Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Az,Öreg

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A napokban került a kezembe Sophie Grigson Spices (2011), azaz Fűszerek című könyve. Egyike azon ritka, gasztronómia témájú kiadványoknak, amelyek egy bekezdésnél nagyobb teret biztosítanak a „magyar névvel szinonim” fűszerpaprikának. A részletekre kitérő…..
Az,Öreg 2012.02.15 18:56:35
Ha már a gulyásnál tartunk. Ha ismersz olyan éttermet, amelyik nincsen jól ellátva vendégekkel, (magyarul nem megy nekik) tegyél részükre egy ajánlatot.
1. Alakítsák át az étteremet gulasch-múzeumá. Bécsben bevált:
Lásd:
www.gulasch.at
A-1010. Wien Schuhlerstrasse 20.
(Igaz a fotókat és az ételeket meg kellene ott is újítani.)
2. Lásd el induláskor receptekkel, és egy magyar szakáccsal! (Segítek!)
3. Honoráriumként kérd el a bázisévhez viszonyított éves tiszta haszonnövekedés 5 %-t!
Még van ötletem, ameddig a libák kitartanak!
Dalit Székelykáposzta 2007.11.04 17:12:00
Megint egy családi recept. Ezen a hétvégén én sem akartam túl sokat pepecselni, meg ősz van, meg egyébként is imádjuk a savanyúkáposztás ételeket.Ez az az étel, ami még az én vega reform lányomnak is az egyik kedvence volt, persze akkor nem sertéshússal, és max két falat húst…..
 Tommy Myllymäki a halragasztóval összefogott, fóliába csomagolt halhúst előbb sós algával két órát pácolta, majd 50 fokon posírozta. A polipot osztrigaemulzióval és tengeri salátával kombinálta, a tengeri rákot osztrigával és karfiollal töltötte.A citromlében pácolt…..
Az,Öreg 2010.02.01 19:42:59
@Hobbiszakács: Lakásfelújítás? ....akkor javaslom olvasgatni Gárdonyi Géza: Szunyoghy Miatyánk –ját. (Lehívható az egész regény az Internetről.)
Egy kis idézet előre is: „Aki nem tud imádkozni, menjen a tengerre, …… aki nem tud káromkodni, építtessen”.
(Egyik barátom szerint, az építtessen szó helyett helyesebb lenne: „járjon Budapesten vendéglőbe!”)
Den,Gamle.
Földszint Góliát 2009.10.10 00:18:00
Kedvenc befőző-paradicsomom az idén furcsán viselkedett: az egyetlen kiültetett tövön az első öt termés csak szeptember végére érett be. Igaz, ezek összesen négy és fél kilót nyomtak.A különböző növényfajtáknál a méret nem, vagy inkább fordítottan szokott a…..
CulinArtist MI AZ A SOUS VIDE? 2008.03.07 11:26:00
MI AZ  sous vide .....azaz hogyan készítsünk egészséges és tökéletes szaftos sous-vide félkész ételeket? Segítségre van szüksége a Sous-Vide technológia bevezetéséhez?     RÁNK TALÁLT! A Sous Vide (ejtsd: szu vid, magyarul vákuum alatt) egy professzionális főzési metódus, amely oxigénmentes…..
a hely salzburg repülőterén egy üveggömbben van, egyébként idegenforgalmi látványosság, parkolni elég nehéz a falatnyi parkolóban. bent kiállítás repülőkből, kocsikból, fent étterem. nem túl nagy, illetve nem tudom, hogy van-e másik terem. kábé 8 asztal. pechünkre a…..
Rák nélkül... Megbocsátás 2009.07.29 15:33:00
Mindenkivel előfordult már élete során, hogy mások megbántották, kihasználták, bántalmazták, esetleg erőszakot követtek el ellene vagy szerettei, barátai, ismerősei ellen.  Többnyire ezen események tudatosulása során haragot, félelmet, fájdalmat érzünk. Erős indulatok…..
CulinArtist A PACOJET 2008.04.14 06:16:00
A Pacojet egy olyan konyhatechnológiai újdonság, amely lehetőséget biztosít arra, hogy akár friss, akár mélyfagyasztott termékeket másodpercek alatt tökéletes minőségű habbá pépesítsünk.  A Paco Jetről még többet:  IDE KATTINTVA Sikerült hozzájutnom Magyarországi forgalmazójától egy oktató, és…..
 „Mint hobbiszakács akármit, akármikor és akárhogyan főzhetsz. Nem számít az, hogy a báránysült - amit a barátaidnak otthon felszolgálsz - eszméletlenül finom, omlós, és kevésbé finom egy évre rá, amikor megismétled. A profi szakácstól egyenletes…..
Ízes történetek az óbudai kiskocsmák világából.   Óbuda, Szentendrei út Kássa Gábor Aquarellje. Az Óbudai Múzeum tulajdona          Óbudán a Szentendrei út 52 szám alatti, Flesser vendéglőt vezető Anna nénit a nép „Heilige…..
 Az idei első bloginterjúmban Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke válaszol a kérdéseimre. HSZ: Melyik a kedvenc étele? Hol és ki készíti a legjobban?Minden háziasan készült magyar főzelék kedvencem. Természetesen csak ha szezonjában készül,…..
Az,Öreg 2009.01.07 14:52:35
@nagypapi: Javaslom Liscsinszky Béla: Főzzünk magyarul" című könyvét. Már csak azért is mert a szerző az általa megfőzőtt ételt, maga fényképezte le.
Abból lehetne G. Remsay-nek is választani.
Az,Öreg 2009.01.07 21:52:47
@Benikuty: A "Főzzünk magyarul" csak egy kötet, (igaz két kiadásban. A "Négy évszak ételei az Aranysárkányban: TAVASZ, NYÁR, ŐSZ és TÉL, Liscsinszky Béla korábbi munkái. Nem kifejezetten magyar ételekkel.---
Egyébként a fotók példázzák, mi az eredménye, ha egy mesterszakács konyhája közelében, egy régiség kereskedés van, gasztronómiát kedvelő tulajdonossal.
 A középkori japán vendégházak, a ryokanok mintájára megalkotott Yasuragi Hasseludden vendégház Stockholm központjától negyedórányi autókázásra, a Balti-tenger partján áll. Szobánk ablakából a novemberi esőfüggönyben didergő japán parkra nyílt kilátás. A…..
Az,Öreg 2008.12.05 12:20:10
Köszönetképpen egy karcolat a „meghökkentő gasztronómiai ötletek” című sorozatomból.

