Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fragolka

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Merlin Na de hol van Bradley James? 2013.04.28 17:05:20
Míg Katie McGrath (Morgana) a Magyarországon forgatott Draculában játszik, Angel Coulby (Gwen) pedig a The Tunnel című krimiben kapott állandó szerepet, Colin Morgan (Merlin) a BBC nagy dobásnak szánt Quirke-jében Gabriel Byrne oldalán tér vissza a képernyőre, és Roger Allam…..
  Jogalkotóink gyermeknevelésre alkalmatlannak találták a magyar családokat. Legalábbis a köznevelési törvény alapján. Réthelyi Miklós a "Lelki nevelés - hitoktatás - esély a holnap számára" című ökumenikus tudományos konferencián arról beszélt, hogy a társadalomban nagy…..
Több olvasónk is billentyűzetet ragadott Sólyom László különítményének véleménye kapcsán, levélírónk konkrétan a szakfelügyelői rendszer értelmetlenségét nehezményezi -tegyük hozzá-, joggal. Az Indexen megjelent oktatással foglalkozó cikk, az oktatás színvonalának…..
Levélírónk rövid történettel illusztrálja a tanár kiszolgáltatottságát. Nem is verbális, vagy fizikai erőszakot alkalmazó tanárról van szó ebben az esetben, csupán arról, hogy nem értékelte kellőképpen a diák viccét.Üdv Ellenőrző blog!Olyan sokat olvasunk a tanárok…..
Ellenőrző Minden szak nehéz 2010.01.28 08:00:00
Rabyn írt nekünk újra, ezúttal arra hívva fel a figyelmünket, hogy ha a hallgató komolyan veszi a feladatát és jó szakember akar lenni, akkor igenis tanulni kell, nem elég kettesekkel és puskákkal megelégedni. Sziasztok!Azért ragadok ismét billentyűzetet, mert azt látom, hogy…..
fragolka 2010.01.28 10:00:14
@noirp: Legyél ingerült!:-) Nos, a filozófia stb tanulása egy olyan szemlélet következménye, amely értelmiségi elitet akart képezni. Hogy jó-e ez, arról lehet vitatkozni. Tengernyi cikk, komment született a témában. A mostani képzés pedig tömegtermelésre alapoz. Felsőfokú szakmunkásképző-nek nevezte a mai felsőoktatást valaki ,akit én nagyra tartok. Meghökkentem és felháborodtam ezen. De egyet kell értsek vele. Erről is sok cikk született....
Szerintem szemlélet kérdése is, mennyire mérgelődsz rajta. Nálunk ezekből volt választási lehetőség, ergo választottam egy olyan kurzust, ami valamennyire érdekelt és örültem, hogy nem csak szakbarbárkodom. Két emberen múlik.
fragolka 2010.01.28 20:40:40
@Starlark: Nem emlékszem az arányokra , mert "iszonyú tapasztalt" vagyok :-), de ez félévenként 1 kurzus volt. Valamikor szimpla előadás, valamikor szeminárium (= beszámoló, beadandó dolgozat). Nem hiszem, hogy a filozófián múlna a szakképzés színvonala. Sokkal fontosabb okok is vannak, mint például az alapok hiánya, készségek hiányosságai, az akarat a hallgatók ( egy) részéről, rossz (idejétmúlt) képzési struktúra (Pl.: olyan eszközöket tanítanak meg használni, amit a gyakorlatban már rég nem használnak-ez főleg a műszaki képzésben van így), lassan követi az oktatás az új területek térnyerését.
Ellenőrző Boxzsák tanárok? 2010.01.18 08:00:00
Ildi a médiában megjelent cikk kapcsán -  index.hu/bulvar/2010/01/16/eltortek_egy_tanar_ujjat_debrecenben/ -  gondolja tovább a történteket és próbálja megérteni a lehetséges kiváltó okokat. Egy szülő eltörte egy tanár ujját, azután, hogy a lánya intőt kapott. Sajnos…..
  Csak női főnököt ne. Egy jelentéktelen környezetvédelmi csoportnál dolgoztam, ami inkább "szükséges rossz" kategóriába sorolható, mintsem egy jelentőségteljes helyre. A főnökömnek mindenki rossz és buta volt, aki nem úgy gondolkodott, mint ő! A hibáit nekünk…..
Ellenőrző Rohadó oktatás? 2010.01.03 08:00:00
Mokkaczukka kommentjét tartottuk érdemesnek arra, hogy önnálló posztként megjelenjen, mivel tömören összefoglalja a többség oktatásról alkotott véleményét. Reményeink szerint nem ennyire rossz a helyzet, de elfogadjuk, ha más így látja. Az az igazság, hogy az oktatás…..
