültek vagy olyat, amelyeken a fotográfusok éppen egymás munkáira reflektálnak.  Fotó: Philippe Halsman: American actors Dean Martin and Jerry Lewis, 1951. (Magnum Photos)Fotó: David…..
1990-ben egészen pontosan még csak 3 éves voltam, és videojátékok helyett a csattogós lepkémet tologattam jobb esetben, ha a nővérem nem nyúlta le tőlem. Nem tudom pontosan mikor, de kaptunk egy Atarit amihez én soha nem nyúlhattam, mert a nővérem azt hitte, hogy elrontom, így csak…..
Erre a kérdésre kerestem a sürgős választ, hiszen nem olyan gyakori, hogy Budapesten önmagát csúcséttermi pozícióba helyező étterem nyit, nagyon fontosak az ilyenek (mint például a Lou Lou), még akkor is, ha nyilván nem fog mindenki elmenni enni oda, aki olvas róla. De vajon jó is…..
#379 Japán a XIX. század közepéig zárt, feudális közösség volt, az ország élén egy kb. annyira kozmopolita és szabadelvű sógunnal, mint a Semjén Zsolt. Évszázadok alatt kifejlesztették a saját belterjes, buzis kimonós, szamurájkodós társadalmukat, ami akkor ért véget,…..
Előbeszéd Elvileg, ha van egy jó hangkártyám, meg egy-két jó szoftverem, már tudok zenét csinálni. Gyakorlatilag viszont nem lett belőlem sem Mozart, de még egy Lagzi Lajcsi sem. Az ekönyvekkel sincs ez másképp. Még ingyenes eszközökből is van sok, de a kereskedelmiek sem…..
Kedves barátaim az Úrban, amint az ígértem még decemberben, február elején megtartottuk a kis pizzázásunkat a szépségverseny győzteseivel, meg egy két szakmabéli vendéggel, sub rosa. Önmagában talán ez nem olyan nagy durranás, gondolom más is evett már jó pizzát, de az…..
A Goethe Egyetem 1972-ben átadott, 116 méter magas tornyát robbantották le ma délelőtt Frankfurtban. Nem volt persze amerikai értelemben vett felhőkarcoló, de azért jóval magasabb volt mint mondjuk a 88 méteres SOTE a Nagyvárad téren - hogy egy pesti egyetemi toronnyal vessük…..