Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Professzore

76 bejegyzést írt és 1256 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Barátaim az Úrban,  levelet írt nekünk az Amazon, hogy 2022 augusztusától elkezdi kivezetni a támogatott formátumok közül a mobit és az azw-t. Fogadkoznak, hogy a régi mobik, amelyek már fönt vannak az olvasón, azok maradhatnak, de pl. a Send-to-kindle, ami az egyik legegyszerűbb módja volt…..
Professzore 2022.09.27 06:47:38
@RSlash: M'kay!
Professzore 2022.10.20 19:11:28
@RSlash: Mikor adsz olvasót?
Professzore 2023.05.27 22:04:27
@RSlash: Szuper!
Valamiért eszembe jutott egy filmrészlet, amit még akkor láttam, amikor volt tévém, tehát egészen biztosan 2000 előtt: a jelenet egy végtelen magas felhőkarcoló remek panorámás tárgyalótermében zajlik, ahol épp egy nagyvállalat vásárol sok jogásszal és vezetővel egy kis cégtől egy zárt dobozban lévő…..
Drága Olvasók, Bizonyára senkinek sem hiányoztam… � A világ gyors őrlése nem – túlságosan – érintette az e-könyves piacot, pláne annak hardveres oldalát. A legjelentősebb hullámokat kétségtelenül a Kindle minapi bejelentései okozták, már ami a kzw / mobi / epub kereszt-kompatibilitás teljes…..
Professzore 2022.11.11 16:42:34
@takatsa: Akkor ezek a supportok szarul működnek.
Én most (is) olyan helyen dolgozom, ahol napi szinten kapok tucatnyi kérdést ügyfelektől a lehető legkülönbözőbb témákban (bár a „mikor jön végre meg” a legsűrűbb). Az, hogy ezeknek a kérdéseknek a releváns részére ne adjak választ 1-2 órán belül (kvázi azonnal), de legrosszabb esetben egy napon belül, adott esetben súlyos százezreket vagy milliókat jelenthet hosszú távon. Nem fogok naponta 5 percet azzal tölteni, hogy copy-paste-elek és figyelem, hogy az a sokadik ember végre képes volt-e felfogni, hogy mit szeretnék. Ha nem akarnak nekem eladni semmit, köszönöm, ne adjanak el (ezzel szemben a reMarkable hirdetését naponta kb. 20-szor látom különböző platformokon).
Androidot, köszönöm, nem kérek. Tisztában vagyok a rugalmasságával, az előnyeivel, de azzal is, hogy milyen fáint kis hátrányai vannak a biztonsági résektől kezdve a szándékos hardveres avultatásig. Nyilván ezek egy része kezelhető ilyen-olyan eszközökkel, viszont én nem gépészkedni szeretnék, hanem egy dobozból kivett eszközt 2-3 percen belül a célomnak (és céljának) megfelelően használni.
A végtelen ingyen ekönyvre meg annyit, hogy amíg az én munkámért fizetnek, addig én is fizetek másnak a munkájáért.
Professzore 2022.11.11 18:04:49
@takatsa: iOS. Előtte a featurephone-ok után egy Windows Mobile 3.1 volt, aztán Droid, összesen 3 (Samsung, Honor, Huawei), a Samsung se veled se nélküled, elment, de nem hagyott maradandó emléket, a Honor volt a leginkább kézreálló, sok okos megoldással, jó méretben. Tartalékként havonta egyszer töltve még mindig a fiókban pihen. Utána Huawei, brutálisan jó kamerával. Mindegyik droidra azt mondtam, hogy kétlem, hogy valaha is lesz jobb telefonom. De a Huawei már nagy volt, nem szerettem. Most 13 Mini, és állatira jól elvagyunk.
Van 50 eurós könyvem. Van papírkönyvem, ami 1996-ban 40 000 forintba került (illetve volt, egy félreértés okán a péceli közkönyvtárban kötött ki). Éves szinten kb. egy alap Kindle árát költöm könyvekre, ennek kb. kétharmada szakirodalom. De ez kb. elég is olvasni. A többiről meg a blogban Dwo-val elég alaposan véleményt nyilvánítottunk.
Professzore 2022.11.13 12:32:56
@kecsket: Köszi! :-)
Kedves Barátaim az Úrban,  nem vesztem el, csak érdekességből volt sokkal kevesebb, mint sok más tennivalóból, ezért tudott eltelni a komplett 2020 poszt nélkül. Pedighát. Annyit azért meg lehet állapítani a magyar e-könyv szcénáról, hogy már nem az a lázadó-kalóz  vagy éppen bölcsész-kocka légkör…..