Sokat foglalkoztunk már az iskolai nyelvoktatás szinvonalával, B29 az eredménytelenség lehetséges okait vizsgálja a tankönyvektől elkezdve a vizsgák színvonaláig. Várjuk a más tárgyakat tanító tanár társaink leveleit a saját szakukat éríntő problémákról! Kedves…..
fragolka 2009.12.14 18:00:57
@Marr: Az első kétszintű vizsgánál szerintem azért volt alacsony a szint, mert 1.) alacsonyabb lett, mint volt a középszintű érettségi; 2.) a későn, elkapkodva vezették be. Pl.: én már befejeztem a szaktárgyaim tanítását az először vizsgázó évfolyamokon, amikor még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a követelmény.
fragolka 2009.12.16 16:32:44
@Marr: Bosc, valóban nem túl szerencsés a megfogalmazás. Azt szerettem volna írni, hogy a kétszintű érettségi közéspszintje alacsonyabb szintű, mint korábban létező érettségi egyetlen szintje.
fragolka 2009.12.16 16:40:10
@E.T.A.: Háát részben egyetértek veled, azaz örvendetes, hogy a kommunikáció előtérbe került. A nyelvtan meg a szavak és a szófordulatok is kellenek. De nem csodaszer.
Egyébként nagyon nehéz rávenni a diákokat, hogy próbáljanak meg beszélni. Sokkal egyszerűbb nekik, hogy amit nagyon kell, azt elmondják idegen nyelven. De egyébként kényelmesebb nekik, ha elvannak. Bár az is igaz, hogy csoportfüggő.
(Persze vannak technikák, amivel egy gyengébb nyelvtudás esetén is el lehet indulni. De ha pár hónap múlva is a csoport nem hajlandó használni a nyelvet, akkor alkalmazkodnom kell hozzájuk, mert annak sincs értelme, hogy csoportmunka címén pletyózzanak.)
Nem egyszerű dolog a tanárság. Egy kivűlállónak szimpatikusnak tűnhet az őszi-téli-tavaszi-nyári szünet és a viszonylag rövid kötött munkaidő. Mirci úgy gondolta, hogy a rengeteg hátulütőjét is vállalni tudja azért, hogy a gyerekeivel több időt tudjon tölteni, de kiderült,…..
fragolka 2009.12.14 17:14:39
@Cobs: Milyen élvezet lesz a gyerekedet tanítani!:-)
fragolka 2009.12.14 17:27:06
@Mária: Szerintem a kellemest a hasznossal akarja összekötni. Ha már választhat, akkor olyan helyen dolgozna, ahol a két gyermekét sem a tv/utca stb. nevelné fel helyette.
Nekem ezzel semmi bajom. Van nagyon sok kolléganőm (néhány férfi kollégám), akiknek a magánélete úgy alakult, hogy nem nagyon mehettek máshová. Első példa egy kolléganőm, akit a férje 3 kiskorú gyermekkel hagyott ott. Segítő családtag nincs a környéken, ezért logikus választás volt a részéről, hogy mérnöktanárit megcsinálja, és tanítson. (Nem sajnáltatni akarom őt, csak egy élethelyzetből megpróbálta kihozni a legjobbat.)
A másik példa egy férfi kollégám, ő tolmácsolhatna, fordíthatna , üzletelhetne (műszaki és külkeres végzettséggel, de a feleségét egy vallási szekta szippantotta be. Végülis egy közös felügyeletben állapodtak meg az aszonnyal. Ehhez az kell/ kellett, hogy el tudja hozni a gyerekeket az iskolából, óvodából.
Az ő példájukat valaimvel jobban ismerem, de vannak még sokan mások is. Max. nem tudjuk, mi húzódik meg a háttérben. És nincs is közünk hozzá sok.
Ellenőrző Árnyékra vetődtem 2009.12.09 08:00:00
Bukott Rockzenész helyreigazítást írt egy korábban megjelent posztjához, kiderült ugyanis, hogy korántsem annyira rossz a helyzet az iskolában, mint ahogy azt eredetileg a lánya otthon lefestette. Ennek az írásnak is örömmel helyet adunk, mindig jó hír, ha az derül ki, hogy nem…..
Ellenőrző Kell-e a házi feladat? 2009.11.20 08:00:00
Hányszor hallhattuk akár mi magunk is iskolás éveink alatt, hogy "ha nem tudtok csendben maradni, a ....... feladat házi lesz!" Ilyenkor  az eredetileg tervezett és átlagosnak mondható 2 feladat helyett kapott az egész osztály büntetésként 5 feladatot. Általános…..
fragolka 2009.12.03 11:24:41
B@Adani: Szerintem régen járhattál középiskolába. Most a lónak azon az oldalán vagyunk, amikor csak folyamatokat, jelenségeket tanítunk. A hol, milyen iparág természetesen hülyeség, illetve csak nem piacgazdaság esetén van értelme megtanítani. Egyébként adottságokat és összefüggéseket érdemes tanítani földrajzból: mediterrán éghajlat-zöldség- és gyümölcstermesztés-szőlő-és bor-turizmus, mondjuk az egyszerűbbek közül. Ha sikerül... sok esetben én azt érzem, hogy szavakat tanítok, rétegnyelvet tanítok, mert ilyen szóhasználattal, fogalmazással még nem találkozott. Itt nem a szakszavakra gondolok, hanem hogyan tudom elmondani, hogy valami milyen részekből áll, mi jellemző rá, egész mondatban fogalmazzak.
fragolka 2009.12.03 13:03:10
@Adani: tényleg nem:-)
Akkor viszont tényleg nem értem milyen magolásról beszélsz. Ismerem a tk kínálatot, régen nem ilyeneket tanítottak. Khm én még anno úgy tanultam, hogy Dec. 4. Drótművek -Ózd s a többit jótékony homály fedi.