”Ha a sushi annyiféle lehet, akkor miért ne lehetne a hagyományos magyar konyha ételeit, új köntösben, egészségesebb körítéssel tálalni?”

Bácskai rizses hús, maki-sushi köntösben:

A.) Hozzávalók: a rizshez:
4 csésze hosszúszemű rizs, - 3 csésze víz, - csésze száraz fehérbor, - 1 teáskanál hagymakrém, - mokkáskanál fokhagymakrém, - 1 mokkáskanál őrölt bors, - 1 csokor petrezselyem.
B.) Hozzávalók a töltelékhez:
50dkg sovány sertéshús, - 3 fej vöröshagyma, - 3-3 db húsos zöld és sárgahúsú paprika, - 2 evőkanál paradicsoműré, - 2 evőkanál pirospaprika, - 4 evőkanál olívaolaj, - chili-paprika, só, bors.
C.) Elkészítése:
1. Készítsünk tokányformára vágott hússzeleteket tartalmazó pörköltet.
2. Paradicsomlé segítségével készítsünk lecsót, ujjnyi széles csíkokra vágott, zöld és sárgahúsú paprikával, (csak egyszeri forralásig).
3. Főzzünk rizst, sushi módszer szerint, de a pörkölt levével, és a bácskai rizses húshoz alkalmazott, hagymakrém, fokhagymakrém, bors fűszerezésével, és vágott petrezselyem levéllel.
4. Nedvesített algalappal állítsunk össze a sushikat, a rizsalapra helyezett lecsöpögtetett húsokkal és paprikacsíkokkal. a sushi szerinti rétegelléssel.
5. Éles késsel vágjuk fel, kb. 3 cm széles szeletekre.
5. Hidegen tálaljuk, külön csészében, forró pörköltszaft és lecsószaft keverékével. Wasabi helyett adjunk frissen turmixolt chili-paprikával, vagy chili-porral erősített meleg lecsószószt.

Hat évvel ezelőtt Cseke Gábor írásával posztoltam. Az írás az Új Magyar Szó Színkép mellékletének 2007-es szilveszteri kiadásában jelent meg. (A fényképeket 2008 októberében készítettem a stockholmi Finom Konyha vásáron.) Pohárnak áll a világ Karácsony-szilveszter…..
 Ha van olyan ország Európában, amelyről el lehet mondhatni azt, hogy a partjait égszínkék tengervíz mossa, kellemes a klímája, lakói barátságos emberek és ezenkívül még biztonságos is, akkor az az Észak-Ciprusi Török Köztársaság.   A baj csak az,…..