Professzore 2022.10.29 19:48:28
@Dworkyll: Amióta a közmédiában (nem az MTA-sban) tolják a hirdetésüket, nézem, hogy csak-csak jó lenne. A teszt is erősen billentette a "jó lenne" irányba, meg ugye ez a Kobos szívás is efelé hajtja a vizet, bár este ágyban és vonaton olvasósnak azért k. nagy és nagyon nehéz. De. Jellemzően hetente legalább 5-10 A/4 oldalt jegyzetelek tele, egy részt projektfüzetbe dokumentáció gyanánt, de ott -- mint ma is -- jellemzően rengeteget javítgatok, emiatt egy idő után áttekinthetetlen lesz (mondjuk 3-4-5 színt is használok néha) és lényegében lehetetlen keresni benne.
Az eszköz most ugyan némileg olcsóbb lett (400 helyett csak 350 EUR), de az alap kiegészítőkkel (tok + toll + tartalékhegy) már azért fájó 511 EUR, ami gyalázatosan sok. Összehasonlítva, a kb. azonos paraméterű, bár valamivel nehezebb Samsung S6 170 000 forintból megvan (az 511 EUR most bő 211 000 forint). iPad sajnos nem jön ki 300 000 alatt.
Kobo-t nem.
Kindle Scribe pedig... Hm... Szinte fillérre ugyanannyi, sokkal nagyobb tudással.
Professzore 2022.10.30 10:20:00
@Dworkyll: A Scribe-bal az a legnagyobb nehézség, hogy egyelőre semmit nem tudni arról, hogy milyen lesz benne a jegyzetelés funkció. Nagyon-nagyon fáint lenne first adopterként most berendelni egyet, csinálni róla egy kafa leírást ide a blogra (egyébként is érik bennem a gondolat, hogy ezeket összeszedjem és legyen poszt belőle), de pl. a Word integrációt 2023-ra ígérik (ennek kb. van értelme, gondolom OneDrive hozzáférés kell majd hozzá az eszközre), vagyis a november 30-i piacra dobáskor messze nem a végső firmware lesz benne.
A Remarkable sem kevésbé zárt, mint a Kindle, azzal együtt, hogy nyitogatják. A kb. azonos súllyal latba eső „másodlagos” funkció (olvasás) meg sérül valamennyire részben a méret (ezen a Scribe is elvérzik), részben a gyenge parser, részben a világítás hiánya miatt. € 428 a reMarkable 2 vége, ami ahhoz képest, hogy ideén vettem egy termelőeszközt € 1400+ értékben, marhára nem sok, ahhoz képest, amit a korábbi posztban peremfeltételként írtam (igaz, csak egy célra), marha sok. Egyébként a Lamy EMR tolla működik vele és valami oknál fogva pont fele annyiba kerül, mint a gyári.
Kedves Barátaim az Úrban,  nem vagyok egy kapkodós típus, és az sem, aki évente cseréli a kütyüjeit a mindenkori legújabbra. Az egyik első olvasóm egy Kindle 3 (a.k.a Kindle Keyboard volt), amelybe az elmúlásáig vagy nyolc évet beletekertem. Kindle 4 és Kindle Touch kimaradt, a következő beruházás…..
Professzore 2022.10.29 17:58:33
Kedves Barátaim az Úrban,  rég jártam errefelé, de a szívemnek oly kedves e-könyv-témát azért nem engedtem el. Ahogyan azt egy e-könyv faragó harcostárs említette a napokban, a "minimálszabványunkat" több, mint öt éve fogalmazuk meg itt a blogon. Azóta pedig sok víz folyt már le a Dunán, az…..
Pontosan az irodaházunk bejárata mellett körülbelül egy éve nyitott meg ez a kávézó, ami a roppant fantáziadús The Coffee Shop névre hallgat. (A név nem tévesztendő össze a Budapesten 4 üzlettel, illetve több vidéki városban is jelenlévő osztrák eredetű The Coffeshop…..
Már csak 8 hónap és a mozikba kerül (mégpedig 2020 áprilisában) a legújabb Bond-film mely sorrendben már a 25. lesz és amelynek pontos címe egyelőre még nem ismert. Az egészről jelenleg csak annyi bizonyos - legalábbis az IMDb szerint - hogy a japán nevű, de totál európai külsejű Cary Joji Fukunaga…..
Olvastam tavaly év végén egy cikket, ami arról szólt, hogy mi az a 14 gasztro trend, amelynek távoznia kell most már az életünkből 2019-ben. A cikk úgy kezdődik, hogy "ő ugyan a szeretet és a kedvesség nagykövete" - mondjuk itt engem elvesztett, és kritikai szemlélettel folytattam tovább az olvasást…..