Az iskolai életbe gyakran ok nélkül beavatkozó szülők megnehezítik mindennapjainkat. Ildi egy nagyon érdekes taktikát oszt meg velünk, hogyan lehet megelőzni azt, hogy a gyerek otthon felnagyítva az órán történteket, arra késztesse a szülőt, hogy másnap személyesen, vagy…..
fragolka 2009.12.03 12:22:54
@Alvarez: Egyátalán nem. A múlt évtől/tanévtől kezdve (nálunk) elkezdték a mínőségbiztosítási rendszert. Intéménytől függ, hogy mit, milyen arányban vesznek számításba. Egy biztos, a diákokat is végigkérdőivezik. Természetesen névtelenül.
Az iskolán belüli erőszak újabb példáját írta meg nekünk Bukott rockzenész - b-oldal.blog.hu -. Levele olvasása közben még a legjámborabb szülő zsebében is kinyílik a bicska, egyszerűen hihetetlen, hogy ennyire eszköztelenné vált az iskola az erőszakkal szemben. Kedves…..
fragolka 2009.12.02 11:25:22
Távolról nehéz megítélni a helyzetet, de első körben azt kéne a lányotokkal megbeszélve eldönteni, hogy menekülés, vagy sem.
Ha igen, akkor is mindenképpen javaslom, hogy a párod egy levélben írja le a történteket és a gyermek elhozatalának okát. :-)Ne legyetek ti is olyan egoisták, plussz az ottmaradtak miatt. A történet nek kerül nagydobra, de hidd el, hogy figyelmezteti őket.
Ha úgy döntötök, hogy megéri maradni, akkor bizonyítékszerzéssel kell kezdeni. Én itt elakadok, mert miféle bizonyítékot lehet szerezni? A lányotok fotózik? Őróla készül felvétel? Más mobiljáról szerzi a felvételt? Hogyan? Más nem mutatja meg a kompromittáló felvételt. Letagadja. vagy jó eséllyel letagadja.
Ha beszélgetést kezdeményezel, vagy levélben írjátok meg a történteket, akkor az iskola első körben tisztázni szeretné a dolgokat. Tehát behívja az érintetteket egy elbeszélgetésre. mivel 18 éven aluliak ezt a szülő jelenlétében teheti meg egy ilyen súlyos fegyelmi vétség esetén. Ha enélkül tenné, az elég nagy dilettantizmusra utalna. A szülőt kiértesíteni kell, bizonyítható módon, és két hét múlva lehet meghallgatást tartani (mert a szülő dolgozik, és a munkahelyéről el kell jönnie valahogy).
Ha első körben az (új ) osztályfőnök nem tűnne túl lelkesnek a probléma kezelésénél, akkor mindenképpen javaslom, az igazgató és az SZM (szűlői munkaközösség) bevonását. Tudom, hogy bonyolítja a helyzetet az egyházi fenntartás, mert például két oszt.fő. szokott lenni stb.
Sajnos az idő tényező azt jelenti, hogy addig megfélemlíthetik a gyermeket, nemcsak az iskolában, hanem az utcán, buszmegállóban, csetes portálokon. nem tudom mennyire elvadultak.
Ha nagyon mismásolnak, pontosabban ettől féltek, akkor nincs más megoldás elvinni a gyereket. Tessék előre körbenézni a környéken. Hidd el az igazgatóknál elég sok kakis ügy landol. Szóval a mostani iskola és a jövőbeli iskola dirije is már találkozott ilyen ügyekkel, szinte biztos, hogy segítőkészek lseznek, a konfliktus megoldásán dolgoznak majd.
Ha lehet, kérlek írd meg, hogyan alakultak a dolgok.
fragolka 2009.12.02 12:47:15
@primu: ezt a sok faxnit azért írtam le, mert ezzel általában a szülő nincs tisztában. Igazából arról kellene otthon dönteni, hogy mennyire borítsák a bilit.
Az iskolában a leányzó egyedül lesz, és számítania kell ilyen retorziókra a többiek részéről. Ezt kivédenie neki kell (acélbakancs:-))Itt nem tudja semmilyen szülő megvédeni.
A probléma azonban a posztíró szerint túlnőtt ezen. Itt segíthet a szülő, és segítenie is kell.