Fent/Bent vagyok a Linkedin-en, a szakmai fészbukon - egy valamirevaló munkavállaló 2018-ban nem lehet meg enélkül... Természetesen vannak előnyei is a tagságnak, például rég nem látott egykori kollégákkal lehet örömködni egymásnak. Olvasgatni lehet a remek önéletrajzokat - gratulálhatunk a pár éve…..
Oké, szóval eredetileg a karrierváltás témakörében szerettem volna írni. Szerettétek ezt a tavaly szeptemberi írást és bőven lenne mit fejtegetni még a témában, de hát mi történt velem a minap. Szóval én esküszöm erről akartam írni, de akkor megtörtént „Az eset” pünkösdnek hétfőjén, ami mellett nem…..
Nos alapvetően magam főzőm/főztem a kutyáimra, én leginkább ebben hiszek. Szoktak kapni tápot és jutalomfalatot is de azt majd egy késöbbi bejegyzésben részletezem. Sőt majd a saját receptjeimet is megfogom osztani ha van rá igény. Kezdjük most a legfontosabb témával: Veszélyes ételek, amit ne adj a…..
Új hívószavak születtek néhány éve a sokszor új erőre kapó, néha megroggyanó, esetenként pedig délibábként csalogató magyar gasztroforradalomban: újhullámos kávézó, barista, speciality kávé.    Tény, hogy elindult a fokozott érdeklődés az igényes, szakértelemmel…..
Professzore 2014.09.07 14:42:01
@Stillman:
Szerintem MLM vonatkozásban az UHT tej eléggé „nem okés” jelenség. Nyilván nem fordul elő rendszeresen, de volt rá példa.
Kizárólag szakmai szempontból az EE nagyjából az egyetlen olyan hely, ahol a kávé minősége nem függ attól, hogy kicsoda és mikor készíti. A többi helyen sajnos kisebb-nagyobb változás előfordul alkalmasint.
Objektív véleményt egy-egy mintavétel alapján nem lehet kialakítani (szerintem), a cikk szubjektív véleménynek kitűnő, még akkor is, ha mások ízlésével, elképzelésével vagy véleményével nem is egyezik.
Professzore 2016.11.17 10:55:38
@bl4ze: Cirkusz: ...lett. A nyitás környékén (különösen az átalakítás előtt) egy festékbolt szagát és hangulatát idézte, sokszor határeset kávéval.
T&P már csak az aktuális magyar bajnok miatt is, de ha ezt le is szedjük, kiváló hely.
Keletben a nyitást követő héten voltam és nem tetszett.
Professzore 2016.11.17 10:55:44
@OM617.912: Műterem. MTRM Roast, maguk pörkölnek.
Éppen most megy a mozikban az év scifije. Az Érkezés valami teljesen újat, egyedülálló élményt nyújt a földönkívüliekkel való kapcsolatfelvétel témakörén belül, pedig ezt a műfaji sablont már rengetegszer feldolgozták a filmtörténelem során. Denis Villeneuve viszont megmutatja, hogy van még miről…..
Professzore 2016.11.13 20:40:02
@borosnyuszi:
A gömb pokoli jó film, de nehezen értelmezhető benne az idegen civilizáció (pláne úgy, hogy a kapcsolatteremtést is belevesszük).
Professzore 2016.11.13 20:41:43
@mildi: Kösz, ott a pont.
Sokan nagy reményekkel várták a fonódó villamos elindulását, az első hétvégén tele volt lelkes és kíváncsi utazgatókkal az összes járat. Aztán jött a hétfő, az első arcra esés, majd a kedd és a további szivattyúk. Három hét után szinte mindenkinek tele van vele a töke,…..
Professzore 2016.02.07 12:50:24
@egy hang a hátsó sorból: Igen, legagyizta, én is láttam!
Professzore 2016.02.07 12:53:13
@tollas:
Ebben jelentős igazság van, már ami az eredményt illeti. Ugyan nem kapcsolódik a fonódóhoz, de pl. a Csömöri--Fogarasi befelé lényegében (sebességtől teljesen függetlenül) pirostól--pirosig közlekedés (nagyjából a felüljárótól Kerepesi útig. Ugyanakkor pl. a Váci úton a Városkaputól majdnem a Nyugatiig be lehet jönni zöldhullámmal.
Professzore 2016.02.07 13:01:38
@halaloszto:
A "nincs kész" két tétel, a Clark Ádám téri átszállósdi és a Bécsi úti végállomás.
A többi a jelenlegi eszközökkel, forgalomszervezéssel részben javítható, részben nem (pl. nem lehet a villamosokra középre is ajtókat flexelni).
"A jó kávé elengedhetetlenül szükséges egy újabb, megint csak semmittevésbe fulladó nap kezdetén. Az illata csábító, az íze édes, és mégis keserűség és sajnálkozás marad utána. És ebben, vitán felül, csakis a szerelem örömeihez fogható."  - Anthony Capella  A kávét…..
Amikor 286-os, vagy 486-os számítógépek előtt ültünk a 90-es években - természetesen lopott Windows 3.1 később 3.11, mégkésőbb Windows 95 előtt - , szinte nélkülözhetetlen volt, hogy legyen a közelben egy csomag "kislemez" (más néven floppy) vagy a még klasszikusabb…..
Emberek milliárdjai számára a mindennapjaik elmaradhatatlan része, a kávé azonban több, mint a konyhában ülve álmos szemekkel kortyolni az instantot. A kávékról, kávékultúráról sokat hallani, de arról talán nem sokat hogy a legexkluzívabb fajták állatok …. Az 5 legdrágább…..
Szerkesztői előszó Mindig jó érzés új hangokat üdvözölni a blogon. Fogadjátok sok szeretettel konyvKodR sorozatát. Olvtársunk még Max barátunkon is túltesz, amikor a csúcsokat ostromolja. És bár jól van ez így, remélem nem szorulunk ezzel holmi elitista…..
Ha csak a szervírozott espresso minőségét nézzük, akkor is kiemelkednek a mezőnyből ezek a kávézók, de ha hozzávesszük azt is, hogy ezekben valódi baristák dolgoznak valódi kávékkal, amiről még érdemi információkat is tudnak adni, akkor nem lehet kérdés, hogy ezek közül…..
Professzore 2014.09.07 13:52:41
@Parmezanidész:
Tévedés. A kávé mindenképp, a bor határeset (magyar viszonylatban biztosan, nemzetközi viszonylatban valószínűbb a tévedés).
Eltekintve attól, hogy a teszt kivitelezhetetlen, a cikkben említett helyek baristái a cikkben említett többi kávézó kávéját vakteszt alapján felismernék.
Professzore 2014.09.07 13:55:11
@világevő: Ez a kezdeményezés hogy áll február óta?
Van pár szakma, amely nevében és olvasmányélményeink alapján még benne van a köztudatban, de az elmúlt évtizedekben teljesen és maradéktalanul kihaltak, eltűntek. Ezekből adok most egy csokorra valót. Villamoskalauz Akárcsak a vasúton, hajdanában a BKV villamosain és autóbuszain is kalauzok…..
Professzore 2014.08.31 21:14:02
Van pár hiba a szedős részben. Az Athenaeum nyomda szedőműhelyét én pakoltam ki 1989-ben. A kéziszedés technológiáját hagyományos nyomdai kiadványokhoz (pl. könyvekhez, újságokhoz) valóban a 70-es években használták utoljára, de már akkor is elérhető volt a gépesített változat (a betűket öntő mono-, illetve a cikkben is említett sorokat öntő linotype szedőgép.

Az ofszet (valójában síknyomó) lemezt gravírozzák, az a mélynyomó forma. Az igaz, hogy a nyomóelemeket lézerrel világítják rá a fényérzékeny rétegre.

@$pi$: Nem, a tipográfus az tipográfus, a szedő pedig szedő. Neoprimitív elmélkedése alapvetően megfelelő. Az, hogy van OKJ-s tipográfusképzés, inkább hagyjuk. Én nyomdaipari betűszedő vagyok, nagyapám az ország legnagyobb újkori (háború utáni) tipográfusainak egyike, én magam évtizedekig dolgoztam dtp operátorként. Nem mellesleg terveztem könyveket is, ha volt rá igény, amelyet tipográfusok is megdícsértek, de ettől még eszembe sem jut magamat tipográfusként aposztrofálni.
Mai Manó Ház Blog Kép-párok #87 2014.08.06 00:02:00
Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyek hasonló témában készültek vagy olyat, amelyeken a fotográfusok éppen egymás munkáira reflektálnak.  Fotó: Philippe Halsman: American actors Dean Martin and Jerry Lewis, 1951. (Magnum Photos)Fotó: David…..
1990-ben egészen pontosan még csak 3 éves voltam, és videojátékok helyett a csattogós lepkémet tologattam jobb esetben, ha a nővérem nem nyúlta le tőlem. Nem tudom pontosan mikor, de kaptunk egy Atarit amihez én soha nem nyúlhattam, mert a nővérem azt hitte, hogy elrontom, így csak…..